Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7334873 Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор) Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор) www.24chasa.bg
Цветан Цветанов и бившият парламентарен шеф и служебен премиер Огнян Герджиков се поздравиха топло. Професорът дойде за откриване на изложба. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Цветанов: Ще подкрепим номинациите на БСП

Секретарят Севинч Солакова от ДПС - ветеран на комисията

Джеров-син освен юрист е и магистър по кларнет

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия, предлага ГЕРБ. Часове преди изтичането на крайния срок за номинациите вчера всички парламентарни групи направиха своите.

Според последните поправки шефът на комисията вече не може да е от гражданската квота, каквато се водеше подкрепената от БСП настояща председателка Ивилина Алексиева.

Председателят,

секретарят и

заместниците

се избират от

парламента,

останалите

номинирани се

назначават

с указ от

президента

Кандидатите ще бъдат изслушани от правната комисия следващата седмица. Целият състав на новата ЦИК трябва да е окончателно избран до 21 март, когато изтича мандатът на сегашната.

За председател трябва да бъде избран човек с възможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот, била е и във ВАС, през 2009 г. е избрана за съдия в Конституционния съд. Смятаме, че такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство, обяви лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Освен на съдия Стоева управляващите залагат на 3-ма от досегашните си представители в комисията - Георги Баханов,Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, и на още 3 любопитни имена.

Първото също е на досегашен изборен надзорник - говорителя на ЦИК Александър Андреев от квотата на БСП. Има достатъчно опит, доказал се е в работата си и не е имал предложения от други партии досега, подчерта Цветанов. Андреев за първи път бе избран в комисията още през 2007 г. Всъщност той е бил квота не на БСП, а на отлюспения от лявата група земеделец Спас Панчев, обясниха от “Позитано” 20.

Синът на проф.

Александър

Джеров -

адвокатът по

гражданско

право Мирослав

Джеров,

е следващата номинация на ГЕРБ. Той бе предлаган по-рано за член на Висшия съдебен съвет от депутата Георги Марков, но не бе избран.

Преди да се дипломира като юрист, Джеров е завършил магистърска специалност кларинет в Държавната музикална академия.

Третото ново лице е преподавателят по политология от СУ Димитър Димитров. “Винаги сме се съобразявали и с предложенията от гражданския сектор. Имаме постъпило писмо с номинация от Асоциацията на политолозите в България, подписано от г-жа Румяна Коларова. Те предлагат г-н Димитров”, каза Цветанов.

Той се обърна задочно към БСП с твърд ангажимент: “Ние ще подкрепим техните номинации, без да ги коментираме.” Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни”, обясни Цветанов.

Така всъщност

правим услуга

на лидера на БСП

Корнелия Нинова,

обясни още зам.-председателят на ГЕРБ - с избора на нова ЦИК ѝ се дава възможност да смени онези членове от квотата на социалистите, на които няма доверие.

Сегашната комисия бе излъчена през 2014 г., когато лидер на социалистите бе Михаил Миков, а основната дума по изборните правила имаше настоящият омбудсман Мая Манолова.

Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидатите, по които патриотите са постигнали съгласие, съобщиха пък Явор Нотев от “Атака”, Борис Ячев (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО).

Доц. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК. Тя е преподавател в УНСС, ЮЗУ и Академията на МВР, има над 20 г. стаж в областта на гражданското право. Арнаудов и в момента е член на комисията.

Очаквано ДПС залага отново на ветерана в комисията Севинч Солакова за секретар на ЦИК. Някогашният секретар на президента Петър Стоянов работи в комисията още от 1995 г. С дългогодишен опит е и Ерхан Чаушев, напомни лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Досега практиката е била преди определяне състава на ЦИК да се провеждат консултации между парламентарно представените партии. Този път такива разговори нямаше, подчерта обаче той.

Бъдещата шефка Стефка Стоева зачерта реформата на Москов

Предложената за шефка на ЦИК Стефка Стоева, чийто мандат в Конституционния съд изтече на 12 ноември м.г., подготви едно от най-знаковите решения през последните години. По неин доклад през 2016 г. КС реши да отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, бе разделена на два пакета - основен и допълнителен.

Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. Започва кариерата си като адвокат, а от 1978 г. е съдия. Била е председател на районния съд в Костинброд и в Софийския окръжен съд.

От 1993 г. е съдия във Върховния съд, а от създаването му през 1996 г. е във ВАС.

През 2009 г. отива в КС от квотата на съдиите. Бе съдия докладчик и по дело за незаконен състав на ЦИК, назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. Решението на държавния глава КС обяви за противоконституционно. Стоева е участавала и в решение за Изборния кодекс през 2011 г., както и по дело за първото касиране на три депутатски мандата през 2009 г.

БСП връща свой в парламента за представянето на своите кандидати

Зам.-шефът на групата на БСП Крум Зарков ще се върне в парламента за представянето на червените кандидати за членове на ЦИК първо в правната комисия, а след това и в пленарната зала. Това заяви самият той при номинирането вчера на кандидатите, номинирани от левите.

Останалите депутати от БСП

обаче няма да се върнат на работа, а самият Зарков няма да участва в гласуването.

Не отказваме подкрепа за нашите кандидати, но НС избира само председателя, заместниците му и секретар, а останалите членове на ЦИК се назначават от президента, обясни юристът. Червените ще решат дали да предложат свой човек за шефските постове след изслушването на всички кандидати в комисия. БСП има квота от 6-има членове на ЦИК. Те са избрани измежду 30 имена след гласуване в Изпълнителното бюро и ръководството на групата. От досегашните членове на комисията мястото си запазва само Таня Цанева, чиято задача била да осигури приемственост и да гарантира, че ще се предотврати хаосът. Зарков отрече останалите да са отстранени, защото са хора на вътрешната опозиция в БСП.

Бившият член на КОНПИ и

кандидат на червените за

шеф на новата

мегаструктура “Антимафия” - Николай Николов, има опит и с изборите като бивш общински съветник. Юрисконсултката от Конституционния съд и бивш член на ЦИК Силва Дюкенджиева се завръща в комисията. Другите издигнати са ексдепутатката политоложка Силвия Стойчева, експертката по избори и предизборни кампании от “Позитано” 20 Цветанка Георгиева и специалистът по комуникационна и информационна технология Емил Войнов, автор на много от предложенията за промени в Изборния кодекс.

Единствените указания, които сме дали на нашите бъдещи представители в ЦИК, е да спазват и да следят за спазването на закона, заяви Зарков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ток избива работници и небрежни майстори

1/3 от починалите на работа са ударени от електричество Удар от електрически ток е най-честата причина за смърт на работното място. Това показват оперативните данни на Главната инспекция по труда (ГИТ), предоставени на “24 часа”.Една трета от смъртните случаи на работници са заради електрически ток,

Закриват клиники в болниците на Видин, Враца и Монтана, ще си прехвърлят лекари и пациенти

Преструктуриране на областните болници във Видин, Враца и Монтана обмисля здравният министър Кирил Ананиев. Във всяка от тях трябва да останат да работят само най-успешните ѝ клиники, предвижда той. Така трите болници ще осигуряват по-добро лечение. Промяната щяла да доведе и до увеличаване на пациентите им,

2035 г.: двойно по-скъпа синя зона за паркиране в София, ще има и червена

Нова, червена, зона за паркиране в идеалния център на София и двойно поскъпване на сегашната синя зона. Това са част от мерките, заложени в плана за устойчива градска мобилност, който днес Столичният общински съвет трябва да гласува. Стратегическият документ е с хоризонт до 2035 г. Целта е да се намалят пътуванията с лични коли,

Иванчева на крака в кабинета на Ушев за жребий кой ще я съди

Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев оглави тричленния състав, който на втора инстанция ще решава делото Иванчева. Това е показал жребий сред 5 съдебни състава. Другите 2-ма съдии са Мариета Неделчева, която е докладчик по делото, и Стоян Тонев. Рулетката е била завъртяна в понеделник в 17 ч.

Над 300 предложения за плана на Борисовата градина, преработват го

Над 300 предложения и възражения са постъпили по проекта за устройствен план на Борисовата градина в София. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на заключителното обществено обсъждане на проекта в УАСГ, което все още продължава. "Експертен съвет ще разгледа всички постъпили бележки и препоръки.

Катастрофа спря движението по пътя Добринище - Места

Временно се ограничава движението по път II-19 Добринище - Места при км 51 поради ПТП, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Водачите изчакват на

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Министър Димов предложи ЕК да създаде Европейски фонд за чиста мобилност

Днес в Люксембург се проведе редовното заседание на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, в което участие взе и българска делегация, ръководена от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Министър Димов призова Европейската комисия да проучи възможността за създаването на Европейски фонд за чиста мобилност като инструмент за реално и

Манолова: Започва кампания срещу машинния вот, няма да го позволя!

„Най-лошите ми подозрения се сбъдват, а именно, че е започнала кампания за премахване на машинното гласуване, в която се включват организатори на изборите, различни експерти, свързани с Централната избирателна комисия /ЦИК/.“ Това обяви днес на брифинг в Благоевград омбудсманът Мая Манолова. Тя посочи,

Критично е състоянието на 9- годишната, пострадала при катастрофа край Монтана

Състоянието на 9- годишното момиче , пострадало при жестоката катастрофа, в неделя вечерта на главния път Е -79 край монтанското село Долна Вереница, е критично. Това съобщи за „24 часа“ изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“- Монтана д-р Тони Тодоров. Детето е в реанимация и медиците се борят за живота й.

Откриха тялото на момчето, изчезнало в Дунав край Силистра, в Румъния

Тялото на 16-годишния Боян Маринов, което потъна във водите на Дунав при Силистра на 18 юни, е било открито на около 30 километра по течението на реката на територията на румънския остров Сетещи, предаде БНР. Това съобщиха от Гранична полиция и поясниха, че семейството на момчето е уведомено. Боян Маринов се е удавил край лодкостоянката „Чаир

Фандъкова подписа договор за обновяване на кризисен център в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова подписаха договор за реконструкция на Кризисен център „Вяра, надежда и любов“ в София. На събитието присъства и зам.-кметът на София по социални дейности Албена Атанасова.

Порой причини щети в Котел (Снимки, видео)

Пороен дъжд причини щети в Котел, предаде БНР. Частично разрушена е асфалтовата настилка по улиците, а, според кмета на града Коста Каракашев, в ниската част има наводнени къщи. Очаквайте

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber