Как 5G ще промени живота ни?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7331093 Как 5G ще промени живота ни? Как 5G ще промени живота ни? www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Какви промени ще донесе 5G в живота ни? Заместник-ръководителят на Китайската асоциация на телекомуникационните компании У Суонин често дава следния пример: „Там, където се простира 5G мрежата, хората с увредено зрение ще водят спокоен живот без да се нуждаят от кучета-водачи. С помощта на технологиите за придвижване без водач те ще могат да отидат навсякъде. Автомобилът сам ще търси място за паркиране, а в тесните улички, където е невъзможно да влезе кола, да избегнат всички препятствия, използвайки интернет на нещата." У Суонин обяснява, че 5G технологиите не само ще ускорят мобилния интернет, но и ще променят начините за свързване със света. Или по-просто казано, 5G ще промени живота ни, предава bulgarian.cri.cn.

Гласовото повикване ще се превърне във видеообаждане

Директорът на Държавната водеща лаборатория за работа в мрежа и комутационни системи към Пекинския университет по телекомуникации и пощи Джан Пин каза : „В сравнение с 4G мрежата, най-забележителната характеристика на 5G е високата скорост. Затова в 5G епохата най-очевидното усещане за обикновените хора ще е невероятната бързина на интернет."

С други думи в 5G епохата няма да има прекъсвания по време на живо предаване. Едновременното свързване на десетки, дори стотици хора, по едно и също време на едно и също място през мобилните телефони вече няма да е невъзможно. Дори и да се намирате на оживено място няма да имате притеснения, че интернет скоростта ще е по-бавна. В 4G епохата един от най-големите проблеми е бавната скорост за теглене, но 5G ще разреши това затруднение. Професор Ли Шаосиен от Китайския университет за електроника и технологии каза: „В момента, за да изтеглите един филм с добро качество са ви нужни няколко или десетки минути, но с 5G мрежата ще са ви достатъчни само няколко секунди."

Разбира се за най-основната функция на телекомуникационните технологии – гласовото повикване, 5G ще донесе огромни промени. Ако разполагате с VR очила и се обадите по телефона на приятел, той ще се появи пред вас в холографско триизмерно изображение, което не само говори, но и прави различни жестове, като че ли стои срещу вас. Проф. Ли каза, че за базираните на мобилни комуникационни технологии развлечения като видеообаждане, предавания на живо, интернет игри и други няма да има притеснения за скоростта. При наличието на 5G мрежа всичко това ще се осъществява безпрепятствено.

Автономните автомобили ще дават предимство на пешеходците

У Суопин обяснява: „По-бързата скорост на 5G ще увеличи функциите на интернет на нещата и ще се осъществи свързването между човека и предметите, както и между различните предмети, което означава, че човечеството ще влезе в епохата на интернет на нещата."

Директорът на Изследователския център за информационна икономика и конкурентоспособност при Пекинския университет за пощи и телекомуникационни технологии Дзън Дзиенцю счита, че в 5G епохата на интернат на нещата най-типично и перспективно приложение ще намерят автономните технологии, които ще се възползват от високата скорост и слабото времезакъснение. „В 4G епохата интернет скоростта е по-бавна, а закъснението във времето по-голямо. Автомобилът без шофьор не е в състояние да реагира бързо и навреме според състоянието на пътя, което е възможно да предизвика катастрофа. Той може единствено да поддържа фиксирана скорост и автоматично да задейства аварийната спирачка.", каза Дзън Дзиенцю. Но с 5G мрежата сигналът ще е по-силен и времезакъснението вероятно ще бъде намалено до 1 милисекунда, т.е. ще се реагира почти в реално време, с което автономната система ще може да откликне бързо при неочаквани ситуации.

У Суонин каза: „В епохата на 5G автомобилите без шофьор няма да са пасивно превозно средство. Те ще са като жив „човек". С помощта на интернет на нещата ще могат да усещат пътя, другите превозни средства, пешеходците, светофара, сградите наоколо и ще реагират на тях адекватно." Т.е. в бъдеще автономните коли не само ще разпознават сигналите на светофара и ще дават предимство на пешеходците, но и ще анализират ситуацията на пътя, ще избягват задръстванията и ще избират най-подходящия маршрут.

Лекарите в Пекин правят операции на разстояние

Ръководителят на отдела за оптимизиране на безжичната мрежа на клона на Чайна Мобайл в гр. Ханджоу Джу Джъдзюн каза: „Освен при автономните технологии 5G ще доведе до огромни промени и в медицината, като помогне телемедицината наистина да се превърне в реалност."

Телемедицината лекува от разстояние, използвайки интернет връзка, като при нея няма нужда лекар и пациент да са заедно на едно и също място по едно и също време. През изминалите няколко години се правят опити в отдалечените райони, но само в лечението на някои общи заболявания и поставянето на предварителна диагноза. В 5G епохата съдържанието на телемедицината ще се обогати.

Например линейката ще може да поддържа връзка в реално време с лекарите в болницата, докато кара пациента в спешното. От нея ще може да бъде изпратена рентгенова снимка и видео, с които да се прецени състоянието на болния и да се направи подготовка, за да се спести ценно за живота му време.

Но това не е всичко. С помощта на 5G мрежата лекарите ще могат да извършат ултразвуков преглед от разстояние. Д-р Джу каза, че са направили подобна демонстрация: Лекарят сяда пред екрана на компютъра и прави ултразвук като контролира процеса чрез медицински робот. „Чрез високоскоростната 5G мрежа медицинският робот може да копира действията на лекаря почти синхронизирано."

В бъдеще известни лекари в Пекин или Шанхай могат да ръководят свои колеги в отдалечените райони или да контролират роботи в Синдзян и Тибет например по време операции.

Индустриалните роботи ще заменят „работниците по поддръжката"

В областта на промишлеността 5G също ще покаже превъзходството си и ще стимулира трансформацията на китайската традиционна преработваща промишленост, като направи производството по-интелигентно.

У Суонин каза: „Една от очевидните характеристики на интелигентното производство е заместването на част от персонала в заводите с индустриални роботи, за да се повиши ефективността." С 5G технологиите ще се намалят разходите за кабели, които свързват различните машини, а действията на роботите няма да бъдат ограничени. Те ще могат да се придвижват до различни места и да извършват разнообразни дейности.

Освен това 5G технологиите ще създадат една всеобхватна информационна екосистема, която да свързва работниците във и извън завода, както и потребителите и машините, с което ще се реализира споделянето на информация между човека и предметите навсякъде и по всяко време. По този начин чрез 5G мрежата потребителите ще могат да участват в процеса на производството, например дизайна на продуктите и проверката на производствения процес в реално време.

Най-важното обаче е, че в бъдещите интелигентни заводи работниците, индустриалните роботи, продуктите и суровините ще се превърнат в индивиди с възприятия и умения да реагират и общуват помежду си. Ако някъде се появи проблем, индустриалните роботи веднага ще разбират за него. При нормални обстоятелства те ще могат сами да извършат ремонтна на базата на самостоятелно натрупания опит. Когато роботите не могат да се справят с проблема, работниците ще ги контролират и ръководят от разстояние чрез VR оборудване.

Гледане на мач със съдията

Началникът на отдел „Системно планиране" на клона на Чайна Мобайл в Ханджоу Лу Хънли каза: „Разбира се промените от въвеждането на 5G ще засегнат различни области от ежедневието на обикновените хора."

Да вземем за пример поръчването на храна по интернет. Като имаме предвид времето за доставка, в момента услугите на различните платформи са ограничени от разстоянието и клиентите се налага да избират само ресторанти, намиращи се на няколко километра от тях. Те не могат да поръчват храна от по-отдалечените. „Когато навлезем в епохата на 5G, платформите за поръчване по интернет ще могат да доставят храната с дронове, с което разстоянието вече няма да е проблем," каза Лу Хънли. Безпилотните летателни апарати имат високи изисквания за интернет скоростта и времезакъснението. Ако управляващият или контролиращата система не могат своевременно да променят маршрута, когато дронът срещне препятствие, той вероятно ще загуби посока и ще се разбие. 5G технологиите ще разрешат тези проблеми.

На онези, които обичат да стоят вкъщи, 5G ще предостави по-удобен живот. „Хората ще могат да правят все повече неща у дома, няма да има нужда да излизат навън и ще имат повече удобства", каза Лу Хънли.

Например с помощта на VR каска или очила, футболните фенове ще могат да гледат състезанията на олимпийските или азиатски игри, мачовете от Световната купа вкъщи, но ще се чувстват като че ли са там на място. Благодарение на 5G мрежата ефектът ще е дори по-добър отколкото на стадиона. Зрителите ще могат свободно да променят посоката на снимане на камерите, дори да следят мача през очите на съдията или спортистите.

Освен това, когато купуват билет за състезанията, няма да се налага да избират място от схема, която не е триизмерна, а чрез VR оборудването ще могат да „застанат" директно на стадиона и да проверят откъде визуалните ефекти са най-добри. Тази технология най-вероятно ще бъде въведена най-рано за Азиатските игри в Ханджоу през 2022 г.

„Това са само част от промените, до които ще доведе 5G епохата, но не всичките", добави директорът на Изследователския център за информационна икономика и конкурентоспособност при Пекинския университет за пощи и телекомуникационни технологии Дзън Дзиенцю.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

СНИМКА: pixabay

Радио Китай: Прекъсване връзките със СЗО ще наруши и интереси на самите САЩ

Ще се оттегля, ако не ме слушаш", това е постоянният номер на Вашингтон в международната общност. Последният пример е в най-ключовия момент за глобалната борба с пандемията от COVID 19, прекъсването на връзките му със Световната здравна организация , тъй като според американците тя не се реформира, както те смятат за добре

Кучетата не са включени в списъка на земеделското министерство с разрешените за отглеждане в домакинствата животни

Кучетата не са включени в списъка на земеделското министерство с разрешените за отглеждане в домакинствата животни

Китайското министерство на земеделието и селските райони в петък представи списък с 33 вида животни, които могат да бъдат отглеждани в домакинствата, който обаче не включва кучетата. Националния каталог на генетичните ресурси на добитък и домашни птици се състои от 17 традиционно отглеждани в Китай животни, сред които прасета, крави, кози

Френски вирусолог твърди, че източник на COVID-19 са прилепите

Френски вирусолог твърди, че източник на COVID-19 са прилепите

Френският вирусолог Мериадег Ле Гиол от Университета Кан-Нормандия твърди, че COVID-19 не е излязъл от китайска лаборатория. Той изучава еволюцията на вирусите вече десет години и според него новият коронавирус изглежда е комбинация от геноми, които могат да бъдат проследени в природата и по-конкретно при прилепите, предаде "Обектив Китай"

Китайски експерти настояват да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19 СНИМКА: Радио Китай

Китайски експерти: Да се ограничи тютюнопушенето на фона на епидемията от COVID-19

В навечерието на 31 май - Световния ден без тютюнев дим, водещи здравни експерти в Китай, сред които епидемиологът Ли Ляндзюн и специалистът по респираторни заболявания и критични грижи Уан Чън, предупредиха, че пушачите са изложени на по-голям риск от заразяване с новия коронавирус и развитие на тежки симптоми, предаде Радио Китай

Китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун СНИМКА: Радио Китай

Шанхайски експерт: По 4 яйца на ден за възстановяващите се от COVID-19

Три до четири яйца на ден осигуряват достатъчно протеини на организма и помагат за възстановяването на пациентите с COVID-19, заяви китайският експерт по инфекциозни заболявания Джан Уънхун, цитиран от Радио Китай. „Ние добавихме това (консумацията на яйца) в плана за лечение на потвърдените местни случаи на заразени", каза той, добавяйки

Един ден във фризьорски салон в Китай (Видео)

Един ден във фризьорски салон в Китай (Видео)

Как работят фризьорските салони след епидемията, вижте в новото видео на "Радио

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Снимка: Радио Китай

Радио Китай: Стабилното развитие на Китай стимулира растежа на световната икономика

Вчера приключи годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП). На пресконференцията след края ѝ, в продължение на близо два часа премиерът Ли Къцян отговаряше на журналистически въпроси по редица теми като икономическото развитие на Китай, отварянето и сътрудничеството, демонстрирайки увереност

Снимка: Радио Китай

Радио Китай: Обвиненията срещу Китай за пандемията няма да успеят

По време на световната борба с пандемията от COVID-19 една страна се опитва да превърне вируса в политически проблем, през който да атакува Китай. След началото на пандемията, някои американски политици нееднократно критикуват Китай и настояват дори страната да поеме отговорност за разпространението на вируса

Ли Къцян Снимка: Радио Китай

Китай е готов на международно сътрудничество за овладяване на коронавируса

На 28 май китайският премиер Ли Къцян заяви, че Китай е готов да си сътрудничи с международната общност, за да може човечеството да се справи с новия коронавирус, съобщава Радио Китай. Същия ден бе закрита третата сесия на 13-то ОСНП, след което Ли Къцян отговори на въпроси на китайски и чужди журналисти

Вторият китайски самолетоносач „Шандун" излезе на тренировъчна мисия в открито море

Вторият китайски самолетоносач „Шандун" излезе на тренировъчна мисия в открито море

Вторият китайски самолетоносач „Шандун" в момента провежда тестови и тренировъчни мисии на вода, потвърди Китайската централна телевизия, след появили се информации в социалните мрежи, че в понеделник корабът е видян да отплава от пристана си в Далиен, съобщава Радио Китай. „Шандун" е първият разработен и построен изцяло в Китай самолетоносач

Експерт: Опитите Китай да бъде съден за пандемията са против международното право

Експерт: Опитите Китай да бъде съден за пандемията са против международното право

Опитите на някои американски представители да съдят Китай като причинител на пандемията от COVID-19 са явно нарушение на международното право, се казва в коментар на Хуан Дзин, председател на Китайското общество за международно право, публикуван във вчерашния брой на вестник „Жънмин жъбао", цитиран от Радио Китай

СНИМКА: Радио Китай

До две години Китай може да произвежда масово 7-нанометрови процесори

Предложение за увеличаване на инвестициите в индустрията за производство на процесори, отправиха депутати на провеждащата се в момента в Пекин сесия на ОСНП. Това, според тях, ще помогне на китайски компании да започнат масово производство на 7-нанометрови интегрални схеми до две години и заместят вноса от САЩ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber