С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака

https://www.24chasa.bg/novini/article/7362839 С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака С таблети крият обороти в сървъри, качени в облака www.24chasa.bg
От НАП твърдят, че ще засилят проверките по питейни заведения и дискотеки, за да е сигурно, че при тях няма укриване на обороти.

Данъчните засекли и програми, с които компютър трие поръчки на клиенти, за да не се отчитат реалните плащания

Разработчик на софтуер за продажби оферира на ресторанти система за приятели, в която се използват таблети и мобилни телефони вместо компютри. А всичко това е базирано в облака - тоест на виртуален сървър, през който се приемат поръчки.

Целта е да се даде възможност за криене на обороти и спестяване на част от дължимите данъци. Схемата е следната - поръчка в ресторант или бар се маркира чрез програма на таблета. След като клиентът поиска сметката, сервитьорът идва с мобилното устройство и му показва калкулация колко дължи, оформена като касова бележка, която може да бъде принтирана при поискване. Ако клиентът не поиска това, сметката се заличава. Ако се стигне да отпечатване на бележката, тя е без баркод. Така към сървъра на НАП се подава само част от реалния оборот на заведението.

Това е

най-новият хит в

манипулирането

на софтуерите за

управление на

продажбите,

разказаха за “24 часа” данъчни експерти.

Друга нова хватка в измамите е свързването на фискалния апарат с компютър, който може да намалява данните за продажбите по предварително зададена програма. Компютърът се намирал винаги извън обекта, така че засичането му било трудно и ставало само ако данъчните сложат пост за физическо наблюдение и установят разминавания в оборотите.

Проверяващите екипи се натъквали все по-често и на още една нова хватка. Когато посетят на място обект, чийто касов апарат е спрял да подава информация към сървъра на НАП, в него намират само служители, които обясняват, че той е даден под наем на фирма, чието име и данни те не знаят. При повторни проверки се оказвало, че фирмата или е фиктивна, или е закрита.

“24 часа” вече съобщи и за друга честа манипулация - скъп софтуер, към който подават информация 20 или повече касови апарти, а той чисти 2/3 от оборота и изпраща към сървъра на НАП данни за останалата една трета. Имало вече случаи, при които сървърът дори не се намира в България. При засичането му се установило, че данните в него са за 12 млн. оборот при подадени в НАП сделки само за два милиона лева.

Продължавали и работните паузи с апарати на закрити фирми, които продължавали да предават данни в НАП, които обаче

се трупали в

досието на

неработеща

компания

Доказването на тази измама било трудно, но не и невъзможно, казват инспектори.

Все още отделни търговци пробвали номера с каси близнаци. При тях има 2 касови апарата от един и същи модел, като те непрекъснато се сменяли с мотива, че единият се е повредил. Всъщност през това време неработещият се подлага на различни фини настройки, така че от паметта му да изчезнат определен брой операции.

Наскоро стана ясно, че бензиностанции са укрили 5 млн. лв. оборот от търговия с горива. Най-честият номер при тях бил да се

чистят маркирани

покупки около 12

часа в полунощ,

като се използват минутите време за профилактика на мобилните оператори.

Все по-малко ставали опитите за измама с токов удар или с прекъсвания на връзката, защото според новите изисквания това се отчита от данъчните на 5-ата минута и веднага се търси причината, често с посещение от мобилни екипи на място.

Идея - цените на горивата да са в онлайн платформа

Разбивката на цената на горивата - покупна, продажна, платени ДДС и акциз, да бъде електронна, а не да се изписва на касовата бележка. Това предложение обмислят в министерството на икономиката. Информацията щяла да се качва на онлайн платформа, на която всеки клиент да може да направи проверка.

Това можело да замени изискването разбивката да се обявява на касовата бележка.

От финансовото министерство засега отказват коментар на предложението, защото още нямали подробна информация за него.

Според последните предложени промени в наредбата за касовите бележки върху тях трябваше да има разбивка на цената на горивата от 1 април. Срокът обаче бе отложен за септември, за да може да се изчистят спорните въпроси.

От петролни компании заявиха, че основният проблем е, че според решение на КЗК публичното обявяване на доставни цени от производител или търговец крие рискове за съгласуването им и за картел при продажбите на дребно.

Това е наказуемо и всеки търговец може да бъде глобен с до 10% от оборота си. А наредбата изисква цените да бъдат публични и изписани на касовата бележка. Друг спорен момент е как да бъде изислявана самата доставна цена. От компаниите посочват, че в бензиностанциите идват в рамките на една седмица две-три партиди горива с различни цени, които обаче се смесват в резервоарите. Но в наредбата не било посочено дали може да се използва средна стойност на доставките.

Големите компании в бизнеса с горива дори заявиха, че на 1 април може да затворят бензиностанциите си, защото ще са в нарушение на наредбата. 

Пишат още mпоправки в наредбата

Нови дефиниции на това какво е система за управление ще има в наредбата, която регламентира смяната на касовите апарати. От изискваната информация за показване на датата, часа, минутите и секундите вероятно ще отпаднат секундите, тъй като не всички модели фискални апарати отпечатват тази информация с точност.

Много вероятно било също да се преразгледат глобите и санкциите, тъй наредбата предвижда много високи наказания, които влизат в противоречие със санкциите в други закони. Например наказания до 5000 лв. за първо нарушение няма нито в ДОПК, нито в Закона за счетоводството. Имало идея те да са обвързани с оборота на съответния търговец, но все още няма крайно мнение. Със сигурност ще бъдат предвидени и инструкции за достъп и съхранение на чувствителна информация, до която данъчните ще имат достъп. Част от търговците вече възразиха, че с новите изисквания към софтуерите от НАП ще имат информация за търговски сделки, които не влизали в обхвата на проверките. Лекари пък твърдят, че данъчните ще могат да виждат поставени диагнози и назначени лечения, което също нямало връзка с изискванията към фиска.

Ново определение ще уточни какво се има предвид под продажба, тъй като например при ресторантите поръчката започва с изнасяне на първите ястия, тоест с вече реализирана продажба. При складовете на едро обаче поръчките са само заявено намерение в бъдещ момент, а при електронните магазини поръчки се правят и по телефона, и по интернет, а след това се отказват само по телефона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Минният бранш прави 5 на сто от българския брутен вътрешен продукт

Камарата награди хора и фирми за постиженията им Със стилно тържество по традиция - в деня на успението на св. Иван Рилски, който е покровителят на българските миньори и на всички заети в минната промишленост, браншът отбеляза своя професионален празник. Пред препълнената зала водещият - председателят на Българската минно-геоложка камара

На плюс! Фискалният резерв е 11,8 млрд. лв., не е бил толкова от март 2016 г.

В Сребърния фонд има 3 млрд. Заради ниските лихви парите не носят доходност, но и рисковете за тях са малки Парите във фискалния резерв отново са над 11 млрд. лв. Към 30 юни т.г. 10,82 млрд. лв. от тях са на депозит в БНБ и в търговски банки, а 450 млн. лв. са вземанията от фондовете на Европейския съюз.

Създадоха електронен регистър за операторите на биологични продукти

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти, съобщиха от земеделското министерство на сайта си. Целта е осигуряване на цялостен мониторинг на биологичното производство в страната, съгласно изискванията на регламентите на Европейския съюз.

Автоматите за билети в столичния транспорт "спестили" 70 000 лева от ресто

За четири години автоматите за билети в столичните трамваи и тролеи са ощетили пътниците със 70 000 лева. Това е сумата от невъзстановено ресто. Стотици пътници в София всеки ден се сблъскват с този проблем. Трябва да разполат с точно приготвена сума -1 лев и 60 стотинки. В противен случай - получават билет, но не и ресто.

Петкова: Уведомили сме ЕК, че искаме да увеличим капитала на ТЕЦ „Марица Изток“ 2

През месец октомври трябва да бъде нотифициран пред ЕК механизмът за капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде  „Фокус“. Във връзка с ТЕЦ „Марица Изток 2“, тя посочи, че процесът се развива. „Ние сме изпратили информация до ЕК,

КЗП: Тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие повече рискове от кражби

Тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи рискове от кражби. Не е изключено някъде да са поставени скимиращи устройства, които да копират данните от картата и да откраднат ПИН кода. Според специалисти това са и едни от най-честите измами с пластики, посочват експертите от Комисията за защита на потребителите /КЗП/ в

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Иск срещу България за 80 млн. евро заради КТБ отхвърлен окончателно (Обзор)

Владислав Горанов и водещи кантори спечелиха арбитражи за 1,7 млрд. лева Съд във Вашигтон отряза претенциите на Омански фонд заради отнетия лиценз на финансовата пирамида на Цветан Василев Международният център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон е отхвърлил окончателно на 13 август иска на Държавния резервен фонд на Оман срещу

Кадастрални скици на имоти вече ще могат да се заявяват в общините

В бюджета на общините да постъпва разликата в стойността на таксата между електронен и хартиен документ, когато местната администрация подпомага службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на гражданите. Това се предвижда в предлаганите промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на

Бързите кредити с 235 млн. лв. повече за година (Обзор)

Бързите кредити са се увеличили с 235 млн. лв., или 9,7% за година. В края на юни те достигат 2,66 млрд. лв., сравнено година по-рано, когато са били 2,49 млн. лв., показват данни на БНБ за края на юни. Най-голям е делът на кредитите над 5 г. - 45 на сто. Общата им стойност е 1,2 млрд. лв. и се увеличават с 18,7% за година

Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива от НАП

Предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия) и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл,

Косово забрани вноса на картофи и мед от Северна Македония

Косовското министерство на търговията и промишлеността наложи днес забрана за внос на картофи и мед от Северна Македония в отговор на забраната за внос на жива риба за зарибяване от Косово в Северна Македония, предаде агенция МИА. Министерството съобщи, че това е реципрочна мярка, която започва да се прилага от днес и ще остане в сила,

Отвориха офертите за надзор при строежа на 54 км от пътя Видин - Ружинци

Отворени са офертите в обществената поръчка за строителен надзор при модернизацията на 54,3 км от път I-1 (E-79) Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Индикативната стойност на поръчката е близо 6,9 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет. Тръжната процудура е в три обособени позиции.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber