Дясната ръка на Цв. Василев: Той плащаше по 25 000 лв. на фирма, свързана с Иван Костов. Помогна и на дъщеря му Мина (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366702 Дясната ръка на Цв. Василев: Той плащаше по 25 000 лв. на фирма, свързана с Иван Костов. Помогна и на дъщеря му Мина (обзор) Дясната ръка на Цв. Василев: Той плащаше по 25 000 лв. на фирма, свързана с Иван Костов. Помогна и на дъщеря му Мина (обзор) www.24chasa.bg
Бисер Лазов чака началото на разпита. СНИМКА: Пиер Петров

Близо 7 часа продължи разпитът на основния

свидетел по делото КТБ Бисер Лазов

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев поддържал системни контакти с бившия премиер Иван Костов в продължение на години, съдействал и на дъщеря му Мина, за да намери наематели на офиссграда, а всеки месец подпомагал свързана с тях фирма с 25 хил. лв. Това стана ясно от показанията на ключовия свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов, който е бил счетоводител на Цветан Василев и най-довереният му човек 20 години.

Във вторник той застана пръв на свидетелското място, за да опише как се е стигнало до присвояването на 2,6 млрд. лв. от банката. Затова и неговият разпит беше очакван с огромен интерес. Лично зам. главният прокурор Иван Гешев, който е и първи наблюдаващ прокурор по делото, бе в залата, за да слуша обясненията на Лазов.

Основен подсъдим е Цветан Василев, който от лятото на 2014 г. се укрива в Белград. Подсъдими са и още 17 души.

“Василев искаше цялото корпоративно формирование, създадено от него, да спазва безпрекословно задачите, които поставя.

Хората бяха

уплашени

и даже веднъж

ги попитах:

Вие секта ли сте,

фирма ли сте, описа обстановката Лазов. Той започна обясненията си с въведението, че ще проследи хронологично фалита на КТБ, защото “това, което се случи, беше резултат от дълъг процес”.

Свидетелят уточни, че независимо от броя на дружествата, контролирани от Василев, фирмата била една, с един шеф, един счетоводител, който бил той, и администриране.

В началото Лазов бил силно впечатлен от Василев. За него той бил човекът, на когото искал да подражава. “Мечтаех да вървя по неговия път, вярвах му и на доверие изпълнявах задачите”, призна свидетелят.

Двамата се запознали през 1994 г., когато Лазов започнал работа в ЦКБ, а Василев бил клиент на банката, защото имал финансова къща. През 1995 г. и той постъпил в банката и станал шеф на Лазов. Оттогава започнало приятелството им. Василев продължавал да управлява фирмата си, макар тя формално да се водела на друг. По същото време в ЦКБ работили Георги Христов, Георги Зятков, Илиан Зафиров, Мария Димова, Маргарита Попова. Това са част от подсъдимите по делото. Те следвали Цветан Василев навсякъде - от ЦКБ до КТБ.

През 1998 г. Лазов постъпил във фирмата на Василев, чийто офис тогава се намирал на бул. “Васил Левски”. “Първата вечер, когато отидох във фирмата, видях хора, които през деня бях срещал в ЦКБ”, обясни основният свидетел. Те се отнасяли с Василев като с шеф и собственик.

Един ден Василев поканил Лазов на обяд в ресторант в кв. “Горна баня”, където му “обяснил правенето на бизнес и някои важни принципи”. Единият бил, че

“фирмата има

един шеф и всеки

е важен толкова,

колкото са важни

задачите му”

“Василев смяташе единоначалието за важен принцип, не му допадаха тромавите структури с много собственици. Каза, че фирмата е една, а дружествата ще бъдат толкова, от колкото има нужда”, обясни Лазов. Василев напуснал ЦКБ през 1999 г. и отишъл в друга банка - “България инвест”. Верните му хора го последвали. След няколко месеца обаче напуснал, защото собствениците били наясно, че върти паралелен бизнес.

“Той беше много ядосан”, добави Лазов. Няколко месеца Василев не работил в банка и финансовата му къща не вървяла добре.

През юни 2000 г. постъпил в малката по онова време банка КТБ.Тогава нейни собственици били 11 офшорни фирми, а офисът бил на ул. “Екзарх Йосиф” 65.

“В този период той търсеше лоби, защото смяташе, че банка без лоби не може да изпълнява дейността си”, обясни Лазов. По това време КТБ направила дарение на фондация “Демокрация”.

“Виждал съм Иван Костов в неговия кабинет. Техните отношения имаха системен характер”, добави Лазов. Един ден Василев го извикал да се срещнат на кръстовището на бул. “Пушкин” и бул. “Цар Борис III”. Тръгнали по локалното платно в посока “Пирогов”.

“Заведе

ме в една

административна

сграда, където

дойде и Мина,

дъщерята на

Иван Костов

Гледахме сградата и Василев се ангажира негови дружества да я напълнят. Разпореди ми оттук нататък аз да комуникирам с Мина Костова”, уточни Лазов. До 2013 г. сградата се напълнила с фирми.

След няколко месеца Василев разпоредил на Лазов да се види с Костов и Мина и да уточни как да се осигуряват по 25 хил. лв. на месец на фирма, близка до Костов, която се водела на Мина. “Каза ми: Намери някакъв начин”, уточни Лазов.

След отиването на Василев в КТБ всички финансови операции, които извършвала фирмата му, се прехвърлили в нея. Там отишли да работят и доверените му хора от ЦКБ. “За тях шефът не се променяше. Сменяха се работните им места”, обясни Лазов.

През 2001 г. двамата провели важен разговор, на който Василев, който вече бил изпълнителен директор на КТБ, му разяснил “някои възможности за правене на бизнес” и как някои негови проекти да бъдат директно кредитирани от банката.

Схемата била следната

- да се намерят

доверени хора,

които да бъдат

контролирани,

но да не са

част от КТБ

и на тяхно име да се регистрират дружества.

“Първото подставено лице бях самият аз”, призна Лазов. Той станал собственик на мини “Станимянци”, които били купени с кредит от КТБ. После били регистрирани фирми и на други доверени хора на Василев, сред които и касиерката.

Една от фирмите купила над 240 декара в обявения за ликвидация жп завод зад гарата. После те били продадени много изгодно на испанска фирма.

Големи притеснения обаче брал служителят Емил Галов, на чието име била регистрирана фирмата “Дивел 59”, която придобила акциите в “Дунарит”.

По думите на Лазов на Галов

му се наложило

да се прави

на истински

бизнесмен в

Агенцията за

приватизация

Освен това той бил викан в ДАНС заради сигнал, че продажбата е на занижена цена и не е ясен собственикът. Василев лично го успокоил и му казал какво да обяснява в агенцията.

След 2005 г. се създали още дружества, но вече регистрирани на хора, които не общували директно с банкера, но го виждали всеки ден - шофьори, охранители, секратарки.

“Те знаеха, че Василев е зад нещата”, уточни Лазов, който ги набирал.

Следващият важен период за банката бил от 2009 до 2011 г., когато започнали да се дават много кредити. По това време 80-90% от хората, които искали пари от банката, се срещали лично с Василев. Разпитът на Лазов бе над 6 часа, продължава и в сряда.

“Целта на прокуратурата е обществото да разбере кой източи 7 млрд. лв. от КТБ и къде отидоха тези пари”, коментира зам. главният прокурор Иван Гешев Според него, ако Лазов каже пред съда това, което при разследването, ще се чуят и други имена на политици освен Иван Костов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

На лов Снимка: Пиксабей

Спорни промени в Закона за лова: Ще се използват ли отрови и експлозиви?

Това, което се предлага като промени в Закона за лова и опазването на дивеча, компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, за да стане един човек ловец, трябва да премина специализиран курс и да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ инж

Емилия Масларова: Всички пенсии трябва да
бъдат преизчислени

Емилия Масларова: Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени

Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият социален министър Емилия Масларова. По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава. Тя е била социален министър в три кабинета – на Димитър Попов, Андрей Луканов и Сергей Станишев

Кучето Рая

Ветеринарният съюз започва вътрешно разследване по случая с малкото куче Рая

"Ще проведем вътрешно разследване и ще преценим дали нашият колега има някаква вина". Това обясни пред БНТ д-р Димитър Яневски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, във връзка със случая на кучето Рая, порода чихуахуа, което беше спасено от евтаназия в Норвегия след призив на актьора Жан-Клод Ван Дам

Д-р Симидчиев: И на мен ми е минавала мисълта за лабораторно създаден вирус

Д-р Симидчиев: И на мен ми е минавала мисълта за лабораторно създаден вирус

Пулмологът д-р Александър Симидчиев е сред тези, на които също като на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов им е минавала мисълта, че коронавирусът от Китай е създаден в лабораторни условия." Минавало ми е пред очите и се опитах да оборвам с информация, че преди години у нас е имало подобен вирус, това каза лекарят в участието си по Нова тв

Христо Стоичков стана рекламно лице на T MARKET

Христо Стоичков стана рекламно лице на T MARKET

Световноизвестният български футболист Христо Стоичков ще бъде новото рекламно лице на веригата магазини T MARKET Звездата на родния футбол е пръв и единствен избор на бързоразвиващата се компания “Максима България” за лице на супермаркети T MARKET. Камата ще бъде част от всяка рекламна кампания на T MARKET

Йоан Матев СНИМКА: Архив

Гледат делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Софийският градски съд (СГС) продължава делото срещу Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Очаква се на заседанието днес да бъдат разпитани свидетели, предаде БНТ.  През ноември 2017г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителeн акт срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Архив

Апелативният съд решава за шофьора на тира от Лесово

Шофьорът на тира, участвал в тежката катастрофа край Лесово, отново се изправя пред съда. Преди седмица Ямболският окръжен съд реши, че молдовският гражданин остава зад решетките по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на пътя. Според магистратите, 51-годишният шофьор няма постоянен адрес у нас

СНИМКИ: Coronavirus.bg

Отново рекорд: 1024 с COVID-19, 23.24% от тестваните, 22-ма починали за 24 часа

1024 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 4406 PCR теста през изминалите 24 часа. Тоест положителни са 23.24% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 30 527, от които активни 12 366. 210 са излекуваните през последното денонощие

 Ветко Арабаджиев

Съдът: Има опасност Ветко Арабаджиев да избяга в чужбина - остава в ареста (Обзор)

Делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5 души ще продължи в съда. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд по протест на прокуратурата срещу решението на първата инстанция от края на юли да го прекрати и да го върне за допълнително разследване

Кучето Рая

Глобяват ветеринаря, помогнал за извеждането нелегално на кучето Рая в Норвегия

От Българската агенция по безопасност на храните са установили нарушения при работата на ветеринарния лекар от град Тервел, оформил документите на кучето Рая, която беше спасена след призив в социалните мрежи на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам, предаде БНТ. Лекарят ще бъде глобен, а максималният размер на санкцията е 500 лв

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Експерти обсъждат носенето на маски на открито

Започва 24-часова работа Национален логистичен щаб Вечерен час може да бъде въведен за учениците в община Гоце Делчев като поредната мярка срещу разпространението на коронавируса. Това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов след приключило току-що заседание на Областния кризисен щаб с участието на здравния министър проф


Иво Прокопиев има 2 седмици да премахне оградата.

След Доган и Прокопиев ще бута оградата на вилата си в Созопол или общината я събаря

В деня, когато кметът Тихомир Янакиев обяви своята заповед, “Дневник” разказва за затворените за летовници плажове на властта на “Евксиноград” След Ахмед Доган и бизнесменът Иво Прокопиев ще трябва да премахне незаконна двуметрова ограда до вилата си в Созопол, която ограничава достъпа до скалите до морето на туристите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber