22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7294575 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена) 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена) www.24chasa.bg
Траянов в съда СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ/ Архив

Разследваният за двойно убийство край язовир Въча Виктор Траянов е осъден окончателно на 22 г. затвор. Върховният касационен съд е потвърдил присъдата, наложена му по-рано от Софийския апелативен съд.

Траянов трябва да плати и по 150 000 лв. обезщетение на близките на убитите Мартин Кючуков и Борис Сбирков. Те бяха застреляни с по 2 куршума на 16 ноември 2009 г. след сбирка на приятели в понтонна къща на язовира.

Траянов е избягал от местопрестъплението и е опитал да скрие следите си, но е заловен. Според ВКС той не е планирал убийствата предварително.

Решението на ВКС е взето на 7 февруари т.г., показа проверка на "24 часа".

Ето и съобщението за него, разпространено днес:

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението от 28.06.2018 г. на Софийския апелативен съд (САС) Виктор Траянов, известен като двойния убиец от язовир Въча, да бъде лишен от свобода за 22 години. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по жалби на подсъдимия и на частните обвинители и граждански ищци срещу въззивно решение от 28.06.2018 г. по в.н.о.х.д. № 506/2018 г. на САС.

С присъда на Софийския градски съд (СГС) подсъдимият Виктор Траянов е признат за виновен в извършването на четири престъпления: убийство на двама души, извършено през 2009 г. на плаваща база „Персенк“ във водите на язовир Въча, за което му е наложено наказание в размер на 20 г. „лишаване от свобода“; придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, като му е наложено наказание в размер на 2 г. „лишаване от свобода“; противозаконно повреждане на чужда движима вещ – лек автомобил, и деянието е извършено от служител в организация, извършваща охранителна дейност, като му е наложено наказание в размер на 2 г. „лишаване от свобода“; противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство, като деянието е извършено в пияно състояние, за което му е наложено наказание в размер на 3 г. „лишаване от свобода“. Съдът определя общо най-тежко наказание в размер на 20 г. „лишаване от свобода“, което на основание чл. 24 от НК увеличава с 5 г. – на 25 години „лишаване от свобода“. С присъдата са уважени частично и предявените граждански искове на конституираните по делото граждански ищци и частни обвинители в размер на по 150 000 лв.

Софийският апелативен съд изменя присъдата на СГС, като намалява наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за три от престъпленията: за придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси – на 1 г.; за противозаконно повреждане на чужда движима вещ – на 6 месеца; за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство – на 2 г. Намалено е увеличението на наказанието по реда на чл. 24 от НК от 5 на 2 г. и е определено общо най-тежко наказание в размер на 22 години „лишаване от свобода“.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни. Според върховните съдии не са основателни оплакванията за съществено нарушение на процесуалните правила при недопускането на съкратено съдебно следствие от първоинстанционния съд. По отношение на твърдението, че това нарушение е довело до ограничаване правото на защита на подсъдимия, върховните съдии намират, че процесуалната позиция на подсъдимия да признае фактите, описани в обвинителния акт и обосноваващи предпоставките за ангажиране на наказателната му отговорност за осъществяване на конкретен престъпен състав, няма за задължителна последица разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие, а е необходимо към това волеизявление да се надгради преценката на решаващия съд за доказателствена подкрепеност на направеното признание на фактите. Ако такава преценка не се обосновава от събраните на досъдебното производство доказателствени материали, то не са налице предпоставките за разглеждане на делото при условията на съкратено съдебно следствие.

„Не са налице основания за отмяна на атакувания съдебен акт поради допуснато съществено процесуално нарушение и връщане на делото за ново разглеждане както на първоинстанционния, така и на въззивния съд. Само за пълнота следва да се отбележи, че даже и да е констатиран неправилен отказ да се проведе съкратено съдебно следствие, то това няма за последица отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане“, категорични са върховните съдии.

По повод оплакванията на частните обвинители и граждански ищци за неправилно оправдаване на подсъдимия по квалифициращото обстоятелство по чл. 116, ал. 1, т. 9 от НК (убийството да е извършено предумишлено) в мотивите на решението на ВКС се посочва фактологически обоснованият извод, че при извършване на убийството на двете лица не е имало основание да се приеме подсъдимият да е взел решение за извършването му предварително, в спокойно състояние, при обсъждане на мотивите за и против извършването му. Поведението на подсъдимото лице след извършване на убийството, което е определено от въззивния съд като подредено и целенасочено, по никакъв начин не влиза в конфликт с изводите за липса на предумисъл, защото последващо поведение по бягство от местопрестъплението и скриване на следите не може да е единствен факт за обосноваване на субективното психическо отношение на дееца към извършеното.

Относно оплакванията и в трите касационните жалби за явна несправедливост на наложеното на Виктор Траянов наказание съставът на ВКС не констатира нарушения при индивидуализацията на наказанията на подсъдимия за извършените престъпления, като крайната оценка на цялостната му престъпна дейност налага приложението на чл. 24 от НК с увеличаване на определеното общо наказание в размера, възприет от въззивния съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Избухна пожар при ремонт на лодка във Видин, двама мъже са ранени

На 22 август в 16.34 часа пожарникари с един автомобил реагирали на сигнал за пожар в лодка на ул.“Владикина“ във Видин, съобщиха от ОДМВР-Видин. Огънят унищожил 1 м проводници, опушен бил и корпуса на лодката. Двама мъже – на 35 г. и 38 г., получили изгаряния по ръцете. Пожарът възникнал по време на ремонтни дейности в резултат на проявена

Откраднаха близо 16 000 лв. от тир в Благоевградско

Близо 16 000 лв. са откраднати от товарен автомобил в село Баничан. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Благоевград. Товарният автомобил не е бил заключен и е бил паркиран на улица в селото във времето от 13.35 часа до 13.45 часа вчера. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Горнооряховец лъже в полицията, че е жертва на грабеж

40-годишен мъж, подал нереален сигнал за грабеж, и двама други мъже са установени от служители на РУ Г.Оряховица,  информираха от ОДМВР– Велико Търново. На 22 август сутринта е подаден сигнал от 40 годишния мъж, че в Горна Оряховица двама младежи на 17 и 19 години са му отнели златен ланец. Тримата са установени и доведени в полицейското

Пандизчия в отпуск "забравил" да се върне в затвора в Ловеч

Служители на ОДМВР Велико Търново и РУ В.Търново установиха 56-годишен мъж, обявен за издирване, съобщи полицията. На 22 август в 13:40 часа мъжът е установен в старата столиц Той е бил пуснат в отпуск от Затвора Ловеч и не се е върнал в установения му срок. Мъжът е доведен в РУ В.Търново и е предаден на Сектор Арести гр. В.Търново.

Мотоциклетист пострада при сблъсък с кола край Велико Търново

Пътно-транспортно произшествие между лека автомобил и мотоциклет е настъпило в четвъртък следобед в района на Къпиновския манастир, съобщиха от ОДМВР - Велико Търново. Сигналът е подаден около 16:00 часа, като на място е установено, че са се ударили лек автомобил "Рено Клио" с водач 18-годишен младеж и мотоциклет "Ямаха",

Мъжът от Гранит разстрелян с 3 куршума

Окръжната прокуратура води разследване за умишлено убийство във връзка с намерения убит мъж. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. На 22 август 2019 г., на тел. 112, е получено съобщение за намерен убит мъж в с. Гранит, общ. Братя Даскалови, обл. Стара Загора. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

7 българи и 7 чужденци пренесоха над 150 000 къса цигари на Дунав мост - Русе и Видин

155 640 къса /7782 кутии/ цигари иззеха митническите служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ /ГД МРР/ при проверки в районите на ГКПП Дунав мост - Русе и ГКПП Дунав мост - Видин, извършени в последния месец (в периода 20 юли - 20 август 2019 г). Голяма част от цигарите са били укрити в пригодени тайници кухини в

Митничари иззеха 400 литра ракия без платен акциз от Севлиево и Лом

Близо 400 литра ракия без документи за платен акциз иззеха митнически служители в два частни имота – единият в Севлиево, а другият в село в района на Лом, съобщиха от агенция "Митници". При първата проверка са открити 242 л течност с вид и мирис на етилов алкохол, а при втората проверка са намерени други 156 литра

Опитаха да ограбят магазин във Варна с пистолети-играчки

Странен опит за грабеж разследва варненската полиция. На 20-и август, около 3.40 часа сутринта двамата мъже нахлули в денонощен магазин в район "Приморски" в морската столица. Заплашили продавача с бутафорни пистолети, поискали оборота, но се уплашили и си тръгнали с празни ръце. Сигнал за инцидента пък е подаден чак на другия ден и то следобед

Писмата за бомбите били пратени от Швейцария и Сейшелите

Като използвали само два различни имейла, от Швейцария и Сейшелите били пратени съобщенията за бомби у нас и в няколко други държави, каза пред журналисти зам-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. И летището във Ванкувър, Канада, както и няколко канадски медии са получили бомбена заплаха по имайл адрес, съобщи главен инспектор Михаил Драгоданов

Оставиха в ареста мъж, блъснал и убил моторист на пътя от Пловдив за Асеновград

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в града, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 56-годишния Димитър И., съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Той е обвинен, че на 10 август т.г. на пътя от Пловдив за Асеновград, в района на КЦМ,

Официално: Прокуратурата даде на съд Николай, Евгения и Мария Баневи

Специализираната прокуратура, внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай, Евгения и Мария Баневи. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие – /престъпления по чл.255, чл.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber