Борисов разпореди да няма намалени пенсии (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7354129 Борисов разпореди да няма намалени пенсии (Снимки, видео) Борисов разпореди да няма намалени пенсии (Снимки, видео) www.24chasa.bg
СНИМКИ: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов разпореди на социалния министър Бисер Петков и шефа на НОИ Ивайло Иванов да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Това стана ясно след спешна среща в Министерския съвет.

Няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че и тази година правителството ще отпусне 53 млн. лв. 

За да няма ощетени, ще се смятат пенсиите и по старата и по новата формула. И ще се вземе по-благоприятният размер, обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. От обясненията му стана ясно, че за всеки пенсионер ще се правят две изчисления- по новата и по старата формула, като ще се получава по-голямата. 

 

Причината е, че от 1 януари в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. При пенсионната реформа от 2015 г. се реши от 2019-а да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., а миналата година изненадващо при обсъждането на бюджета на ДОО се взе решение да отпаднат и годините до 2000 г. Въведе се и друго ограничение, за да няма прекалено високи пенсии - индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, е ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя. Ако надхвърля това съотношение, ще бъде закован на него и няма да се преизчислява през следващите години. Така реално всяка отпусната от 1 януари 2019 г. пенсия няма да може да бъде изчислявана на повече от 1200 лв., колкото е таванът тази година. Досега пенсиите се изчисляваха на реалната им сума, а след това се ограничаваха с таван, но имаше възможност да нарастват в следващите години. Третият ключов момент от тази година е заковаването и на тежестта на стажа до 1,2%.

Всички тези промени показаха, че 56,8% от новоотпуснатите пенсии през тази година ще бъдат с по-високи пенсии заради премахването на “златните” години и ограничението, които бе въведено върху размера на индивидуалния коефициент в новата пенсионна формула, показа предварителен анализ на НОИ. При 11,9% от новите пенсионери промяната в правилата не се отразява на размера на пенсията и те ще получат един и същи размер, независимо по коя формула бъдат сметнати. При 31,3% обаче се получава намаление в индивидуалния коефициент.

Все още няма отпуснати пенсии по новите правила, подчерта след срещата социалният министър Бисер Петков. Целта на реформата, която започна през 2015 г., а част от приетите тогава предложения влизат в сила от тази година, беше да се обвърже по-тясно размера на пенсията с осигурителния принос, и тя тя да се изчислява на база официални и ратифицирани данни, които са постъпили от работодателите в регистъра на осигурените лица, който се води от 1997 г., каза още Петков. И обясни, че на срещата са обсъдени всички възможни ефекти от промяната, а  общата воля била да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери. Подчерта, че причините и мотивите за новата формула са свързани с ограничение на възможностите за злоупотреби с осигурителни документи  и да се електронизира и ускори процеса на отпускане на пенсии на база на данните от специално създадения регистър. Припомни, че до 2000 г. пенсиите са се отпускали на база на дохода през последните 3 г. и след това към тях непрекъснато се прибавяли нови периоди. Дойде моментът, в който минаха повече от 20 г. от въвеждането на регистъра, тоест това е половината от един пълен трудов живот на едно осигурено лице и се постави въпроса, че при вече 20 г. данни за осигуряване вече може обективно да се постави приноса на всяко едно лице, обясни Петков. И заяви, че волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице. Ние с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение, каза Петков.

Промените, които днес толкова ожесточено се интерпретират, не са дошли случайно, нито изведнъж ,каза след срещата Ася Гонева от КНСБ, която е и в Надзорния съвет на НОИ. Тя е разочарована от начина, по които се интерпретират данните от симулацията на НОИ, които били очаквания как би могло да се отрази новата формула при елиминиране на годините преди 2000 г. Тези години можели да създават нова трудова кариера на недобросъвестни лица и недобросъвестни бизнесмени и да елиминират възможността през годините от 1997 до 1999 г. някой за няколко месеца е имал огромен доход, а от 1 януари 2000 г. е слязъл да плаща върху минималният си осигурителен доход, обясни Гонева. Тя подчерта, че очакванията за около 30% от бъдещите пенсионери, за които може да се получи някакво намаление на индивидуалния коефициент, би могло да бъде елиминирано, защото всяка година средният осигурителен доход в пенсионната система нараствал.

Заради създаденото напрежение от изключително непрофесионални хора, не зная по какви подбуди, беше проведена тази среща, и премиерът възложи да обсъдим още веднъж възможностите, които бихме предложили на правителството за някаква корекция в Закона, която да накара служителите, които се занимават с пенсионно производство, да ги задължим да правят изчисления на базата на сега действащия текст, като вземем предвид тези три години от 1997 до 1999 г. включително, но само на база на данни на персоналния регистър, тоест на онова, което е доказано, че е приноса на съответния осигурен. Ако се появи разлика, каквато и да е тя -10 ст. или 50 лв., да бъде отпуснат по- благоприятният размер, обясни Гонева. И допълни, че ще се опитат да предложат на правителството един работещ текст, който да успокой обществото, че никой не е имал намерението да ощетява когото и да е било. Няма правителство, няма Надзорен съвет, няма представители на осигурените лица, които биха допуснали да се променя законодателство в ущърб на работещите, които утре са пенсионери, каза още синдикалистката.  Какъвто и да е резултатът и по двата начина загуба в пъти в размера на пенсията не може да се получи, тук залагам главата си пред вас, категорична бе Гонева. 

Не е възможно 36 месеца от един трудов живот да преборят в пъти 240 месеца след това, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. и обясни, че ще се предприемат мерки, за да няма хора, които да са ощетени от очаквания. При една очаквана пенсия от 400 лв., новата формула  би дала разлика от 20 лв., пресметна Манолов. Като "малоумни" определи изчисленията, при които някой е очаквал 400 лв. пенсия, а да получи 127 лв. И съм готов с калкулатор в ръка да прегледаме всички тези неща, каза още Манолов. 

"На тази среща обсъдихме възможността за всички лица, които имат или се предполага, че ще получат по-малка пенсия, която те са си изчислили през калкулатора и имат някакви очаквания. За всички тях ще бъдат изчислени един път по старата методика и ще се върнем на базата данни, която позволява надлежни данни, които има в НОИ. Няма да се допусне намаляване на пенсиите, в нито един момент не е стоял въпросът да има намаляване на пенсиите", каза управителят на НОИ. И той подчерта, че няма отпусната пенсия по новите правила. ако трябва ще изчисляваме и по двете формули, само за тези за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така,че единични са случаите където е възможно да има по-ниски пенсии от тяхното очакване, но това не са отпуснати пенсии. Така, че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснато по-ниска пенсия", обясни Иванов.  Подчерта, че максималната разлика между изчисляването на пенсиите е до 5%

"Човекът, който работи и не е доволен от заплатата си може да си търси друга работа. Той има алтернативи и много възможности, при голяма част от пенсионерите ситуацията е друга- пенсията е единственият източник на доходи и когато излезе информация, че е възможно намаляване на пенсиите е напълно ясно, че това ще предизвика смут, страх и тревога. Искам ясно да кажа, че всички спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни. Никой няма намаление да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това в името на икономия от 9 млн. лв. би направил подобно нещо. Няма да има намаляване на пенсията на нито един български пенсионер", каза вицепремиерът Томислав Дончев. И съобщи, че още тази седмица се очаква правителството да вземе решение за отпускането на 50-53 млн. лв. за добавки за Великден. 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Спечели стипендия от Макдоналдс

Вече 25 години, Макдоналдс носи усмивки на клиентите си в България. Философията на марката е качествени продукти на достъпни цени, отлично обслужване, приятна атмосфера. Винаги и всеки ден. Не харесват думата компромис, предпочитат да виждат усмивките по лицата на своите гости. По повод 25тата си годишнина,

Съд в Тексас отхвърли иск на Huawei срещу US компания за кражба на секретна информация

Съд в американския щат Тексас отхвърли вчера иск на китайската компания Хуавей срещу американската стартъп компания Синекс лабс (CNEX Labs) по обвинения в кражба на интелектуална собственост, предаде Ройтерс. През 2017 г. китайската телекомуникационна компания обвини Синекс лабс и един от основателите й в кражба на секретна информация и

Икономически обещания на първия дебат на демократите в САЩ. Тръмп: Скучен беше

Първите 10 претенденти за номинацията на американската Демократическа партия започнаха двучасовия си дебат с излагане на амбициозни планове за промяна на икономиката и обвинения, че политиката на президента Доналд Тръмп облагодетелства богатите за сметка на работещите американци, предаде Ройтерс. В центъра на първия дебат е сенатор Елизабет Уорън,

Русия предлага на Китай да купи още от най-новите изтребители Су-35

Русия е предложила на Китай да закупи допълнителна партида от най-новите изтребители Су-35, съобщи руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на форума "Армия -2019", предаде ТАСС. "Очакваме отговор от китайската страна на нашите предложения за покупка на съвременни видове въоръжения и военна техника руско производство,

Германско издание: Не Турция, а България е фаворит за новия завод на Volkswagen

Изборът на място за новия завод на германския гигант Volkswagen в Източна Европа е в своята последна фаза, като на финалната права останаха България и Турция, предаде money.bg Очакваше се решението да а бъде взето през месец май, но беше отложено за есента, което даде още време за гадаене. Преди два дни едно от най-големите и авторитетни бизнес

Петролът поскъпва с над 3%

Петролните фючърси задълбочиха рязко днешното си възходящо движение и вече поскъпват с над 3%, след като енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо драматичен спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ с цели 12,8 млн. барела за седмицата до 21-ви юни, предаде БТА.  Това представлява най-големият седмичен спад на

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Петър Илиев остава изпълнителен директор на Националната електрическа компания. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг днес е било отхвърлено подаденото от Петър Илиев заявление от 19 юни за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, съобщиха от холдинга.

Растежът на световната икономика ще се забави, ако търговската война САЩ - Китай ескалира

Растежът на световната икономика може да се забави до 2,4 на сто при ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Това прогнозира в доклада си международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch). Предишната предварителна оценка на агенцията бе за нарастване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 2,7 на сто през идната година.

Македонски министър: Българските технологични компании са добре дошли

Навлизането на български технологични компании на пазара в Северна Македония се смята за изключително позитивно, ние потърсихме българска експертиза в сектора, както и в законодателството, и вече имаме добри примери в това отношение, заяви министърът на информационните технологии на Северна Македония Дамян Манчевски в телевизионно предаване,

Забраниха продажбата на над 2500 маслинови масла в страната

1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло, извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на всички области в страната, съобщават от пресцентъра на БАБХ. Контролните органи на БАБХ осъществиха извънредна тематична

Спор за винетки: Фирма "Телетол" твърди, че се създава монопол за винетки, АПИ отрича

Агенция „Пътна инфраструктура не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги /НДУ/ за продажба на пътни такси – електронна винетка и толтакса. Това се посочва в позиция на АПИ, изпратена до медиите. В нея се отбелязва, че поводът са запитвания от медии за оповестени в публичното пространство твърдения за отношенията между Агенция

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи, овце – майки и кози – майки, одобрена с Решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ от 17.06.2019 г. Документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в областните дирекции на Фонда по постоянен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber