Как 5G ще промени живота ни?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7331093 Как 5G ще промени живота ни? Как 5G ще промени живота ни? www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Какви промени ще донесе 5G в живота ни? Заместник-ръководителят на Китайската асоциация на телекомуникационните компании У Суонин често дава следния пример: „Там, където се простира 5G мрежата, хората с увредено зрение ще водят спокоен живот без да се нуждаят от кучета-водачи. С помощта на технологиите за придвижване без водач те ще могат да отидат навсякъде. Автомобилът сам ще търси място за паркиране, а в тесните улички, където е невъзможно да влезе кола, да избегнат всички препятствия, използвайки интернет на нещата." У Суонин обяснява, че 5G технологиите не само ще ускорят мобилния интернет, но и ще променят начините за свързване със света. Или по-просто казано, 5G ще промени живота ни, предава bulgarian.cri.cn.

Гласовото повикване ще се превърне във видеообаждане

Директорът на Държавната водеща лаборатория за работа в мрежа и комутационни системи към Пекинския университет по телекомуникации и пощи Джан Пин каза : „В сравнение с 4G мрежата, най-забележителната характеристика на 5G е високата скорост. Затова в 5G епохата най-очевидното усещане за обикновените хора ще е невероятната бързина на интернет."

С други думи в 5G епохата няма да има прекъсвания по време на живо предаване. Едновременното свързване на десетки, дори стотици хора, по едно и също време на едно и също място през мобилните телефони вече няма да е невъзможно. Дори и да се намирате на оживено място няма да имате притеснения, че интернет скоростта ще е по-бавна. В 4G епохата един от най-големите проблеми е бавната скорост за теглене, но 5G ще разреши това затруднение. Професор Ли Шаосиен от Китайския университет за електроника и технологии каза: „В момента, за да изтеглите един филм с добро качество са ви нужни няколко или десетки минути, но с 5G мрежата ще са ви достатъчни само няколко секунди."

Разбира се за най-основната функция на телекомуникационните технологии – гласовото повикване, 5G ще донесе огромни промени. Ако разполагате с VR очила и се обадите по телефона на приятел, той ще се появи пред вас в холографско триизмерно изображение, което не само говори, но и прави различни жестове, като че ли стои срещу вас. Проф. Ли каза, че за базираните на мобилни комуникационни технологии развлечения като видеообаждане, предавания на живо, интернет игри и други няма да има притеснения за скоростта. При наличието на 5G мрежа всичко това ще се осъществява безпрепятствено.

Автономните автомобили ще дават предимство на пешеходците

У Суопин обяснява: „По-бързата скорост на 5G ще увеличи функциите на интернет на нещата и ще се осъществи свързването между човека и предметите, както и между различните предмети, което означава, че човечеството ще влезе в епохата на интернет на нещата."

Директорът на Изследователския център за информационна икономика и конкурентоспособност при Пекинския университет за пощи и телекомуникационни технологии Дзън Дзиенцю счита, че в 5G епохата на интернат на нещата най-типично и перспективно приложение ще намерят автономните технологии, които ще се възползват от високата скорост и слабото времезакъснение. „В 4G епохата интернет скоростта е по-бавна, а закъснението във времето по-голямо. Автомобилът без шофьор не е в състояние да реагира бързо и навреме според състоянието на пътя, което е възможно да предизвика катастрофа. Той може единствено да поддържа фиксирана скорост и автоматично да задейства аварийната спирачка.", каза Дзън Дзиенцю. Но с 5G мрежата сигналът ще е по-силен и времезакъснението вероятно ще бъде намалено до 1 милисекунда, т.е. ще се реагира почти в реално време, с което автономната система ще може да откликне бързо при неочаквани ситуации.

У Суонин каза: „В епохата на 5G автомобилите без шофьор няма да са пасивно превозно средство. Те ще са като жив „човек". С помощта на интернет на нещата ще могат да усещат пътя, другите превозни средства, пешеходците, светофара, сградите наоколо и ще реагират на тях адекватно." Т.е. в бъдеще автономните коли не само ще разпознават сигналите на светофара и ще дават предимство на пешеходците, но и ще анализират ситуацията на пътя, ще избягват задръстванията и ще избират най-подходящия маршрут.

Лекарите в Пекин правят операции на разстояние

Ръководителят на отдела за оптимизиране на безжичната мрежа на клона на Чайна Мобайл в гр. Ханджоу Джу Джъдзюн каза: „Освен при автономните технологии 5G ще доведе до огромни промени и в медицината, като помогне телемедицината наистина да се превърне в реалност."

Телемедицината лекува от разстояние, използвайки интернет връзка, като при нея няма нужда лекар и пациент да са заедно на едно и също място по едно и също време. През изминалите няколко години се правят опити в отдалечените райони, но само в лечението на някои общи заболявания и поставянето на предварителна диагноза. В 5G епохата съдържанието на телемедицината ще се обогати.

Например линейката ще може да поддържа връзка в реално време с лекарите в болницата, докато кара пациента в спешното. От нея ще може да бъде изпратена рентгенова снимка и видео, с които да се прецени състоянието на болния и да се направи подготовка, за да се спести ценно за живота му време.

Но това не е всичко. С помощта на 5G мрежата лекарите ще могат да извършат ултразвуков преглед от разстояние. Д-р Джу каза, че са направили подобна демонстрация: Лекарят сяда пред екрана на компютъра и прави ултразвук като контролира процеса чрез медицински робот. „Чрез високоскоростната 5G мрежа медицинският робот може да копира действията на лекаря почти синхронизирано."

В бъдеще известни лекари в Пекин или Шанхай могат да ръководят свои колеги в отдалечените райони или да контролират роботи в Синдзян и Тибет например по време операции.

Индустриалните роботи ще заменят „работниците по поддръжката"

В областта на промишлеността 5G също ще покаже превъзходството си и ще стимулира трансформацията на китайската традиционна преработваща промишленост, като направи производството по-интелигентно.

У Суонин каза: „Една от очевидните характеристики на интелигентното производство е заместването на част от персонала в заводите с индустриални роботи, за да се повиши ефективността." С 5G технологиите ще се намалят разходите за кабели, които свързват различните машини, а действията на роботите няма да бъдат ограничени. Те ще могат да се придвижват до различни места и да извършват разнообразни дейности.

Освен това 5G технологиите ще създадат една всеобхватна информационна екосистема, която да свързва работниците във и извън завода, както и потребителите и машините, с което ще се реализира споделянето на информация между човека и предметите навсякъде и по всяко време. По този начин чрез 5G мрежата потребителите ще могат да участват в процеса на производството, например дизайна на продуктите и проверката на производствения процес в реално време.

Най-важното обаче е, че в бъдещите интелигентни заводи работниците, индустриалните роботи, продуктите и суровините ще се превърнат в индивиди с възприятия и умения да реагират и общуват помежду си. Ако някъде се появи проблем, индустриалните роботи веднага ще разбират за него. При нормални обстоятелства те ще могат сами да извършат ремонтна на базата на самостоятелно натрупания опит. Когато роботите не могат да се справят с проблема, работниците ще ги контролират и ръководят от разстояние чрез VR оборудване.

Гледане на мач със съдията

Началникът на отдел „Системно планиране" на клона на Чайна Мобайл в Ханджоу Лу Хънли каза: „Разбира се промените от въвеждането на 5G ще засегнат различни области от ежедневието на обикновените хора."

Да вземем за пример поръчването на храна по интернет. Като имаме предвид времето за доставка, в момента услугите на различните платформи са ограничени от разстоянието и клиентите се налага да избират само ресторанти, намиращи се на няколко километра от тях. Те не могат да поръчват храна от по-отдалечените. „Когато навлезем в епохата на 5G, платформите за поръчване по интернет ще могат да доставят храната с дронове, с което разстоянието вече няма да е проблем," каза Лу Хънли. Безпилотните летателни апарати имат високи изисквания за интернет скоростта и времезакъснението. Ако управляващият или контролиращата система не могат своевременно да променят маршрута, когато дронът срещне препятствие, той вероятно ще загуби посока и ще се разбие. 5G технологиите ще разрешат тези проблеми.

На онези, които обичат да стоят вкъщи, 5G ще предостави по-удобен живот. „Хората ще могат да правят все повече неща у дома, няма да има нужда да излизат навън и ще имат повече удобства", каза Лу Хънли.

Например с помощта на VR каска или очила, футболните фенове ще могат да гледат състезанията на олимпийските или азиатски игри, мачовете от Световната купа вкъщи, но ще се чувстват като че ли са там на място. Благодарение на 5G мрежата ефектът ще е дори по-добър отколкото на стадиона. Зрителите ще могат свободно да променят посоката на снимане на камерите, дори да следят мача през очите на съдията или спортистите.

Освен това, когато купуват билет за състезанията, няма да се налага да избират място от схема, която не е триизмерна, а чрез VR оборудването ще могат да „застанат" директно на стадиона и да проверят откъде визуалните ефекти са най-добри. Тази технология най-вероятно ще бъде въведена най-рано за Азиатските игри в Ханджоу през 2022 г.

„Това са само част от промените, до които ще доведе 5G епохата, но не всичките", добави директорът на Изследователския център за информационна икономика и конкурентоспособност при Пекинския университет за пощи и телекомуникационни технологии Дзън Дзиенцю.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Шанхайският симфоничен оркестър удиви публиката с дебюта си на фестивала в Единбург

140-годишният Шанхайски симфоничен оркестър удиви зрителите в понеделник вечер с дебютния си концерт на Международния фестивал в Единбург. Концертът включваше китайски и западни творби, сред които „Wu Xing" (Петте елемента) на Чън Циган и „Симфония №5 в ре минор на Шостакович", и завърши с традиционна китайска мелодия „Красива нощ" и бурните

Румъния представя над 600 заглавия на Пекинския международен книжен панаир

Румъния ще представи над 600 заглавия по време на 26-то издание на Пекинския международен книжен панаир (BIBF), на който е почетен гост, съобщи Румънският културен институт (ICR) в понеделник. Институтът ще представи Румъния на петдневното събитие с близо 40 автори и издателски къщи, както и организира серия от презентации, семинари, изложби,

Най-редкият вид гибони в света очакват ново семейство в Южен Китай

Популацията на Хайнанските гибони, познати още като най-редките видове примати в света, бавно се увеличи до 29, благодарение на усилията по залесяване в южната островна провинция Хайнан. Гибоните, които са типични са джунглите на Националния природен резерват Бауанлин, имат само четири семейства, но се очаква да добавят още едно в състава си,

China Telecom се сработва с партньори за придвижване на 5G приложенията

China Telecom, един от трите най-големи китайски оператори, ще си сътрудничи с партньори за придвижване на приложенията с 5G технология в сферата на видео съдържанието с ултра-висока резолюция, игрите в облак и виртуалната реалност. За да популяризира комерсиалното приложение на 5G, компанията е решила да се възползва от възможностите и ускори

Китайската търсачка Baidu с по-високи тримесечни приходи от очакваното

Китайският гигант Baidu е отчел по-високи от прогнозираните от анализатори приходи през второто тримесечие на годината. За споменатия период те са достигнали близо 3,84 милиарда долара, с 1% ръст на годишна база, се казва в изявление на компанията, предава Радио "Китай". Нетният приход, който се дължи на Baidu обаче, е спаднал до 2,4 милиарда юана,

Продажбите на електрически автомобили надвишиха 1 млн. в глобален мащаб

Глобалните продажби на автомобили с чисти енергийни източници са достигнали 1,12 милиона през първата половина на 2019, което е ръст от 47,4% на годишна база, сочат данни на американския сайт EVSales, информира "Радио Китай". Става ясно, че компания Tesla държи първото място по обем на продажбите с 160 хиляди автомобила и 14% от световния обем.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китайските производители на смартфони доминират глобалния пазарен дял през Q2

Китайските смартфони съставляват около половината устройства продавани по света през второто тримесечие на тази година, сочи доклад на лондонската консултантска компания IHS Markit. Второто тримесечие на 2019 не бе най-добрият период за производителите на мобилни телефони, тъй като доставките им намаляха до 331,2 милиона устройства, с 3,

Китайският балет „Мулан" с дебют в САЩ и Канада

Мулан, най-разпознаваната героиня в китайската култура, става известна на Запад чрез анимацията на Дисни през 1998 г. Днес, нейната история ще бъде представена под друга форма, а именно балет. Балетната трупа на Ляонин ще представи тяхната оригинална постановка в САЩ и Канада в края на август. Това ще бъде първото им изпълнение на „Мулан" извън

Сърбия откри участък от новата магистрала, построен от китайска компания

Нова отсечка от международната магистрала E-763 в Сърбия, наречена „Милош Велики", бе тържествено открита на церемония в Лиг, на 80 км от Белград. Сръбският президент Александър Вучич каза на тържеството, че 62,5-километровият участък, построен от китайската компания „Shandong Hi-speed Group", показва новото равнище на качеството на живот в

Подобреното потребление в Китай задвижва търсенето на луксозни стоки

Китайските потребители се очаква да допринесат с 41% за глобалния пазар на луксозни стоки до 2025 г. Все повече млади потребители са готови да купуват ексклузивни продукти, особено на фона на подобреното потребление и бума на дигиталния маркетинг, сочат експерти, информира "Радио Китай". Китайският пазар за луксозни стоки е отчел 6% ръст и

Китай е домакин на международно състезание за автономни роботи

Този уикенд Китай за първи път е домакин на международно състезание за автономни роботи, известно като „2019 Running Robots Game". В надпреварата, която изисква от роботите да извършват възможно най-бързо множество задачи само за 8 минути, се включиха над 30 международни отбора, предаде bulgarian.cri.cn.

Над 85 000 души засегнати от продължаващите проливни дъждове в Североизточен Китай

Продължаващите проливни дъждове, предизвикани от мощния тайфун Лекина, достигнаха североизточната провинция Дзилин във вторник и засегнаха над 85 000 души, съобщиха от провинциалния щаб за контрол на наводненията. Пороите нанесоха щети на 25 823 хектара земеделски култури, като 1207 от тях са напълно унищожени.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber