Борисов нареди да няма ощетени пенсионери и НОИ да даде модела (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7355162 Борисов нареди да няма ощетени пенсионери и НОИ да даде модела (Видео, обзор) Борисов нареди да няма ощетени пенсионери и НОИ да даде модела (Видео, обзор) www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов извика спешно социалния министър Бисер Петков, управителя на НОИ Ивайло Иванов и синдикалисти.

 Хаос около новата формула

Април е крайният срок за промяна в закона, за да получат първите си пенсии оттеглящите се от работа тази година

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако не дадат възможност на хората да избират между старите и новите правила

Нито един български пенсионер да не бъде ощетен от новата пенсионна формула. Това нареждане чуха социалният министър Бисер Петков, управителят на Националния осигурителен институт и представителите на синдикатите от премиера Бойко Борисов, който спешно ги привика да отговарят за реформата.

Те

имат броени дни,

за да предложат

нови законови

промени

в Кодекса за социално осигуряване, които да влязат в сила до края на април. Тогава първите пенсионери от 2019 г. ще трябва да получат разпорежданията от осигурителния институт с размера на пенсията.

За да няма ощетени, ще се смятат пенсиите и по старата, и по новата формула. И ще се вземе по-благоприятният размер, каза след извънредната среща в премиерския кабинет шефът на НОИ Ивайло Иванов. И обясни, че

двойното

смятане ще е за

пенсиите, за

които има

съмнение, че

ще са по-ниски по

новата формула

При това двойно смятане обаче остава един основен момент, по който и след сбирката при Борисов не бе внесена яснота - кои години от трудовия стаж ще се вземат във формулата.

Причината е, че от 1 януари в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидат-пенсионера, натрупан след 1 януари 2000 г.

Още при пенсионната реформа от 2015 г. се реши от 2019-а да отпаднат т. нар. златни години - трите най-добри години преди 1997 г. В края на м.г. обаче изненадващо при обсъждането на бюджета на ДОО се взе решение да отпаднат и годините до 2000 г. 

Въведе се и друго ограничение, за да няма прекалено високи пенсии - индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, бе ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя. Ако надхвърля това съотношение, ще бъде закован на него и няма да се преизчислява през следващите години. По този начин всяка отпусната от 1 януари 2019 г. пенсия няма да надвишава 1200 лв., колкото е таванът тази година. Досега пенсиите се изчисляваха на реалната им сума, а след това се ограничаваха с таван, но имаше възможност да нарастват в следващите години.

Третият ключов момент от тази година е заковаването и на тежестта на стажа до 1,2%.

Според експерти по-вероятно е спешната поправка сега да върне заложеното от реформата “Калфин” - новите пенсии да се смятат с годините след 1997 г. Т.е. очакването е да отпадне декемврийското предложение в закона за ДОО да не се вземат предвид годините между 1997 и 2000 г.

Изненадващо часове след сбирката в МС откъм осигурителния институт дойде

още по-смела

идея - да се

смятат и

годините преди

1997-а

Експерти обаче направиха уговорка, че това не е официална и окончателна информация, а тепърва ще се обсъжда.

В понеделник в отговор на общественото недоволство от НОИ оповестиха, че 56,8% от новоотпуснатите пенсии през тази година всъщност ще бъдат по-високи пенсии. По предварителния анализ на института пък при 11,9% от новите пенсионери промяната във формулата не се отразява на размера на пенсията. При 31,3% обаче се получава намаление в индивидуалния коефициент, признаха оттам.

Вчера обаче тези разчети бяха наречени “симулация”, която не давала пълна картина. И представиха по-актуални прогнози, според които,

ако има

намаление, то

ще е до 5%

Аргументите за промяната, предизвикала сегашното напрежение, са, че преди 2000 г. има празноти в регистрите и при подаването на документи за пенсиониране нерядко се ползват

фалшифицирани

данни за

нереално високи

доходи

Освен това от 2000 г. е въведен максималният осигурителен доход, от който размерът на пенсията също зависи, обясни Петков вчера.

Данните за ефекта на новата формула върху пенсиите се интерпретират неправилно в общественото пространство, обяви след срещата Ася Гонева от КНСБ, която е член на надзора на НОИ.

Гонева бе категорична, че очакванията при 30% от новите пенсионери

да се намали

индивидуалният

коефициент не

означават, че и

пенсията ще

бъде намалена

Всяка година средният осигурителен доход в страната нараства, а именно той стои във формулата за определяне на пенсията, обясни тя. Затова разликата не само се компенсира, а в някои случаи дори се получава по-благоприятен размер на пенсията.

“Не е възможно 36 месеца от един трудов живот, каквито и да са били те, да преборят в пъти 240 месеца след това и всеки, който е учил математика, ще разбере това”, заяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. И той на свой ред увери, че ще се предприемат мерки, за да няма ощетени хора.

При една очаквана пенсия от 400 лв. новата формула би дала разлика от 20 лв., пресметна Манолов. Нарече

“малоумни”

изчисленията как

някой е очаквал

400 лв. пенсия, а

ще получи 127

Готов съм с калкулатор в ръка да прегледаме всички тези неща, обяви още Манолов.

“Човекът, който работи и не е доволен от заплатата си, може да си търси друга работа. Пенсията обаче е единственият източник на доходи и когато излезе информация, че е възможно намаляване на пенсиите, е ясно, че това ще предизвика смут, страх и тревога. Всички спекулации, че ще има намаляване на пенсиите, са неверни”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. “Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на икономия от 9 млн. лв. би направил подобно нещо”, отсече той.

Омбудсманът Мая Манолова пък настоя да се предостави възможност за гражданите да имат право на избор по коя формула да бъде определен размерът на пенсиите им. “В случай че не бъдат предприети законодателни промени за разрешаването на проблема, в качеството си на омбудсман ще сезирам Конституционния”, предупреждава Манолова. И напомня, че още през октомври е алармирала за проблема. 

Нинова видя целенасочена политика срещу възрастните

РУМИНА ДИМИТРОВА

“Борисов с различни коалиционни партньори - АБВ и “Обединени патриоти”, провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери.” Това обвинение отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки решението на управляващите да се търси нова формула за изчисление на пенсиите. “Заявяват, че няма да има ощетени пенсионери, защото такава била волята на премиера. Само че питам: Ние премиерсковолева република ли сме, или законова парламентарна?”, продължи Нинова. И обяви, че волята на Борисов била именно да ощети пенсионерите. Като пример даде пенсионната реформа, прокарана от Ивайло Калфин още през 2015 г. Извадих стенограми от заседанията през 2015 г. и 2018 г., тъй като казват, че решението било консенсусно. И на двете гласувания БСП е изразила позиция “против”, отсече соцлидерката. 

Ако ГЕРБ и Марешки правят сделка за кворума в парламента, нека да е пред медиите, настоя пък соцдепутатът Драгомир Стойнев. Поводът е предвидената за днес среща между ГЕРБ и “Воля”, след като миналата седмица бизнесменът и депутатите му обявиха, че няма да влизат в залата, докато не бъдат изпълнени условията им. После обаче спасиха кворума.

50 млн. лева за великденски добавки за най-бедните

50 млн. лв. ще отпусне правителството за великденски добавки на най-бедните пенсионери. това съобщи вицепремиерът Томислав Тончев.

По традиция два пъти в годината - за Коледа и Великден, правителството изплаща по 40 лв. допълнително на около 1,2 млн. пенсионери, чиито доходи са под линията на бедността. Това са над 50% от пенсионерите. За тази година линията на бедност е 348 лв. 

През последните 8 г. правителството има ангажимента два пъти в годината да отделя 100 млн. лв. за най-бедните пенсионери, обясни по-късно през деня лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И пресметна, че досега са отделени над 800 млн. лв. за добавки към пенсиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Урок по философия втрещи родители

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него. В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

Борисов: Като падат цените на горивата, защо не пада и цената на хляба? (снимки)

- Толсистемата тръгва от август, обяви премиерът - Йончева ме заплашва с изненади - те това могат, отсече той Защо когато падат цените на горивата, не пада и цената на хляба? А като тръгне да се качва нещо, веднага почват да говорят, че ще скочат хранителните продукти. Това заяви премиерът Бойко Борисов,

Цацаров: Още през 2012-а показах документи - апартаментът не ми е дарен, купил съм го

"На 19.05.2019 г. /неделя/ вечерта, сайтът „Биволъ“ публикува статия със заглавие „Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на „Мултак № 1“ в Пловдив“. Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г.

Назначиха Чавдар Маринов за заместник-министър на земеделието, храните и горите

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Чавдар Маринов е завършил Тракийския университет в гр. Стара Загора със специалност „Животновъдство“, има и придобита образователно-квалификационна

Подариха компас на Мария Габриел в Бургас (Видео)

Компас, с който винаги да намира правилния път към Бургас, и книжка за известния бургазлия Петьо Пандира, получи водачката на евролистата на ГЕРБ преди минути в Бургас. Всеки момент в експоцентър "Флора" ще започне дискусия с Габриел на тема "Фалшиви новини и ценности на цифровото общество". На форума присъстват депутати,

Адвокати на среща с Мая Манолова днес за проблеми в Търговския регистър

Днес, 20 май 2019 г., в 16.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с адвокати във връзка с проблеми, които срещат при работата си с Търговския регистър. В петък, 17 май т.г., 64 техни колеги я сезираха с отворено писмо, в което сигнализират за системно постановяване на неправомерни откази от страна на регистъра.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Бум на кърлежите в София

Столичани сигнализират за бум на нахапани от кърлежи в София, предава Би Ти Ви. Една от потърпевшите е Марияна Тавлеива, която се е сблъскала с неприятното насекомо пред блока си в столичния ж.к. „Младост”. „Ненадейно усетих сърбеж по корема и на следващия ден реших да проверя и забелязах кърлеж”, разказа жената.

Борисов към симпатизанти: Абе, сладури, да карате внимателно! (Видео)

С възгласи "Бойко, Бойко!" симпатизанти преметстваха на Асеновградско шосе премиера Борисов. Той отиде при тях и ги здрависа. "Подмладили сте се!", казаха му те. А той ги попита дали им харесва новия път. "Направихме този път, защото имаше много катастрофи по него. Сега той е мазен и хубав. Да не се изкушават младите да карат бързо с мощни коли,

АТАКА праща ямболски ученици на олимпиада в Япония

Горд съм, че успях да извоювам нова болница в Ямбол, каза Сидеров в родния си град Партия АТАКА помогна на ученици от Природо-математическата гимназия в Ямбол да заминат на олимпиада в Япония. Младите таланти ще представят страната ни на състезанието по математика от 15 до19 юли в гр. Фукуока. Помощта за гимназистите беше връчена на директора на

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 г., когато стана ясно, че коефициентът, по който се определя размерът на пенсията, може да се определя по старата и по новата методика. Те са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три

Остро отравяне със сероводород убило работниците в свинефермата в Попина

Причина за смъртта на 52-годишния Борис П. и 53-годишния Пенчо Д., които загинаха в свинеферма в силистренското село Попина, е отравяне със сероводород. Това са показали резултатите от аутопсията на телата на главния механик и неговия колега, които са извършвали ремонтни дейности в септична шахта там, съобщиха от прокуратурата.

СДВР взима мерки за обществения ред на мача ”Левски“ -„ЦСКА- София“ утре

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби на 21 май /вторник/ от 18.00 часа на Национален стадион ”Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber