Зависимостта, наречена любов, действа като наркотик и може да застигне всеки + тест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295412 Зависимостта, наречена любов, действа като наркотик и може да застигне всеки + тест Зависимостта, наречена любов, действа като наркотик и може да застигне всеки + тест www.24chasa.bg
АННА ТОДОРОВА
АННА ТОДОРОВА

Проявяването ѝ започва с началото на

пубертета, но горна граница няма

Влюбването със сигурност е едно от най-вълнуващите и изпълващи чувства, които човек изпитва поне веднъж в живота си. И дори да се е разочаровал, е готов да му се отдаде отново.

Докато за едни то носи радост, спокойствие и сигурност, за други може да се превърне в сериозен психологически проблем. Понякога хората дотолкова се пристрастяват към това да бъдат обичани, че се страхуват да не загубят любовта на човека до себе си и започват да правят неприемливи неща в опит да го задържат. Този модел на нездравословно поведение не е истинска любов. Това психолозите наричат любовна, или емоционална зависимост.

“Любовта и особено началното експлодиращото чувство наистина може да доведе до зависимост. Предразположен да я развие е всеки човек. Среща се поравно както при жените, така и при мъжете. Характерното за нея е, че е като всяка друга наркомания, само че зависимостта не е към субстанция, а към любовта, също както има хазартна, интернет зависимост или такава към пазаруване”, казва Анна Тодорова. Тя е лицензиран психолог и психотерапевт с богат не само клиничен, но и личен опит по проблемите на любовната зависимост. Тя е член на Американската психотерапевтична асоциация. Работила е 3 години и в Аризона, САЩ.

Причините за появата ѝ са индивидуални при всеки човек. Най-често обаче тръгва от родителите.

“Когато имаме родители, които не са ни дали необходимата физическа и емоционална топлина, това увеличава шансовете ни да станем любовно зависими. Риск обаче крие и другата крайност, когато става дума за майки орлици например. Деца, отгледани от прекалено загрижени и обсебващи родители, по-скоро биха развили страх от обвързване, т.е., когато поотраснат, биха били любовно сдържани”, обяснява психоложката.

Друга причина, с която се свързва появата на любовната зависимост, е, че

влюбването за

мозъка е

като надрусване

със стимуланти

- отделя се много допамин и серотонин и човек може да се пристрасти към това чувство, като не спира да си го иска, при това чрез нови партньори или от сегашния си, което понякога е невъзможо.

“Човек помни как се е почувствал в този първи път, в който обичаният от него го е докоснал, погледнал, прегърнал или казал нещо. Това го удря като свръхдоза хероин и не може да се отърси. Не случайно се казва и любовна зависимост, за да се подчертае колко това състояние е близко до болестта на зависимостта”, обяснява психотерапевтката.

Всяко едно влюбване, без значение дали е постепенно, или от пръв поглед, преминава през няколко фази. Една от тях е тази на опознаването. Тя идва съвсем естествено и е търсена особено когато човек е вече в период, когато планува задълбочаване на взаимоотношенията чрез сключване на брак и създаване на семейство. При любовно зависимите хора обаче тази фаза се пропуска и паралелно с влюбването те започват да правят планове за бъдещето си с този човек - как ще се оженят или омъжат, ще имат бебе, къде ще живеят и т.н. Човекът срещу тях е перфектен и това е.

“Перфектни хора обаче няма и разочарованието, което неминуемо следва в един момент заради първоначалните високи очаквания и идеализирането, удря любовно зависимите много по-тежко. Те започват да проявяват неприемливи поведения - изискват по-висока интимност, непрестанно внимание и контакт чрез обаждания или есемеси, вкопчват се в човека, обект на чувствата им, изпитват ужас от изоставяне. Необходимостта от близост е неприемливо силна, защото е породена от желанието да се компенсира липсата, която са усещали по време на детството. Тези хора имат ниска самооценка и тя се храни от вниманието на другия човек. Ако погледнем навътре, често намираме един човек, който не е бил много обичан или пък е бил твърде критикуван”, разяснява психотерапевтката.

Всичко това обаче натоварва човека отсреща. За него тези нужди са неадекватни, той не ги разбира и обикновено си тръгва. Тогава се случва и тоталното изваждане от релси на любовно зависимия, което се изразява в следене, дебнене, посещение на работното място, заплашване със самоубийство.

Обикновено тогава идва и търсенето на помощ от психолог. То обаче не е породено от разбирането, че има проблем, а от желанието да се научи някой “психологически” трик, с който да си върнат любимия човек.

“Почти няма случаи, в които любовно зависимите да потърсят специализирана помощ, защото са осъзнали подобен проблем. Много хора пък идват по други причини, тъй като любовната зависимост корелира и с други зависимости, т.е. може да дойдат със заявка за хазартна зависимост, а да открием и любовна успоредно с нея.

Друг случай пък е клиентка, която

идваше при мен

3 г., но за

реалния проблем

започнахме да

говорим едва

след втората

година

Тя беше тотално обсебена от един мъж и аз усетих, че ако я контрирам, просто ще си тръгне, затова трябваше да спечеля доверието ѝ, което отне доста време. Тя много бавно започна да разбира, че проблемът е у нея, а не у ужасните мъже, но се справи.

Разбира се, това е рядък случай. Има клиенти, които идват, доверяват ми се много бързо и за 3-4 сесии успяват да се справят”, разказва Анна Тодорова.

Въпреки че любовната зависимост съществува като термин едва от 30 години, тя не се е обособила като самостоятелна диагноза, но методи за лечение има. Те включват хипноза, когнитивно-поведенческа терапия, EMDR терапия (десенсибилизация и повторна преработка на информацията чрез движение на очите) и дори групова терапия.

За всеки пациент е приложим различен метод или група от методи, но общото е, че лечението винаги започва едва след осъзнаване на проблема, което в повечето случаи отнема най-много време.

“Пращала съм любовно зависими хора, които нямат финансова възможност, на

сеанси на

анонимни

алкохолици,

защото стъпките, които се следват там, могат да се прилагат и при тях. Просто се заменя алкохолът с името на човека, от който се опитват да се откажат”, казва Анна Тодорова.

Има и по-тежки случаи, при които осъзнаване така и не настъпва, признава тя.

Проявата на любовна зависимост започва с пубертета, т.е. около 12-13-годишна възраст, а горна граница няма. От нея може да бъде засегнат всеки човек, дори и много високоинтелигентен. Най-често обаче се проявява при тийнейджърите, но пък лечението при тях е най-бързо, защото те по-лесно се доверяват и споделят.

“Разбира се, с момчетата е малко по-трудно, защото те не го изговарят директно, за да не излезе като слабост, защото е прието разбирането, че мъжете нямат право да са емоционални, което е грешно. Затова тях първо ги уча, че това не е слабост. Освен това задържането на подобна емоция при мъжете вътре у тях крие риск, тъй като обикновено избива в агресия, която прикрива болката. Така се появяват и изказвания като, “ако някой я пипне, ще го убия”, казва психологът. 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Председателката на НС - Цвета Караянчева

Колата на НСО, ударила дете, не е на Цвета Караянчева

Фалшиви новини плъзнаха из интернет, че колата на НСО, удрила дете на столичния булевард "Драган Цанков", е на председателката на парламента Цвета Караянчева. От пресцентъра на ГЕРБ информираха, че това са спекулации и автомобили от специализирания транспорт на Караянчева не са участвали в пътния инцидент тази вечер

Минималната заплата не бе подкрепена на първата тристранка на социалната министърка Деница Сачева

Докато плаща първите 3 дни болнични, бизнесът бойкотира тристранката (Обзор)

Пакетът от мерки за реформа и спиране на злоупотребите трябва да е готов през януари Работодателите бойкотираха тристранката в четвъртък за минималната заплата, защото искат реформа за болничните и отмяна на задължението им да плащат първите 3 дни. Докато проблемът не влезе в дневния ред на съвета, те няма да се върнат на заседанията

Втора самостоятелна трансплантация на черен дроб извършиха учениците на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

41 души живеят втори живот след 15 донорски ситуации за 2019 г.

41 души са били трансплантирани през 2019 г. и живеят втори живот благодарение на 15 благородни семейства, дарили органите на свои близки, изпаднали в мозъчна смърт. 32-ма от тях са български граждани, а 9-европейски, получили орган по линия на Евротрансплант. Това стана ясно, след като в сряда бе реализирана 15-ата донорска ситуация за тази

Кадър: Би Ти Ви

НСО: Ако служителят, блъснал дете, е виновен, ще го уволним

Той е бил сам и се прибирал от дежурство Ако се докаже вината на служителя на НСО, който по-рано днес блъсна дете в София, то той ще бъде уволнен. Това посочиха от службата. Те изразиха дълбоко съжаление за пострадалото дете и посочиха, че вече са уведомени МВР и Военна прокуратура. По време на инцидента шоф е бил сам в служебното "БМВ",

Борисов спря коледните тържества на чиновниците, за да пестят

Борисов спря коледните тържества на чиновниците, за да пестят

Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил лично премиерът Бойко Борисов. Заповедта му е изпратена до всички министерства и държавни учреждения. Основната причина е да не се харчат излишни пари. По-голяма част от чиновниците сами организират тържествата си

Детето, блъснато от кола на НСО, с черепно-мозъчна травма и опасност за живота

Детето, блъснато от кола на НСО, с черепно-мозъчна травма и опасност за живота

С черепно мозъчна травма е 14-годишното момче, блъснато около 20:00 ч. от кола на НСО на столичния бул. "Драган Цанков". То е и с фрактура на мишницата. Момчето е пресичало, близо до столичния КАТ, когато е било блъснато от автомобила. То е откарано в Окръжна болница. От НСО потвърдиха за инцидента и казаха,

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Кадър: Би Ти Ви

Кола на НСО удари дете, то е в тежко състояние

Дете е в тежко състояние след катастрофа с кола на НСО в София, предаде "Нова телевизия". Сигналът за инцидента е подаден около 20 часа. 14-годишното пресичало бул."Драган Цанков", когато е било блъснато. Детето е настанено в Окръжна

КМЕТЪТ НА СВИЩОВ ГЕНЧО ГЕНЧЕВ

Кметът на Свищов направи детските градини безплатни със саниране и икономии

Родителите на 800 малчугани спестяват по 50 лева на месец, очакват още 100 да влязат в занималните 270 000 лв. е разходът за общинския бюджет, но пък затова отпадат парите за текущи ремонти в обновените сгради Един кандидат-кмет, който изненадващо бе подкрепен от иначе вражеските отбори на БСП, ГЕРБ и ДПС, обещаваше на последните местни избори

Слави Трифонов поиска оставката на Ангел Джамбазки

Слави Трифонов поиска оставката на Ангел Джамбазки

Шоуменът и лидер на партия "Няма такава държава" Слави Трифонов призова във фейсбук Ангел Джамбазки да си подаде оставката като евродепутат. На 7 декември КАТ са заловили евродепутата Ангел Джамбазки да кара пиян. Резултатът трябва да е следният: Тъй като Ангел Джамбазки е евродепутат и трябва да дава пример за морал и отговорност,

Тежка катастрофа затруднява движението по пътя Пловдив - Хасково, има ранени

Тежка катастрофа затруднява движението по пътя Пловдив - Хасково, има ранени

Движението по пътя Пловдив - Хасково е затруднено заради тежка катастрофа, станала на 500 м от комплекс "Кемера", съобщиха от полицията. В 18.16 часа, в посока Хасково, лек автомобил "Опел" навлиза в насрещното платно и се удря челно в "Рено Меган". Пострадали са водача на Реното, на 23 години, и спътничката му на 15 г.

Шофьор уби жена на пешеходна пътека във Враца

Шофьор уби жена на пешеходна пътека във Враца

Възрастна жена загина на място след като бе пометена на пешеходна пътека от „Фиат” във Враца тази вечер. Шофьорът на колата на средна възраст карал с висока скорост по мокрия от дъжда бул. „Васил Кънчов” и не успял да спре пред пресичащата жена. Минути след инцидента пристигна екип на спешния център, който само установи

Младен Маринов СНИМКА: МВР

Маринов: В Италия се води разследване за задържаните вагони с отпадъци

"В Италия се води разследване за задържани в Милано вагони с отпадъци, за които в някои медии се твърди, че са предназначени за България. Има изрична забрана на прокурора, водещ разследването в Италия, за подаване на повече информация. На този етап италианските власти не могат да кажат кой е крайният получател на отпадъците

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber