Предложение! Който прояви агресия към лекар, да полага общественополезен труд (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295404 Предложение! Който прояви агресия към лекар, да полага общественополезен труд (Обзор) Предложение! Който прояви агресия към лекар, да полага общественополезен труд (Обзор) www.24chasa.bg
Милка Василева, председател на БАПЗГ (вдясно), обяви началото на национална кампания срещу агресията над медици. Подкрепа от името на лекарския съюз отправи д-р Нели Нешева. СНИМКА: Пиер Петров

l Над 100 случая на насилие над спешни екипи

само за последните 2 г. отчита здравното министерство

l Реално случаите са повече - над 90% от потърпевшите

медици не подават жалба или сигнал до прокуратурата

При агресия към лекар провинилите се да полагат общественополезен труд. Това предложение отправиха представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), които стартираха във вторник национална кампания срещу агресията над медици под надслов “Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме”.

“Една административна

глоба от 1000 лева

не решава проблема

при хулиганско поведение като това в Горна Оряховица например и смятаме, че трябва да се полага и общественополезен труд. Оформили сме предложението си като призив, оттук нататък остава въпросът дали ще се приеме от институциите, за да влезе в някаква законова форма”, обясни решението Милка Василева, председател на асоциацията.

По данни на здравното министерство за последните две години - от 2016 до 2018-а, са регистрирани над 100 случая на проявена агресия над медицински екипи, основно в спешната помощ. Те са пръснати в цялата страна.

Реално обаче случаите са повече, защото над 90% от жертвите на насилие без значение дали е физическо, или вербално, не подават жалба и не се обръщат към прокуратурата, показва анкетно проучване сред 1400 медици. То е проведено в период от края на 2017 г. до края на 2018 г. и бе представено от д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

“Близо 98% от медиците са били потърпевши от вербално насилие като груби реплики, обиди, приписване на престъпления. Много често те не знаят как да се защитят, защото не познават тази обида като форма на насилие. Докато физическото посегателство се среща най-често сред екипите на спешната помощ и лекарите в неотложни кабинети, то

на вербално насилие

са подложени всички

почти всеки ден,

при това не само от пациенти, но и от страна на колеги”, каза адвокат Петрова.

91% от анкетираните посочват, че са били жертва на насилие, а 96% са били обиждани на работното си място. В 85 на сто от случаите обидите са били от страна на колеги, но въпреки това 98% от жертвите не са предприели нищо, след като им е нанесена обида, показват данните.

“Недопустимо е всяка година жертва на физическата агресия да стават 70-80 представители на медицинското съсловие, а осъдените средно да са по-малко от 5 на година”, коментира и д-р Нели Нешева от лекарския съюз.

По време на кампанията е предвидено да се потърси и помощта на здравните медиатори, с които да се влезе в ромските общности, за да им се обясни и разясни системата на здравеопазване. “Установихме, че те нямат достатъчно грамотност по тези проблеми”, обясни Милка Василева.

В “Пирогов” обучават медиците как да се справят с конфликтен пациент

Медиците в най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, са сред тези, които най-често стават жертва на агресия заради спецификата на пациентите, които приемат за лечение там. През последната година обаче директорът на лечебното заведение д-р Асен Балтов въвежда мерки, които значително са подобрили системата на работа, споделят медицинските сестри Цветелина Евтимова, Маргарита Танева, Галина Колева и Зинаида Николова. 

Те се включиха в кампанията на професионалистите по здравни грижи за борба с агресията над медици (повече за нея виж на 3-а стр.).

“Няколко са по-сериозните случаи на агресия през последните години в болницата. Единият е с колежката ни Виолета Стефанова от отделението по токсикология за възрастни. Преди около година и половина млад пациент, който бе употребил амфетамини, я беше ударил, вследствие на което беше с лицева травма, счупен нос, комоцио, претърпя операция. Психологическият стрес остава, но въпреки това се върна на работа.

След този случай ръководството взе мерки. Има ново видеонаблюдение, осигурени са паникбутони във всичките спешни кабинети и индивидуален пост на охрана в отделението по токсикология. Има промяна и в приема на пациенти. Преди те идваха и директно влизаха в кабинета. Сега минават първо през регистратурата, след което се насочват към правилния кабинет според диагнозата им.

Вече сме провели и 3 обучения на персонала - за конфликти, стрес и комуникация с пациента, което се проведе с цялото ни спешно отделение”, разказа пред “24 часа” Цветелина Евтимова, главна сестра в “Пирогов”.

От началото на февруари пък към спешното отделене на болницата са назначени и двама психолози. “Те работят и с пациентите, и с персонала, където има нужда, за да предотвратят конфликтни ситуации”, разказа и Маргарита Танева, старша сестра там.

Според колежката ѝ Галина Колева, старша сестра в отделението по токсикология, случаите на насилие не ставали повече, а по-скоро вербалната агресия е по-силна.

“Ние имаме и психиатър към клиниката, който всеки ден обслужва всички пациенти, които имат нужда”, обяснява Колева.

4 пъти жертва на насилие е била и старшата сестра от отделението по педиатрия Зинаида Николова.

“Слава богу, нямам физическа травма, но психическата остава винаги. Смятам, че ниската здравна култура на населението, нагнетяването в публичното пространство и стресът, в който живеят хората, са водещи за това. Хората трябва да са малко по-разбрани, да изчакват реда си и да проявят разбиране. Няма как да бъдат обслужени всички наведнъж и на момента. Понякога има много по-тежки случаи”, споделя Николова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Етнограф: Обредните хлябове носят магия за плодородие по Великден

Християнските символи в народната култура, които са свързани с празника на Възкресение Христово, са писаните яйца и хлябът по Великден - много важна част от бита на нашия народ. Това разказа пред БТА етнографът от РИМ-Видин Десислава Божидарова. По думите й обредните хлябове носят магия за плодородие по Великден.

Димитър Иванов: "Апартаментгейт" не е само политически

Всяка година България трябва да получава лист със собствеността на българските граждани в чужбина, 94 страни сме подписали това, каза пред bTV финансистът Димитър Иванов. "Апартаментгейт" за мене не е само политически, той трябва да се отрази и законодателно. Промените, които се предлагат в закона против изпирането на пари,

ЦИК определя днес номерата на партиите за евроизборите

Централната избирателна комисия ще определи днес чрез жребий номерата на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май. Ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите по време на предизборната кампания по БНТ и БНР за евровота.

Сексуалният живот на маминото детенце

Все по-често пред компютъра и по-рядко с партньор 30-годишната Таша току-що бе разкопчала последното копче на ризата на мъжа, когото от месеци за първи път бе успяла да вкара в спалнята си, когато усети, че някой се опитва да отвори вратата. Цялата възбуда от докосването между двамата се изпари, тъй като си спомни, че живее при майка си.

Изпариха лазерно тумор, бъбрекът е запазен и работи (Обзор)

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков. Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира.

Константин Каменаров: Подавам оставка

Съветът за електронни медии решава в сряда дали ще я приеме, след което бързо трябва да избере нов шеф на БНТ за три месеца “Утре подавам оставка”, каза Константин Каменаров пред “24 часа” във вторник, ден след като стана ясно, че Софийският градски съд (СГС) потвърди присъдата му. Генералният директор на БНТ не пожела повече да коментира

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Националът Страхил Попов потресен от присъдите по делото "Чората"

Футболистът от националния отбор по футбол Страхил Попов изрази мнение по повод осъдителните присъди на петима полицаи във връзка със смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората. Той почина при полицейска акция на 10 ноември 2005 г., а следствието и съдебният процес продължиха почти 14 години. В крайна сметка полицаите бяха окончателно осъдени

Училището ще възпитава децата на 16 ценности, нагласи и умения

- Заедно със семейството ще ги учи да се гордеят с България, да уважават европейските ценности, на доброволчество и на работа в екип - Учениците ще разрешават конфликти по неагресивен начин - Подрастващите ще придобият нетърпимост към корупцията Учителите ще възпитават децата на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност.

Захариева: България и българите се опълчиха на омразата, расизма и ксенофобията

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри ритуалната седерна вечеря - началото на еврейския празник Песах, на която външният ни министър е домакин за втора поредна година. „В години, когато за съжаление виждаме растящ национализъм, прояви на ксенофобия и език на омразата, имаме нужда от повече подобни инициативи“,

УНСС пред фалит! Спори с правителството кой трябва да плати новия корпус (обзор)

Сметките му пред запор, може да спрат стипендиите на студентите и заплатите на преподавателите. Финансовото министерство праща проверка Най-големият университет в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус.

Волен взе русофил водач на листата, при Симеонов има ром (Обзор)

Окончателно: 13 партии и 8 коалиции с кандидати, ЦИК тегли жребия утре С разиграване на номерца регистрираха листите си в ЦИК НФСБ и “Атака”. И двете партии заявиха един и същи час, но Валери Симеонов изпревари Волен Сидеров, което пък наложи вторият да изчака партньора си в “Обединени патриоти” да си тръгне, преди да се появи в комисията.

Дъжд с частици от Сахара валя в Смолян, на Рожен - сняг

Дъжд, примесен с пясъчни частици валя днес в Смолян, предаде БТА. От Метеорологичната станция на Рожен обясниха, че вероятно става дума за оцветен валеж с пясъчни частици от Сахара, който се наблюдава обичайно през пролетта в региона. На Рожен през деня е паднал лек снеговалеж. Метеорологичната станция ще обобщи утре информацията дали и в други

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber