Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295138 Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки) Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки) www.24chasa.bg
Ректорите и хората, които им връчиха отличията на традиционната обща снимка в края на церемонията.

 На третата церемония по награждаването „Най-добрите университети в България “ бяха отличени 25-те висши учебни заведения, които са показали най-високи резултати през изминалата година. Техните ректори получиха грамота и бяха наградени лично от министри и вископоставнени лица от бизнеса. Пръв своето отличие получи Софийският университет „Св. Климент Охридски“. То беше връчено от министъра на образованието Красимир Вълчев.

„За мен е чест за поредна година да получа този знак, за това че Софиския универистет е първи в голяма част на профеионалните направления“, каза ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. „Радвам се, че и тази вечер аз ще отнеса този знак. Благодаря и на „24 часа“, на „Отворено общество“ и на Министерство на обрзованието за това събитие.“

„Имено образованието и възпитанието на бъдещите поколение е нещото около което трябва да се обединим всики“, каза Огнян Златев.

След това на сцената се качи проф. Иван Марков – ректорът на УАСГ. Той получи наградата на университета от кмета на София Йорданка Фъндъкова. „Поздравявам ректора на УАСГ. Това е университетът, който произвежда архитектите и инженерите от които имаме нужда. Пожелавам ви да продължавате да пазите тази позиция и да се изкачвате нагоре, защото това означава, че ще имаме инженери за обновяваането и рекоструирането на нашия град. Благорая на Венелина Гочева и на Борислав Зюмбюлев за това, че поддържат тази инциатива. Само с образованите млади хора можем да привличаме инвеститорите и така да подобряването на инфраструктурата на нашия град“, каза Фандъкова.

„Благодаря за високата оценка в рейтинговата система. Благодаря и на министерстовото на образованитео и науката. Това, че сме на първо място и то традиционно, никак не ни кара да продължим да образоваме все по-добре нашата продукция – умните ни студенти.“, прие с благдарност проф. Марков.

„Гордея се, че съм един от завършилите тази достойна Алма Матер. Там се обучват лидери за ръководство на нашата национална армия. Пожелавам на всички курсисти, студенти и ръководството да натрупат много знание и да подпомагат развитието на нашата отбранителна система“, с тези думи началникът на отбраната ген. Андрей Боцев връчи признанието на зам.-началника на Военната акдемия „Г.С. Раковски“. полк. доц. Димитър Ташков.

Оперативният директор на „Дънди прешъс металс“ Ирена Цакова пък даде отличието на Минногеоложкия университет. „Поздравявам за кадрите, които възпитавате. От бизнеса можем само да ви подкрепяме. Там където университетът просперира, се развива и бизнесът. Благодерение на партньорството ни с унивреитета успяхме да наемем само български персонал и една пета от тези млади хора са били в чужбина и сега са в родния си край, в Крумовград. Благодаря на „24 часа“. Имаме нужда от такава подкрепа и университети и бизнеса“, каза Цакова, а от своя страна ректора на универсиета проф. Любомир Тотев прибави, че за жалост в послените години бройката на студентите все повече намалява.

Министърът на земеделието Румен Порожанов поздрави всички университети за подготовката на кадри, които в бъдеще работят по програмите за био развитието и земеделието на България. Той връчи грамота на ректора на Аграрния университет в Пловдив и на Тракийския университет.

„Тази инциатива наистина се превърна в стимул на развитието на българските университети“, каза ректорът на Лесотехническия университет – проф. Иван Илчев. Той получи отличието от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта, че без добре образованиете кадри на българските висши учебни заведения няма да я има и Българската академия на науките.

Сред отличниците е и най-големият икономически университет у нас – УНСС. HR директорът на „Кауфланд - България“ Виктор Фачев връчи грамотата на ректора проф. Стати Статев. „Радвам се, че „Кауфланд“ може да приеме много студенти, които да започнат своя кариерен път при нас“, каза Фачев. „Явно някой е издал, че с „Кауфланд“ от 2 седмици правим обща програма, а тази инициатива е реклама на висшето образование, която никой не може да ни направи. Дори и всички университети заедно“, обясни ректорът на УНСС.

Президентът на Американския университет Ствън Съливан заяви, че наградата на „Най-добрите университети в България“ е най-голямото отличие, което АУ е получавал до сега в България. Той получи грамота от Цвети Минчева – член на управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. „Успешните кариери се случват в успешния бизнес. В 21 век все още ключовият фактор са хората, а не само технологиите и иновациите. Трябва да имаме правилните хора на точните места“, отбеляза Минчева.

„Техническия университет е храма на българското инженерно образование в 6 направления. До тук е дал близо 100 хил. инженери, които са се заклели да служат на индустрията. Тази рейтингова система е огледало, в което всеки от нас може да си види кривиците.“ С тези думи ректорът на Техническия университет в София проф. Георги Михов прие отличието от главния изпълнителен директор на „Каолин“ АД, който каза, че успеха на фирмата му се дължи на кадрите, които се формират в униврситетите и по специално в ТУ.

„Тук награждаваме тази част от населението, която знае и може. По отношение на академията на МВР Това е мястото където се подготвят онези хора, които с телата си пречат на деструктивните сили, които за срещу развитието на обществото“, каза от сцената зам. министърът на вътрешните работи Милко Бернер. Той даде грамота на ректора на академията на МВР Неделчо Стойчев.

Ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. Митко Георгиев подчерта, че хората, които работят в тази индустрия дават 17 % от БВП на страната. Той получи наградата на учебното заведение от изпълнителния директор на „Хридрострой“ Живко Недев. Тази награди миналата година подреди Химикотехнологичния и металургичен университет с 400 места напред в международните класации.

Великият волейболист Любо Ганев връчи наградата на Националната спортна академия „Ввасил Левски“. „Това е академията, където се възпитават най-големите учители и треньори. Те са тези, които могат да запалят искрицата на спорта у децата“, каза той. „Спортувайте, защото спорта е здраве и защото спорта вдига дори и рейтинга“, добави ректора проф. Пенчо Гешев, с което развесели публиката.

Директорът на Народния театър връчи грамотите на 2 от университетите отличници – НАТФИЗ и Националната музикална академия. „Благодаря ви г-н Красимир Вълчев за подкрепата на българското образование. Под вашето ръководство то се развива в правилната посока. Благодаря и г-жа Фандъкова за грижата към софийските университети. В миналата 70 годишнина, НАТФИЗ бше избрана от 4 световни асоциации да е домакин на Световния конгрес на всички учлища по изкуствата. Това ще се случи на 24 май. Не случайно избрах тази дата“, похвали се ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, а ректорът на Музикалната академия проф. Димитър Цанев отбеляза, че рейтинговата система е мощенинструмент за насочване на бъдещите студенти.

Ректорът на Националната художествена академия Огнян Здравчев получи своето отличие от проф Огнян Герджиков. „Имаме 120 годишна история с принос за българското и европиейкото изобразително изкуство. Много от наградените благодариха. Всички които имат интерес към изобразителното изкуство за ползватели на нашата работа и нашата образователна цел“, каза проф. Здравчев.

Зам. министъра на образованието Петър Николов даде грамотата на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, а главният редактор на „24 часа“ връчи отличието на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.

„Наскоро препрочетох речта на Орхан Памук за Нобеловата му награда. Казва, че пише, защото иска да бъде щастлив. Поощрявам ви да образовате младите хора, които да бъдат щастливи“, каза на церемонията Силва Зурлева от борда на директорите на Нова тв. Тя отличи д-р Владимир Димитров, зам. ректор на НБУ.

Албена Александрова от Пловдивския университет пък получи наградата от ръцете на Господин Йовчев от Би Ти Ви. Ззам здравният министър Бойко Пенков даде плакетите на медицинските университети в София, Плевен и Варна, а Петя Кабакчиев от Националната агенция за акредитация – на Медицинския университет в Пловдив.

Авторът на рейтинга Георги Стойчев пък закри церемонията, като отличи зам. ректора на университета по Хранителни технологии в Пловдив проф. Никой Менков.

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пожарът край Ветрен е локализиран, изгорели са 400 дка ниска гора и храсти (Обновена)

Големият пожар , който избухна вчера по обяд край град Ветрен, община Септември, е локализиран, съобщиха от областната противопожарна служба в Пазарджик. Огънят тръгна от старото сметище на града и заради силния вятър се прехвърли към близка широколистна гора. В гасенето са ангажирани 56 пожарникари от цялата област с 4 противопожарни автомобила,

Мъжът, продавал хлорен диоксид като лек: Това не е белина, а дезинфектант, който чисти вируси, гъбички и паразити

„Внушението, че става въпрос за едно и също нещо е нелепо. Изрекоха се редица неистини и искам да ги уточня”, каза пред bTV Светослав Стаматов, за който се твърди, че продава разредена белина  като чудодеен лек срещу рак, аутизъм, болни бъбреци и още куп болести. Експерти предупредиха, че препаратът може да бъде смъртно опасен

АПИ: Готови сме до края на деня да пуснем едното платно на АМ "Струма"

"Днес ще се направи изпитване на товароносимостта на платното към София. Предварителните резултати от пробите са много обнадеждаващи. Имаме готовност до края на деня да пуснем платното за движение в посока София". Това съобщи пред Нова тв инж. Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на АПИ.

Издирват украинец с травма на крака на връх "Мальовица"

Тече издирвателна акция в района на връх „Мальовица“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Украински гражданин е с травма на крак и ръка. Към него се движат екипи от Боровец. Сформира се и екип от София, за да може да бъде оказана нужната помощ на пострадалия

Румяна Арнаудова: Съкратено производство само след позиция на прокурора

Защо извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си, получават по-леки присъди? И ще загубят ли те правото за съкратено съдебно производство? Тези въпроси предизвикаха оживена обществена полемика след бруталното убийство на 7-годишно дете в сливенското дело Сотиря, предаде bTV.  За тежкото престъпление беше обвинен 21-годишния

Заведение на морето иска левче за зареждане на телефон

Такса от 1 лев за зареждане на телефон е въвело заведение в Крапец. Тази такса обаче е напълно законна, защото е обявена предварително, коментира председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Нова телевизия. Същото заведение обаче е въвело такса от 1 лев и за тоалетната,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Не расте броя на неразумните шофьори, подобрява се пътната полиция

„Броя на установените нарушения се увеличава драстично. Нарушенията през 2018 г. са с 18 хил по-малко“, коментира главения инспектор Илия Георгиев данните за 44 500 хванати нарушители за последното тримесечие у нас, а по данни на Евростат сме на челно място по катастрофи с жертви.. Според него обаче причината не е, че нарастват неразумните шофьори,

Млад мъж спаси 2 деца от удавяне на вълнолома в „Аспарухово”

Спасиха две деца от удавяне, след като едно от тях заплело краката си в рибарска мрежа на вълнолома в „Аспарухово”. В сряда Цветалин отишъл с приятели да поплуват, минути по-късно на вълнолома в Аспарухово пред очите му се разиграла страшна сцена. „Имаше 2 деца на видима възраст 8-9 годишни, които скачаха от камъните и се забавляваха

Днес се прощаваме с Жорж Ганчев

Близки и приятели се прощават днес с Жорж Ганчев. Един от най-колоритните политици на прехода почина в понеделник на 79-годишна възраст. Депутат и кандидат-президент, той се изявяваше още като актьор, музикант и писател. Бил е шампион на България по фехтовка и баскетболист в столичния "Академик". По-късно се жени за британка и емигрира на острова

АПИ проверява разчистването на отпадъците под моста на АМ "Струма"

Агенция „Пътна инфраструктура" проверява работата по разчистването на незаконно струпаните отпадъци под моста при 62-ри километър на АМ „Струма". Пожарът, който избухна там, компрометира носещите колони на съоръжението и затвори част от магистралата към Гърция, предаде БНТ.  Вчера стана ясно, че фирмата, складирала отпадъците край пътя

Премиерът Борисов ще присъства на откриването на златната мина "Ада тепе"

Премиерът Бойко Борисов и председателят Народното събрание Цвета Караянчева ще присъстват на откриването на златната мина "Ада тепе" край Крумовград. Концесионер е канадската компания, която стопанисва и най-голямата работеща златна мина в Европа - тази в Челопеч, предаде БНТ.  Златната мина край Крумовград има срок на експлоатация от 8 години

Днес официално откриват първия новоразработен златен рудник у нас

Днес официално ще бъде открит първият новоразработен рудник в България, а на откриването ще са министър-председателят Бойко Борисов и председателят на НС Цвета Караянчева. Той е на върха на „Ада Тепе“ край Крумовград, но попада в защитена зона. Добивът на злато и сребро започва от този месец, а мината е основен поминък за местните,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber