Руският посланик: Приветстваме идеята за хъб “Балкан”, ще превърне България в енергиен център

https://www.24chasa.bg/novini/article/7293168 Руският посланик: Приветстваме идеята за хъб “Балкан”, ще превърне България в енергиен център Руският посланик: Приветстваме идеята за хъб “Балкан”, ще превърне България в енергиен център www.24chasa.bg
Инициативата бе отбелязана със специална снимка на посланик Макаров. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Анатолий Макаров отговаря на въпроси на българи във фейсбук

Альоша Янев: Господин посланик, защо Русия дава на ГЕРБ газов хъб “Балкан”?

- Ние подкрепяме стремежа на България към енергийна сигурност и в тази връзка приветстваме идеята за хъб “Балкан”, чрез която България може да стане енергиен център на Югоизточна Европа. Най-важното е диверсифициране на източниците на енергийни доставки, за което много се говори в ЕС, да не накърнява националните интереси.

Нивелин Ненов: Русия обича ли България?

– Много!

Станислав Балчев: От коя част на Русия е родом?

– От Москва.

Здравка Чешмеджиева: Уважаеми г-н посланик, изключително много желая да се възстановят братските връзки с България и Русия! Прави впечатление, че в тази насока малко се работи! Обичам Русия като втора родина! Но използвате ли си правомощията, създавайки чести контакти с нашите политици? Посланикът на САЩ непрекъснато поддържа близка връзка с МС и президентството! Вие имате ли такава възможност? Само тесни контакти с политиците ни и народа ще възродят святата дружба между двата народа! Въпросът е имате ли тази възможност за контакти?

– Поддържам добри работни контакти с членове на политическото ръководство на България, за което им благодаря. Ще работя и по-нататък за подобряване на руско-българските отношения и се надявам и занапред да срещам разбиране от българската страна.

Zahari Stoilov: Румен Радев на заплата ли е при вас?

– Не.

Mitko Kurtev: Защо имаме такова голямо, отрицателно за нас търговско салдо, защо пречите всячески и умишлено на износа на български продукти в страната ви?

– Наопаки, бихме се радвали търговията между Русия и България да се развива и в двете посоки. Дори имаме тук търговско представителство, което оказва подкрепа на бизнеса. Руският пазар е голям, така че и за българските производители има място. Стига да имат желание.

Елена Михова: Като чета въпросите на другите, ми се иска да разбера как се справяте с честата неприязън и неодобрение, които са задължителна част от тежката корона, която трябва да носи държава като Русия? Boris Krumov: Как се справяте с крайно поляризираното българско общество по отношение на Русия, и най-вече с омразата?

– Кучетата лаят, керванът си върви. Нали така казват в България?

Ivajlo Valentinov Dukov: Господин посланик, в РФ някой обръща ли внимание на всевъзможните декларации, мнения, изказвания от България спрямо РФ и нейните политики?

– Разбира се, че думите не минават незабелязано, и от тях до голяма степен зависи нагласата на ръководството на страната ни към развитието на руско-българския диалог. Въпреки това много добре разбираме, че често има разлика между политическите декларации и настроението на народа, така че и други неща се вземат предвид.

Тодоръ Д. Борисовъ: Колко на брой са българските младежи, кандидатстващи за безплатно образование в Руската федерация след завършено средно образование, и дали броят на кандидатите се увеличава всяка година?

– Годишно имаме около 500 заявки от българските абитуриенти да следват в Русия по нашата програма за безплатно образование. Квотата за България е около 220 души, така че почти всеки втори успява да замине за Русия.

Dimitar Zlatarov: Г-н посланик, бих искал да ви задам въпрос, свързан с напрежението, което се поражда от струпването на войски на НАТО в близост до руската граница. Според вас това би ли могло да се тълкува само като провокация от силите на НАТО, или съществува реална опасност от реален конфликт между НАТО и Русия? Дали според вас е възможно кризата в отношенията между България и Русия в бъдеще да бъде преодоляна? И в тази връзка кога г-н Путин ще посети България?

– Дай боже до реалния конфликт никога да не се стигне – нали има още хора, които добре помнят поуките на Втората световна война. Не бих говорил за криза в отношенията между Русия и България, по-скоро за нереализиран потенциал, който трябва да започнем да използваме. И третия ви въпрос – надявам се, че това ще се случи по време на моя мандат. Той има покана, а над конкретното съдържание в момента работим заедно с българската страна.

Ирена Панкева: Господин посланик! Ясно ви е, че злословията тук не изразяват ничие мнение, още по-малко – на българския народ!... Лично на мен ми е любопитно какви качества е необходимо да притежава добрият дипломат, за да се справя с реални дипломатически затруднения?

– Трябва да бъде достатъчно образован, да се ориентира добре в международната ситуация, да разбира от човешката психология и да обича страната, в която работи. Притежаването на чувство за хумор също е от плюсовете. Тогава и дипломатическите затруднения, а и всички други се преодоляват по-лесно.

Daniel Ivanov: Няма ли да нападате, пред разпад сте?

– Как да нападаме, ако сме пред разпад? Ако оставим хумора настрани, нито се каним да нападаме някого, нито сме пред разпад. Подведоха ви фалшивите новини.

Александър Костадинов: Ваше Превъзходителство! Ако се съберем 100 000 русофили и с подписка поискаме от Владимир Владимирович да изпрати отряд “Алфа” да елиминира соросоидите в България, има ли шанс?

– Шанс няма, защото, за разлика от някои страни, не се намесваме във вътрешните работи на други държави и не предоставяме военна помощ без получаване на съответни молби от легитимното ръководство на въпросните държави.

 Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров започна да отговаря в понеделник на въпроси на българи, зададени на страницата на посолството във фейсбук. Повод за инициативата “Попитай посланика” бе Денят на дипломатическия работник, който се отбелязва в Русия на 10 февруари.

“Ако отдавна сте искали да попитате посланика за нещо, ето ви шанс! Оставяйте свои въпроси под този пост, а ние в неделя ще изберем най-интересните от тях! Отговори ще публикуваме тук, на нашата страница”, пишеше на страницата на посолството.

За броени часове под публикацията се появиха стотици въпроси, зададени и от русофили, и от русофоби. От посолството съобщиха, че до 10 февруари са били събрани 2500 коментара.

Всичките питания са сортирани в тематични групи. Най-много българите се интересували от това кога ще паднат визите за Русия. На второ място бил въпросът как се получава руско гражданство, а на трето - кога ще дойде руският президент Владимир Путин в България. Четвъртата тема, която най-много вълнува българите, е как може да се възползват от безплатно образование в Русия. Има въпроси, свързани с “Турски поток” и “Южен поток” и бъдещето им, както и призиви Москва да спре платените си тролове и молби да освободи България от САЩ. Много българи настояват Русия да върне българските архиви, изнесени след влизането на Червената армия в България през 1944 г. Сред коментарите има шеговити и саркастични въпроси.

От руското посолство уточниха пред “24 часа”, че ще отговарят на всички въпроси, но не и на лични мнения. В следващите дни посолството ще публикува други отговори в рубриките “ Въпроси по същество” и “Най-забавни въпроси!”. От посолството на Москва предоставиха специално за “24 часа” един от въпросите, които ще бъдат публикувани в идните дни. Прочетете и отговорите на посланик Анатолий Макаров, оповестени в понеделник.

КАКВО ПИТАТ БЪЛГАРИТЕ

l Кога ще изтеглите войските си от Украйна? Кога ще освободите украинските и кримско-татарските политически затворници? Кога ще прекратите репресиите срещу кримските татари?

l Докога държавата ви и патриархът ще се изказват за България, все едно е руски протекторат?

l Kога Руската федерация ще върне заграбените архиви на царска България?

l Има ли шанс България все пак да стане 16-а република на СССР? Ако да, КОГА? Питам, защото имам долари за харчене, а “Кореком” спря да съществува с идването на скапаната демокрация.

l Какви ходове са необходими, за да се премести паметникът на Съветската армия в двора на руското посолство?

l Има ли възможност за валутен борд с рублата при евентуално напускане на ЕС?

l Докога ще плащате на интернет тролове?

l Г-н Макаров, радвам се, че имам възможност да се докосна до вас! Въпросът ми е: Чувствате ли обичта и подкрепата на болшинството българи към нашата по-голяма сестра РУСИЯ? И ще ни простите ли предателството, което не е по вина на болшинството българи? Благодаря!

l Защо плащаме най-скъпия руски газ в цяла Европа (от което следва повишение на цените на абсолютно всичко)?

l Ваше Превъзходителство, в унисон с последните събития: след като Тръмп може да посочи по собствено желание нов президент на Венецуела вместо законно избрания от народа, защо Путин не посочи нов премиер на България?

l Кога ще ни освобождавате пак и ще има ли концлагери, а народен съд? Ще избиете ли интелигенцията отново, ще назначите ли пастири и овчари на ръководни постове? След последното “освобождение” ни взехте златния резерв, при следващото какво планувате?

l Г-н посланик, надявам се да допринесете, за по-лесно посещаване на РФ, дори и безвизов режим, за да може по-лесно да почерпим от руската култура, бит и наука.

l След като много държите на българо-руската дружба, защо на 24 май обидихте целия български народ, като обявихте, че писмеността ви е дошла не от България, а от Македония? Също така поддържате ли тезата, формулирана от Белград и Москва, че съществува “македонска” нация и език?

l Баща ми преди около 40 гoдини си беше направил вноска за една лада, та питам дали е готова вече?

l Говорите ли български език? За Трети март ще поздравите ли българския народ за националния празник със стих на български език, както направиха други посланици миналата година?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пожарът край Ветрен е локализиран, изгорели са 400 дка ниска гора и храсти (Обновена)

Големият пожар , който избухна вчера по обяд край град Ветрен, община Септември, е локализиран, съобщиха от областната противопожарна служба в Пазарджик. Огънят тръгна от старото сметище на града и заради силния вятър се прехвърли към близка широколистна гора. В гасенето са ангажирани 56 пожарникари от цялата област с 4 противопожарни автомобила,

Мъжът, продавал хлорен диоксид като лек: Това не е белина, а дезинфектант, който чисти вируси, гъбички и паразити

„Внушението, че става въпрос за едно и също нещо е нелепо. Изрекоха се редица неистини и искам да ги уточня”, каза пред bTV Светослав Стаматов, за който се твърди, че продава разредена белина  като чудодеен лек срещу рак, аутизъм, болни бъбреци и още куп болести. Експерти предупредиха, че препаратът може да бъде смъртно опасен

АПИ: Готови сме до края на деня да пуснем едното платно на АМ "Струма"

"Днес ще се направи изпитване на товароносимостта на платното към София. Предварителните резултати от пробите са много обнадеждаващи. Имаме готовност до края на деня да пуснем платното за движение в посока София". Това съобщи пред Нова тв инж. Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на АПИ.

Издирват украинец с травма на крака на връх "Мальовица"

Тече издирвателна акция в района на връх „Мальовица“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Украински гражданин е с травма на крак и ръка. Към него се движат екипи от Боровец. Сформира се и екип от София, за да може да бъде оказана нужната помощ на пострадалия

Румяна Арнаудова: Съкратено производство само след позиция на прокурора

Защо извършителите на тежки престъпления, които са признали вината си, получават по-леки присъди? И ще загубят ли те правото за съкратено съдебно производство? Тези въпроси предизвикаха оживена обществена полемика след бруталното убийство на 7-годишно дете в сливенското дело Сотиря, предаде bTV.  За тежкото престъпление беше обвинен 21-годишния

Заведение на морето иска левче за зареждане на телефон

Такса от 1 лев за зареждане на телефон е въвело заведение в Крапец. Тази такса обаче е напълно законна, защото е обявена предварително, коментира председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Нова телевизия. Същото заведение обаче е въвело такса от 1 лев и за тоалетната,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Не расте броя на неразумните шофьори, подобрява се пътната полиция

„Броя на установените нарушения се увеличава драстично. Нарушенията през 2018 г. са с 18 хил по-малко“, коментира главения инспектор Илия Георгиев данните за 44 500 хванати нарушители за последното тримесечие у нас, а по данни на Евростат сме на челно място по катастрофи с жертви.. Според него обаче причината не е, че нарастват неразумните шофьори,

Млад мъж спаси 2 деца от удавяне на вълнолома в „Аспарухово”

Спасиха две деца от удавяне, след като едно от тях заплело краката си в рибарска мрежа на вълнолома в „Аспарухово”. В сряда Цветалин отишъл с приятели да поплуват, минути по-късно на вълнолома в Аспарухово пред очите му се разиграла страшна сцена. „Имаше 2 деца на видима възраст 8-9 годишни, които скачаха от камъните и се забавляваха

Днес се прощаваме с Жорж Ганчев

Близки и приятели се прощават днес с Жорж Ганчев. Един от най-колоритните политици на прехода почина в понеделник на 79-годишна възраст. Депутат и кандидат-президент, той се изявяваше още като актьор, музикант и писател. Бил е шампион на България по фехтовка и баскетболист в столичния "Академик". По-късно се жени за британка и емигрира на острова

АПИ проверява разчистването на отпадъците под моста на АМ "Струма"

Агенция „Пътна инфраструктура" проверява работата по разчистването на незаконно струпаните отпадъци под моста при 62-ри километър на АМ „Струма". Пожарът, който избухна там, компрометира носещите колони на съоръжението и затвори част от магистралата към Гърция, предаде БНТ.  Вчера стана ясно, че фирмата, складирала отпадъците край пътя

Премиерът Борисов ще присъства на откриването на златната мина "Ада тепе"

Премиерът Бойко Борисов и председателят Народното събрание Цвета Караянчева ще присъстват на откриването на златната мина "Ада тепе" край Крумовград. Концесионер е канадската компания, която стопанисва и най-голямата работеща златна мина в Европа - тази в Челопеч, предаде БНТ.  Златната мина край Крумовград има срок на експлоатация от 8 години

Днес официално откриват първия новоразработен златен рудник у нас

Днес официално ще бъде открит първият новоразработен рудник в България, а на откриването ще са министър-председателят Бойко Борисов и председателят на НС Цвета Караянчева. Той е на върха на „Ада Тепе“ край Крумовград, но попада в защитена зона. Добивът на злато и сребро започва от този месец, а мината е основен поминък за местните,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber