Журналисти на свободна практика отидоха при БСП за едно, а (не) се разбраха за ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/7293382 Журналисти на свободна практика отидоха при БСП за едно, а (не) се разбраха за ЦИК Журналисти на свободна практика отидоха при БСП за едно, а (не) се разбраха за ЦИК www.24chasa.bg
Корнелия Нинова и депутатката Елена Йончева разговаряха с журналистите. СНИМКА: БСП

Неправителствена организация опроверга “Позитано”, че заедно искат смяната на избирателната комисия

Нинова обяви, че не разбира острата реакция на група, помолила я да защити свободата на словото

От Асоциацията на европейските журналисти поискали срещата с БСП заради Закона за защита на личните данни и президентското вето. СНИМКА: БСП

Журналисти отидоха за едно при Корнелия Нинова, откъм “Позитано” пуснаха, че са се обединили за друго, а после и двете страни се уточняваха кой какво е подкрепил всъщност.

В едно изречение така се разви конфузната ситуация между Асоциацията на европейските журналисти и лидера на БСП в понеделник.

Представители на неправителствената организация (виж по-долу нейните членове - б.р.), обединяваща журналисти на свободна практика, колеги от “Капитал”, “Дневник”, “Господари на ефира”, както и активисти на швейцарската екоорганизация WWF са били на “Позитано”, за да обсъдят

промените в

Закона за защита

на личните данни

и дали те ще

доведат до

цензура

и автоцензура в медиите. Аналогична среща е била поискана и от ГЕРБ, която колегите се надяват да се случи до края на седмицата.

На “Позитано” са ги посрещнали Корнелия Нинова и Елена Йончева. След разговора излезе новината, че БСП и Асоциацията на европейските журналисти са “за” смяна на Централната избирателна комисия.

В момента сме свидетели на груба цензура от ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен, заявила лидерката на БСП на срещата.

Според партийното съобщение “асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона”. Ето какво още обяви червеният пресцентър: С представителите от Асоциацията на европейските журналисти - България беше обсъден и въпросът за честността на изборите. От Асоциацията и БСП се обединиха, че смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона. Нинова призова за обща и надпартийна позиция по този въпрос. “Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпрекиче имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”, казва още лидерът на БСП.

Тутакси Асоциацията на европейските журналисти обаче написа опровержение и го прати на всички медии.

След края на официалната част от БСП повдигнаха темата за предстоящите избори и заявиха, че ще търсят подкрепата на журналистите за осигуряване на честен изборен процес. Бе споменато и желанието на партията за смяна на настоящия състав на ЦИК. Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските журналисти и нито сега, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по темата. Единствените въпроси, които са в полето на действие, са тези, засягащи свободата на изразяване и състоянието на медийната среда. По тази причина АЕЖ държи да опровергае твърдението от съобщение до медиите на БСП, изпратено в понеделник, че е подкрепила смяната на състава на ЦИК, обясниха от асоциацията.

“Отидохме на срещата да обсъдим алинеята с 10-те критерия в Закона за защита на личните данни, които засягат свободата на словото. Затова получихме и мандат от Управителния съвет на асоциацията. Няма как да изразим позиция, която не е в нашето ниво на компетентност”, обясни Иван Радев от АЕЖ пред “24 часа”.

По думите му

в края на

разговора е

повдигната и

темата за

изборите

От БСП им обяснили, че ще търсят подкрепата на журналисти, за да бъде гарантирана прозрачността на изборния процес. “Беше споменато, че БСП ще искат и промяна в състава на ЦИК. Странно е, че се стигна до извод, че сме се обединили в позициите си по тази тема, тъй като ние не сме хората, които могат да ги подкрепят за подобно нещо”, каза още Радев и

категорично

отрече АЕЖ да

влиза в

договорки с БСП

“Темата ЦИК не е предмет на нашата дейност. Тя ни засяга дотолкова, доколкото от нея зависят изборите, след които трябва да бъде гарантирано съществуването на свободни медии”, обясни Ирина Недева, председател на АЕЖ, пред “24 часа”. Тя не е присъствала на срещата, тъй като по същото време води предаване по БНР, където работи.

В късния следобед самата Нинова коментира, че не разбира реакцията на Асоциацията на европейските журналисти, които тя приела по тяхна молба.

В контекста на свободата на словото лидерът на БСП споменал “политическия процес срещу Елена Йончева”, както и необходимостта от надпартийно обединение за честни избори. В изявлението на лидера на БСП вече отсъстваше новината, че АЕЖ и социалистите искат смяна на ЦИК.

Кой кой е в АЕЖ

40 души членуват на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) у нас. Повечето от тях са журналисти на свободна практика, други работят в български и чужди медии, има и преподаватели по журналистика.

“Всеки, който желае да членува, трябва да подаде заявление и да прати свои текстове. Одобряваме всеки персонално, медията, в която работи, не е водеща. Най-важното условие за прием е човек да спазва принципите на професионалната журналистика”, обясни Ирина Недева, председател на Управителния съвет на асоциацията. Тя е редактор и водещ на сутрешните предавания на програма “Хоризонт” на БНР.

В управителния съвет влизат още 6-има души. Боряна Джамбазова и Димитър Кенаров са на свободна практика. Камелия Иванова е кореспондент за немската обществена телевизия ARD. Мария Черешева е кореспондент на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) за България. Росен Босев работи във в. “Капитал”. Илия Вълков е в сайта “Клуб Z” и преподава журналистика.

Иван Радев е в неправителствения сектор и освен в АЕЖ - България, работи и за природозащитната организация WWF. Още трима от членовете на АЕЖ работят за същата организация, като Владимир Иванов оглавява комуникационния отдел на WWF.

Поне 10-ина от членовете на асоциацията са на свободна практика, трима са журналисти в “Дневник.бг”, трима са редактори и кореспонденти в “Господари на ефира”, има по един представител на програмите “Христо Ботев” и “Хоризонт” на БНР, един от тв “Блумбърг”, както и чужди журналисти, които работят у нас. Едно от малкото известни на широката публика имена е на Диана Иванова, която създаде международния фестивал на спомените в с. Бела Речка. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Плоскост от новострояща се сграда падна върху човек в столицата

Плоскост от новострояща се сграда на ул. „д-р Атанас Москов” в столичния квартал Младост падна и удар човек по главата, информира Би Ти Ви. Пострадалият е мъж на средна възраст, без сериозни травми. По думите на свидетели, по време на инцидента е имало силен вятър. Хората, живеещи в района са обезпокоени,

Още колко убийци да помилваме?

Парламентът ще обсъжда наесен варианти за затваряне на възможността за съкратен процес при жестоки престъпления “24 часа” получи от юриста Иван Тодоров конкретен текст за промяна в НПК и НК и се обърна към депутати от различни цветове Още колко убийци ще помилваме? Този въпрос отправя журналистът Слави Ангелов по повод на съкратеното производство,

Шефът на НСО сам поиска да го освободят (Oбзор)

Данчо Дяков напуска от 30 август, все още няма кандидати за нов началник на гардовете на властта Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков сам е поискал да бъде освободен от поста си. В рапорта си за напускане до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов той е изтъкнал лични причини за молбата си.

Падна част от таван в Александровска болница

Падна част от тавана на Клиниката по алергология в столичната Александровска болница. При инцидента няма пострадали. Според директора на болницата причината за срутването е възрастта на сградата. Тя е построена преди повече от 100 години, информира БНТ. Причината за срутването на тавана в Клиниката по алергология вероятно е спукана греда.

Задържаха мъж, откъртил перките на "Графа", след като жена му се пребила (Обзор)

Новите чугунени колчета вече поръчани, подмяната трябва да започне другата седмица, обещават от общината Мъжът, който изкърти перките на столичната улица “Граф Игнатиев”, е с повдигнато обвинение за повреждане на чужда собственост по хулигански подбуди. Гневът на Александър Рогачев срещу ограничителите избухна във вторник,

Радев ще участва утре в похода за оборудване на заслона до Кончето в Пирин

На 22 август, четвъртък, президентът Румен Радев ще изпълни поетия ангажимент към Асоциацията на планинските водачи в България за оборудване на новоизградения заслон до седловината Кончето в Пирин планина. Заедно с планински водачи, спасители и доброволци, президентът ще участва в поход, с който ще бъдат доставени материали за заслона

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

30 години след “голямата екскурзия” наши изселници се завръщат от Турция

-  Те са като щъркелите - идват всяка пролет и наесен си заминават, казва кметът на с. Широко поле Шукри Мехмед, където дойдоха 42 семейства - Теглят ги носталгията по родното и спокойствието на Родопите - Харчат пенсиите си у нас, гледат зеленчуци и кокошки “Те са като щъркелите - идват всяка пролет, а наесен си заминават”,

Пената след новина за операция: Нищо ми няма, кой не ходи на зъболекар

Легендарният Димитър Пенев претърпя спешна операция, събщи Lupa.bg. Стратега от Мировяне получил силни болки в неделя вечерта и в понеделник бил на зъболекарски стол. Оказало се, че освен болния зъб, който му създавал проблеми, трябвало да бъдат премахнати и два кътника. Болезнената интервенция продължила няколко часа,

Военен спаси беззащитна жена в Карлово и догони нейния грабител

Военнослужещ от 61-ва Стрямска механизирана бригада е предотвратил престъпление срещу беззащитна жена, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. По време на домашен отпуск, на 9 август 2019 г. около 12.00 ч. по обяд в Карлово старши сержант Цвятко Делков чува викове за помощ от беззащитна жена, която току-що е била ограбена.

57-годишен мъж от Своге почина след ухапване от плъх

57-годишен мъж от Своге почина след ухапване от плъх. Човекът е бил заразен с лептоспироза, потвърдена лабораторно. Той е приет в интензивно отделение на УМБАЛ "Св. Анна“ в София в тежко общо здравословно състояние, информира TrafficNews. Заболява около 2 седмици преди хоспитализацията с тахикардия, задух и иктер (пожълтяване).

Окончателно: Оперират Стефан Данаилов в Бургас

Съобразявайки се със становищата на консултиращите специалисти от МБАЛ “Бургасмед“, УМБАЛ “Софиямед“ и Военно Медицинска Академия, и взимайки предвид всички възможни рискове от транспортирането на пациента г-н Стефан Данаилов до София, и зачитайки неговото и на близките му желание, екипът от лекуващи и консултиращи лекари взе решение операцията да

717 нарушения на скоростта са установени при операция в Монтана

717 нарушения на скоростните режими са установени на територията на област Монтана по време на специализираната полицейска операция за контрол на скоростта, проведена от 12 до 18 август по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL. Най-големият брой нарушения са установени от мобилна камера – 335

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber