22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7294575 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена) 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена) www.24chasa.bg
Траянов в съда СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ/ Архив

Разследваният за двойно убийство край язовир Въча Виктор Траянов е осъден окончателно на 22 г. затвор. Върховният касационен съд е потвърдил присъдата, наложена му по-рано от Софийския апелативен съд.

Траянов трябва да плати и по 150 000 лв. обезщетение на близките на убитите Мартин Кючуков и Борис Сбирков. Те бяха застреляни с по 2 куршума на 16 ноември 2009 г. след сбирка на приятели в понтонна къща на язовира.

Траянов е избягал от местопрестъплението и е опитал да скрие следите си, но е заловен. Според ВКС той не е планирал убийствата предварително.

Решението на ВКС е взето на 7 февруари т.г., показа проверка на "24 часа".

Ето и съобщението за него, разпространено днес:

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението от 28.06.2018 г. на Софийския апелативен съд (САС) Виктор Траянов, известен като двойния убиец от язовир Въча, да бъде лишен от свобода за 22 години. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по жалби на подсъдимия и на частните обвинители и граждански ищци срещу въззивно решение от 28.06.2018 г. по в.н.о.х.д. № 506/2018 г. на САС.

С присъда на Софийския градски съд (СГС) подсъдимият Виктор Траянов е признат за виновен в извършването на четири престъпления: убийство на двама души, извършено през 2009 г. на плаваща база „Персенк“ във водите на язовир Въча, за което му е наложено наказание в размер на 20 г. „лишаване от свобода“; придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, като му е наложено наказание в размер на 2 г. „лишаване от свобода“; противозаконно повреждане на чужда движима вещ – лек автомобил, и деянието е извършено от служител в организация, извършваща охранителна дейност, като му е наложено наказание в размер на 2 г. „лишаване от свобода“; противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство, като деянието е извършено в пияно състояние, за което му е наложено наказание в размер на 3 г. „лишаване от свобода“. Съдът определя общо най-тежко наказание в размер на 20 г. „лишаване от свобода“, което на основание чл. 24 от НК увеличава с 5 г. – на 25 години „лишаване от свобода“. С присъдата са уважени частично и предявените граждански искове на конституираните по делото граждански ищци и частни обвинители в размер на по 150 000 лв.

Софийският апелативен съд изменя присъдата на СГС, като намалява наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за три от престъпленията: за придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси – на 1 г.; за противозаконно повреждане на чужда движима вещ – на 6 месеца; за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство – на 2 г. Намалено е увеличението на наказанието по реда на чл. 24 от НК от 5 на 2 г. и е определено общо най-тежко наказание в размер на 22 години „лишаване от свобода“.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни. Според върховните съдии не са основателни оплакванията за съществено нарушение на процесуалните правила при недопускането на съкратено съдебно следствие от първоинстанционния съд. По отношение на твърдението, че това нарушение е довело до ограничаване правото на защита на подсъдимия, върховните съдии намират, че процесуалната позиция на подсъдимия да признае фактите, описани в обвинителния акт и обосноваващи предпоставките за ангажиране на наказателната му отговорност за осъществяване на конкретен престъпен състав, няма за задължителна последица разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие, а е необходимо към това волеизявление да се надгради преценката на решаващия съд за доказателствена подкрепеност на направеното признание на фактите. Ако такава преценка не се обосновава от събраните на досъдебното производство доказателствени материали, то не са налице предпоставките за разглеждане на делото при условията на съкратено съдебно следствие.

„Не са налице основания за отмяна на атакувания съдебен акт поради допуснато съществено процесуално нарушение и връщане на делото за ново разглеждане както на първоинстанционния, така и на въззивния съд. Само за пълнота следва да се отбележи, че даже и да е констатиран неправилен отказ да се проведе съкратено съдебно следствие, то това няма за последица отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане“, категорични са върховните съдии.

По повод оплакванията на частните обвинители и граждански ищци за неправилно оправдаване на подсъдимия по квалифициращото обстоятелство по чл. 116, ал. 1, т. 9 от НК (убийството да е извършено предумишлено) в мотивите на решението на ВКС се посочва фактологически обоснованият извод, че при извършване на убийството на двете лица не е имало основание да се приеме подсъдимият да е взел решение за извършването му предварително, в спокойно състояние, при обсъждане на мотивите за и против извършването му. Поведението на подсъдимото лице след извършване на убийството, което е определено от въззивния съд като подредено и целенасочено, по никакъв начин не влиза в конфликт с изводите за липса на предумисъл, защото последващо поведение по бягство от местопрестъплението и скриване на следите не може да е единствен факт за обосноваване на субективното психическо отношение на дееца към извършеното.

Относно оплакванията и в трите касационните жалби за явна несправедливост на наложеното на Виктор Траянов наказание съставът на ВКС не констатира нарушения при индивидуализацията на наказанията на подсъдимия за извършените престъпления, като крайната оценка на цялостната му престъпна дейност налага приложението на чл. 24 от НК с увеличаване на определеното общо наказание в размера, възприет от въззивния съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Поне 3 измами по телефона на ден през 2018 г., МВР сменя тактиката (Обзор)

Регистрирани са 1097 случая, едва 201 са разкрити. Заловени са 145 души, повечето от които мулета По около 3 телефонни измами е имало всеки ден през 2018 г., а разкритите са около 18%, показва статистиката на МВР. От всички регистрирани такива престъпления - общо 1097, едва 201 са разкрити. Заловени са 145 души, повечето от които са мулета.

Маскиран обра банка с бутафорен пистолет (Обзор)

Маскиран мъж използва бутафорен пистолет и лютив спрей, за да задигне малко над 11 хил. лв. от банков клон в София. Обирът станал около 8,30 ч в петък в кв. “Сухата река”. Мъжът заплашил с бутафорното оръжие охранителя - пенсионер, както и касиерка. След това напръскал гарда с лютив спрей в очите. Грабителят подал торба на касиерката и ѝ наредил

Митничари откриха иманярско съкровище в лек автомобил на пункт Лесово

Голямо количество от общо 317 старинни монети, пръстени и бронзови фигури в лек автомобил откриха митнически служители от екип на митническа мобилна група при проверка на Митнически пункт Лесово. Това съобщиха от Агенция "Митници". Колата е пристигнала на българския митнически пункт в посока от Турция за България на 14.02.2019 г.

Хванаха двама в Ямбол, обвинени в контрабанда на артефакти за около 50 000 лв.

Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за срок до 72 часа турския гражданин Хасан О. и Мерал А. (с българско и турско гражданство), съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Те са обвинени за това, че на 14.02.2019 г. през ГКПП „Лесово“, обл. Ямбол, от Република Турция за Република България, на трасе за обработка на входящи леки автомобили,

14 остават в ареста след акцията на ГДБОП в Благоевград

От 20 часа на 14 февруари 2019 г. до момента Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат следствени действия по досъдебно производство срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Благоевград. Задържани за 24 часа по Закона за МВР са общо 14 лица. Претърсени са 14 адреса и 1 автомобил, извъшени са 3 лични обиска.

Продължава издирването на банковия обирджия

Столичната полиция продължава издирването на мъжа, задигнал около 12 хил. лв. от банков клон в кв. "Сухата река". Униформените разполагат с описанието му, както и с какви дрехи е бил облечен. Проверяват се всички хора, които отговарят на външен вид на заподозрения. Пътни полицаи също участват в операцията.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Още един лекар в Нова Загора нападнат

Още един лекар се оказва нападнат, ден преди случката с 19-годишния младеж в Нова Загора. Случаят разказа днес потърпевшият лекар Йордан Михайлов, предаде vesti.bg. "Бях на дежурство в поликлиниката. При смяната на дежурните екипи, дойде мъж, който настоя веднага да бъде прегледан. Ние в този момент се сменяхме и дезинфекцираме кабинета.

Мъж и жена съборили 55-годишен на земята и му взели портмоне с документи и 2 800 лв.

Полицаи от Първо РУ в Стара Загора задържаха извършители на грабеж, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 2.30 часа вчера, сигнал в полицията подал 55-годишния потърпевш. Той съобщил, че на ул. "Петър Парчевич", непознати за него мъж и жена го съборили на земята и му отнели портфейл с лични документи и 2800 лева.

Митничари откриха контрабандни цигари и алкохол в микробус на "Дунав мост"

Общо 210 литра бутилиран и фабрично запечатан алкохол и 10 000 къса цигари от различни марки открили митничари в микробус на ГКПП "Дунав мост". Това съобщиха днес от митницата. Микробусът пътувал от България за Белгия и Германия. Превозното средство било спряно за щателна проверка на граничния пункт в началото на седмицата.

По 6 месеца строг затвор получиха дует апаши, свили колата на съсед във Велико Търново

По обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново, осъдиха двама за извършена кражба на лек автомобил, като съдът им наложи наказания по шест месеца лишаване от свобода при строг режим, съобщиха от Апелативната прокуратура.  Обвиняемият М.Р. живеел в гр. В. Търново. В същият блок живеел пострадалият Б. Д.

Общо 5 г. затвор за организатори на канал за мигранти, разкрит след катастрофа с 10 трупа

Районният съд в Пазарджик осъди на 3г. и шест месеца затвор гражданинът на Афганистан Фарук Уафа като организатор на канал за емигранти. На съучастника му в канала Марио Йорданов от София съдът определи наказание от година и шест месеца лишаване от свобода. Каналът беше разкрит след жестока катастрофа, през юни 1017г.

Арестуваха 54-годишен габровец, прибрал над 150 бона от 18 "ало" измами

54-годишен жител на Габрово е задържан за 24 часа за участие в 18 телефонни измами в региона, с които са нанесени щети в размер на 107 320 лв., 22 425 евро, 265 щатски долара, 400 турски лири, голямо количество златни накити и юбилейни монети. Жертвите от Габрово и общината, Трявна и Севлиево са били подвеждани по схемите за помощ на полицията при

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber