Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7303328 Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро www.24chasa.bg
В сградата на инкубатора на “София Тех парк” наскоро се настани една от водещите световни фирми в създаването на автомобилен софтуер - немската БОШ.

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса

България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица.

Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода януари-ноември 2018 г. доказват това.

Според тях

българският износ за

Германия изпреварва

значително

германския внос

в България,

като е постигнато положително търговско салдо в търговията ни с Германия в обем от 326 млн. евро.

Съгласно обявените от Федералната статистическа служба на Германия актуални данни за двустранния стокообмен между България и Германия търговията между България и най-голямата европейска икономика е постигнала нови рекорди през 2018 г.

Българският износ за периода януари-ноември изпреварва вноса от Германия и е нараснал с около 9,3% спрямо същия период на 2017 г., като се реализира за първи път положително за България търговско салдо от + 326 млн. евро.

Основен фактор за нарасналия стокообмен между страните са

германските

производствени

предприятия в

България,

известни като едни от най-устойчивите, най-добрите и отговорни инвеститори и работодатели в страната, създаващи дългосрочна заетост.

Обвързана с общоевропейския проблем за недостига на специалисти, тази заетост води пряко до повишаване нивата на трудовите възнаграждения в България и засилва конкурентоспособността на трудовия пазар в страната ни.

Преки ефекти за България са и повечето приходи в държавата от данъци и осигуровки.

За периода януари-ноември 2018 г. двустранните търговско-икономически отношения бележат ръст както в абсолютни, така и в относителни измерения.

Двустранният стокообмен е нараснал със 7,8% и от 7,099 млрд. евро през 2017 г. е достигнал до

7,656 млрд. евро

през 2018 г.

За този период България е изнесла стоки на стойност 3,991 млрд. евро спрямо 3,651 млрд. евро за същата времева рамка през 2017 г., което представлява нарастване на българския износ с близо 9,3% спрямо 2017 г.

Вносът на стоки от Германия за периода януари-ноември 2018 г. също отбелязва ръст, но с по-бавни темпове от нашия износ.

В България е внесена продукция от Германия на стойност 3,665 млрд. при 3,448 млрд. евро за същия период на предходната 2017 г.

Според данните на Федералната статистическа служба този внос включва главно

автомобили и

автомобилни части,

машини, елсъоръжения, химически продукти, фармацевтични, хранителни и др.

Българският износ за Германия включва основно компонентите за автомобилната индустрия, машини, електронни системи, химически продукти, електрическо оборудване, метали и др.

Принос за родния износ за ФРГ играят германските производители, предпочели България и инвестирали в своя задгранична производствена локация в нашата страна.

Очакванията са положителната и устойчива тенденция на ежегоден ръст на българския износ за най-големия наш външнотърговски партньор, при което са постигнати рекордни нива през последните няколко години, да се запази и през 2019 г.

Данните за всички измерения на двустранния стокообмен ще бъдат оповестени от Федералната статистическа служба през февруари т.г.

През настоящата и следващата година предстои

стартиране на

производствата на

редица нови

германски

инвестиции

в страната ни по проекти, случили се през 2018 г.

Тези производства ще продължат да генерират български износ на продукти с висока добавена стойност, влагани в производствата на германските концерни.

Реализирани са нови германски инвестиционни проекти през 2018 г., свързани с инвестиции на големите поддоставчици за автомобилната индустрия - ЛЕОНИ в Плевен, “Фос Аутомотив” – Ловеч, БАДЕР – в Русе, разширението на “ВИТЕ Аутомотив” отново в Русе, инвестицията на “МД Електроник” във Враца, “Кьостлер” в Пловдив.

Производствата на тези проекти постепенно стартират и без съмнение ще дадат реален принос за ръста на българския износ и през 2019 г.

Това позитивно развитие наред с разширяването на голяма част от традиционните германски инвестиции в България, направени през последните години, са

най-добрата визитна

картичка на

българската

икономика

Тук трябва да включим и плановете на АУРУБИС, ФЕСТО, АББ за разширяване на производствата, разкриването на новия развоен център на БОШ в “София Тех парк” и др. Тези примери за успешни германски инвестиции допълнително подпомагат налагането на страната ни като една от най-добрите инвестиционни дестинации в Европа. Те насочват погледите към България и допринасят за привличането на нови инвестиционни проекти оттам особено в областта на автомобилната и други индустрии с висок принаден продукт.

Все по-голям интерес има от високотехнологични компании, които могат да търсят в България сравнително по-малък брой, но висококвалифицирани сътрудници. Специалистите в областта на роботиката, автоматизацията, електрониката, IT ще бъдат все по-търсени в България през тази и следващите години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Още шест месеца ниски лихви, после може да се вдигнат

Ръст от 3,7% за икономиката и забавяне до 3,4%, но през 2021 г. Лихвите по кредити най-вероятно ще се задържат на сегашните си ниски нива. Ниска ще остане и доходността от депозитите. Това прогнозират експертите на БНБ в икономическия преглед за втората половина на тази година. Това означава, че кандидатите да си купят жилища с евтин ипотечен

Продажбите на жилища в САЩ са скочили с 2,5% благодарение на ниските лихви

Продажбите на жилища в САЩ са се увеличили с 2,5 на сто през юли благодарение на ниските ипотечни лихви, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че миналия месец са продадени 5,42 милиона жилища на годишна основа, след сезонни корекции.

Дънчила: Румъния е постигнала втория по големина икономически растеж в ЕС

Икономиката на Румъния отбелязва "надхвърлящо очакванията развитие" с растеж на брутния вътрешен продукт от 4,8 процента спрямо същия период на миналата година, заяви премиерът Виорика Дънчила, цитирана от Аджерпрес и БТА. "Продължават да идват добри новини в икономическата област. Публикуваните неотдавна цифри от Националния статистически

Спадът на имотния пазар в Китай разтърсва износа на мрамор от Турция

По-слабото търсене на мрамор от Китай, използван за прибавяне на нотка пищност в хотели, офиси и луксозни жилища, се отразява негативно на най-големия производител на ценния материал, съобщава Bloomberg. Доставките от Турция, където се намират над една трета от световните залежи на мрамор, са под натиск,

Costco отваря първия си магазин в континентален Китай

Вторият най-голяма верига магазини за търговия на дребно „Costco Wholesale" ще отвори първия си магазин в континентален Китай на 27 август в Шанхай, съобщава "Радио Китай". Членството за семейства и корпоративни клиенти ще струва 299 юана (около 42 долара). С над 700 магазина по целия свят, Costco е известен с ниските си цени и разнообразие от

Македонци дали над 2 млн. лв. за е-винетки у нас

.Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски подписаха в Скопие Меморандум за разбирателство между двете министерства, съобщиха от МРРБ. Документът е показателен за отличното дългосрочно и ползотворно сътрудничество между нашите две

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Нено Димов подписа договори за изграждане на водната инфраструктура в Перник, Видин и Силистра

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за изграждане на водна и канализационна инфраструктура с ВиК дружествата в Перник, Видин и Силистра, съобщиха от министерството на водите. С реализирането на проекта на „ВиК“ ООД - Перник ще бъде увеличен събраният и третиран товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните

Застрахователните брокери с 851 381 хил. лв. премиен приход през първото полугодие

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери през първото полугодие на 2019 г., възлиза на 851 381 хил. лв. или увеличение с 14 процента на годишна база за периода, съобщава Комисията за финансов надзор, цитирана от БТА. От тези пари 773 892 хил. лв. са събрани ползи на застрахователи със седалище в България и 77 489 хил. лв.

Активите на инвестиционните фондове в края на юни са били 4455 млн. лева

Към края на юни 2019 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 4455 млн. лева, съобщава Българската народна банка. Техният размер нараства на годишна база с 692.5 млн. лева (18.4 на сто) и с 302.8 млн. лева (7.3 на сто) на тримесечна база.

Отчуждават земи за 17 нови километра от магистрала "Хемус"

По решение на правителството се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, за изграждане на малко над 17 километра от автомагистрала „Хемус“, включително пътен възел „Плевен“. Имотите се намират в землищата на селата Каленик в община Угърчин, Лисец, Баховица и Славяни в община Ловеч, както и Николаево и Бохот в община Плевен

България предоставя 148 395 лв. помощ на Сърбия, Черна гора, Армения и Грузия

България предоставя 148 395 лв. безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани и Източното партньорство за финансиране на проекти за развитие на образованието, социалната интеграция и гражданското общество. Правителството прие решение Министерството на външните работи да сключи споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за

Туристите в Турция харчат със 70% повече от миналата година

Туристите в Турция са харчили със 70 на сто повече през първите седем месеца на годината в сравнение със същия период на 2018 г., предаде турската частна телевизия НТВ. Телевизионният канал се позовава на компанията Глобал блу, която се занимава с възстановяване на данъци при пазаруване в чужбина по време на туристически посещения.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber