Клошар и мъж с очила, заснет от камера в Пазарджик, заподозрени за убийството на Татяна Стоянова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7327359 Клошар и мъж с очила, заснет от камера в Пазарджик, заподозрени за убийството на Татяна Стоянова Клошар и мъж с очила, заснет от камера в Пазарджик, заподозрени за убийството на Татяна Стоянова www.24chasa.bg
ТАТЯНА СТОЯНОВА

Наказателното производство е спряно, но не е прекратено - така не тече давност за извършеното престъпление. Разследващи обаче работят много активно и в момента

Вероятно пистолетът е сглобен от корпус на “Макаров” с цев от газов, която е гладка и не оставя следи по куршумите. Това на практика го прави неоткриваем

Клошар и неизвестен мъж, сниман от охранителна камера на игрална зала, са сред основните заподозрени като извършители на показното убийство на Татяна Стоянова в Пазарджик преди малко повече от 4 г.

До смъртта си на 12 януари 2015 г., когато е разстреляна пред гаража си от все още неизвестен, 33-годишната Татяна е шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ключова фигура в администрацията на общината.

За клошаря сведения дават свидетели, които живеят в близост до мястото на убийството на младата жена. Те го описват като странен, сравнително млад мъж, недружелюбен и с особен поглед. Появява се около кооперацията, в която живее Татяна, малко преди разстрела и изчезва след това.

След упорита работа на оперативни работници клошарят е установен, но става ясно, че няма отношения към убийството. Не стоят обаче така нещата с човека, заснет от охранителна камера на игрална зала, която се намира срещу сградата на община Пазарджик. Той е заснет да

наблюдава

продължително

време входа на

общинската

сграда

в деня на убийството. Въпреки студения и мъглив ден мъжът е с тъмни очила и не помръдва от мястото си в продължение на часове. Според разследващи възможно е това да е физическият извършител на убийството или негов помагач, който е дал сигнал, че жената напуска сградата на общината.

Този човек обаче така и не е идентифициран. През октомври 2017 г. Софийската градска прокуратура, която наблюдава и ръководи разследването, спря наказателното производство за разкриване на тежкото престъпление. Това обаче не значи, че то е прекратено. Спирането по-скоро е формално, за да не тече давност за извършеното престъпление.

Разследващи твърдят, че по случая се работи много активно и в момента. Затова, ако се установят нови данни за убийството и самоличността на неизвестния килър, наказателното производство ще бъде възстановено.

Периодично от главната полицейска дирекция поставят задачи на оперативни работници от Пазарджик във връзка с разследването. След изпълнението им те се анализират в София и на тази база се поставят нови.

Навръх имения си ден - 12 януари 2015 г., Татяна Стоянова излиза малко след 18 ч от сградата на общината, както винаги последна. Пред входа я чака нейната майка с букет цветя, за да я поздрави за празника. Минути по-късно Стоянова вече е в джипа си “Нисан Кашкай” и пътува към дома си, в който живее сама. Жилището е в нова кооперация в кв. “Мостът на Лютата”.

Татяна бърза да се преоблече и приготви, защото е поканила приятели в заведение за имения си ден. Около 18,30 ч тя паркира джипа в гаража си. Прави 2 крачки и вижда пред себе си мъж с пистолет в ръка. Дали двамата са се виждали преди това и разменили ли са някакви реплики, едва ли някога ще стане ясно. Килърът

вдига пистолета

и натиска

спусъка, но

оръжието засича

Запазил пълно самообладание, стрелецът презарежда за секунда, при което заседналият патрон изхвърча и по-късно е намерен при огледа на местопроизшествието.

В следващите мигове убиецът изстрелва 5 куршума в тялото на жертвата си. Без да събере гилзите, неизвестният изчезва от мястото.

Куршумите пронизват Татяна Стоянова в гърдите, стомаха и главата и тя се свлича безжизнена до предната лява гума на джипа. Според разследващи последният изстрел е бил в главата и е контролен, което означава, че убиецът е професионалист.

За това говори и фактът, че без да се паникьоса се е оправил със засеклия пистолет и е ликвидирал мишената. Въпреки че в ранните вечерни часове на януари 2015 г. кварталът е доста оживен, свидетели на убийството няма, тъй като гаражите са в задната част на кооперацията без видимост към улицата.

Отиващ към гаража си съсед вижда тялото на падналата жена и се обажда на тел. 112. Изпратеният на мястото патрул установява, че е мъртва и става въпрос за убийство. След минути мястото е отцепено от полицията, а новината за убийството на Стоянова се разнася мълниеносно из града. На местопрестъплението пристига и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който си тръгва изключително разстроен, след като разменя няколко думи с полицаи.

Образуваното досъдебно производство се ръководи от бившия окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, която е дежурна в деня на разстрела и лично присъства на огледа. Около тялото на Стоянова криминалистите намират засеклия патрон и 5 гилзи калибър 9 мм, взети са проби за ДНК и други анализи.  

По една от

гилзите е открит

отпечатък

и разследващите са обнадеждени, че убиецът бързо ще бъде разкрит.

Отпечатъкът обаче се оказва на единия от полицейските служители, които първи пристигат на местопрестъплението. По-късно той ще признае, че е пипал една от гилзите. При обиск в апартамента на убитата са намерени няколко плика с пари, като общата сума е 4500 лв. На някои от тях е написано името на Татяна.

Иззети са компютрите и мобилните телефони на младата жена за проверка на съдържанието им. Версиите, по които тръгва разследването, са за нарушени финансово-икономически интереси, разчистване на сметки между партньори, любовна драма, отмъщение, неизпълнени сериозни ангажименти към предприемач от страна на служителката на общината.

Анализът на престъплението сочи, че то е било старателно подготвено и най-вероятно е дело на професионалист. Жертвата е била следена, вследствие на което убиецът добре е познавал графика и навиците на Стоянова. Въпреки многобройните разпити на хора от квартала не е открит свидетел, който да е чул изстрелите или да е видял съмнителен човек в района.

Балистичната експертиза установява, че убийството е извършено с преправен пистолет със заглушител. Експерти смятат, че пистолетът е бил сглобен от корпус на “Макаров” с цев от газов пистолет, която е гладка и не оставя следи по куршумите.

На практика това прави оръжието неоткриваемо. Никакви насоки към убиеца не дават и първите разпити на лица, близки до Татяна. Проверени са и такива, за които има данни, че са имали конфликти с нея дори на елементарно ниво. Някои от тях са подлагани на детектор на лъжата, но няма основания за съмнения в показанията им.

Няма резултати и от прегледа на записите на видеокамери в района на престъплението. Не е открита и чужда ДНК, която да даде следа към извършителя.

Изненадващо 2 седмици след убийството по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров

разследването

е иззето от

Пазарджишката

окръжна

прокуратура

и прехвърлено в Софийската градска. Оперативната работа по досъдебното производство е възложена на служители на Главна дирекция “Национална полиция” към МВР, към които е прикрепен и екип от ОД на МВР в Пазарджик.

Става ясно, че неочакваната рокада е извършена по молба на директора на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев. Той се обърнал лично към главния прокурор с мотив, че така има по-големи шансове убийството да бъде разкрито.

Времето обаче минава, събрана е огромна по обем информация, разпитани са близо 200 свидетели, изготвени са експертизи, проверени са всички възможни версии, но пробив в разследването няма. Поради това всички са изненадани, когато в края на март 2015 г. в пленарната зала на парламента в отговор на депутатско питане тогавашният вътрешен министър

Румяна

Бъчварова

казва, че има

установени лица,

съпричастни към убийството на Стоянова. Тя пояснява, че разстрелът е свързан с финансово-икономически интереси. Казаното обаче остана без потвърждение и до момента. Но дали е така.

Опитни криминалисти иносказателно поясняват, че има подобни случаи в практиката им, когато са наясно с извършителите и поръчителите, но не могат да се доберат до необходимите доказателства, за да повдигнат обвинение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Цяла нощ разпитваха барикадиралия се в дома си в "Овча купел" мъж

Цяла нощ продължи разпитът на 57-годишния мъж, който който се беше барикадирал в дома си в Овча купел, съобщава NOVA. Той беше обезоръжен малко след 19 часа в неделя, когато отряд „Кобра” нахлу в апартамента му. Очаква се днес разследващите да докладват събраните доказателства на прокуратурата, за да се прецени дали и какво обвинение да се

Тормоз над кметица на дупнишко село, получавала заплашителни писма

Обезобразиха къщата на кметицата на дупнишкото село Крайници. Жената живее в денонощен тормоз и вече е получила три заплашителни писма, че ако не се откаже от кметската надпревара, набезите ще продължат, предава Би Ти Ви. „Ти решаваш, от теб зависи, няма да те оставим на мира”. Така завършва първото писмо, което кметицата намира на вратата си

Психично болен мъж се барикадира, държа на нокти полицията 20 часа (Обзор)

Той стрелял с газов пистолет Психично болен 57-годишен мъж се барикадира в дома си, стреля с газов пистолет и отказа да излезе от жилището си повече от 20 часа. Екшънът, който се разигра в известния блок “Трезор” в столичния кв. “Овча купел”, започна в събота следобед, продължи през нощта и през цялата неделя

Заради отказана работа се е стигнало до барикадата на мъжа в "Овча купел"

След подаване на сигнал в полицията от собственик на охранителна фирма, че мъж в камуфлажна униформа и оръжие го е заплашвал, патрул от Шесто РУ отива на адреса на лицето, но при опита им да установят контакт с него, той е открил огън с оръжие в апартамента си. Така е започнал инцидента с барикадирания мъж в столичния квартал „Овча купел”

Кола и патрулка се удариха край Дряново, двама полицаи са пострадали

Патрулка и цивилен автомобил катастрофираха в неделният следобед. Инцидентът е станал около 17:00 часа край Дряново на разклона за село Зая, предава Нова тв. По неофициална информация, полицейската кола е гонила друг автомобил, който не е спрял на стоп-палка. Сигнализациите са били включени, а колата е била в специален режим

Задържаха младеж, негова позната се оплакала, че я изнасилил в Сандански

20-годишен младеж от санданското с. Ново Делчево е задържан заради оплакване от момиче, че е изнасилено. Л. В. поканил своя позната и бивша съученичка на гости в апартамент в кооперация в Сандански на негов приятел. В петък вечерта имало купон, Л. В. останал там и на следващия ден преди обяд по чата поканил В. Х

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Изведоха от жилището барикадиралия се в "Овча купел", няма пострадали

Барикадиралият се в дома си си в столичния квартал "Овча купел" 57-годишен мъж е изведен от жилището си, съобщиха от пресцентъра на МВР. По време на операцията няма пострадали хора или служители на МВР. Припомняме, че вчера бе подаден сигнал за буйстващ мъж. Часове по-късно той се бе барикадирал в жилището си

Командоси влязоха при барикадиралия се мъж в София

Трима командоси влязоха при мъжа, който се барикадира в дома си в столичния квартал „Овча купел”, предаде Нова тв. 57-годишният мъж стреля с пистолет късно снощи и се затвори в апартамента си. Опитите да бъде изведен продължават 20 часа. Сигнал за буйстващ мъж е подаден на 112 в събота следобед. Вечерта човекът се барикадирал в дома си и заплашил

Приятел на убития Андрей: Не смятам, че Полфрийман се е променил, не се е извинявал

Освободеният предсрочно Джок Полфрийман, осъден за убийството на български студент, не се е променил. Това коментира пред Би Ти Ви Николай Минков - близък приятел на Андрей Монов. В момента Джок се намира в центъра за чужденци в Бусманци и чака издаването на документи за самоличност. По думите на Минков осъденият никога не се е извинявал за

Младен Маринов: Полфрийман очаква да му бъде издаден паспорт и да напусне България

„Когато има лишаване от живот, тогава няма пълна справедливост, няма как да се върнат нещата”. Това коментира вътрешният министър Младен Маринов пред Нова тв. Той подчерта, че съдът трябва да има възможност по конкретно тежко престъпление дали да приложи съкратеното производство. Според него при тежките убийства

Откраднаха част от контактната тролейбусна мрежа на Русе

Липсват 250 метра проводници по бул. "България". Над 7 000 лева ще струва на Общината да възстанови щетите, предаде БНТ. Освен че са задигнали медните проводници, крадците са повредили и част от електрическите стълбове. Те се опитали да изкопаят и подземен проводник, но не успели. Тролейбусната мрежа не е под напрежение и те са се възползвали

Продължават опитите за извеждане на мъжа, барикадирал се в дома си в кв. "Овча купел"

Продължават опитите за безопасното извеждане на психичноболния мъж, който вчера се барикадира в дома си в кв. "Овча купел", съобщиха от МВР. Вчера в ранния следобед в Бърза помощ бил получен сигнал за буйстващ 57-годишен мъж. По-късно той се барикадирал в апартамента си. Веднага на място пристигнали екипи на СДВР, които обезопасили периметъра,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber