Клошар и мъж с очила, заснет от камера в Пазарджик, заподозрени за убийството на Татяна Стоянова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7327359 Клошар и мъж с очила, заснет от камера в Пазарджик, заподозрени за убийството на Татяна Стоянова Клошар и мъж с очила, заснет от камера в Пазарджик, заподозрени за убийството на Татяна Стоянова www.24chasa.bg
ТАТЯНА СТОЯНОВА

Наказателното производство е спряно, но не е прекратено - така не тече давност за извършеното престъпление. Разследващи обаче работят много активно и в момента

Вероятно пистолетът е сглобен от корпус на “Макаров” с цев от газов, която е гладка и не оставя следи по куршумите. Това на практика го прави неоткриваем

Клошар и неизвестен мъж, сниман от охранителна камера на игрална зала, са сред основните заподозрени като извършители на показното убийство на Татяна Стоянова в Пазарджик преди малко повече от 4 г.

До смъртта си на 12 януари 2015 г., когато е разстреляна пред гаража си от все още неизвестен, 33-годишната Татяна е шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ключова фигура в администрацията на общината.

За клошаря сведения дават свидетели, които живеят в близост до мястото на убийството на младата жена. Те го описват като странен, сравнително млад мъж, недружелюбен и с особен поглед. Появява се около кооперацията, в която живее Татяна, малко преди разстрела и изчезва след това.

След упорита работа на оперативни работници клошарят е установен, но става ясно, че няма отношения към убийството. Не стоят обаче така нещата с човека, заснет от охранителна камера на игрална зала, която се намира срещу сградата на община Пазарджик. Той е заснет да

наблюдава

продължително

време входа на

общинската

сграда

в деня на убийството. Въпреки студения и мъглив ден мъжът е с тъмни очила и не помръдва от мястото си в продължение на часове. Според разследващи възможно е това да е физическият извършител на убийството или негов помагач, който е дал сигнал, че жената напуска сградата на общината.

Този човек обаче така и не е идентифициран. През октомври 2017 г. Софийската градска прокуратура, която наблюдава и ръководи разследването, спря наказателното производство за разкриване на тежкото престъпление. Това обаче не значи, че то е прекратено. Спирането по-скоро е формално, за да не тече давност за извършеното престъпление.

Разследващи твърдят, че по случая се работи много активно и в момента. Затова, ако се установят нови данни за убийството и самоличността на неизвестния килър, наказателното производство ще бъде възстановено.

Периодично от главната полицейска дирекция поставят задачи на оперативни работници от Пазарджик във връзка с разследването. След изпълнението им те се анализират в София и на тази база се поставят нови.

Навръх имения си ден - 12 януари 2015 г., Татяна Стоянова излиза малко след 18 ч от сградата на общината, както винаги последна. Пред входа я чака нейната майка с букет цветя, за да я поздрави за празника. Минути по-късно Стоянова вече е в джипа си “Нисан Кашкай” и пътува към дома си, в който живее сама. Жилището е в нова кооперация в кв. “Мостът на Лютата”.

Татяна бърза да се преоблече и приготви, защото е поканила приятели в заведение за имения си ден. Около 18,30 ч тя паркира джипа в гаража си. Прави 2 крачки и вижда пред себе си мъж с пистолет в ръка. Дали двамата са се виждали преди това и разменили ли са някакви реплики, едва ли някога ще стане ясно. Килърът

вдига пистолета

и натиска

спусъка, но

оръжието засича

Запазил пълно самообладание, стрелецът презарежда за секунда, при което заседналият патрон изхвърча и по-късно е намерен при огледа на местопроизшествието.

В следващите мигове убиецът изстрелва 5 куршума в тялото на жертвата си. Без да събере гилзите, неизвестният изчезва от мястото.

Куршумите пронизват Татяна Стоянова в гърдите, стомаха и главата и тя се свлича безжизнена до предната лява гума на джипа. Според разследващи последният изстрел е бил в главата и е контролен, което означава, че убиецът е професионалист.

За това говори и фактът, че без да се паникьоса се е оправил със засеклия пистолет и е ликвидирал мишената. Въпреки че в ранните вечерни часове на януари 2015 г. кварталът е доста оживен, свидетели на убийството няма, тъй като гаражите са в задната част на кооперацията без видимост към улицата.

Отиващ към гаража си съсед вижда тялото на падналата жена и се обажда на тел. 112. Изпратеният на мястото патрул установява, че е мъртва и става въпрос за убийство. След минути мястото е отцепено от полицията, а новината за убийството на Стоянова се разнася мълниеносно из града. На местопрестъплението пристига и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който си тръгва изключително разстроен, след като разменя няколко думи с полицаи.

Образуваното досъдебно производство се ръководи от бившия окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, която е дежурна в деня на разстрела и лично присъства на огледа. Около тялото на Стоянова криминалистите намират засеклия патрон и 5 гилзи калибър 9 мм, взети са проби за ДНК и други анализи.  

По една от

гилзите е открит

отпечатък

и разследващите са обнадеждени, че убиецът бързо ще бъде разкрит.

Отпечатъкът обаче се оказва на единия от полицейските служители, които първи пристигат на местопрестъплението. По-късно той ще признае, че е пипал една от гилзите. При обиск в апартамента на убитата са намерени няколко плика с пари, като общата сума е 4500 лв. На някои от тях е написано името на Татяна.

Иззети са компютрите и мобилните телефони на младата жена за проверка на съдържанието им. Версиите, по които тръгва разследването, са за нарушени финансово-икономически интереси, разчистване на сметки между партньори, любовна драма, отмъщение, неизпълнени сериозни ангажименти към предприемач от страна на служителката на общината.

Анализът на престъплението сочи, че то е било старателно подготвено и най-вероятно е дело на професионалист. Жертвата е била следена, вследствие на което убиецът добре е познавал графика и навиците на Стоянова. Въпреки многобройните разпити на хора от квартала не е открит свидетел, който да е чул изстрелите или да е видял съмнителен човек в района.

Балистичната експертиза установява, че убийството е извършено с преправен пистолет със заглушител. Експерти смятат, че пистолетът е бил сглобен от корпус на “Макаров” с цев от газов пистолет, която е гладка и не оставя следи по куршумите.

На практика това прави оръжието неоткриваемо. Никакви насоки към убиеца не дават и първите разпити на лица, близки до Татяна. Проверени са и такива, за които има данни, че са имали конфликти с нея дори на елементарно ниво. Някои от тях са подлагани на детектор на лъжата, но няма основания за съмнения в показанията им.

Няма резултати и от прегледа на записите на видеокамери в района на престъплението. Не е открита и чужда ДНК, която да даде следа към извършителя.

Изненадващо 2 седмици след убийството по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров

разследването

е иззето от

Пазарджишката

окръжна

прокуратура

и прехвърлено в Софийската градска. Оперативната работа по досъдебното производство е възложена на служители на Главна дирекция “Национална полиция” към МВР, към които е прикрепен и екип от ОД на МВР в Пазарджик.

Става ясно, че неочакваната рокада е извършена по молба на директора на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев. Той се обърнал лично към главния прокурор с мотив, че така има по-големи шансове убийството да бъде разкрито.

Времето обаче минава, събрана е огромна по обем информация, разпитани са близо 200 свидетели, изготвени са експертизи, проверени са всички възможни версии, но пробив в разследването няма. Поради това всички са изненадани, когато в края на март 2015 г. в пленарната зала на парламента в отговор на депутатско питане тогавашният вътрешен министър

Румяна

Бъчварова

казва, че има

установени лица,

съпричастни към убийството на Стоянова. Тя пояснява, че разстрелът е свързан с финансово-икономически интереси. Казаното обаче остана без потвърждение и до момента. Но дали е така.

Опитни криминалисти иносказателно поясняват, че има подобни случаи в практиката им, когато са наясно с извършителите и поръчителите, но не могат да се доберат до необходимите доказателства, за да повдигнат обвинение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Йоан Матев остава в ареста по обвинение в убийството на Георги в Борисовата градина

Йоан Матев, който е обвиняем за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., остава в ареста, реши днес Софийският градски съд, съобщава БГНЕС. Съдът е изслушал свидетели, сред които и изготвилия съдебно-компютърната експертиза Божидар Шуманов. Защитникът на Матев за пореден път пожела отвод на прокурорите Тихомир Янчев

Пребитото от акушерка бебе Никол с епилептични гърчове, хапчетата увреждали черния дроб и бъбреците му (Обзор)

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

Бизнесменът Пашов гарантирал обещания от кмета на Костенец подкуп със запис на заповед (Обзор)

Радостин Радев трябвало да договаря с ДФЗ плащания по обществена поръчка за 1 млн. лв., спечелена от фирмата “Бул Кан Проект” Арестуваният кмет на Костенец Радостин Радев е предлагал 30 хил. лв. на общински съветник от града, за да купи гласа му в местния парламент. Това обяви във вторник зам. главният прокурор Иван Гешев.

Непълнолетна майка в Петрич бие детето си, пуска го голо нощем навън

Непълнолетна майка бе осъдена от районния съд в Петрич за побой над детето си и неполагане на грижи.На 28 октомври м.г. около 17,30 часа в дома си А. Д. нанесла побой над малолетния си син Ю. Д. като му причинила лека телесна повреда – мозъчно сътресение и мекотъканни увреждания, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

Шведски гражданин е задържан за убийството на глухонемия велосипедист

31-годишният шведски гражданин Вежди Иляз е задържан за смъртта на глухонемия велосипедист, който загина при катастрофа на пътя за Гърция. Окървавеният труп на 37-годишният Месут Мустафа беше открит в събота сутрин, захвърлен в крайпътна канавка на 500 метра от разклона за момчилградското село Загорско.

Домашен арест за посредник при предаване на подкуп в ТЕЛК-Ловеч

Окръжен съд - Ловеч отказа да промени мярката за неотклонение на Валентин Йотов, обвинен в посредничество при предаване на подкуп на председателя на ТЕЛК - Ловеч д-р Донка Минкова. Тя беше постановена на 18 април тази година, след като съдът уважи искането за налагане на по-лека мярка от "задържане под стража".

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Откриха и задържаха шофьора, прегазил велосипедист на пътя за Гърция

31-годишен водач е задържан за катастрофата, при която загина велосипедист на главния път в района на село Загорско. След денонощна работа криминалисти от ГД „Национална полиция“ и ОД на МВР-Кърджали установиха водача и лек автомобил „Пежо“ от тежкото пътнотранспортно произшествие. В хода оперативно-издирвателните действия участваха всички Районни

Задържаха ало измамник в Пловдив

Участник в две телефонни измами е задържан след незабавна професионална реакция на криминалисти от Пловдив. Припомняме, че в предобедните часове на 13 юни, по сценария за оказване на съдействие на полицията, жертви на този вид престъпления станаха 79-годишна жена и 88-годишен мъж. Изпълнявайки получените указания пловдивчанката оставя около 5000

Трима биха мъж в София, откраднаха му колата и голяма сума пари

Двама мъже са задържани за извършен грабеж. Разследването на посегателството започнало след постъпил на 21 май сигнал от жител на столичния квартал "Банишора", съобщиха от пресцентъра на МВР. Той обяснил, че същи ден към 17.00 часа в района на ж.к. "Фондови жилища" бил нападнат от трима непознати, които след нанесен побой му отнели лекия автомобил

Казанлъчанин прободе с нож в корема свой съсед

32-годишен мъж е задържан в полицейския арест, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БТА. Установено е, че след възникнал скандал в жилищна сграда в Казанлък той е ранил с нож в областта на корема 41-годишен свой опонент, живеещ в същата сграда. Незабавно след получения сигнал вчера рано сутринта на място пристигнали екипи на полицията и на

Откриха 36 растения марихуана в местността "Кастракли"

Насаждения с индийски коноп са открити в местността "Кастракли" край родопското село Борино, съобщиха от ОД на МВР- Смолян. Засаденият канабис е намерен след сигнал в полицията. При проверката са установени 36 стръка с височина от 10 до 40 см. По случая е образувано досъдебно

Пипнаха дуо изпечени крадци, задигнали втулки от склад във Велико Търново

Кражба на бронзови втулки от складово помещение на търговско дружество разкриха великотърновски криминалисти, предадоха от ОДМВР. Деянието е извършено в периода 1-11 юни 2017 г. От проведените действия по разследването е установено, че извършители на кражбата са двама мъже на 40 и 41 години и двамата от В. Търново, известни а полицията и осъждани.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber