Менструалното табу налага на жените да спят в палатки, заложено е в Библията и Корана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7355185 Менструалното табу налага на жените да спят в палатки, заложено е в Библията и Корана Менструалното табу налага на жените да спят в палатки, заложено е в Библията и Корана www.24chasa.bg
Послания, написани върху дамски превръзки, отправени от протестиращи по време на “женския марш” през 2017 г. в защита на правата на жените.
Послания, написани върху дамски превръзки, отправени от протестиращи по време на “женския марш” през 2017 г. в защита на правата на жените. СНИМКА: РОЙТЕРС

Момичета нямат пари за превръзки, не ходят на училище

В някои части на света жените в менструация са гонени да спят на палатки извън дома, забранено им е да пият вода от чешмата или не ходят на училище. В по-развитите държави отношението към цикъла не е толкова крайно, но въпреки това дамите се срамуват да говорят за “тези дни”.

Заради менструалното табу хората възприемат цикъла на жената като нещо срамно, което трябва да бъде скрито. А когато нещо не се назовава с истинското му име, идеята, че то не бива да бъде назовавано, се засилва.

Менструалното табу може да доведе до много негативни последствия - момичетата не знаят какво да правят при първия си цикъл, социална изолация, проблеми с репродуктивното здраве, болести и дори смърт.

Това табу е форма на мизогиния (омраза или презрение към жени и момичета - бел. ред.). То дори е заложено в свещените текстове на най-големите религии. Цитат от Корана гласи: “И те питат за месечното кръвотечение. Кажи: “Това е омърсяване”. Отделете се от жените с месечно кръвотечение и не ги доближавайте, докато не се изчистят!”. Макар и забраната да не трябва да се възприема буквално, а само като избягване на полов контакт с жени в този период, менструацията все пак е описана като “омърсяване”. По същия начин тя е представена и в Стария завет: “Когато жена има кърваво течение {...} да стои отделена седем дни, докле се очисти; и всеки, който се допре до нея, да бъде нечист до вечерта.” Старият завет забранява на жената да взема причастие и да влиза в църква. В Новия завет обаче вече се говори за природна необходимост, която е част от човека.

Фройд твърди, че

менструалното табу

се дължи на страха

ни от кръвта

Според антрополога Ширли Линденбаум пък тази реакция е форма на естествен контрол на прираста на населението, ограничаваща сексуалните контакти в този период чрез идеята, че те са “мръсни”. През 2000 г. историкът Робърт С. Макълвайн въвежда термина неменструален синдром, с който описва завистта на мъжете, че репродукцията е дело на жените. Наложената от силния пол менструална стигма служи за социална доминация, която да ги компенсира психологически за това, което не могат да извършат биологично.

До XX век науката е разглеждала менструалната кръв като токсична. През 1920 г. д-р Бела Шик

измисля термина

менотоксин,

след като решава, че цветята, поливани от медицинските сестри, когато са в цикъл, увяхват по-бързо. Изследователите от “Харвард” Олив и Джордж Смит пък инжектирали животни с бактериално-латентна менструална кръв, след което тe умрели. В продължение на години учените приписвали смъртта на животните на менотоксина дори след като друго проучване доказало, че те са загинали, тъй като инжектираната кръв била заразена. Идеята, че менструалната кръв е отровна, била отхвърлена едва през 50-те години на миналия век.

Днес обществото се сблъсква с един по-различен проблем - менструалната бедност. В Африка много момичета не ходят на училище по време на цикъл, защото семействата им нямат пари да купуват превръзки. Много често се случва да им се натрупат толкова много отсъствия, че те не могат да наваксат с материала и прекъсват образованието си.

Освен това им се налага да използват подръчни материали като парцали, които обаче задържат кръвта. Това може да доведе до

инфекции и

репродуктивни

проблеми

за цял живот.

Подобни проблеми обаче съществуват и в по-развитите държави. Вестник “Гардиън” разказва за момичета във Великобритания, които пропускат часовете в училище по същата причина. Според благотворителната организация “План интернешънъл” това се случва на едно от всеки десет момичета. Списание “Форбс” описва същия проблем и в Америка.

“Аз мисля, че повечето семейства, които живеят в бедност, а те не са малко в България, нямат пари за превръзки. Включително и на мои познати им се е случвало”, разказва Глория Филипова. Тя е част от

проекта “Менархия”,

който цели да разбие

менструалното табу

в България

и да даде повече гласност на съпътстващите го проблеми.

“Менархия” подготвя проучване за менструалната бедност в България, най-вече в институциите като домове за деца, лишени от родителски грижи, и центрове за жертви на домашно насилие. “Срещала съм се с хора, които работят в такива центрове, и те са ми казвали, че държавата отпуска по около 1,30 лв. на човек на ден. Ако те са за една жена с дете, която се нуждае от памперси и храна за него, как парите ще ѝ стигнат за превръзки и тампони?”, пита се Глория.

Такива институции често разчитат на дарения. Заради липсата на разговор по темата обаче дарителите често не предполагат, че превръзките и тампоните може да са лукс.

“Така се получава един затворен кръг: ние не говорим за това, ситуацията става по-зле, а ние продължаваме да не говорим”, допълва Ирина Денчева. Тя основава проекта преди две години. Решава да се фокусира върху тази тема, тъй като до този момент тя не съществува у нас. За сравнение в Западна Европа има големи движения като например менструалния активизъм, които организират интересни и мащабни събития, разказва Ирина.

“Менархия” вече има зад гърба си един подобен проект - миналата година момичетата организират дискусия относно менструалното табу и защо е необходимо да говорим за него. Неин гост е активистка от Кения, която представя проблема в контекста на африканския континент. Майка ѝ е създала фондация за дарения от големи компании, които раздават на ученичките комплекти със санитарни продукти.

Държави по света премахват данъка върху тампоните

Жените са в цикъл средно 2535 дни в живота си. Това прави приблизително 7 години, в които те трябват да имат подръка превръзки и тампони. И макар да има благотворителни фондации, събиращи дарения за жените в бедност, тези усилия не са достатъчни.

Затова из целия свят се водят кампании за премахване на т. нар. данък тампони. Темата е широко застъпена най-вече в Америка, където тези продукти години наред били обложени с “данък луксозни стоки”, който е по-висок от този на обикновените. На въпрос към Барак Обама защо тези санитарни продукти са с по-висок ценз, бившият американски президент отговорил, че може би защото законите са били писани от мъже.

В последните години отделните щати един по един започват да премахват тези такси.

Първата държава, която предприема тази стъпка, е Кения - през 2004 г. През 2015 г. това се прави и в Канада след онлайн петиция, подписана от хиляди хора. Миналата година Колумбия сваля 5% от данъка върху тампоните и превръзките, а Индия го премахва изцяло. От началото на 2019 г., след 18-годишна кампания, в Австралия тези продукти също вече не се облагат. Същото решение се взе миналата година и във Великобритания, макар и да не е влязло в сила. Прокарването на този закон с години е възпрепятствано заради общите правила в ЕС, които не позволяват да има нулев данък. Въпреки това в Ирландия такива такси няма, тъй като този закон е “наследствен”.

Цикълът има и положителна страна - ползван е за лекарство

Има общества, които използват положителни евфемизми, за да опишат женския период. Например някои съвременни групи ловци се придържат към разбирането, че цикълът е нещо мощно, лечебно, предпазващо и свещено. Предполага се, че в тези групи има и по-голямо равенство между половете.

Някои менструални обичаи дават на жените самостоятелност и социален контрол или ги освобождават от работа. Например племето Мбенджел в Централна Африка все още използва изрази като “най-висшият ми съпруг е Луната”. Най-голямата колиба от племето Мбути в Заир е менструалната хижа, където жените отиват, когато им дойде първият цикъл, придружени от други момичета и роднини. Там всяка менструация се счита за мощна и благословена от Луната.

Дори древните египетски медицински текстове отпреди новата ера обозначават менструацията с hsmn, което според някои означава “пречистване”. Женската кръв в тези текстове се използва за лекарство за аменорея и като съставка в мехлеми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Минималната заплата не бе подкрепена на първата тристранка на социалната министърка Деница Сачева

Докато плаща първите 3 дни болнични, бизнесът бойкотира тристранката (Обзор)

Пакетът от мерки за реформа и спиране на злоупотребите трябва да е готов през януари Работодателите бойкотираха тристранката в четвъртък за минималната заплата, защото искат реформа за болничните и отмяна на задължението им да плащат първите 3 дни. Докато проблемът не влезе в дневния ред на съвета, те няма да се върнат на заседанията

Втора самостоятелна трансплантация на черен дроб извършиха учениците на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

41 души живеят втори живот след 15 донорски ситуации за 2019 г.

41 души са били трансплантирани през 2019 г. и живеят втори живот благодарение на 15 благородни семейства, дарили органите на свои близки, изпаднали в мозъчна смърт. 32-ма от тях са български граждани, а 9-европейски, получили орган по линия на Евротрансплант. Това стана ясно, след като в сряда бе реализирана 15-ата донорска ситуация за тази

Кадър: Би Ти Ви

НСО: Ако служителят, блъснал дете, е виновен, ще го уволним

Той е бил сам и се прибирал от дежурство Ако се докаже вината на служителя на НСО, който по-рано днес блъсна дете в София, то той ще бъде уволнен. Това посочиха от службата. Те изразиха дълбоко съжаление за пострадалото дете и посочиха, че вече са уведомени МВР и Военна прокуратура. По време на инцидента шоф е бил сам в служебното "БМВ",

Борисов спря коледните тържества на чиновниците, за да пестят

Борисов спря коледните тържества на чиновниците, за да пестят

Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил лично премиерът Бойко Борисов. Заповедта му е изпратена до всички министерства и държавни учреждения. Основната причина е да не се харчат излишни пари. По-голяма част от чиновниците сами организират тържествата си

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Червени срещу Нинова: Не е имало общо решение да не подкрепяме Цацаров (Обзор)

Имаше и всеки, прекрачил го, носи лична отговорност, настоява лидерката Бламирана ли е Корнелия Нинова и цепна ли се червената група заради избора на Сотир Цацаров начело на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество? Ден след излъчването на настоящия главен прокурор в оставка за шеф на Антикорупция бурята вляво продължава

Кадър: Би Ти Ви

Кола на НСО удари дете, то е в тежко състояние

Дете е в тежко състояние след катастрофа с кола на НСО в София, предаде "Нова телевизия". Сигналът за инцидента е подаден около 20 часа. 14-годишното пресичало бул."Драган Цанков", когато е било блъснато. Детето е настанено в Окръжна

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

КМЕТЪТ НА СВИЩОВ ГЕНЧО ГЕНЧЕВ

Кметът на Свищов направи детските градини безплатни със саниране и икономии

Родителите на 800 малчугани спестяват по 50 лева на месец, очакват още 100 да влязат в занималните 270 000 лв. е разходът за общинския бюджет, но пък затова отпадат парите за текущи ремонти в обновените сгради Един кандидат-кмет, който изненадващо бе подкрепен от иначе вражеските отбори на БСП, ГЕРБ и ДПС, обещаваше на последните местни избори

Слави Трифонов поиска оставката на Ангел Джамбазки

Слави Трифонов поиска оставката на Ангел Джамбазки

Шоуменът и лидер на партия "Няма такава държава" Слави Трифонов призова във фейсбук Ангел Джамбазки да си подаде оставката като евродепутат. На 7 декември КАТ са заловили евродепутата Ангел Джамбазки да кара пиян. Резултатът трябва да е следният: Тъй като Ангел Джамбазки е евродепутат и трябва да дава пример за морал и отговорност,

Тежка катастрофа затруднява движението по пътя Пловдив - Хасково, има ранени

Тежка катастрофа затруднява движението по пътя Пловдив - Хасково, има ранени

Движението по пътя Пловдив - Хасково е затруднено заради тежка катастрофа, станала на 500 м от комплекс "Кемера", съобщиха от полицията. В 18.16 часа, в посока Хасково, лек автомобил "Опел" навлиза в насрещното платно и се удря челно в "Рено Меган". Пострадали са водача на Реното, на 23 години, и спътничката му на 15 г.

Шофьор уби жена на пешеходна пътека във Враца

Шофьор уби жена на пешеходна пътека във Враца

Възрастна жена загина на място след като бе пометена на пешеходна пътека от „Фиат” във Враца тази вечер. Шофьорът на колата на средна възраст карал с висока скорост по мокрия от дъжда бул. „Васил Кънчов” и не успял да спре пред пресичащата жена. Минути след инцидента пристигна екип на спешния център, който само установи

Младен Маринов СНИМКА: МВР

Маринов: В Италия се води разследване за задържаните вагони с отпадъци

"В Италия се води разследване за задържани в Милано вагони с отпадъци, за които в някои медии се твърди, че са предназначени за България. Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация. На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците

Румен Радев. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Радев: Като командир никога не съм губил хора и техника

Президентът е получил предложението за освобождаване на Сотир Цацаров Президентът Румен Радев днес е получил предложението за освобождаване на Сотир Цацаров от поста главен прокурор. Това съобщи самият той в Съдебната палата, където е на честване по случай 60-годишнината от Софийския градски съд. "В авиацията отговорност носи командирът

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber