Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295138 Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки) Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки) www.24chasa.bg
Ректорите и хората, които им връчиха отличията на традиционната обща снимка в края на церемонията.

 На третата церемония по награждаването „Най-добрите университети в България “ бяха отличени 25-те висши учебни заведения, които са показали най-високи резултати през изминалата година. Техните ректори получиха грамота и бяха наградени лично от министри и вископоставнени лица от бизнеса. Пръв своето отличие получи Софийският университет „Св. Климент Охридски“. То беше връчено от министъра на образованието Красимир Вълчев.

„За мен е чест за поредна година да получа този знак, за това че Софиския универистет е първи в голяма част на профеионалните направления“, каза ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. „Радвам се, че и тази вечер аз ще отнеса този знак. Благодаря и на „24 часа“, на „Отворено общество“ и на Министерство на обрзованието за това събитие.“

„Имено образованието и възпитанието на бъдещите поколение е нещото около което трябва да се обединим всики“, каза Огнян Златев.

След това на сцената се качи проф. Иван Марков – ректорът на УАСГ. Той получи наградата на университета от кмета на София Йорданка Фъндъкова. „Поздравявам ректора на УАСГ. Това е университетът, който произвежда архитектите и инженерите от които имаме нужда. Пожелавам ви да продължавате да пазите тази позиция и да се изкачвате нагоре, защото това означава, че ще имаме инженери за обновяваането и рекоструирането на нашия град. Благорая на Венелина Гочева и на Борислав Зюмбюлев за това, че поддържат тази инциатива. Само с образованите млади хора можем да привличаме инвеститорите и така да подобряването на инфраструктурата на нашия град“, каза Фандъкова.

„Благодаря за високата оценка в рейтинговата система. Благодаря и на министерстовото на образованитео и науката. Това, че сме на първо място и то традиционно, никак не ни кара да продължим да образоваме все по-добре нашата продукция – умните ни студенти.“, прие с благдарност проф. Марков.

„Гордея се, че съм един от завършилите тази достойна Алма Матер. Там се обучват лидери за ръководство на нашата национална армия. Пожелавам на всички курсисти, студенти и ръководството да натрупат много знание и да подпомагат развитието на нашата отбранителна система“, с тези думи началникът на отбраната ген. Андрей Боцев връчи признанието на зам.-началника на Военната акдемия „Г.С. Раковски“. полк. доц. Димитър Ташков.

Оперативният директор на „Дънди прешъс металс“ Ирена Цакова пък даде отличието на Минногеоложкия университет. „Поздравявам за кадрите, които възпитавате. От бизнеса можем само да ви подкрепяме. Там където университетът просперира, се развива и бизнесът. Благодерение на партньорството ни с унивреитета успяхме да наемем само български персонал и една пета от тези млади хора са били в чужбина и сега са в родния си край, в Крумовград. Благодаря на „24 часа“. Имаме нужда от такава подкрепа и университети и бизнеса“, каза Цакова, а от своя страна ректора на универсиета проф. Любомир Тотев прибави, че за жалост в послените години бройката на студентите все повече намалява.

Министърът на земеделието Румен Порожанов поздрави всички университети за подготовката на кадри, които в бъдеще работят по програмите за био развитието и земеделието на България. Той връчи грамота на ректора на Аграрния университет в Пловдив и на Тракийския университет.

„Тази инциатива наистина се превърна в стимул на развитието на българските университети“, каза ректорът на Лесотехническия университет – проф. Иван Илчев. Той получи отличието от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта, че без добре образованиете кадри на българските висши учебни заведения няма да я има и Българската академия на науките.

Сред отличниците е и най-големият икономически университет у нас – УНСС. HR директорът на „Кауфланд - България“ Виктор Фачев връчи грамотата на ректора проф. Стати Статев. „Радвам се, че „Кауфланд“ може да приеме много студенти, които да започнат своя кариерен път при нас“, каза Фачев. „Явно някой е издал, че с „Кауфланд“ от 2 седмици правим обща програма, а тази инициатива е реклама на висшето образование, която никой не може да ни направи. Дори и всички университети заедно“, обясни ректорът на УНСС.

Президентът на Американския университет Ствън Съливан заяви, че наградата на „Най-добрите университети в България“ е най-голямото отличие, което АУ е получавал до сега в България. Той получи грамота от Цвети Минчева – член на управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. „Успешните кариери се случват в успешния бизнес. В 21 век все още ключовият фактор са хората, а не само технологиите и иновациите. Трябва да имаме правилните хора на точните места“, отбеляза Минчева.

„Техническия университет е храма на българското инженерно образование в 6 направления. До тук е дал близо 100 хил. инженери, които са се заклели да служат на индустрията. Тази рейтингова система е огледало, в което всеки от нас може да си види кривиците.“ С тези думи ректорът на Техническия университет в София проф. Георги Михов прие отличието от главния изпълнителен директор на „Каолин“ АД, който каза, че успеха на фирмата му се дължи на кадрите, които се формират в униврситетите и по специално в ТУ.

„Тук награждаваме тази част от населението, която знае и може. По отношение на академията на МВР Това е мястото където се подготвят онези хора, които с телата си пречат на деструктивните сили, които за срещу развитието на обществото“, каза от сцената зам. министърът на вътрешните работи Милко Бернер. Той даде грамота на ректора на академията на МВР Неделчо Стойчев.

Ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. Митко Георгиев подчерта, че хората, които работят в тази индустрия дават 17 % от БВП на страната. Той получи наградата на учебното заведение от изпълнителния директор на „Хридрострой“ Живко Недев. Тази награди миналата година подреди Химикотехнологичния и металургичен университет с 400 места напред в международните класации.

Великият волейболист Любо Ганев връчи наградата на Националната спортна академия „Ввасил Левски“. „Това е академията, където се възпитават най-големите учители и треньори. Те са тези, които могат да запалят искрицата на спорта у децата“, каза той. „Спортувайте, защото спорта е здраве и защото спорта вдига дори и рейтинга“, добави ректора проф. Пенчо Гешев, с което развесели публиката.

Директорът на Народния театър връчи грамотите на 2 от университетите отличници – НАТФИЗ и Националната музикална академия. „Благодаря ви г-н Красимир Вълчев за подкрепата на българското образование. Под вашето ръководство то се развива в правилната посока. Благодаря и г-жа Фандъкова за грижата към софийските университети. В миналата 70 годишнина, НАТФИЗ бше избрана от 4 световни асоциации да е домакин на Световния конгрес на всички учлища по изкуствата. Това ще се случи на 24 май. Не случайно избрах тази дата“, похвали се ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, а ректорът на Музикалната академия проф. Димитър Цанев отбеляза, че рейтинговата система е мощенинструмент за насочване на бъдещите студенти.

Ректорът на Националната художествена академия Огнян Здравчев получи своето отличие от проф Огнян Герджиков. „Имаме 120 годишна история с принос за българското и европиейкото изобразително изкуство. Много от наградените благодариха. Всички които имат интерес към изобразителното изкуство за ползватели на нашата работа и нашата образователна цел“, каза проф. Здравчев.

Зам. министъра на образованието Петър Николов даде грамотата на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, а главният редактор на „24 часа“ връчи отличието на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.

„Наскоро препрочетох речта на Орхан Памук за Нобеловата му награда. Казва, че пише, защото иска да бъде щастлив. Поощрявам ви да образовате младите хора, които да бъдат щастливи“, каза на церемонията Силва Зурлева от борда на директорите на Нова тв. Тя отличи д-р Владимир Димитров, зам. ректор на НБУ.

Албена Александрова от Пловдивския университет пък получи наградата от ръцете на Господин Йовчев от Би Ти Ви. Ззам здравният министър Бойко Пенков даде плакетите на медицинските университети в София, Плевен и Варна, а Петя Кабакчиев от Националната агенция за акредитация – на Медицинския университет в Пловдив.

Авторът на рейтинга Георги Стойчев пък закри церемонията, като отличи зам. ректора на университета по Хранителни технологии в Пловдив проф. Никой Менков.

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ГЕРБ чака ветото върху Изборния кодекс, за да го отхвърли

Няма да свалят прага за преференциите Борисов за президента: Прокарвам държавата през иглени уши. Който иска - да си говори В ГЕРБ нямат намерение да отменят промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани окончателно от парламента късно в четвъртък. Ден по-късно държавният глава Румен Радев намекна в Хасково, че ще “постъпи институционално”,

Влак на фирмата, чиято композиция се взриви в Хитрино, едва не запали и Пловдив (Обзор)

l 25 вагона превозвали пропан-бутан, локомотивът дерайлира на метри от гарата l Можехме да изгорим живи, казват от близките блокове l Прокуратурата образува наказателно производство Товарен влак на “Булмаркет рейл карго”, състоящ се от 25 вагона с пропан-бутан, дерайлира на метри от централната гара в Пловдив.

Махнаха 63 незаконни билборда в София

Засичат рекламни мрежи по сгради, в които не тече ремонт. Тогава глобяват и агенцията, и домоуправителя 63 незаконни билбордове, рекламни мрежи и пана са свалени в София от началото на годината след масови проверки на Столичния инспекторат, научи “24 часа”. Сред премахнатите са 10 LED екрана, 2 мегаборда и 34 билборда - по околовръстното,

До края на годината вицето на Тръмп идва в България (Обзор)

Майк Пенс иска да посети с Борисов база с US военнослужещи България е изключителен партньор на САЩ, декларира US вицепрезидентът Синът ми кара F-35, сподели с Бойко Борисов вицето на американския президент Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс пристига на визита у нас до края на годината. Такова желание той е изразил по време на среща с Бойко Борисов

Две шествия на радикали блокираха София (Обзор)

Крайнолеви и чужденци излязоха на контрапротест срещу “Луковмарш” Две шествия на радикали - крайнолеви и крайнодесни, блокираха София в събота. През деня около 200-300 души, сред които и чужденци протестираха за поредна година срещу провеждането на т. нар. Луковмарш, като поискаха Столичната община да забрани шествието веднъж завинаги.

Румяна Бъчварова: Политическата битка днес е битката за истината

Политическата битка на днешното време е битката за истината, заяви Румяна Бъчварова - началник на политическия кабинет на министър-председателя, на среща "Заедно за България, заедно за Европа" в Министерския съвет, цитирана от БТА. По думите на Бъчварова датата на срещата днес, в почивен ден, е избрана неслучайно, тя показва,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Блокираха кръстовище в София при протест срещу Луковмарш (Снимки)

В София се проведе протест срещу провеждането на т. нар. Луковмарш, съобщи Би Ти Ви. По думите на протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава към расовата омраза. Граждани се събраха пред Централната баня и се насочиха към Столичната община.

Над 200 места край морето и по реките забранени за риболов за следващите 3 години

Новата наредба цели запазване на биоразнообразието в България Министерството на земеделието е приело списък със зоните, където риболовът е забранен през следващите 3 години - от 2019 до 2021 г. Целта е запазването на биоразнообразието в реките и Черно море. Решението е качено на страницата на ведомството.

Адвокат: Митьо Очите кърви. Викат "Бърза помощ" (Обновена)

"Димитър Желязков кърви, моля той да бъде спешно прегледан от лекар", заяви в спецсъда адвокат Илиян Василев. Клиентът ми има изключително тежки усложнения. Не искам да бавя делото, но става въпрос за неговото здраве и жвот, допълни адвокатът. Според Василев Митьо Очите има 95% иналидност, което било установено с решение на ТЕЛК: "Има неизвадени

Борисов след среща с вицето на Тръмп: Прекарвам държавата през иглени уши, вие ме питате за президентско вето

Толкова работа имам. Прекарвам държавата през иглени уши. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като се срещна с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс в Мюнхен, на въпрос готови ли са в ГЕРБ за президентско вето върху промените в Изборния кодекс. Държавният глава Румен Радев намекна вчера в Хасково, че ще върне текстовете,

След кацането в София: Митьо Очите – изненадан от обвиненията (Видео)

Очаква се Специализираният наказателен съд да разгледа мярката за неотклонение на екстрадирания снощи от Турция у нас Димитър Желязков - Митьо Очите. Той кацна на летище София късно снощи с полет от Истанбул в 20.50 часа със закъснение. Пред камерите на bTV Димитър Желязков е изразил учудване за задочните обвинения.

Цветанов: Нинова, стига фалшиви новини! Кажи нещо за успехите на Новаков и Майдел

За пореден път Корнелия Нинова и БСП опитват да родят и тиражират фалшива новина. Поредният опит е за някакви нови коалиции в парламента. Това написа току-що във фейсбук лидерът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, след като шефката на БСП Корнелия Нинова констатира в същата социална мрежа,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber