Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7334873 Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор) Конституционна съдийка ще оглави ЦИК, левият говорител мина към ГЕРБ (Обзор) www.24chasa.bg
Цветан Цветанов и бившият парламентарен шеф и служебен премиер Огнян Герджиков се поздравиха топло. Професорът дойде за откриване на изложба. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Цветанов: Ще подкрепим номинациите на БСП

Секретарят Севинч Солакова от ДПС - ветеран на комисията

Джеров-син освен юрист е и магистър по кларнет

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия, предлага ГЕРБ. Часове преди изтичането на крайния срок за номинациите вчера всички парламентарни групи направиха своите.

Според последните поправки шефът на комисията вече не може да е от гражданската квота, каквато се водеше подкрепената от БСП настояща председателка Ивилина Алексиева.

Председателят,

секретарят и

заместниците

се избират от

парламента,

останалите

номинирани се

назначават

с указ от

президента

Кандидатите ще бъдат изслушани от правната комисия следващата седмица. Целият състав на новата ЦИК трябва да е окончателно избран до 21 март, когато изтича мандатът на сегашната.

За председател трябва да бъде избран човек с възможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот, била е и във ВАС, през 2009 г. е избрана за съдия в Конституционния съд. Смятаме, че такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство, обяви лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Освен на съдия Стоева управляващите залагат на 3-ма от досегашните си представители в комисията - Георги Баханов,Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, и на още 3 любопитни имена.

Първото също е на досегашен изборен надзорник - говорителя на ЦИК Александър Андреев от квотата на БСП. Има достатъчно опит, доказал се е в работата си и не е имал предложения от други партии досега, подчерта Цветанов. Андреев за първи път бе избран в комисията още през 2007 г. Всъщност той е бил квота не на БСП, а на отлюспения от лявата група земеделец Спас Панчев, обясниха от “Позитано” 20.

Синът на проф.

Александър

Джеров -

адвокатът по

гражданско

право Мирослав

Джеров,

е следващата номинация на ГЕРБ. Той бе предлаган по-рано за член на Висшия съдебен съвет от депутата Георги Марков, но не бе избран.

Преди да се дипломира като юрист, Джеров е завършил магистърска специалност кларинет в Държавната музикална академия.

Третото ново лице е преподавателят по политология от СУ Димитър Димитров. “Винаги сме се съобразявали и с предложенията от гражданския сектор. Имаме постъпило писмо с номинация от Асоциацията на политолозите в България, подписано от г-жа Румяна Коларова. Те предлагат г-н Димитров”, каза Цветанов.

Той се обърна задочно към БСП с твърд ангажимент: “Ние ще подкрепим техните номинации, без да ги коментираме.” Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни”, обясни Цветанов.

Така всъщност

правим услуга

на лидера на БСП

Корнелия Нинова,

обясни още зам.-председателят на ГЕРБ - с избора на нова ЦИК ѝ се дава възможност да смени онези членове от квотата на социалистите, на които няма доверие.

Сегашната комисия бе излъчена през 2014 г., когато лидер на социалистите бе Михаил Миков, а основната дума по изборните правила имаше настоящият омбудсман Мая Манолова.

Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидатите, по които патриотите са постигнали съгласие, съобщиха пък Явор Нотев от “Атака”, Борис Ячев (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО).

Доц. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК. Тя е преподавател в УНСС, ЮЗУ и Академията на МВР, има над 20 г. стаж в областта на гражданското право. Арнаудов и в момента е член на комисията.

Очаквано ДПС залага отново на ветерана в комисията Севинч Солакова за секретар на ЦИК. Някогашният секретар на президента Петър Стоянов работи в комисията още от 1995 г. С дългогодишен опит е и Ерхан Чаушев, напомни лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Досега практиката е била преди определяне състава на ЦИК да се провеждат консултации между парламентарно представените партии. Този път такива разговори нямаше, подчерта обаче той.

Бъдещата шефка Стефка Стоева зачерта реформата на Москов

Предложената за шефка на ЦИК Стефка Стоева, чийто мандат в Конституционния съд изтече на 12 ноември м.г., подготви едно от най-знаковите решения през последните години. По неин доклад през 2016 г. КС реши да отмени реформата на здравния министър Петър Москов, с която медицинската помощ, платена от НЗОК, бе разделена на два пакета - основен и допълнителен.

Стоева е родена на 14 февруари 1953 г. Започва кариерата си като адвокат, а от 1978 г. е съдия. Била е председател на районния съд в Костинброд и в Софийския окръжен съд.

От 1993 г. е съдия във Върховния съд, а от създаването му през 1996 г. е във ВАС.

През 2009 г. отива в КС от квотата на съдиите. Бе съдия докладчик и по дело за незаконен състав на ЦИК, назначен от президента Росен Плевнелиев през 2014 г. Решението на държавния глава КС обяви за противоконституционно. Стоева е участавала и в решение за Изборния кодекс през 2011 г., както и по дело за първото касиране на три депутатски мандата през 2009 г.

БСП връща свой в парламента за представянето на своите кандидати

Зам.-шефът на групата на БСП Крум Зарков ще се върне в парламента за представянето на червените кандидати за членове на ЦИК първо в правната комисия, а след това и в пленарната зала. Това заяви самият той при номинирането вчера на кандидатите, номинирани от левите.

Останалите депутати от БСП

обаче няма да се върнат на работа, а самият Зарков няма да участва в гласуването.

Не отказваме подкрепа за нашите кандидати, но НС избира само председателя, заместниците му и секретар, а останалите членове на ЦИК се назначават от президента, обясни юристът. Червените ще решат дали да предложат свой човек за шефските постове след изслушването на всички кандидати в комисия. БСП има квота от 6-има членове на ЦИК. Те са избрани измежду 30 имена след гласуване в Изпълнителното бюро и ръководството на групата. От досегашните членове на комисията мястото си запазва само Таня Цанева, чиято задача била да осигури приемственост и да гарантира, че ще се предотврати хаосът. Зарков отрече останалите да са отстранени, защото са хора на вътрешната опозиция в БСП.

Бившият член на КОНПИ и

кандидат на червените за

шеф на новата

мегаструктура “Антимафия” - Николай Николов, има опит и с изборите като бивш общински съветник. Юрисконсултката от Конституционния съд и бивш член на ЦИК Силва Дюкенджиева се завръща в комисията. Другите издигнати са ексдепутатката политоложка Силвия Стойчева, експертката по избори и предизборни кампании от “Позитано” 20 Цветанка Георгиева и специалистът по комуникационна и информационна технология Емил Войнов, автор на много от предложенията за промени в Изборния кодекс.

Единствените указания, които сме дали на нашите бъдещи представители в ЦИК, е да спазват и да следят за спазването на закона, заяви Зарков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември

Пазарджишкият съд запорира сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му. Повод за това е иск на антикорупционната комисия, съобщи Нова телевизия. Решението може да се обжалва. Преди седмица Рачев получи условна присъда от 2 години и половина за укрити данъци в големи размери за период преди да стане кмет.

Какво трябва да знаете за обстановката по пътищата на страната утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 26.05.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще е предимно ясно, над западните райони с разкъсана облачност. Вятърът ще отслабва и до сутринта в повечето райони временно ще стихне. 26.05.2019 г. ще е предимно слънчево.

Шефът на полицията на среща в ЦИК за охраната на изборните помещения

Директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски и заместникът му старши комисар Тодор Гребенаров имаха работна среща в ЦИК. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На нея са били обсъдени процесът на подготовка на изборните помещения за предстоящото гласуване утре и създадената организация за поемането им под охрана.

Баща и син, които вдигнаха позлатен купол на храм в Одрин: Вярата ни крепи

Ивайло и Борис Димитрови от Димитровград не се страхуват от високото и спазват канона Ивайло и Борис Димитрови от Димитровград са майсторите на новия позлатен купол на църквата “Св. Георги” в турския град Одрин. Работата по одринската църква им отнела около един месец. Ремонта правили само двамата, не са търсили помощ от други хора.

ЦИК: Предаването на изборните книжа и машини за гласуване е нормално и в срок

В Централната избирателна комисия беше проведена съвместна среща с представители на министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване „Сиела Норма“ АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции, съобщиха от ЦИК.

Нападнаха медицински екип в Гоце Делчев, потрошиха линейката

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес, съобщава БГНЕС. Сигналът е подаден към 11:00 ч. от центъра на града. Информацията е, че пациентът не е психично болен. Към момента няма информация за травмите на медиците, които са в шок. Има нанесени щети на

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Външно: Ето къде може да гласувате на евроизборите в чужбина

Всички секции в чужбина за изборите за членове на Европейския парламент от Република България са готови да посрещнат избирателите, съобщиха от Външно, откъдето предоставиха актуален списък с адресите на местата за гласуване извън страната, който може да бъде намерен и на сайта на МВнР.   МВнР организира общо 191 избирателни секции зад граница.

В полунощ депутатите цензурираха и фейсбук

Всеки може да публикува резултати - дори фалшиви, но не и страниците на медиите в социалните мрежи Цензура за съобщаването на данни от екзитпол дори във фейсбук са успели да наложат депутатите на едно от среднощните си заседания в началото на годината при поправките на Изборния кодекс. За поправката,

Лицемерието продължава

Съобщаването на изборни резултати ще насърчи гласуването и ще направи демокрацията по-истинска И на тези избори медиите ще се правят на маймуни и ще съобщават най-важната за народонаселението новина с някаква форма на остроумие с цел да се заобиколи законът, който забранява да се обявяват междинни резултати.

Двама тийнейджъри изчезнаха в Лозенска планина, откриха ги посред нощ

Планинската спасителна служба е провела акция за издирването на две деца, които са се изгубили в Лозенска планина. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Инцидентът е станал в петък вечерта. Децата са били на възраст между 14-15 години. Те са намерени около 02:30 часа в добро здравословно

Арменка от Бургас 23 години не може да получи български документи

Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се опитва да получи български документи за самоличност. Изабела, която е родена в морския град в семейство на арменци, не може да продължи образованието си, нито има шанс да гради професионална кариера, защото по документи е чужд гражданин. Страхува се, че може да бъде депортирана в родината на

Най-тежко пострадалата при катастрофата край Своге: Живея, но не е същото, това не се забравя

"Намерих се на един камък и от там не можех да мръдна. Имаше една жена до мен, която пипнах, беше студена и помислих, че е мъртва". Това си спомня за първите мигове след инцидента най-тежко пострадалата жена при катастрофата край Своге Зоя Хубева пред Би Ти Ви. Жената губи своя съпруг при ужаса на пътя, а самата тя изпада в кома.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber