Има ли право екстрасенсът Деси да бъде забравен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7352675 Има ли право екстрасенсът Деси да бъде забравен Има ли право екстрасенсът Деси да бъде забравен www.24chasa.bg
Екстрасенсът Деси бе разобличен в измама и се оказа изнасилвач. СНИМКА: АРХИВ
Екстрасенсът Деси бе разобличен в измама и се оказа изнасилвач. СНИМКА: АРХИВ

Закононарушители и други лица със спорна биография опитват да се възползват от новия регламент за защита на личните данни

Помните ли екстрасенса Деси, който беше взет на работа в МВР, за да помага при разследванията на полицията? След време този човек беше разобличен в измама и принуда и осъден.

Напоследък е поискал

статиите за

него и

неговите

деяния да

бъдат свалени

от сайта

на “24 часа”,

като се е позовал на “правото си да бъде забравен”. Терминът е от Закона за защита на личните данни.

Втори случай - полицай е осъден с присъда заради вземане на подкуп и връзки с престъпници. Той също е поискал статиите за него и деянията му да бъдат премахнати от сайта на “24 часа”. Мотивът му е същият - правото да бъде забравен.

Напоследък десетки подобни питания се отправят към редакцията от хора, престъпили по някакъв начин закона, но не искат това да се знае от обществото. Техните адвокати използват засега регламента, който постановява как трябва да се прилага Законът за защита на личните данни. По-скоро използват неясните текстове в него или липсата на регламент за конкретни случаи.

Законосъобразни ли са тези искания, след като обществото има правото да знае и да бъде информирано и това е записано в конституцията ни? Подобно искане всъщност звучи абсурдно,

все едно

някой да

отиде в

библиотеката

и да изгори

течението на

някой вестник

от определена година, тъй като тогава нещо е писано за него, а той не иска това да се знае от обществото.

Първо, подобно нещо никой няма да му позволи да направи със старите вестници.

Второ, онлайн сайтовете на практика са същите медии като традиционните, просто каналът за разпространение на новините е различен.

Въпреки това хората, поискали личните данни за тях да бъдат изтрити онлайн, могат да обжалват отказа на конкретното издателство и така може да се стигне до съдебна процедура.

Според закона личните данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци. Така например, описвайки Деси като екстрасенса, работил в полицията, той е идентифициран от медията, но това описание вече се оказва лични данни.

Това може да затрудни изключително много работата на журналиста, чиято задача е да информира обществото.

До този момент обаче

няма практика

на Комисията

за защита на

личните

данни,

която да предостави официално становище как издателите да действат при подобни искания за правото човек да бъде забравен. Подобно становище би ги предпазило от ненужно съдебно производство по простата причина, че издателите и журналистите работят за обществото и неговото конституционно право да знае какво и защо се случва и кой го прави.

В регламента за работа с личните данни има и друга неяснота.

Може да бъде обжалван отказ, даден само от администратор на лични данни. Да, но журналистите не са такива администратори и по закон са изключени от подобна регулация. В същото време не е ясно дали издателствата трябва да са такива администратори.

Заради всички подобни неясни казуси “Медийна група България холдинг” прати въпроси до председателя на Комисията за защита на личните данни, за да получи становище от нея относно правото да “бъдеш забравен” и задълженията на журналистите и издателствата.

Писмото до комисията е точно по повод зачестили искания от лица, обект на журналистически разследвания и публикации, за упражняване на правото да “бъдеш забравен”, които искания застрашават пряко дейността ни като обществена печатна и онлайн медия, създават напрежение в работата на журналистите и объркване относно границите на правото на опазване на лични данни с правото да бъдеш информиран и съответно общественият интерес да бъде защитен.

В свое решение (№7/96 по к.д. №1) Конституционният съд посочва специалния режим на ограниченията на комуникационните права - за защита на установения конституционен ред, за защита на националната сигурност, за опазване на обществения ред и превенция на престъпността, за защита на здравето и морала на нацията, за защита доброто име и правата на другите граждани, за запазване на държавната и други законно защитени тайни.

Но в същото решение изрично е посочено, че правото на информация е в полза на обществото, на гражданите да знаят, да бъдат осведомени и че при упражняването му общественият интерес надхвърля личния интерес.

Въпросите на “Медийна група България холдинг”:

1. Издателството следва ли да бъде администратор на лични данни, при положение че лицето, което би могло да обработва тези данни е журналистът, а съгласно закона Глава III от ЗЗЛД не се прилага?

2. Кое лице е администратор на лични данни, след като журналистът не е?

3. Издателството има ли задължение да се регистрира като администратор на лични данни? По реда на ЗЗЛД ли?

4. След като всички журналисти обработват лични данни, следва ли да се определя длъжностно лице за работа с лични данни?

5. След като самите публикувани материали съдържат лични данни, те ли представляват регистри за лични данни?

6. Сроковете за отговор на искания по регламента съвпадат ли със сроковете по вътрешното законодателство? Има ли колизия?

7. Следва ли да бъдат изработени и какви вътрешни правила от издателството на основание регламента? Има ли модел за това?

Поставят се и материално-правни въпроси:

1. В какво се изразява изискването до свеждане личните данни до минимум?

2. В какво се изразява изискването за точност на данните, като се има предвид естеството на журналистическата работа да отразява информацията такава, каквато е?

3. В какво се изразява изискването за ограничаване на времето на съхранение, като се има предвид, че журналистическите цели налагат трайно осведомяване на обществото, в частност пострадалите граждани и постигане на превенция срещу престъпления и нарушения чрез посочване на лицата и актовете, установили тяхната виновност или съпричастност към събитието (деянието)?

4. Информацията, публикувана без съгласие на лицето при условията на надделяващ обществен интерес и/или при спазване законови принципи за публичност, не следва ли да се съхранява постоянно с оглед постигане целите за осведомяване и превенция?

5. За информация, публикувана със съгласие на лицето за журналистически цели, може ли да има ограничение на времето за съхранение, особено ако са налице и условията на надделяващ обществен интерес и/или са спазени законовите принципи за публичност?

6. За информация, публикувана със съгласие на лицето за журналистически цели, може ли да се иска свалянето ѝ от лицето и след колко време?

7. За информацията, публикувана без съгласие на лицето при условията на надделяващ обществен интерес и/или при спазване на законовите принципи за публичност, законосъобразно ли е искането на лицето за сваляне на информацията?

8. При искане на лице за сваляне на информация за лични данни от онлайн издания и несъгласие на съответното издателство да направи това комисията ли е компетентният орган да реши спора?

9. Има ли задължителна форма за вземане на съгласие на лицето? В журналистическата работа е обективно невъзможно съгласието да се взема писмено с подпис на лицето. Много често интервюта се правят по телефона или онлайн и пр.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Червеният Драгомир Стойнев приветства депутатите от “Воля” Кръстина Таскова и Пламен Христов. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Марешки вдигна цената на “Атака” за вота срещу кабинета (Обзор)

БСП и управляващите ще наддават за шестте им гласа Хората на Сидеров, прогонени от патриотите, отказаха среща на Нинова, но засега нямат позиция Партията на Веселин Марешки може и да подкрепи вота на недоверие към правителството. Това стана ясно след среща на “Воля” с БСП в петък в парламента. “Има вероятност да подкрепим вота

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

От „ТЕЦ-Бобов Дол“ ЕАД изпратиха позиция до медиите.  Припомняме, че в четвъртък прокурори, полицаи и агенти на ДАНС заедно с представители на РИОСВ Перник извършиха следствени действия заради информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене без комплексно разрешително.  По-рано днес министърът на околната среда и водите

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 от общо 29 болници, които са купували онкологичното лекарство Пеметрексед през миналата година, са заплащали за него най-високата възможна цена от 1063 лв. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националната здравноосигурителна каса, в които представят общия брой на лечебните заведения, закупували медикамента в периода януари-ноември

Новата социална министърка Деница Сачева
обеща бърз преглед работят ли новите закони.

Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ

Те ще трябва да издържат поне до 1 март, когато се обещава да заработи нова програма 13 хил. възрастни и хора с увреждания ще останат поне до 1 март без личен асистент или домашен помощник от държавата заради три закона, които трябваше да подобрят положението им. Законът за лична помощ бе приет на 6 декември 2018 г

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Горенето на боклук в България е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%. Това каза в студиото на "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво - най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми. Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес

Деница Сачева

Мерки! “Болни” плащат глоба и връщат пари на НОИ, ако тръгнат на почивка в чужбина (Обзор)

При съмнение шефът ще праща на повторен преглед  Джипито ще изписва до 7 дни, а за година едва 20  За профилактика само извинителна бележка Хората в болничен, които не спазват предписания им режим на лекуване или пътуват в чужбина, ще бъдат глобявани и ще връщат всичките пари за временна неработоспособност, които са получили от НОИ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Яна Георгиева

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Яна Георгиева е станала жертва на измама с лични данни от приятел на сина ѝ 69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви

СЕМИР АБУМЕЛИХ

Семир Абумелих: Не болниците, а фармацевтичната мафия командва историята със скъпите лекарства

Той пита как може вносител на медикамент да обяви цена 1050 лв. и да го регистрира на нея в държавата, а да го дава за 168 лв. “Не е вярно твърдението на началника на здравната каса, че сме купували медикамент за рак само на най-високата цена.” Това коментира Семир Абумелих, собственикът на УМБАЛ “Дева Мария”, пред БНР

Снимка: Архив

Затвориха тунел "Витиня" на АМ "Хемус", след като микробус се запали

Временно беше спряно движението по автомагистрала „Хемус“ в района преди тунела „Витиня“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 18.40 часа е получен сигнал за възникнало възпламеняване в микробус с метанова уредба. Шофьорът е напуснал превозното средство своевременно, няма пострадали. До погасяването на огъня движението по магистралата посока Варна

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -2° до +10°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Шумен и Ямбол. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия

Преди това министър Димитров посети и язовир "Студена". Снимка МОСВ

Екоминистърът Емил Димитров пристигна на проверка в ТЕЦ "Бобов дол" (Обновена)

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров влезе на проверка в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи БТА. Той пристигна преди минути в топлоцентралата, където го очаква ръководството й. В срещата участват и представители на РИОСВ-Перник. Медии не бяха допуснати. От прокуратурата днес съобщиха, че ТЕЦ "Бобов дол" е обект на проверка от държавното

Снимка: Pixabay

Монтират рамки за толсистемата на АМ "Тракия" утре, ограничават движението

Утре от 10:30 ч. до 12 ч., ще бъде ограничено движението в посока София по АМ „Тракия“ от км 25 до км 0, поради монтирането на портални рамки за тол системата при км 0 и км 5 на автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Всички автомобили до 12 т, пътуващи към София, ще се пренасочват от пътен възел „Вакарел“ на АМ „Тракия“ по обходен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber