22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7294575 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена) 22 години затвор за двойния убиец от язовир Въча (Обновена) www.24chasa.bg
Траянов в съда СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ/ Архив

Разследваният за двойно убийство край язовир Въча Виктор Траянов е осъден окончателно на 22 г. затвор. Върховният касационен съд е потвърдил присъдата, наложена му по-рано от Софийския апелативен съд.

Траянов трябва да плати и по 150 000 лв. обезщетение на близките на убитите Мартин Кючуков и Борис Сбирков. Те бяха застреляни с по 2 куршума на 16 ноември 2009 г. след сбирка на приятели в понтонна къща на язовира.

Траянов е избягал от местопрестъплението и е опитал да скрие следите си, но е заловен. Според ВКС той не е планирал убийствата предварително.

Решението на ВКС е взето на 7 февруари т.г., показа проверка на "24 часа".

Ето и съобщението за него, разпространено днес:

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението от 28.06.2018 г. на Софийския апелативен съд (САС) Виктор Траянов, известен като двойния убиец от язовир Въча, да бъде лишен от свобода за 22 години. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по жалби на подсъдимия и на частните обвинители и граждански ищци срещу въззивно решение от 28.06.2018 г. по в.н.о.х.д. № 506/2018 г. на САС.

С присъда на Софийския градски съд (СГС) подсъдимият Виктор Траянов е признат за виновен в извършването на четири престъпления: убийство на двама души, извършено през 2009 г. на плаваща база „Персенк“ във водите на язовир Въча, за което му е наложено наказание в размер на 20 г. „лишаване от свобода“; придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, като му е наложено наказание в размер на 2 г. „лишаване от свобода“; противозаконно повреждане на чужда движима вещ – лек автомобил, и деянието е извършено от служител в организация, извършваща охранителна дейност, като му е наложено наказание в размер на 2 г. „лишаване от свобода“; противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство, като деянието е извършено в пияно състояние, за което му е наложено наказание в размер на 3 г. „лишаване от свобода“. Съдът определя общо най-тежко наказание в размер на 20 г. „лишаване от свобода“, което на основание чл. 24 от НК увеличава с 5 г. – на 25 години „лишаване от свобода“. С присъдата са уважени частично и предявените граждански искове на конституираните по делото граждански ищци и частни обвинители в размер на по 150 000 лв.

Софийският апелативен съд изменя присъдата на СГС, като намалява наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за три от престъпленията: за придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси – на 1 г.; за противозаконно повреждане на чужда движима вещ – на 6 месеца; за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство – на 2 г. Намалено е увеличението на наказанието по реда на чл. 24 от НК от 5 на 2 г. и е определено общо най-тежко наказание в размер на 22 години „лишаване от свобода“.

Съдебният състав на ВКС приема касационните жалби за неоснователни. Според върховните съдии не са основателни оплакванията за съществено нарушение на процесуалните правила при недопускането на съкратено съдебно следствие от първоинстанционния съд. По отношение на твърдението, че това нарушение е довело до ограничаване правото на защита на подсъдимия, върховните съдии намират, че процесуалната позиция на подсъдимия да признае фактите, описани в обвинителния акт и обосноваващи предпоставките за ангажиране на наказателната му отговорност за осъществяване на конкретен престъпен състав, няма за задължителна последица разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие, а е необходимо към това волеизявление да се надгради преценката на решаващия съд за доказателствена подкрепеност на направеното признание на фактите. Ако такава преценка не се обосновава от събраните на досъдебното производство доказателствени материали, то не са налице предпоставките за разглеждане на делото при условията на съкратено съдебно следствие.

„Не са налице основания за отмяна на атакувания съдебен акт поради допуснато съществено процесуално нарушение и връщане на делото за ново разглеждане както на първоинстанционния, така и на въззивния съд. Само за пълнота следва да се отбележи, че даже и да е констатиран неправилен отказ да се проведе съкратено съдебно следствие, то това няма за последица отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане“, категорични са върховните съдии.

По повод оплакванията на частните обвинители и граждански ищци за неправилно оправдаване на подсъдимия по квалифициращото обстоятелство по чл. 116, ал. 1, т. 9 от НК (убийството да е извършено предумишлено) в мотивите на решението на ВКС се посочва фактологически обоснованият извод, че при извършване на убийството на двете лица не е имало основание да се приеме подсъдимият да е взел решение за извършването му предварително, в спокойно състояние, при обсъждане на мотивите за и против извършването му. Поведението на подсъдимото лице след извършване на убийството, което е определено от въззивния съд като подредено и целенасочено, по никакъв начин не влиза в конфликт с изводите за липса на предумисъл, защото последващо поведение по бягство от местопрестъплението и скриване на следите не може да е единствен факт за обосноваване на субективното психическо отношение на дееца към извършеното.

Относно оплакванията и в трите касационните жалби за явна несправедливост на наложеното на Виктор Траянов наказание съставът на ВКС не констатира нарушения при индивидуализацията на наказанията на подсъдимия за извършените престъпления, като крайната оценка на цялостната му престъпна дейност налага приложението на чл. 24 от НК с увеличаване на определеното общо наказание в размера, възприет от въззивния съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Мъжът, пребил възрастна съседка в София, остава за постоянно в ареста

Мъжът, задържан за побоя над възрастна жена в столичния квартал "Толстой", остава за постоянно в ареста, реши софийският градски съд, съобщи Би Ти Ви. Жената беше нападната преди десет дни пред дома си. Съседите им твърдят, че мъжът често проявявал агресия, а като малък е бил подложен на тормоз. След нападението жената е решила да се изнесе от

Ток за 38 000 лв откраднала животновъдна ферма в добричко село

Мащабна кражба на електроенергия от животновъдна ферма в добричкото село Котленци. разкри екип на ЕРП Север – съобщиха оттам. Неправомерно употребената електроенергия е в размер на над 160 000 KWh. Електромерът на стопанската ферма е манипулиран софтуерно, при което енергията се е трупала в невизуализиран регистър на устройството.

ВКС обяви решението за присъдите на петимата полицаи за смъртта на Чората

ВКС намали на 7 г. "лишаване от свобода" наказанието на петимата подсъдими полицаи за смъртта на Ангел Димитров (известен като Чората), съобщи на сайта си преди минути ВКС. С Решение № 284/19.04.2019 г. по наказателно дело № 1140/2018 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя изцяло решение № 4/06.07.2018 г., по в.н.о.х.д.

Съдът в Харманли глоби Мария Банева за катастрофа, отне й книжката

Районен съд Харманли днес постанови глоба за Мария Банева, майка на бизнесмена Николай Банев. Наказанието е заради катастрофа, която тя предизвика в началото на юли 2018 г в града. Тогава със средна телесна повреда бе Иван Иванов от града. Прокуратурата поиска Мария Банева да бъде освободена от наказателна отговорност и да получи глоба, съобщи БТА.

12-годишна съди баща си за 150 000 лв., пребивал майка й

12-годишна предяви граждански иск за 150 000 лева срещу баща си Атанас Стоянов. Заради жесток физически тормоз от негова страна майката на малката Поля се обесила. Самото момиченце не присъства на делото в пловдивския районен съд. Искът бе внесен от адвокат Теменужка Кривчева, назначена за нейн особен представител.

Младеж бяга от полицаи, после се оплака, че го набили

25-годишен младеж опита да избяга от полицейска проверка, а после се оплака, че след като го настигнали, униформените са го набили. Гонитбата се разиграла в столичния кв. "Студентски град" снощи. Полицаите опитали да спрат мъжа, за да го проверят. Вместо да се подчини, той хукнал да бяга, но бързо бил заловен.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Задържаха 71-годишен пиян, размахвал газов пистолет в заведение в Котел

В РУ-Котел е започнато бързо производство за хулиганство срещу 71-годишен мъж. Снощи към 21.00 часа бил подаден сигнал, че клиент на заведение в град Котел, в явно нетрезво състояние, размахва газов пистолет пред погледите на персонала. Незабавно на място пристигнал полицейски екип, който задържал мъжа.

Шофьор, предложи подкуп на полицай, и друг, катастрофирал с крадена кола, в ареста

Водач, предложил подкуп на полицаи, и друг - катастрофирал с краден автомобил, попаднаха в ареста на РУ-Годеч. Около 9.19 часа вчера, на второкласен път 81 в посока София, автопатрул на РУ-Годеч спрял за проверка товарен автомобил "Рено Трафик", чийто водач управлявал без поставен предпазен колан. С цел да избегне полагащата му се за това

Младеж, обвинен в опит за убийство, на съд за палеж

18-годишният Кристиан Тодоров, обвинен в опит за убийство на гард от дискотека "Гатсби" във Варна, е изправен пред съда с друго обвинение - палеж. Варненски окръжен съд даде ход на съдебното следствие по делото. Според обвинението, като непълнолетен, но като разбирал свойството и значението на извършеното и могъл да ръководи постъпките си,

Възрастен мъж цели котки от тераса, задържаха го с пушки и 680 патрона

Незаконно притежавани оръжия и боеприпаси са открили вчера дупнишки полицаи в жилището на 72-годишен местен жител. Той е възпроизвел изстрели от терасата си, за да цели котки, съобщиха от полицията. Процесуално-следствените действия са проведени в условия на неотложност. Сигналът за стрелба по котки е получен в МВР,

Откриха наркотици при полицейска спецакция в Лом

На 22.04.2019 г. около 16,00 ч. при провеждане на специализирана полицейска операция по опазване на обществения ред и противодействие на конвенционалната престъпност на ул. "Ломска" в село Комощица е спрян за проверка лек автомобил "Фолксваген Поло", управляван от 28-годишна жителка на с. Якимово. При извършената проверка на 25-годишния пътник от

Спецпрокуратурата обвини петима за участие в група за данъчни измами, ощетила бюджета с близо 9 милона

Специализираната прокуратура обвини петима за участие в група за данъчни измами, ощетила бюджета с поне 8 860 057 лева.  Един от тях все още е в чужбина, информират от държавното обвинение. До момента е установено, че от 2014 г. до април тази година групата избегнала плащането на корпоративен данък и ДДС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber