Зависимостта, наречена любов, действа като наркотик и може да застигне всеки + тест

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295412 Зависимостта, наречена любов, действа като наркотик и може да застигне всеки + тест Зависимостта, наречена любов, действа като наркотик и може да застигне всеки + тест www.24chasa.bg
АННА ТОДОРОВА

Проявяването ѝ започва с началото на

пубертета, но горна граница няма

Влюбването със сигурност е едно от най-вълнуващите и изпълващи чувства, които човек изпитва поне веднъж в живота си. И дори да се е разочаровал, е готов да му се отдаде отново.

Докато за едни то носи радост, спокойствие и сигурност, за други може да се превърне в сериозен психологически проблем. Понякога хората дотолкова се пристрастяват към това да бъдат обичани, че се страхуват да не загубят любовта на човека до себе си и започват да правят неприемливи неща в опит да го задържат. Този модел на нездравословно поведение не е истинска любов. Това психолозите наричат любовна, или емоционална зависимост.

“Любовта и особено началното експлодиращото чувство наистина може да доведе до зависимост. Предразположен да я развие е всеки човек. Среща се поравно както при жените, така и при мъжете. Характерното за нея е, че е като всяка друга наркомания, само че зависимостта не е към субстанция, а към любовта, също както има хазартна, интернет зависимост или такава към пазаруване”, казва Анна Тодорова. Тя е лицензиран психолог и психотерапевт с богат не само клиничен, но и личен опит по проблемите на любовната зависимост. Тя е член на Американската психотерапевтична асоциация. Работила е 3 години и в Аризона, САЩ.

Причините за появата ѝ са индивидуални при всеки човек. Най-често обаче тръгва от родителите.

“Когато имаме родители, които не са ни дали необходимата физическа и емоционална топлина, това увеличава шансовете ни да станем любовно зависими. Риск обаче крие и другата крайност, когато става дума за майки орлици например. Деца, отгледани от прекалено загрижени и обсебващи родители, по-скоро биха развили страх от обвързване, т.е., когато поотраснат, биха били любовно сдържани”, обяснява психоложката.

Друга причина, с която се свързва появата на любовната зависимост, е, че

влюбването за

мозъка е

като надрусване

със стимуланти

- отделя се много допамин и серотонин и човек може да се пристрасти към това чувство, като не спира да си го иска, при това чрез нови партньори или от сегашния си, което понякога е невъзможо.

“Човек помни как се е почувствал в този първи път, в който обичаният от него го е докоснал, погледнал, прегърнал или казал нещо. Това го удря като свръхдоза хероин и не може да се отърси. Не случайно се казва и любовна зависимост, за да се подчертае колко това състояние е близко до болестта на зависимостта”, обяснява психотерапевтката.

Всяко едно влюбване, без значение дали е постепенно, или от пръв поглед, преминава през няколко фази. Една от тях е тази на опознаването. Тя идва съвсем естествено и е търсена особено когато човек е вече в период, когато планува задълбочаване на взаимоотношенията чрез сключване на брак и създаване на семейство. При любовно зависимите хора обаче тази фаза се пропуска и паралелно с влюбването те започват да правят планове за бъдещето си с този човек - как ще се оженят или омъжат, ще имат бебе, къде ще живеят и т.н. Човекът срещу тях е перфектен и това е.

“Перфектни хора обаче няма и разочарованието, което неминуемо следва в един момент заради първоначалните високи очаквания и идеализирането, удря любовно зависимите много по-тежко. Те започват да проявяват неприемливи поведения - изискват по-висока интимност, непрестанно внимание и контакт чрез обаждания или есемеси, вкопчват се в човека, обект на чувствата им, изпитват ужас от изоставяне. Необходимостта от близост е неприемливо силна, защото е породена от желанието да се компенсира липсата, която са усещали по време на детството. Тези хора имат ниска самооценка и тя се храни от вниманието на другия човек. Ако погледнем навътре, често намираме един човек, който не е бил много обичан или пък е бил твърде критикуван”, разяснява психотерапевтката.

Всичко това обаче натоварва човека отсреща. За него тези нужди са неадекватни, той не ги разбира и обикновено си тръгва. Тогава се случва и тоталното изваждане от релси на любовно зависимия, което се изразява в следене, дебнене, посещение на работното място, заплашване със самоубийство.

Обикновено тогава идва и търсенето на помощ от психолог. То обаче не е породено от разбирането, че има проблем, а от желанието да се научи някой “психологически” трик, с който да си върнат любимия човек.

“Почти няма случаи, в които любовно зависимите да потърсят специализирана помощ, защото са осъзнали подобен проблем. Много хора пък идват по други причини, тъй като любовната зависимост корелира и с други зависимости, т.е. може да дойдат със заявка за хазартна зависимост, а да открием и любовна успоредно с нея.

Друг случай пък е клиентка, която

идваше при мен

3 г., но за

реалния проблем

започнахме да

говорим едва

след втората

година

Тя беше тотално обсебена от един мъж и аз усетих, че ако я контрирам, просто ще си тръгне, затова трябваше да спечеля доверието ѝ, което отне доста време. Тя много бавно започна да разбира, че проблемът е у нея, а не у ужасните мъже, но се справи.

Разбира се, това е рядък случай. Има клиенти, които идват, доверяват ми се много бързо и за 3-4 сесии успяват да се справят”, разказва Анна Тодорова.

Въпреки че любовната зависимост съществува като термин едва от 30 години, тя не се е обособила като самостоятелна диагноза, но методи за лечение има. Те включват хипноза, когнитивно-поведенческа терапия, EMDR терапия (десенсибилизация и повторна преработка на информацията чрез движение на очите) и дори групова терапия.

За всеки пациент е приложим различен метод или група от методи, но общото е, че лечението винаги започва едва след осъзнаване на проблема, което в повечето случаи отнема най-много време.

“Пращала съм любовно зависими хора, които нямат финансова възможност, на

сеанси на

анонимни

алкохолици,

защото стъпките, които се следват там, могат да се прилагат и при тях. Просто се заменя алкохолът с името на човека, от който се опитват да се откажат”, казва Анна Тодорова.

Има и по-тежки случаи, при които осъзнаване така и не настъпва, признава тя.

Проявата на любовна зависимост започва с пубертета, т.е. около 12-13-годишна възраст, а горна граница няма. От нея може да бъде засегнат всеки човек, дори и много високоинтелигентен. Най-често обаче се проявява при тийнейджърите, но пък лечението при тях е най-бързо, защото те по-лесно се доверяват и споделят.

“Разбира се, с момчетата е малко по-трудно, защото те не го изговарят директно, за да не излезе като слабост, защото е прието разбирането, че мъжете нямат право да са емоционални, което е грешно. Затова тях първо ги уча, че това не е слабост. Освен това задържането на подобна емоция при мъжете вътре у тях крие риск, тъй като обикновено избива в агресия, която прикрива болката. Така се появяват и изказвания като, “ако някой я пипне, ще го убия”, казва психологът. 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пробите за легионерска болест в Слънчев бряг са отрицателни

Пробите за заболяването т. нар. легионерска болест (легионелоза), взети от хотел в Слънчев бряг преди началото на летния туристически сезон са отрицателни, съобщава министерството на здравеопазването. Съобщението е по повод съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване на двама британци. Водещи страни по брой заболявания са Франция,

Временно спира да работи цехът за преработка на дивечово месо в ДЛС "Витошко- Студена"

Цехът за преработка на дивечово месо в Държавно ловно стопанство "Витошко- Студена" спира да работи заради регистриран случай на болно от африканска чума прасе на територията на стопанството, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Цялото налично количество месо в обекта ще бъде унищожено

Десислава Радева: Пишете ме отговорна за всичко: НАП, свинската чума, "Графа"

Съпругата на президента Румен Радев Десислава заяви иронично, че е "виновна" за всички трусове в държавата чрез пост в социалната мрежа. Публикацията на първата дама идва след статия, в която се посочва, че шефът на НСО Данчо Дяков е подал оставка след натиск от нейна страна. "Приятели споделиха, че днес фактор

Мъж е обвиняем за пожара, засегнал 40 декара край Реброво

Под ръководството на Районна прокуратура – Своге се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 331, ал. 1, вр. чл. 330, ал. 1 от от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София. Около 13:40 ч. на 20.08.2019 г., в с. Реброво, община Своге, махала „Ямата“

Получават се сигнали за убийствата в Негован на 112, но засега без успех

Все още не е установена самоличността на убитите мъж и жена, открити във водоема близо до софийското село Негован преди дни. Пред "Хоризонт" по БНР заместник-началникът на Криминална полиция комисар Димитър Кошов отправя апел към гражданите, ако имат информация по случая, да я подават на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР

“Пътуващо кино” с предпремиера в събота във Варна

“Любовта е лудост” показва лентата на Илия Костов с куп звезди в нея Новият български игрален филм “Пътуващо кино”, чийто режисьор и сценарист е Илия Костов, ще бъде показан за първи път тази събота, 24 август, от 20 ч в зала 1 на Фестивалния комплекс във Варна в рамките на “Любовта е лудост”. В главните роли са Катерина Евро, Любен Чаталов,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

116 сметища, заради които ЕС за малко да ни глоби, може да пламнат

Само 25% от общините са кандидатствали за европейски средства, с които да рекултивират стари депа В България има 116 сметища, които са като това, което се възпламени миналата седмица край Свищов – затворени, но нерекултивирани, съобщиха от екоминистерството. Те трябва да бъдат надеждно погребани под тонове почва и за това има предвидени средства

2 коли се удариха на изхода на Сандански, единият шофьор е пострадал

Два леки автомобила са катастрофирали на изхода на града. Това съобщи Йони Гатовска, временно изпълняващ длъжността говорител на ОДМВР-Благоевград. Единият от водачите е пострадал с травма на главата и е транспортиран в Спешния център в

Все повече пластмасови отпадъци в Черно море, най-много боклуци се вливат от Дунав

А в Черно море се увеличава количеството на пластмасови отпадъци. Това са наблюденията на учените от Института по океанология във Варна. Те се върнаха от поредната експедиция, на която изследваха и качеството на водата. Река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите отпадъци на половин Европа се изливат в румънски териториални

26-годишен е в болница след катастрофа на пътя Добринище - Банско

26-годишен мъж от Добринище, движейки се по пътя Добринище – Банско, поради несъобразена скорост, на ляв завой губи контрол над управлявания от него лек автомобил “Пежо 406”, излиза вдясно от пътното платно и се преобръща. Водачът на автомобила е пострадал – със счупване на ломбални прешлени, без опасност за живота.

Жена със спукан апендицит роди близнаци в София

30-годишно жена, бременна в седмия месец с близнаци, роди с перфориран апендицит в столичната болница "Света София"(бившата "Тина Киркова"), съобщиха от лечебното заведение, цитирано от БНР.  Жената постъпила на 5 август в болницата със силни болки в корема и втрисане. Наличието на данни за остър хирургичен корем накарали специалистите в болницата

С 500 лв. увеличават заплатата на някои учители

Заплатите на учителите, които обучават ученици с незадоволителни образователни резултати и нисък социален статус в проблемни области на страната, ще бъдат увеличени с 500 лв. от началото на новата учебна година, предаде БНР.  Парите са осигурени по програма „Мотивирани учители“ на просветното ведомство, чийто общ бюджет е 1 млн. и 700 хил. лв

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber