Има ли право екстрасенсът Деси да бъде забравен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7352675 Има ли право екстрасенсът Деси да бъде забравен Има ли право екстрасенсът Деси да бъде забравен www.24chasa.bg
Екстрасенсът Деси бе разобличен в измама и принуда. СНИМКА: АРХИВ
Екстрасенсът Деси бе разобличен в измама и принуда. СНИМКА: АРХИВ

Закононарушители и други лица със спорна биография опитват да се възползват от новия регламент за защита на личните данни

Помните ли екстрасенса Деси, който беше взет на работа в МВР, за да помага при разследванията на полицията? След време този човек беше разобличен в измама и принуда и осъден.

Напоследък е поискал

статиите за

него и

неговите

деяния да

бъдат свалени

от сайта

на “24 часа”,

като се е позовал на “правото си да бъде забравен”. Терминът е от Закона за защита на личните данни.

Втори случай - полицай е осъден с присъда заради вземане на подкуп и връзки с престъпници. Той също е поискал статиите за него и деянията му да бъдат премахнати от сайта на “24 часа”. Мотивът му е същият - правото да бъде забравен.

Напоследък десетки подобни питания се отправят към редакцията от хора, престъпили по някакъв начин закона, но не искат това да се знае от обществото. Техните адвокати използват засега регламента, който постановява как трябва да се прилага Законът за защита на личните данни. По-скоро използват неясните текстове в него или липсата на регламент за конкретни случаи.

Законосъобразни ли са тези искания, след като обществото има правото да знае и да бъде информирано и това е записано в конституцията ни? Подобно искане всъщност звучи абсурдно,

все едно

някой да

отиде в

библиотеката

и да изгори

течението на

някой вестник

от определена година, тъй като тогава нещо е писано за него, а той не иска това да се знае от обществото.

Първо, подобно нещо никой няма да му позволи да направи със старите вестници.

Второ, онлайн сайтовете на практика са същите медии като традиционните, просто каналът за разпространение на новините е различен.

Въпреки това хората, поискали личните данни за тях да бъдат изтрити онлайн, могат да обжалват отказа на конкретното издателство и така може да се стигне до съдебна процедура.

Според закона личните данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци. Така например, описвайки Деси като екстрасенса, работил в полицията, той е идентифициран от медията, но това описание вече се оказва лични данни.

Това може да затрудни изключително много работата на журналиста, чиято задача е да информира обществото.

До този момент обаче

няма практика

на Комисията

за защита на

личните

данни,

която да предостави официално становище как издателите да действат при подобни искания за правото човек да бъде забравен. Подобно становище би ги предпазило от ненужно съдебно производство по простата причина, че издателите и журналистите работят за обществото и неговото конституционно право да знае какво и защо се случва и кой го прави.

В регламента за работа с личните данни има и друга неяснота.

Може да бъде обжалван отказ, даден само от администратор на лични данни. Да, но журналистите не са такива администратори и по закон са изключени от подобна регулация. В същото време не е ясно дали издателствата трябва да са такива администратори.

Заради всички подобни неясни казуси “Медийна група България холдинг” прати въпроси до председателя на Комисията за защита на личните данни, за да получи становище от нея относно правото да “бъдеш забравен” и задълженията на журналистите и издателствата.

Писмото до комисията е точно по повод зачестили искания от лица, обект на журналистически разследвания и публикации, за упражняване на правото да “бъдеш забравен”, които искания застрашават пряко дейността ни като обществена печатна и онлайн медия, създават напрежение в работата на журналистите и объркване относно границите на правото на опазване на лични данни с правото да бъдеш информиран и съответно общественият интерес да бъде защитен.

В свое решение (№7/96 по к.д. №1) Конституционният съд посочва специалния режим на ограниченията на комуникационните права - за защита на установения конституционен ред, за защита на националната сигурност, за опазване на обществения ред и превенция на престъпността, за защита на здравето и морала на нацията, за защита доброто име и правата на другите граждани, за запазване на държавната и други законно защитени тайни.

Но в същото решение изрично е посочено, че правото на информация е в полза на обществото, на гражданите да знаят, да бъдат осведомени и че при упражняването му общественият интерес надхвърля личния интерес.

Въпросите на “Медийна група България холдинг”:

1. Издателството следва ли да бъде администратор на лични данни, при положение че лицето, което би могло да обработва тези данни е журналистът, а съгласно закона Глава III от ЗЗЛД не се прилага?

2. Кое лице е администратор на лични данни, след като журналистът не е?

3. Издателството има ли задължение да се регистрира като администратор на лични данни? По реда на ЗЗЛД ли?

4. След като всички журналисти обработват лични данни, следва ли да се определя длъжностно лице за работа с лични данни?

5. След като самите публикувани материали съдържат лични данни, те ли представляват регистри за лични данни?

6. Сроковете за отговор на искания по регламента съвпадат ли със сроковете по вътрешното законодателство? Има ли колизия?

7. Следва ли да бъдат изработени и какви вътрешни правила от издателството на основание регламента? Има ли модел за това?

Поставят се и материално-правни въпроси:

1. В какво се изразява изискването до свеждане личните данни до минимум?

2. В какво се изразява изискването за точност на данните, като се има предвид естеството на журналистическата работа да отразява информацията такава, каквато е?

3. В какво се изразява изискването за ограничаване на времето на съхранение, като се има предвид, че журналистическите цели налагат трайно осведомяване на обществото, в частност пострадалите граждани и постигане на превенция срещу престъпления и нарушения чрез посочване на лицата и актовете, установили тяхната виновност или съпричастност към събитието (деянието)?

4. Информацията, публикувана без съгласие на лицето при условията на надделяващ обществен интерес и/или при спазване законови принципи за публичност, не следва ли да се съхранява постоянно с оглед постигане целите за осведомяване и превенция?

5. За информация, публикувана със съгласие на лицето за журналистически цели, може ли да има ограничение на времето за съхранение, особено ако са налице и условията на надделяващ обществен интерес и/или са спазени законовите принципи за публичност?

6. За информация, публикувана със съгласие на лицето за журналистически цели, може ли да се иска свалянето ѝ от лицето и след колко време?

7. За информацията, публикувана без съгласие на лицето при условията на надделяващ обществен интерес и/или при спазване на законовите принципи за публичност, законосъобразно ли е искането на лицето за сваляне на информацията?

8. При искане на лице за сваляне на информация за лични данни от онлайн издания и несъгласие на съответното издателство да направи това комисията ли е компетентният орган да реши спора?

9. Има ли задължителна форма за вземане на съгласие на лицето? В журналистическата работа е обективно невъзможно съгласието да се взема писмено с подпис на лицето. Много често интервюта се правят по телефона или онлайн и пр.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

И шефката на депутатите от ГЕРБ д-р Дариткова заразена с COVID-19 (Обзор)

И шефката на депутатите от ГЕРБ д-р Дариткова заразена с COVID-19 (Обзор)

Добре съм, нямам симптоми, написа тя във фейсбук Парламентът заседава извънредно днес и в понеделник, гласуването ще е по групи, за да не се засичат Шефката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова е дала положителна проба за коронавирус. И тя е доктор, както и първият депутат с COVID-19 Хасан Адемов от ДПС

Кирил Ананиев

Ананиев подписа - до 1 година ще има детска болница (Обзор)

Изпълнителят “Главболгарстрой” трябва да е готов с проекта до 2 април 2021 г. Старт на дейностите по изграждане на първата у нас Национална многопрофилна детска болница даде здравният министър Кирил Ананиев, след като в четвъртък подписа договор с консорциума “Детско здраве”, в който водещо участие има “Главболгарстрой” АД

Депутатите да заседават дистанционно, предлагат от ГЕРБ

Депутатите да заседават дистанционно, предлагат от ГЕРБ

Държавните и местните органи и комисии да провеждат заседанията си от разстояние при спазване на законовите изисквания за кворум и лично гласуване. Това предвиждат поправки в закона за извънредното положение, предложени от ГЕРБ. Така заседанията на НС ще могат да се провеждат онлайн, без да има противоречие с конституцията

Проф. Тодор Кантарджиев КАДЪР: bTV

Кантарджиев с прогноза: Пикът на заразата ще бъде в края на април, заразените вече са 458

Очаквам пикът на заразата у нас да е в края на април. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, част от националния оперативен щаб. Заразените с коронавирус у нас са вече 458, съобщи проф. Кантарджиев в „Кризата: COVID-19“. Поредната положителна проба е излязла минути преди неговото

 Екатерина Захариева участва във видеоконферентна връзка на НАТО. Снимка външно министерство

Захариева: Гражданите очакват НАТО активно да се включи в борбата с COVID-19

„Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля – цивилните и военните способности трябва да реагират в пълна координация, това са очакванията и на нашите граждани.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО

Да отделим хората над 65 г. сами в жилища, а младите да произвеждат

Да отделим хората над 65 г. сами в жилища, а младите да произвеждат

Красен Кюркчиев - съсобственик на “Фикосота”, разяснява своя план “България на две скорости” Стратегия, наречена "България на две скорости", предлага Красен Кюркчиев - съсобственик на "Фикосота". Целта е максимално запазване на живота и здравето на хората, ограничаване на негативните икономически последствия от кризата с коронавируса при

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Ванга предсказва за предстоящите болести още през 1995 г.

"168 часа": Ванга шокира Русия - през 1995 г. предупреждава за пандемията с думите: Ще се появят нови зарази и забравени болести

Преводачът й Стоян Петров разказва от първо лице пред "168 часа" точно какво е предсказанието Ще се появят нови зарази и забравени болести, когато настъпят петте двойки - февруари и декември 2020 г. Кадрите с думите й се развалят мистериозно, но копието в режисьора остава по чудо "Ще се появят нови болести, които човечеството не познава

Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Официално: Цвета Караянчева свиква Народното събрание утре от 14 часа

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 3 април от 14.00 часа, съобщиха от парламентарния пресцентър. В дневния ред на заседанието, свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, са решение за допълнение на решението за работата на Народното събрание по време на

Народното събрание Снимка: Архив

Комисията по правни въпроси обсъжда утре мерките по време на извънредното положение

Комисията по правни въпроси ще обсъди утре промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, според програмата за работа, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Депутатите от правната комисия ще започнат работа в 11.00 часа в зала "Изток" на Народното събрание. В програмата за работа е първо гласуване на

Даниела Дариткова СНИМКА: Архив

Още двама депутати с коронавирус, ще са под домашна карантина (Обновена)

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова са дали положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Д-р Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви

Кирил Ананиев

Ананиев подписа договор за изграждането на Национална детска болница

Днес, 2 април, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС

Сградата на Народното събрание Снимка: Архив

Депутатите ще заседават извънредно утре и в понеделник

Извънредни заседания ще проведат депутатите утре и в понеделник. Такова решение е взел председателският съвет, който се събра днес в Народното събрание, научи "24 часа". Това е второто заседание на председателския съвет, откакто се разбра, че един от депутатите - Хасан Адемов от ДПС е с положителна проба за коронавирус

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber