Менструалното табу налага на жените да спят в палатки, заложено е в Библията и Корана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7355185 Менструалното табу налага на жените да спят в палатки, заложено е в Библията и Корана Менструалното табу налага на жените да спят в палатки, заложено е в Библията и Корана www.24chasa.bg
Послания, написани върху дамски превръзки, отправени от протестиращи по време на “женския марш” през 2017 г. в защита на правата на жените. СНИМКА: РОЙТЕРС

Момичета нямат пари за превръзки, не ходят на училище

В някои части на света жените в менструация са гонени да спят на палатки извън дома, забранено им е да пият вода от чешмата или не ходят на училище. В по-развитите държави отношението към цикъла не е толкова крайно, но въпреки това дамите се срамуват да говорят за “тези дни”.

Заради менструалното табу хората възприемат цикъла на жената като нещо срамно, което трябва да бъде скрито. А когато нещо не се назовава с истинското му име, идеята, че то не бива да бъде назовавано, се засилва.

Менструалното табу може да доведе до много негативни последствия - момичетата не знаят какво да правят при първия си цикъл, социална изолация, проблеми с репродуктивното здраве, болести и дори смърт.

Това табу е форма на мизогиния (омраза или презрение към жени и момичета - бел. ред.). То дори е заложено в свещените текстове на най-големите религии. Цитат от Корана гласи: “И те питат за месечното кръвотечение. Кажи: “Това е омърсяване”. Отделете се от жените с месечно кръвотечение и не ги доближавайте, докато не се изчистят!”. Макар и забраната да не трябва да се възприема буквално, а само като избягване на полов контакт с жени в този период, менструацията все пак е описана като “омърсяване”. По същия начин тя е представена и в Стария завет: “Когато жена има кърваво течение {...} да стои отделена седем дни, докле се очисти; и всеки, който се допре до нея, да бъде нечист до вечерта.” Старият завет забранява на жената да взема причастие и да влиза в църква. В Новия завет обаче вече се говори за природна необходимост, която е част от човека.

Фройд твърди, че

менструалното табу

се дължи на страха

ни от кръвта

Според антрополога Ширли Линденбаум пък тази реакция е форма на естествен контрол на прираста на населението, ограничаваща сексуалните контакти в този период чрез идеята, че те са “мръсни”. През 2000 г. историкът Робърт С. Макълвайн въвежда термина неменструален синдром, с който описва завистта на мъжете, че репродукцията е дело на жените. Наложената от силния пол менструална стигма служи за социална доминация, която да ги компенсира психологически за това, което не могат да извършат биологично.

До XX век науката е разглеждала менструалната кръв като токсична. През 1920 г. д-р Бела Шик

измисля термина

менотоксин,

след като решава, че цветята, поливани от медицинските сестри, когато са в цикъл, увяхват по-бързо. Изследователите от “Харвард” Олив и Джордж Смит пък инжектирали животни с бактериално-латентна менструална кръв, след което тe умрели. В продължение на години учените приписвали смъртта на животните на менотоксина дори след като друго проучване доказало, че те са загинали, тъй като инжектираната кръв била заразена. Идеята, че менструалната кръв е отровна, била отхвърлена едва през 50-те години на миналия век.

Днес обществото се сблъсква с един по-различен проблем - менструалната бедност. В Африка много момичета не ходят на училище по време на цикъл, защото семействата им нямат пари да купуват превръзки. Много често се случва да им се натрупат толкова много отсъствия, че те не могат да наваксат с материала и прекъсват образованието си.

Освен това им се налага да използват подръчни материали като парцали, които обаче задържат кръвта. Това може да доведе до

инфекции и

репродуктивни

проблеми

за цял живот.

Подобни проблеми обаче съществуват и в по-развитите държави. Вестник “Гардиън” разказва за момичета във Великобритания, които пропускат часовете в училище по същата причина. Според благотворителната организация “План интернешънъл” това се случва на едно от всеки десет момичета. Списание “Форбс” описва същия проблем и в Америка.

“Аз мисля, че повечето семейства, които живеят в бедност, а те не са малко в България, нямат пари за превръзки. Включително и на мои познати им се е случвало”, разказва Глория Филипова. Тя е част от

проекта “Менархия”,

който цели да разбие

менструалното табу

в България

и да даде повече гласност на съпътстващите го проблеми.

“Менархия” подготвя проучване за менструалната бедност в България, най-вече в институциите като домове за деца, лишени от родителски грижи, и центрове за жертви на домашно насилие. “Срещала съм се с хора, които работят в такива центрове, и те са ми казвали, че държавата отпуска по около 1,30 лв. на човек на ден. Ако те са за една жена с дете, която се нуждае от памперси и храна за него, как парите ще ѝ стигнат за превръзки и тампони?”, пита се Глория.

Такива институции често разчитат на дарения. Заради липсата на разговор по темата обаче дарителите често не предполагат, че превръзките и тампоните може да са лукс.

“Така се получава един затворен кръг: ние не говорим за това, ситуацията става по-зле, а ние продължаваме да не говорим”, допълва Ирина Денчева. Тя основава проекта преди две години. Решава да се фокусира върху тази тема, тъй като до този момент тя не съществува у нас. За сравнение в Западна Европа има големи движения като например менструалния активизъм, които организират интересни и мащабни събития, разказва Ирина.

“Менархия” вече има зад гърба си един подобен проект - миналата година момичетата организират дискусия относно менструалното табу и защо е необходимо да говорим за него. Неин гост е активистка от Кения, която представя проблема в контекста на африканския континент. Майка ѝ е създала фондация за дарения от големи компании, които раздават на ученичките комплекти със санитарни продукти.

Държави по света премахват данъка върху тампоните

Жените са в цикъл средно 2535 дни в живота си. Това прави приблизително 7 години, в които те трябват да имат подръка превръзки и тампони. И макар да има благотворителни фондации, събиращи дарения за жените в бедност, тези усилия не са достатъчни.

Затова из целия свят се водят кампании за премахване на т. нар. данък тампони. Темата е широко застъпена най-вече в Америка, където тези продукти години наред били обложени с “данък луксозни стоки”, който е по-висок от този на обикновените. На въпрос към Барак Обама защо тези санитарни продукти са с по-висок ценз, бившият американски президент отговорил, че може би защото законите са били писани от мъже.

В последните години отделните щати един по един започват да премахват тези такси.

Първата държава, която предприема тази стъпка, е Кения - през 2004 г. През 2015 г. това се прави и в Канада след онлайн петиция, подписана от хиляди хора. Миналата година Колумбия сваля 5% от данъка върху тампоните и превръзките, а Индия го премахва изцяло. От началото на 2019 г., след 18-годишна кампания, в Австралия тези продукти също вече не се облагат. Същото решение се взе миналата година и във Великобритания, макар и да не е влязло в сила. Прокарването на този закон с години е възпрепятствано заради общите правила в ЕС, които не позволяват да има нулев данък. Въпреки това в Ирландия такива такси няма, тъй като този закон е “наследствен”.

Цикълът има и положителна страна - ползван е за лекарство

Има общества, които използват положителни евфемизми, за да опишат женския период. Например някои съвременни групи ловци се придържат към разбирането, че цикълът е нещо мощно, лечебно, предпазващо и свещено. Предполага се, че в тези групи има и по-голямо равенство между половете.

Някои менструални обичаи дават на жените самостоятелност и социален контрол или ги освобождават от работа. Например племето Мбенджел в Централна Африка все още използва изрази като “най-висшият ми съпруг е Луната”. Най-голямата колиба от племето Мбути в Заир е менструалната хижа, където жените отиват, когато им дойде първият цикъл, придружени от други момичета и роднини. Там всяка менструация се счита за мощна и благословена от Луната.

Дори древните египетски медицински текстове отпреди новата ера обозначават менструацията с hsmn, което според някои означава “пречистване”. Женската кръв в тези текстове се използва за лекарство за аменорея и като съставка в мехлеми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатен ток и парно

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Бус се отклони от пътя Разлог-Симитли и се преобърна

Микробус излетя от пътя Разлог - Предел - Симитли и се преобърна на лявата си страна. Няма пострадали, съобщава БГНЕС. Пътният инцидент стана в 18.50 часа на 2 км преди най-високата част на прохода. Микробусът пътува в посока Симитли, на излизане от дясна крива предприема изпреварване, но заради насрещно движещ се автомобил набива спирачки

Трети ден издирват възрастна жена от село Верен

Издирва се възрастна жена от село Верен, община Братя Даскалови. Яна е с Алцхаймер и пълна деменция. Последно е видяна на 19 август, около 12:00 ч. в района на с. Верен, община Братя Даскалови, съобщава NOVA. Районът е претърсван от полиция, дронове, кучета, но досега няма никакъв резултат. Трети ден в неизвестност

Зам.-министър: Разумно е съкратеното следствие да отпадне за особено тежките случаи (Обзор)

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията пък на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф

Вече подменят с чугунени колчета перките от “Графа” (Обзор)

Гранитните пирамиди можело да отидат в парковете Започнало е махането на перките от столичната улица “Граф Игнатиев” заради зачестилите случаи на спънали се в тях и пострадали пешеходци. Майсторите започнали да поставят 600 чугунени колчета тип “болард”. “Трябваше първите партиди да се произведат. Те вече са в София. И от днес започва монтажът

Румен Радев се включи в поход за оборудване на заслон "Кончето" (Снимки)

„Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора.“ Това заяви днес президентът Румен Радев след като участва заедно с планински водачи

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Откриха мъртва дива свиня край Аксаково, проверяват за африканска чума

Мъртва дива свиня е намерена край селище на територията на община Аксаково. Веднага са взети проби, за да се установи дали животното е заразено с вируса на африканска чума. Това съобщи за Фокус директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова. По думите й, засега няма потвърждение за наличие на заразата

“Пътуващо кино” с предпремиера в събота във Варна

“Любовта е лудост” показва лентата на Илия Костов с куп звезди в нея Новият български игрален филм “Пътуващо кино”, чийто режисьор и сценарист е Илия Костов, ще бъде показан за първи път тази събота, 24 август, от 20 ч в зала 1 на Фестивалния комплекс във Варна в рамките на “Любовта е лудост”. В главните роли са Катерина Евро, Любен Чаталов,

Вижте ситуацията и ограниченията по пътищата на страната за утре

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Ще бъде слънчево, след обяд, главно над планинските райони с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източната половина от страната и в Дунавската равнина до умерен североизточен вятър. Горещо време с максимални температури между 32° и 37°. Над планините ще е слънчево,

Пробите за легионерска болест в Слънчев бряг са отрицателни

Пробите за заболяването т. нар. легионерска болест (легионелоза), взети от хотел в Слънчев бряг преди началото на летния туристически сезон са отрицателни, съобщава министерството на здравеопазването. Съобщението е по повод съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване на двама британци. Водещи страни по брой заболявания са Франция,

Временно спира да работи цехът за преработка на дивечово месо в ДЛС "Витошко- Студена"

Цехът за преработка на дивечово месо в Държавно ловно стопанство "Витошко- Студена" спира да работи заради регистриран случай на болно от африканска чума прасе на територията на стопанството, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Цялото налично количество месо в обекта ще бъде унищожено

Десислава Радева: Пишете ме отговорна за всичко: НАП, свинската чума, "Графа"

Съпругата на президента Румен Радев Десислава заяви иронично, че е "виновна" за всички трусове в държавата чрез пост в социалната мрежа. Публикацията на първата дама идва след статия, в която се посочва, че шефът на НСО Данчо Дяков е подал оставка след натиск от нейна страна. "Приятели споделиха, че днес фактор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber