Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295138 Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки) Най-добрите университети получиха академични Оскари (снимки) www.24chasa.bg
Ректорите и хората, които им връчиха отличията на традиционната обща снимка в края на церемонията.

 На третата церемония по награждаването „Най-добрите университети в България “ бяха отличени 25-те висши учебни заведения, които са показали най-високи резултати през изминалата година. Техните ректори получиха грамота и бяха наградени лично от министри и вископоставнени лица от бизнеса. Пръв своето отличие получи Софийският университет „Св. Климент Охридски“. То беше връчено от министъра на образованието Красимир Вълчев.

„За мен е чест за поредна година да получа този знак, за това че Софиския универистет е първи в голяма част на профеионалните направления“, каза ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. „Радвам се, че и тази вечер аз ще отнеса този знак. Благодаря и на „24 часа“, на „Отворено общество“ и на Министерство на обрзованието за това събитие.“

„Имено образованието и възпитанието на бъдещите поколение е нещото около което трябва да се обединим всики“, каза Огнян Златев.

След това на сцената се качи проф. Иван Марков – ректорът на УАСГ. Той получи наградата на университета от кмета на София Йорданка Фъндъкова. „Поздравявам ректора на УАСГ. Това е университетът, който произвежда архитектите и инженерите от които имаме нужда. Пожелавам ви да продължавате да пазите тази позиция и да се изкачвате нагоре, защото това означава, че ще имаме инженери за обновяваането и рекоструирането на нашия град. Благорая на Венелина Гочева и на Борислав Зюмбюлев за това, че поддържат тази инциатива. Само с образованите млади хора можем да привличаме инвеститорите и така да подобряването на инфраструктурата на нашия град“, каза Фандъкова.

„Благодаря за високата оценка в рейтинговата система. Благодаря и на министерстовото на образованитео и науката. Това, че сме на първо място и то традиционно, никак не ни кара да продължим да образоваме все по-добре нашата продукция – умните ни студенти.“, прие с благдарност проф. Марков.

„Гордея се, че съм един от завършилите тази достойна Алма Матер. Там се обучват лидери за ръководство на нашата национална армия. Пожелавам на всички курсисти, студенти и ръководството да натрупат много знание и да подпомагат развитието на нашата отбранителна система“, с тези думи началникът на отбраната ген. Андрей Боцев връчи признанието на зам.-началника на Военната акдемия „Г.С. Раковски“. полк. доц. Димитър Ташков.

Оперативният директор на „Дънди прешъс металс“ Ирена Цакова пък даде отличието на Минногеоложкия университет. „Поздравявам за кадрите, които възпитавате. От бизнеса можем само да ви подкрепяме. Там където университетът просперира, се развива и бизнесът. Благодерение на партньорството ни с унивреитета успяхме да наемем само български персонал и една пета от тези млади хора са били в чужбина и сега са в родния си край, в Крумовград. Благодаря на „24 часа“. Имаме нужда от такава подкрепа и университети и бизнеса“, каза Цакова, а от своя страна ректора на универсиета проф. Любомир Тотев прибави, че за жалост в послените години бройката на студентите все повече намалява.

Министърът на земеделието Румен Порожанов поздрави всички университети за подготовката на кадри, които в бъдеще работят по програмите за био развитието и земеделието на България. Той връчи грамота на ректора на Аграрния университет в Пловдив и на Тракийския университет.

„Тази инциатива наистина се превърна в стимул на развитието на българските университети“, каза ректорът на Лесотехническия университет – проф. Иван Илчев. Той получи отличието от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта, че без добре образованиете кадри на българските висши учебни заведения няма да я има и Българската академия на науките.

Сред отличниците е и най-големият икономически университет у нас – УНСС. HR директорът на „Кауфланд - България“ Виктор Фачев връчи грамотата на ректора проф. Стати Статев. „Радвам се, че „Кауфланд“ може да приеме много студенти, които да започнат своя кариерен път при нас“, каза Фачев. „Явно някой е издал, че с „Кауфланд“ от 2 седмици правим обща програма, а тази инициатива е реклама на висшето образование, която никой не може да ни направи. Дори и всички университети заедно“, обясни ректорът на УНСС.

Президентът на Американския университет Ствън Съливан заяви, че наградата на „Най-добрите университети в България“ е най-голямото отличие, което АУ е получавал до сега в България. Той получи грамота от Цвети Минчева – член на управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. „Успешните кариери се случват в успешния бизнес. В 21 век все още ключовият фактор са хората, а не само технологиите и иновациите. Трябва да имаме правилните хора на точните места“, отбеляза Минчева.

„Техническия университет е храма на българското инженерно образование в 6 направления. До тук е дал близо 100 хил. инженери, които са се заклели да служат на индустрията. Тази рейтингова система е огледало, в което всеки от нас може да си види кривиците.“ С тези думи ректорът на Техническия университет в София проф. Георги Михов прие отличието от главния изпълнителен директор на „Каолин“ АД, който каза, че успеха на фирмата му се дължи на кадрите, които се формират в униврситетите и по специално в ТУ.

„Тук награждаваме тази част от населението, която знае и може. По отношение на академията на МВР Това е мястото където се подготвят онези хора, които с телата си пречат на деструктивните сили, които за срещу развитието на обществото“, каза от сцената зам. министърът на вътрешните работи Милко Бернер. Той даде грамота на ректора на академията на МВР Неделчо Стойчев.

Ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. Митко Георгиев подчерта, че хората, които работят в тази индустрия дават 17 % от БВП на страната. Той получи наградата на учебното заведение от изпълнителния директор на „Хридрострой“ Живко Недев. Тази награди миналата година подреди Химикотехнологичния и металургичен университет с 400 места напред в международните класации.

Великият волейболист Любо Ганев връчи наградата на Националната спортна академия „Ввасил Левски“. „Това е академията, където се възпитават най-големите учители и треньори. Те са тези, които могат да запалят искрицата на спорта у децата“, каза той. „Спортувайте, защото спорта е здраве и защото спорта вдига дори и рейтинга“, добави ректора проф. Пенчо Гешев, с което развесели публиката.

Директорът на Народния театър връчи грамотите на 2 от университетите отличници – НАТФИЗ и Националната музикална академия. „Благодаря ви г-н Красимир Вълчев за подкрепата на българското образование. Под вашето ръководство то се развива в правилната посока. Благодаря и г-жа Фандъкова за грижата към софийските университети. В миналата 70 годишнина, НАТФИЗ бше избрана от 4 световни асоциации да е домакин на Световния конгрес на всички учлища по изкуствата. Това ще се случи на 24 май. Не случайно избрах тази дата“, похвали се ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, а ректорът на Музикалната академия проф. Димитър Цанев отбеляза, че рейтинговата система е мощенинструмент за насочване на бъдещите студенти.

Ректорът на Националната художествена академия Огнян Здравчев получи своето отличие от проф Огнян Герджиков. „Имаме 120 годишна история с принос за българското и европиейкото изобразително изкуство. Много от наградените благодариха. Всички които имат интерес към изобразителното изкуство за ползватели на нашата работа и нашата образователна цел“, каза проф. Здравчев.

Зам. министъра на образованието Петър Николов даде грамотата на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, а главният редактор на „24 часа“ връчи отличието на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.

„Наскоро препрочетох речта на Орхан Памук за Нобеловата му награда. Казва, че пише, защото иска да бъде щастлив. Поощрявам ви да образовате младите хора, които да бъдат щастливи“, каза на церемонията Силва Зурлева от борда на директорите на Нова тв. Тя отличи д-р Владимир Димитров, зам. ректор на НБУ.

Албена Александрова от Пловдивския университет пък получи наградата от ръцете на Господин Йовчев от Би Ти Ви. Ззам здравният министър Бойко Пенков даде плакетите на медицинските университети в София, Плевен и Варна, а Петя Кабакчиев от Националната агенция за акредитация – на Медицинския университет в Пловдив.

Авторът на рейтинга Георги Стойчев пък закри церемонията, като отличи зам. ректора на университета по Хранителни технологии в Пловдив проф. Никой Менков.

  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Димитър Иванов: "Апартаментгейт" не е само политически

Всяка година България трябва да получава лист със собствеността на българските граждани в чужбина, 94 страни сме подписали това, каза пред bTV финансистът Димитър Иванов. "Апартаментгейт" за мене не е само политически, той трябва да се отрази и законодателно. Промените, които се предлагат в закона против изпирането на пари,

ЦИК определя днес номерата на партиите за евроизборите

Централната избирателна комисия ще определи днес чрез жребий номерата на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май. Ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите по време на предизборната кампания по БНТ и БНР за евровота.

Сексуалният живот на маминото детенце

Все по-често пред компютъра и по-рядко с партньор 30-годишната Таша току-що бе разкопчала последното копче на ризата на мъжа, когото от месеци за първи път бе успяла да вкара в спалнята си, когато усети, че някой се опитва да отвори вратата. Цялата възбуда от докосването между двамата се изпари, тъй като си спомни, че живее при майка си.

Изпариха лазерно тумор, бъбрекът е запазен и работи (Обзор)

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков. Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира.

Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор)

Вилното селище “Велика” е финансирано с 372 хил. лв. по договор от 2010 г. Съдружник е Анатоли Стоянов - баща на арх. Пламен Тодоров Полицията ще проверява дали е имало туристи там и плащани ли са данъци Водачът на европейската листа на БСП съветва “жълто-кафяви сайтове” да спазват журналистическите правила за разследвания Прокуратурата започва

Националът Страхил Попов потресен от присъдите по делото "Чората"

Футболистът от националния отбор по футбол Страхил Попов изрази мнение по повод осъдителните присъди на петима полицаи във връзка със смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората. Той почина при полицейска акция на 10 ноември 2005 г., а следствието и съдебният процес продължиха почти 14 години. В крайна сметка полицаите бяха окончателно осъдени

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Училището ще възпитава децата на 16 ценности, нагласи и умения

- Заедно със семейството ще ги учи да се гордеят с България, да уважават европейските ценности, на доброволчество и на работа в екип - Учениците ще разрешават конфликти по неагресивен начин - Подрастващите ще придобият нетърпимост към корупцията Учителите ще възпитават децата на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност.

Захариева: България и българите се опълчиха на омразата, расизма и ксенофобията

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри ритуалната седерна вечеря - началото на еврейския празник Песах, на която външният ни министър е домакин за втора поредна година. „В години, когато за съжаление виждаме растящ национализъм, прояви на ксенофобия и език на омразата, имаме нужда от повече подобни инициативи“,

УНСС пред фалит! Спори с правителството кой трябва да плати новия корпус (обзор)

Сметките му пред запор, може да спрат стипендиите на студентите и заплатите на преподавателите. Финансовото министерство праща проверка Най-големият университет в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус.

Волен взе русофил водач на листата, при Симеонов има ром (Обзор)

Окончателно: 13 партии и 8 коалиции с кандидати, ЦИК тегли жребия утре С разиграване на номерца регистрираха листите си в ЦИК НФСБ и “Атака”. И двете партии заявиха един и същи час, но Валери Симеонов изпревари Волен Сидеров, което пък наложи вторият да изчака партньора си в “Обединени патриоти” да си тръгне, преди да се появи в комисията.

Дъжд с частици от Сахара валя в Смолян, на Рожен - сняг

Дъжд, примесен с пясъчни частици валя днес в Смолян, предаде БТА. От Метеорологичната станция на Рожен обясниха, че вероятно става дума за оцветен валеж с пясъчни частици от Сахара, който се наблюдава обичайно през пролетта в региона. На Рожен през деня е паднал лек снеговалеж. Метеорологичната станция ще обобщи утре информацията дали и в други

Пенсионира се върховна съдийка, решавала делата Белнейски и Чеци

Една от най-известните в магистратските среди наказателни съдийки от Върховния касационен съд (ВКС) Капка Костова бе пенсионирана от Висшия съдебен съвет (ВСС). По предложение на Лозан Панов тя получи грамота и почетен знак, както и парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм и за безупречно и образцово изпълнение на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber