Журналисти на свободна практика отидоха при БСП за едно, а (не) се разбраха за ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7293382 Журналисти на свободна практика отидоха при БСП за едно, а (не) се разбраха за ЦИК Журналисти на свободна практика отидоха при БСП за едно, а (не) се разбраха за ЦИК www.24chasa.bg
Корнелия Нинова и депутатката Елена Йончева разговаряха с журналистите. СНИМКА: БСП

Неправителствена организация опроверга “Позитано”, че заедно искат смяната на избирателната комисия

Нинова обяви, че не разбира острата реакция на група, помолила я да защити свободата на словото

От Асоциацията на европейските журналисти поискали срещата с БСП заради Закона за защита на личните данни и президентското вето. СНИМКА: БСП

Журналисти отидоха за едно при Корнелия Нинова, откъм “Позитано” пуснаха, че са се обединили за друго, а после и двете страни се уточняваха кой какво е подкрепил всъщност.

В едно изречение така се разви конфузната ситуация между Асоциацията на европейските журналисти и лидера на БСП в понеделник.

Представители на неправителствената организация (виж по-долу нейните членове - б.р.), обединяваща журналисти на свободна практика, колеги от “Капитал”, “Дневник”, “Господари на ефира”, както и активисти на швейцарската екоорганизация WWF са били на “Позитано”, за да обсъдят

промените в

Закона за защита

на личните данни

и дали те ще

доведат до

цензура

и автоцензура в медиите. Аналогична среща е била поискана и от ГЕРБ, която колегите се надяват да се случи до края на седмицата.

На “Позитано” са ги посрещнали Корнелия Нинова и Елена Йончева. След разговора излезе новината, че БСП и Асоциацията на европейските журналисти са “за” смяна на Централната избирателна комисия.

В момента сме свидетели на груба цензура от ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен, заявила лидерката на БСП на срещата.

Според партийното съобщение “асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона”. Ето какво още обяви червеният пресцентър: С представителите от Асоциацията на европейските журналисти - България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. Нинова призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос. “Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпрекиче имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, казва още лидерът на БСП.

Тутакси Асоциацията на европейските журналисти обаче написа опровержение и го прати на всички медии.

След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата. Единствените въпроси, които са в полето на действие, са тези, засягащи свободата на изразяване и състоянието на медийната среда. По тази причина АЕЖ държи да опровергае твърдението от съобщение до медиите на БСП, изпратено в понеделник, че е подкрепила смяната на състава на ЦИК, обясниха от асоциацията.

“Отидохме на срещата да обсъдим алинеята с 10-те критерия в Закона за защита на личните данни, които засягат свободата на словото. Затова получихме и мандат от Управителния съвет на асоциацията. Няма как да изразим позиция, която не е в нашето ниво на компетентност”, обясни Иван Радев от АЕЖ пред “24 часа”.

По думите му

в края на

разговора е

повдигната и

темата за

изборите

От БСП им обяснили, че ще търсят подкрепата на журналисти, за да бъде гарантирана прозрачността на изборния процес. “Беше споменато, че БСП ще искат и промяна в състава на ЦИК. Странно е, че се стигна до извод, че сме се обединили в позициите си по тази тема, тъй като ние не сме хората, които могат да ги подкрепят за подобно нещо”, каза още Радев и

категорично

отрече АЕЖ да

влиза в

договорки с БСП

“Темата ЦИК не е предмет на нашата дейност. Тя ни засяга дотолкова, доколкото от нея зависят изборите, след които трябва да бъде гарантирано съществуването на свободни медии”, обясни Ирина Недева, председател на АЕЖ, пред “24 часа”. Тя не е присъствала на срещата, тъй като по същото време води предаване по БНР, където работи.

В късния следобед самата Нинова коментира, че не разбира реакцията на Асоциацията на европейските журналисти, които тя приела по тяхна молба.

В контекста на свободата на словото лидерът на БСП споменал “политическия процес срещу Елена Йончева”, както и необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В изявлението на лидера на БСП вече отсъстваше новината, че АЕЖ и социалистите искат смяна на ЦИК.

Кой кой е в АЕЖ

40 души членуват на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) у нас. Повечето от тях са журналисти на свободна практика, други работят в български и чужди медии, има и преподаватели по журналистика.

“Всеки, който желае да членува, трябва да подаде заявление и да прати свои текстове. Одобряваме всеки персонално, медията, в която работи, не е водеща. Най-важното условие за прием е човек да спазва принципите на професионалната журналистика”, обясни Ирина Недева, председател на Управителния съвет на асоциацията. Тя е редактор и водещ на сутрешните предавания на програма “Хоризонт” на БНР.

В управителния съвет влизат още 6-има души. Боряна Джамбазова и Димитър Кенаров са на свободна практика. Камелия Иванова е кореспондент за немската обществена телевизия ARD. Мария Черешева е кореспондент на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) за България. Росен Босев работи във в. “Капитал”. Илия Вълков е в сайта “Клуб Z” и преподава журналистика.

Иван Радев е в неправителствения сектор и освен в АЕЖ - България, работи и за природозащитната организация WWF. Още трима от членовете на АЕЖ работят за същата организация, като Владимир Иванов оглавява комуникационния отдел на WWF.

Поне 10-ина от членовете на асоциацията са на свободна практика, трима са журналисти в “Дневник.бг”, трима са редактори и кореспонденти в “Господари на ефира”, има по един представител на програмите “Христо Ботев” и “Хоризонт” на БНР, един от тв “Блумбърг”, както и чужди журналисти, които работят у нас. Едно от малкото известни на широката публика имена е на Диана Иванова, която създаде международния фестивал на спомените в с. Бела Речка. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Най-културните софиянци живеят в “Яворов” и “Гео Милев”

Най-много се ходи на концерти, следвани от изложбите и филмовите прожекции Поне веднъж месечно ходят на културно събитие софиянци, живеещи в близките до центъра квартали - “Яворов”, “Христо Смирненски”, “Подуяне” и “Гео Милев”. За разлика от жителите на “Младост”, които казват, че ходят на кино, театър или концерт до 6 пъти годишно.

МВР пусна видео от задържането на Митьо Очите. Вижте го (Видео, снимки)

Министерството на вътрешните работи пусна видео от задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите тази вечер. Той кацна с белезници в 20:50 ч. на летище София от Истанбул. 3-ма служители на Главна дирекция "Охрана" го конвоираха до следствения арест на столичния булевард "Г. М. Димитров. Утре той ще бъде запознат с обвиненията срещу него.

Нова ЦИК най-рано по Коледа, преференциите на практика невъзможни (Обзор)

Хартиената бюлетина остава за близо милион българи по малките села и в чужбина 15 часа пленарен ден - така депутатите приеха промените в Изборния кодекс. Заседанието, започнало сутринта в деня на виното и любовта, приключи час след полунощ. Двете основни промени предвиждат минаване към машинно гласуване след двата вида избори т. г.

Бойко Ноев: Отравянето на Гебрев е съчетание на български и руски интереси

Опитите за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и управителят на неговата фирма са съчетание на български и руски интереси в оръжейния бизнес. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването "Панорама" по БНТ. "За мен няма съмнение, че опитът за убийство е съчетание на български и руски интереси в оръжейния бизнес".

Кирил Ананиев: Ваксинирайте децата си! Ваксините не са враг на вашите деца

Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем заразата с морбили. Изпратили сме подробни указания на районните здравни инспекции. Осигурени са и необходимите ваксини, ако се налага извънредна ваксинация, увери здравният министър Кирил Ананиев при гостуването си в студиото на "Панорама" по БНТ.

КАТ взема още от най-злите камери

Пътна полиция ще се снабди с 84 нови устройства на триноги, които да ловят нарушителите “Пътна полиция” ще купи още 84 камери на триноги до края на 2019 г., съобщи в интервю за “24 часа” началникът на отдела комисар Росен Рапчев. В момента КАТ разполага с 28 такива. Те засичат по няколко коли, каращи с превишена скорост,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Митьо Очите кацна с белезници на летище София (Снимки)

Димитър Желязков - Митьо Очите, в 20:50 часа кацна с белезници на летище София от Истанбул. Той е придружаван от 3 служители на Главна дирекция Охрана, които ще го конвоират до следствения арест на булевард "Г. М. Димитров".  Очите бе върнат у нас след искане за екстрадиция по дело, което води специализираната прокуратура срещу него за банда за

Стрес след взрива от морбили – гняв срещу майки, които отказват ваксини

Общественото мнение се преобърна след взрива от болни от дребната шарка морбили. Поражда се гняв срещу т. нар. антиваксъри - хората, които отказват ваксини. До момента има доказани лабораторно 5 случая на морбили, за други 12 очакваме потвърждение в петък, съобщи Радосвета Филипова, експерт в Министерството на здравеопазването.

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Фирмите имат срок до 31 май да декларират реалните си собственици До 31 май всички фирми и неправителствени организации трябва да обявят в Агенцията по вписванията действителните си собственици, ако те са офшорки. Това предвижда публикуваният правилник към Закона за мерките срещу изпирането на пари. Той е приет в края на 2018 г.

Радев: Ще действам институционално спрямо промените в Изборния кодекс

Ще действам институционално. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на репортери дали ще наложи вето върху гласуваните вчера промени в Изборния кодекс. Радев бе на среща с местния бизнес и с дипломати в Хасково, предаде БТА. Ще взема решение когато законът дойде при мен. Тогава ще преценя как да постъпя, уточни държавният глава.

Български военни наградени с отличия на Въоръжените сили на САЩ

Трима български военнослужещи - полковник Георги Маргитин, старшина Явор Бехар и майор Пламен Бончев, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ в периода януари - юли 2018 г., получиха днес военни отличия, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Те са удостоени от министъра на Сухопътните войски на САЩ за проявен

Прочете ли петия брой на "Космос"?! Списанието с експедиция до Антарктида дълбоко в недрата

Прочете ли петия брой на "Космос"?! Виж как списанието стигна да Антарктида с експедиция дълбоко в недрата заедно със специалния пратеник Мария Чернева. Научи и какво награди очакват всеки, който разплете загадката в "Космос" във видеото.  "Крачиш по дъното на древен океан". Да беше някой друг, да се засмея като на шега.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber