Руският посланик: Приветстваме идеята за хъб “Балкан”, ще превърне България в енергиен център

https://www.24chasa.bg/novini/article/7293168 Руският посланик: Приветстваме идеята за хъб “Балкан”, ще превърне България в енергиен център Руският посланик: Приветстваме идеята за хъб “Балкан”, ще превърне България в енергиен център www.24chasa.bg
Инициативата бе отбелязана със специална снимка на посланик Макаров. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Анатолий Макаров отговаря на въпроси на българи във фейсбук

Альоша Янев: Господин посланик, защо Русия дава на ГЕРБ газов хъб “Балкан”?

- Ние подкрепяме стремежа на България към енергийна сигурност и в тази връзка приветстваме идеята за хъб “Балкан”, чрез която България може да стане енергиен център на Югоизточна Европа. Най-важното е диверсифициране на източниците на енергийни доставки, за което много се говори в ЕС, да не накърнява националните интереси.

Нивелин Ненов: Русия обича ли България?

– Много!

Станислав Балчев: От коя част на Русия е родом?

– От Москва.

Здравка Чешмеджиева: Уважаеми г-н посланик, изключително много желая да се възстановят братските връзки с България и Русия! Прави впечатление, че в тази насока малко се работи! Обичам Русия като втора родина! Но използвате ли си правомощията, създавайки чести контакти с нашите политици? Посланикът на САЩ непрекъснато поддържа близка връзка с МС и президентството! Вие имате ли такава възможност? Само тесни контакти с политиците ни и народа ще възродят святата дружба между двата народа! Въпросът е имате ли тази възможност за контакти?

– Поддържам добри работни контакти с членове на политическото ръководство на България, за което им благодаря. Ще работя и по-нататък за подобряване на руско-българските отношения и се надявам и занапред да срещам разбиране от българската страна.

Zahari Stoilov: Румен Радев на заплата ли е при вас?

– Не.

Mitko Kurtev: Защо имаме такова голямо, отрицателно за нас търговско салдо, защо пречите всячески и умишлено на износа на български продукти в страната ви?

– Наопаки, бихме се радвали търговията между Русия и България да се развива и в двете посоки. Дори имаме тук търговско представителство, което оказва подкрепа на бизнеса. Руският пазар е голям, така че и за българските производители има място. Стига да имат желание.

Елена Михова: Като чета въпросите на другите, ми се иска да разбера как се справяте с честата неприязън и неодобрение, които са задължителна част от тежката корона, която трябва да носи държава като Русия? Boris Krumov: Как се справяте с крайно поляризираното българско общество по отношение на Русия, и най-вече с омразата?

– Кучетата лаят, керванът си върви. Нали така казват в България?

Ivajlo Valentinov Dukov: Господин посланик, в РФ някой обръща ли внимание на всевъзможните декларации, мнения, изказвания от България спрямо РФ и нейните политики?

– Разбира се, че думите не минават незабелязано, и от тях до голяма степен зависи нагласата на ръководството на страната ни към развитието на руско-българския диалог. Въпреки това много добре разбираме, че често има разлика между политическите декларации и настроението на народа, така че и други неща се вземат предвид.

Тодоръ Д. Борисовъ: Колко на брой са българските младежи, кандидатстващи за безплатно образование в Руската федерация след завършено средно образование, и дали броят на кандидатите се увеличава всяка година?

– Годишно имаме около 500 заявки от българските абитуриенти да следват в Русия по нашата програма за безплатно образование. Квотата за България е около 220 души, така че почти всеки втори успява да замине за Русия.

Dimitar Zlatarov: Г-н посланик, бих искал да ви задам въпрос, свързан с напрежението, което се поражда от струпването на войски на НАТО в близост до руската граница. Според вас това би ли могло да се тълкува само като провокация от силите на НАТО, или съществува реална опасност от реален конфликт между НАТО и Русия? Дали според вас е възможно кризата в отношенията между България и Русия в бъдеще да бъде преодоляна? И в тази връзка кога г-н Путин ще посети България?

– Дай боже до реалния конфликт никога да не се стигне – нали има още хора, които добре помнят поуките на Втората световна война. Не бих говорил за криза в отношенията между Русия и България, по-скоро за нереализиран потенциал, който трябва да започнем да използваме. И третия ви въпрос – надявам се, че това ще се случи по време на моя мандат. Той има покана, а над конкретното съдържание в момента работим заедно с българската страна.

Ирена Панкева: Господин посланик! Ясно ви е, че злословията тук не изразяват ничие мнение, още по-малко – на българския народ!... Лично на мен ми е любопитно какви качества е необходимо да притежава добрият дипломат, за да се справя с реални дипломатически затруднения?

– Трябва да бъде достатъчно образован, да се ориентира добре в международната ситуация, да разбира от човешката психология и да обича страната, в която работи. Притежаването на чувство за хумор също е от плюсовете. Тогава и дипломатическите затруднения, а и всички други се преодоляват по-лесно.

Daniel Ivanov: Няма ли да нападате, пред разпад сте?

– Как да нападаме, ако сме пред разпад? Ако оставим хумора настрани, нито се каним да нападаме някого, нито сме пред разпад. Подведоха ви фалшивите новини.

Александър Костадинов: Ваше Превъзходителство! Ако се съберем 100 000 русофили и с подписка поискаме от Владимир Владимирович да изпрати отряд “Алфа” да елиминира соросоидите в България, има ли шанс?

– Шанс няма, защото, за разлика от някои страни, не се намесваме във вътрешните работи на други държави и не предоставяме военна помощ без получаване на съответни молби от легитимното ръководство на въпросните държави.

 Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров започна да отговаря в понеделник на въпроси на българи, зададени на страницата на посолството във фейсбук. Повод за инициативата “Попитай посланика” бе Денят на дипломатическия работник, който се отбелязва в Русия на 10 февруари.

“Ако отдавна сте искали да попитате посланика за нещо, ето ви шанс! Оставяйте свои въпроси под този пост, а ние в неделя ще изберем най-интересните от тях! Отговори ще публикуваме тук, на нашата страница”, пишеше на страницата на посолството.

За броени часове под публикацията се появиха стотици въпроси, зададени и от русофили, и от русофоби. От посолството съобщиха, че до 10 февруари са били събрани 2500 коментара.

Всичките питания са сортирани в тематични групи. Най-много българите се интересували от това кога ще паднат визите за Русия. На второ място бил въпросът как се получава руско гражданство, а на трето - кога ще дойде руският президент Владимир Путин в България. Четвъртата тема, която най-много вълнува българите, е как може да се възползват от безплатно образование в Русия. Има въпроси, свързани с “Турски поток” и “Южен поток” и бъдещето им, както и призиви Москва да спре платените си тролове и молби да освободи България от САЩ. Много българи настояват Русия да върне българските архиви, изнесени след влизането на Червената армия в България през 1944 г. Сред коментарите има шеговити и саркастични въпроси.

От руското посолство уточниха пред “24 часа”, че ще отговарят на всички въпроси, но не и на лични мнения. В следващите дни посолството ще публикува други отговори в рубриките “ Въпроси по същество” и “Най-забавни въпроси!”. От посолството на Москва предоставиха специално за “24 часа” един от въпросите, които ще бъдат публикувани в идните дни. Прочетете и отговорите на посланик Анатолий Макаров, оповестени в понеделник.

КАКВО ПИТАТ БЪЛГАРИТЕ

l Кога ще изтеглите войските си от Украйна? Кога ще освободите украинските и кримско-татарските политически затворници? Кога ще прекратите репресиите срещу кримските татари?

l Докога държавата ви и патриархът ще се изказват за България, все едно е руски протекторат?

l Kога Руската федерация ще върне заграбените архиви на царска България?

l Има ли шанс България все пак да стане 16-а република на СССР? Ако да, КОГА? Питам, защото имам долари за харчене, а “Кореком” спря да съществува с идването на скапаната демокрация.

l Какви ходове са необходими, за да се премести паметникът на Съветската армия в двора на руското посолство?

l Има ли възможност за валутен борд с рублата при евентуално напускане на ЕС?

l Докога ще плащате на интернет тролове?

l Г-н Макаров, радвам се, че имам възможност да се докосна до вас! Въпросът ми е: Чувствате ли обичта и подкрепата на болшинството българи към нашата по-голяма сестра РУСИЯ? И ще ни простите ли предателството, което не е по вина на болшинството българи? Благодаря!

l Защо плащаме най-скъпия руски газ в цяла Европа (от което следва повишение на цените на абсолютно всичко)?

l Ваше Превъзходителство, в унисон с последните събития: след като Тръмп може да посочи по собствено желание нов президент на Венецуела вместо законно избрания от народа, защо Путин не посочи нов премиер на България?

l Кога ще ни освобождавате пак и ще има ли концлагери, а народен съд? Ще избиете ли интелигенцията отново, ще назначите ли пастири и овчари на ръководни постове? След последното “освобождение” ни взехте златния резерв, при следващото какво планувате?

l Г-н посланик, надявам се да допринесете, за по-лесно посещаване на РФ, дори и безвизов режим, за да може по-лесно да почерпим от руската култура, бит и наука.

l След като много държите на българо-руската дружба, защо на 24 май обидихте целия български народ, като обявихте, че писмеността ви е дошла не от България, а от Македония? Също така поддържате ли тезата, формулирана от Белград и Москва, че съществува “македонска” нация и език?

l Баща ми преди около 40 гoдини си беше направил вноска за една лада, та питам дали е готова вече?

l Говорите ли български език? За Трети март ще поздравите ли българския народ за националния празник със стих на български език, както направиха други посланици миналата година?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Димитър Иванов: "Апартаментгейт" не е само политически

Всяка година България трябва да получава лист със собствеността на българските граждани в чужбина, 94 страни сме подписали това, каза пред bTV финансистът Димитър Иванов. "Апартаментгейт" за мене не е само политически, той трябва да се отрази и законодателно. Промените, които се предлагат в закона против изпирането на пари,

ЦИК определя днес номерата на партиите за евроизборите

Централната избирателна комисия ще определи днес чрез жребий номерата на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май. Ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите по време на предизборната кампания по БНТ и БНР за евровота.

Сексуалният живот на маминото детенце

Все по-често пред компютъра и по-рядко с партньор 30-годишната Таша току-що бе разкопчала последното копче на ризата на мъжа, когото от месеци за първи път бе успяла да вкара в спалнята си, когато усети, че някой се опитва да отвори вратата. Цялата възбуда от докосването между двамата се изпари, тъй като си спомни, че живее при майка си.

Изпариха лазерно тумор, бъбрекът е запазен и работи (Обзор)

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков. Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира.

Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор)

Вилното селище “Велика” е финансирано с 372 хил. лв. по договор от 2010 г. Съдружник е Анатоли Стоянов - баща на арх. Пламен Тодоров Полицията ще проверява дали е имало туристи там и плащани ли са данъци Водачът на европейската листа на БСП съветва “жълто-кафяви сайтове” да спазват журналистическите правила за разследвания Прокуратурата започва

Националът Страхил Попов потресен от присъдите по делото "Чората"

Футболистът от националния отбор по футбол Страхил Попов изрази мнение по повод осъдителните присъди на петима полицаи във връзка със смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората. Той почина при полицейска акция на 10 ноември 2005 г., а следствието и съдебният процес продължиха почти 14 години. В крайна сметка полицаите бяха окончателно осъдени

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Училището ще възпитава децата на 16 ценности, нагласи и умения

- Заедно със семейството ще ги учи да се гордеят с България, да уважават европейските ценности, на доброволчество и на работа в екип - Учениците ще разрешават конфликти по неагресивен начин - Подрастващите ще придобият нетърпимост към корупцията Учителите ще възпитават децата на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност.

Захариева: България и българите се опълчиха на омразата, расизма и ксенофобията

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри ритуалната седерна вечеря - началото на еврейския празник Песах, на която външният ни министър е домакин за втора поредна година. „В години, когато за съжаление виждаме растящ национализъм, прояви на ксенофобия и език на омразата, имаме нужда от повече подобни инициативи“,

УНСС пред фалит! Спори с правителството кой трябва да плати новия корпус (обзор)

Сметките му пред запор, може да спрат стипендиите на студентите и заплатите на преподавателите. Финансовото министерство праща проверка Най-големият университет в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус.

Волен взе русофил водач на листата, при Симеонов има ром (Обзор)

Окончателно: 13 партии и 8 коалиции с кандидати, ЦИК тегли жребия утре С разиграване на номерца регистрираха листите си в ЦИК НФСБ и “Атака”. И двете партии заявиха един и същи час, но Валери Симеонов изпревари Волен Сидеров, което пък наложи вторият да изчака партньора си в “Обединени патриоти” да си тръгне, преди да се появи в комисията.

Дъжд с частици от Сахара валя в Смолян, на Рожен - сняг

Дъжд, примесен с пясъчни частици валя днес в Смолян, предаде БТА. От Метеорологичната станция на Рожен обясниха, че вероятно става дума за оцветен валеж с пясъчни частици от Сахара, който се наблюдава обичайно през пролетта в региона. На Рожен през деня е паднал лек снеговалеж. Метеорологичната станция ще обобщи утре информацията дали и в други

Пенсионира се върховна съдийка, решавала делата Белнейски и Чеци

Една от най-известните в магистратските среди наказателни съдийки от Върховния касационен съд (ВКС) Капка Костова бе пенсионирана от Висшия съдебен съвет (ВСС). По предложение на Лозан Панов тя получи грамота и почетен знак, както и парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм и за безупречно и образцово изпълнение на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber