С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака

https://www.24chasa.bg/novini/article/7362839 С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака www.24chasa.bg
От НАП твърдят, че ще засилят проверките по питейни заведения и дискотеки, за да е сигурно, че при тях няма укриване на обороти.

Данъчните засекли и програми, с които компютър трие поръчки на клиенти, за да не се отчитат реалните плащания

Разработчик на софтуер за продажби оферира на ресторанти система за приятели, в която се използват таблети и мобилни телефони вместо компютри. А всичко това е базирано в облака - тоест на виртуален сървър, през който се приемат поръчки.

Целта е да се даде възможност за криене на обороти и спестяване на част от дължимите данъци. Схемата е следната - поръчка в ресторант или бар се маркира чрез програма на таблета. След като клиентът поиска сметката, сервитьорът идва с мобилното устройство и му показва калкулация колко дължи, оформена като касова бележка, която може да бъде принтирана при поискване. Ако клиентът не поиска това, сметката се заличава. Ако се стигне да отпечатване на бележката, тя е без баркод. Така към сървъра на НАП се подава само част от реалния оборот на заведението.

Това е

най-новият хит в

манипулирането

на софтуерите за

управление на

продажбите,

разказаха за “24 часа” данъчни експерти.

Друга нова хватка в измамите е свързването на фискалния апарат с компютър, който може да намалява данните за продажбите по предварително зададена програма. Компютърът се намирал винаги извън обекта, така че засичането му било трудно и ставало само ако данъчните сложат пост за физическо наблюдение и установят разминавания в оборотите.

Проверяващите екипи се натъквали все по-често и на още една нова хватка. Когато посетят на място обект, чийто касов апарат е спрял да подава информация към сървъра на НАП, в него намират само служители, които обясняват, че той е даден под наем на фирма, чието име и данни те не знаят. При повторни проверки се оказвало, че фирмата или е фиктивна, или е закрита.

“24 часа” вече съобщи и за друга честа манипулация - скъп софтуер, към който подават информация 20 или повече касови апарти, а той чисти 2/3 от оборота и изпраща към сървъра на НАП данни за останалата една трета. Имало вече случаи, при които сървърът дори не се намира в България. При засичането му се установило, че данните в него са за 12 млн. оборот при подадени в НАП сделки само за два милиона лева.

Продължавали и работните паузи с апарати на закрити фирми, които продължавали да предават данни в НАП, които обаче

се трупали в

досието на

неработеща

компания

Доказването на тази измама било трудно, но не и невъзможно, казват инспектори.

Все още отделни търговци пробвали номера с каси близнаци. При тях има 2 касови апарата от един и същи модел, като те непрекъснато се сменяли с мотива, че единият се е повредил. Всъщност през това време неработещият се подлага на различни фини настройки, така че от паметта му да изчезнат определен брой операции.

Наскоро стана ясно, че бензиностанции са укрили 5 млн. лв. оборот от търговия с горива. Най-честият номер при тях бил да се

чистят маркирани

покупки около 12

часа в полунощ,

като се използват минутите време за профилактика на мобилните оператори.

Все по-малко ставали опитите за измама с токов удар или с прекъсвания на връзката, защото според новите изисквания това се отчита от данъчните на 5-ата минута и веднага се търси причината, често с посещение от мобилни екипи на място.

Идея - цените на горивата да са в онлайн платформа

Разбивката на цената на горивата - покупна, продажна, платени ДДС и акциз, да бъде електронна, а не да се изписва на касовата бележка. Това предложение обмислят в министерството на икономиката. Информацията щяла да се качва на онлайн платформа, на която всеки клиент да може да направи проверка.

Това можело да замени изискването разбивката да се обявява на касовата бележка.

От финансовото министерство засега отказват коментар на предложението, защото още нямали подробна информация за него.

Според последните предложени промени в наредбата за касовите бележки върху тях трябваше да има разбивка на цената на горивата от 1 април. Срокът обаче бе отложен за септември, за да може да се изчистят спорните въпроси.

От петролни компании заявиха, че основният проблем е, че според решение на КЗК публичното обявяване на доставни цени от производител или търговец крие рискове за съгласуването им и за картел при продажбите на дребно.

Това е наказуемо и всеки търговец може да бъде глобен с до 10% от оборота си. А наредбата изисква цените да бъдат публични и изписани на касовата бележка. Друг спорен момент е как да бъде изислявана самата доставна цена. От компаниите посочват, че в бензиностанциите идват в рамките на една седмица две-три партиди горива с различни цени, които обаче се смесват в резервоарите. Но в наредбата не било посочено дали може да се използва средна стойност на доставките.

Големите компании в бизнеса с горива дори заявиха, че на 1 април може да затворят бензиностанциите си, защото ще са в нарушение на наредбата. 

Пишат още mпоправки в наредбата

Нови дефиниции на това какво е система за управление ще има в наредбата, която регламентира смяната на касовите апарати. От изискваната информация за показване на датата, часа, минутите и секундите вероятно ще отпаднат секундите, тъй като не всички модели фискални апарати отпечатват тази информация с точност.

Много вероятно било също да се преразгледат глобите и санкциите, тъй наредбата предвижда много високи наказания, които влизат в противоречие със санкциите в други закони. Например наказания до 5000 лв. за първо нарушение няма нито в ДОПК, нито в Закона за счетоводството. Имало идея те да са обвързани с оборота на съответния търговец, но все още няма крайно мнение. Със сигурност ще бъдат предвидени и инструкции за достъп и съхранение на чувствителна информация, до която данъчните ще имат достъп. Част от търговците вече възразиха, че с новите изисквания към софтуерите от НАП ще имат информация за търговски сделки, които не влизали в обхвата на проверките. Лекари пък твърдят, че данъчните ще могат да виждат поставени диагнози и назначени лечения, което също нямало връзка с изискванията към фиска.

Ново определение ще уточни какво се има предвид под продажба, тъй като например при ресторантите поръчката започва с изнасяне на първите ястия, тоест с вече реализирана продажба. При складовете на едро обаче поръчките са само заявено намерение в бъдещ момент, а при електронните магазини поръчки се правят и по телефона, и по интернет, а след това се отказват само по телефона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

В Стара Загора работят 7 години за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Лили Иванова открива сезона в Слънчев бряг за 60 г. на комплекса

Курортът инвестира 1,5 млн. лв. в улици и сигурност 1,5 млн. лв. инвестира "Слънчев бряг" АД в подготовка на инфраструктурата, сигурността и други подобрения за летния туристически сезон в най-големия ни черноморски курорт. Тази година комплексът празнува 60 години от основаването си и се готви за подобаващо отбелязване на юбилея.

Околовръстният път на Кърджали ще бъде изграждан със средства от толтаксите

Със стартирането на толтаксите ще бъде наличен свободен ресурс, с който поетапно да се реализира проектът за Околовръстния път на Кърджали. Това каза областният управител Никола Чанев пред БТА. Той обясни, че уверението е получил лично от министър-председателя Бойко Борисов, при днешното му посещение в с.

30 пълнометражни филма и 6 сериала произведени в България през 2018 г.

30 пълнометражни филма и шест сериала с общо 331 епизода са били произведени в България през 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от investor.bg. Пълнометражните филми са били с пет повече спрямо предходната година. От тях 29 са били предназначени за излъчване в кината, а един - за телевизията.

Спад на паунда, последните планове за Брекзит не впечатлиха инвеститори

Британската лира се намира под натиск от продажби спрямо американския долар и еврото, след като представените от премиера Тереза Мей последни подробности за плановете ѝ за Брекзит не успяха да впечатлят инвеститорите и не намериха подкрепа както от опозиционните депутати в Парламента на Великобритания,

БНБ ревизира прогнозата си: Инфлацията в през 2019 г. може да достигне 4%

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“. В броя, който излезе през март, макроикономистите на централната банка прогнозираха в края на тази година тя да е 2,6% (измерена през хармонизирания индекс на цените).

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

От 1 юли влиза в сила увеличението на пенсиите

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на пенсиите, припомни народният представител Станислава Стоянова, по време на работна среща на великотърновската структура на Старейшини ГЕРБ. С 5.

БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската национална асоциация „Активни потребители“ за маслиново масло, съдържащо остатъци от халогенирани разтворители, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе проби по официален контрол от продуктите на марките, посочени като опасни в медийното пространство,

Вижте как върви ремонтът на АМ "Хемус" (Снимки)

От Агенция "Инфраструкура" споделиха снимки, на които се вижда ремонта на  автомагистрала "Хемус". До октомври догодина автомагистрала "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова, каза вчера при посещението си в крайморския град премиерът Бойко Борисов. По думите му цялата магистрала трябва да е готова до 3 години,

ЕК: Да се увеличи прозрачността при ценообразуването при доставките на храни

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, Комисията представя третия елемент за постигане на по-лоялни практики при веригата за доставки на храни чрез въвеждането на по-голяма прозрачност при обявяването на цените по протежение на цялата верига.

US посланикът Рубин приветства началото на изграждането на интерконектора с Гърция

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин приветства началото на изграждането на интерконектора между България и Гърция. Това става известно от изявление на посланика по повод церемонията по първа копка на проекта, разпространено от посолството. "Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент,

Ремонтират два пътя в Стамболийски с нова технология, с 40% по-евтина е

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев даде старт на строителните дейности по най-важния проект, който е спечелен по европрограма от началото на мандата му. Той е на стойност 4 341 305 лева и е за двата пътя Стамболийски – Йоаким Груево и Стамболийски – Триводици. Първото трасе ще бъде финансирано с 1 285 471 лева, а второто - с 3 055 834 лева.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber