Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7303328 Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро www.24chasa.bg
В сградата на инкубатора на “София Тех парк” наскоро се настани една от водещите световни фирми в създаването на автомобилен софтуер - немската БОШ. СНИМКА: “24 Часа”

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса

България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица.

Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода януари-ноември 2018 г. доказват това.

Според тях

българският износ за

Германия изпреварва

значително

германския внос

в България,

като е постигнато положително търговско салдо в търговията ни с Германия в обем от 326 млн. евро.

Съгласно обявените от Федералната статистическа служба на Германия актуални данни за двустранния стокообмен между България и Германия търговията между България и най-голямата европейска икономика е постигнала нови рекорди през 2018 г.

Българският износ за периода януари-ноември изпреварва вноса от Германия и е нараснал с около 9,3% спрямо същия период на 2017 г., като се реализира за първи път положително за България търговско салдо от + 326 млн. евро.

Основен фактор за нарасналия стокообмен между страните са

германските

производствени

предприятия в

България,

известни като едни от най-устойчивите, най-добрите и отговорни инвеститори и работодатели в страната, създаващи дългосрочна заетост.

Обвързана с общоевропейския проблем за недостига на специалисти, тази заетост води пряко до повишаване нивата на трудовите възнаграждения в България и засилва конкурентоспособността на трудовия пазар в страната ни.

Преки ефекти за България са и повечето приходи в държавата от данъци и осигуровки.

За периода януари-ноември 2018 г. двустранните търговско-икономически отношения бележат ръст както в абсолютни, така и в относителни измерения.

Двустранният стокообмен е нараснал със 7,8% и от 7,099 млрд. евро през 2017 г. е достигнал до

7,656 млрд. евро

през 2018 г.

За този период България е изнесла стоки на стойност 3,991 млрд. евро спрямо 3,651 млрд. евро за същата времева рамка през 2017 г., което представлява нарастване на българския износ с близо 9,3% спрямо 2017 г.

Вносът на стоки от Германия за периода януари-ноември 2018 г. също отбелязва ръст, но с по-бавни темпове от нашия износ.

В България е внесена продукция от Германия на стойност 3,665 млрд. при 3,448 млрд. евро за същия период на предходната 2017 г.

Според данните на Федералната статистическа служба този внос включва главно

автомобили и

автомобилни части,

машини, елсъоръжения, химически продукти, фармацевтични, хранителни и др.

Българският износ за Германия включва основно компонентите за автомобилната индустрия, машини, електронни системи, химически продукти, електрическо оборудване, метали и др.

Принос за родния износ за ФРГ играят германските производители, предпочели България и инвестирали в своя задгранична производствена локация в нашата страна.

Очакванията са положителната и устойчива тенденция на ежегоден ръст на българския износ за най-големия наш външнотърговски партньор, при което са постигнати рекордни нива през последните няколко години, да се запази и през 2019 г.

Данните за всички измерения на двустранния стокообмен ще бъдат оповестени от Федералната статистическа служба през февруари т.г.

През настоящата и следващата година предстои

стартиране на

производствата на

редица нови

германски

инвестиции

в страната ни по проекти, случили се през 2018 г.

Тези производства ще продължат да генерират български износ на продукти с висока добавена стойност, влагани в производствата на германските концерни.

Реализирани са нови германски инвестиционни проекти през 2018 г., свързани с инвестиции на големите поддоставчици за автомобилната индустрия - ЛЕОНИ в Плевен, “Фос Аутомотив” – Ловеч, БАДЕР – в Русе, разширението на “ВИТЕ Аутомотив” отново в Русе, инвестицията на “МД Електроник” във Враца, “Кьостлер” в Пловдив.

Производствата на тези проекти постепенно стартират и без съмнение ще дадат реален принос за ръста на българския износ и през 2019 г.

Това позитивно развитие наред с разширяването на голяма част от традиционните германски инвестиции в България, направени през последните години, са

най-добрата визитна

картичка на

българската

икономика

Тук трябва да включим и плановете на АУРУБИС, ФЕСТО, АББ за разширяване на производствата, разкриването на новия развоен център на БОШ в “София Тех парк” и др. Тези примери за успешни германски инвестиции допълнително подпомагат налагането на страната ни като една от най-добрите инвестиционни дестинации в Европа. Те насочват погледите към България и допринасят за привличането на нови инвестиционни проекти оттам особено в областта на автомобилната и други индустрии с висок принаден продукт.

Все по-голям интерес има от високотехнологични компании, които могат да търсят в България сравнително по-малък брой, но висококвалифицирани сътрудници. Специалистите в областта на роботиката, автоматизацията, електрониката, IT ще бъдат все по-търсени в България през тази и следващите години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Тръмп към японски бизнес лидери: Увеличете инвестициите си в САЩ

Президентът Доналд Тръмп днес прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ, в началото на държавното си посещение в Япония, предаде Ройтерс. Визитата цели да изтъкне силните връзки между двете страни в обстановка на напрежения заради търговската война между САЩ и Китай. Токийският небостъргач "Скай Трий" бе осветен в червено,

САЩ ще продадат оръжие на Саудитска Арабия и още 21 страни, за да възпрат Иран

Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда долара, съобщиха информационните агенции. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уведоми Конгреса за решението

Ли Къцян: Намаляването на данъците е ключово за стимулиране жизнеността на пазара

Намаляването на данъците и таксите е ключово за стимулиране жизнеността на пазара, създаването на заетост и поддържането на устойчиво и нормално икономическо развитие, заяви премиерът Ли Къцян на работна конференция в град Дзинан. В нея участваха представители на местните власти от провинциите Шандун, Дзянсу, Фудзиен, Хънан и Гуейджоу,

БНБ прогнозира 4% инфлация, рекордно висока от 11 години

Цените ще се вдигнат по-осезаемо заради поскъпване на храните Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция. Ако тя се сбъдне, това ще бъде най-голямото поскъпване от 11 години насам. Вероятността това да се случи е 60%,

Отскок на европейските борси след последните коментари на Тръмп за "Хуавей"

В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си вчерашни загуби, тъй като инвеститорите погледнаха с предпазлив оптимизъм на последните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп относно технологичния гигант "Хуавей" и търговските преговори с Китай. Късно снощи Тръмп заяви, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei

Китай намалява данъците за ИТ компаниите

Китай намалява данъците на компаниите за софтуер и интегрални схеми, докато САЩ налагат контрол върху износа. Наблюдатели от индустрията твърдят, че ако китайските компании успеят да заместят чуждестранните доставчици, вероятно американските фирми ще са на загуба, предава "Радио Китай". Китайското министерство на финансите заяви,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград. С кмета Божин Божинов коментирахме различни инициативи, за да бъдат привлечени повече български и чуждестранни посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в честванията на 24 май-Ден на българската

Германската компания Bosch увеличава инвестициите в Китай

Председателят на Съвета на директорите на германската компания Bosch Волкмар Денер заяви пред журналисти, че като голяма транснационална индустриална компания, Bosch е оптимистично настроен към перспективата за дългосрочното развитие на китайската икономика и ще продължи разширяването на инвестициите си в Китай.

Синдикатът на "Шкода": Заводът на "Фолксваген" ще бъде в България или Турция

България е все по-близо до приютяването на най-новия завод на водещия световен автомобилостроител Volkswagen (VW). Турция е единственият останал конкурент на страната ни, твърди синдиката на служителите на Skoda, цитиран в Bloomberg Terminal, пише Investor.bg. Предимствата на двете страни се изразяват най-вече в евтината работна ръка.

Тръмп: "Хуавей" е опасна компания, но може да бъде включена в сделката

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай и в същото време определи китайският телекомуникационен гигант като "много опасен" за американската национална сигурност, съобщава Ройтерс.

Бедното население в Китай продължава да намалява

Заместник директорът на службата за борба с бедността при Държавен съвет Ся Гъншън заяви, че през 2018 г. работата по намаляване на бедното население постигна значителни успехи. Общо 13.86 милиона бедни жители в селските райони са се избавили от бедността. В рамките на 6 години Китай е успял да съкрати броя на бедното население с 10 милиона,

Индия вече не купува петрол от Иран и Венецуела заради американските санкции

Индия спря да купува ирански петрол, за да спазва американските санкции, заяви вчера посланикът в САЩ Харш Вардхан Шрингла, цитиран от Франс прес. Делхи вече беше намалил покупките на ирански петрол и внесе един милион тона суров петрол през април, преди да бъдат отменени изключенията, които позволяваха на някои държави да купуват петрол от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber