Криза обхваща Великобритания със скорост от 16 закрити магазина на ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/7291197 Криза обхваща Великобритания със скорост от 16 закрити магазина на ден Криза обхваща Великобритания със скорост от 16 закрити магазина на ден www.24chasa.bg
Разпродажбите заради затваряне на магазините са обичайна гледка. СНИМКА: Авторът

Хиляди банкери стоят на куфарите си в готовност да се местят в Европа

Първите признаци на финансова криза вече се забелязват във Великобритания, макар все още да няма яснота при какви условия страната ще напусне Евросъюза в края на март. За първи път от години по рафтовете в магазините все още се продават коледни стоки и дори при 75-80% намаление липсват купувачи.

По данни на британския консорциум за търговия на дребно това е била най-лошата Коледа за членовете му след 2008 г. Тогава заради световната финансова криза англичаните рязко намалиха потреблението си, което въобще не е типично за тях. Сега те отново демонстрират такова поведение и според финансови анализатори причината се крие в твърде многото неясноти около Брекзит.

На практика жителите на Острова са започнали да свиват потреблението си веднага след провеждането на референдума за излизане на страната от ЕС през 2016 г., показват данните на националната статистическа служба. Известно раздвижване е имало през миналото лято, което се обяснява с еуфорията около световното по футбол и сватбата на принц Хари. Веднага след това обаче се наблюдава рязък спад.

Тази тенденция е принудила някои търговски вериги да започнат сериозни съкращения, като потърпевши са дори утвърдени британски компании като “Маркс енд Спенсър” и “Теско”, към които жителите на Обединеното кралство имат слабост. Само през

миналата година

са били

затворени близо

6000 магазина,

или средно по 16 на ден. Това е довело до закриването на около 70 хил. работни места. От организацията на търговците на дребно твърдят, че са подложени на силен натиск, тъй като купувачите пренасочват разходите си онлай в опит да намерят по-добри оферти или да заделят достатъчно средства за почивка и развлечение. Успоредно с това техните разходи растат заради по-високата минимална заплата и увеличените цени от страна на доставчиците.

Според някои анализатори причината за тази криза не е само Брекзит, а невъзможността на търговците на дребно да отговорят на сериозната конкуренция на онлай продажбите. Като доказателство те посочват данни, че 1 от всеки 5 паунда вече се харчи през глобалната мрежа.

“Много хора, които срещам, възприемат упадъка на някога оживените централни търговски улици не само като икономическо явление, а като

морална обида,

която определят

като срамна,

ужасна и

отвратителна

Това е част от усещането, че са пренебрегнати от мощни сили, които са извън техния контрол, и действията им не могат да бъдат разумно обяснени. Но едно нещо е абсолютно ясно – огромните икономически промени, които медиите често обобщават с термина “разруха”, сега се случват всеки ден, като подклаждат общата несигурност за бъдещето и в момента тя определя настроението на нацията”, пише коментаторът на “Гардиън” Джон Харис. Според него със затварянето на магазините се губи и последната възможност на хората да имат самочувствие. В много населени места например “Макс енд Спенсър” е било място, където можеш да купиш всичко – от храна до дрехи, с усещането за качество. След като магазина го няма, хората имат чувството, че са вече по-ниска категория, губят един символ на споделени преживявания, както и общата връзка с миналото.

Други статистически данни показват, че заради растящата инфлация и обезценяването на паунда след референдума за Брекзит през 2016 г. живеещите във Великобритания са започнали да

трупат дългове,

за да могат да си

позволяват неща,

които са имали

и преди

За първи път от 30 г. през 2017 г. те са похарчили повече, отколкото са спечелили. Средната дупка в семейния бюджет е била 900 паунда, а общо за страната 25 млрд. паунда. За да я запълнят, е трябвало или да влизат в заеми, или да разчитат на спестявания и са избрали първото. Според статистиката те вземат все повече кредити и спестяват все по-малко. Общо взетите заеми за годината са били 80 млрд. паунда, а новите суми по депозити – 37 млрд.

Заплатите са започнали да растат през миналата година за първи път от референдума, а безработицата е най-ниска от 40 г. Според наблюдатели това до голяма степен се дължи на оттегляне на европейски специалисти и опит на компаниите да задържат ценни кадри чрез по-високи финансови стимули. Но според “Файненшъл таймс” това въобще не успокоява хората и те се държат предпазливо, тъй като “театралният спектакъл, който политиците разиграват около Брекзит, засилва страховете, че страната ще напусне ЕС по възможно най-лошия начин”. Затова те търсят агресивно намалени стоки и отлагат повечето си големи разходи като покупка на жилище или автомобил за след Брекзит.

Бизнесът също

затяга коланите

Според данни от януари промишлената активност е спаднала до 52,8 пункта, което е второто най-слабо представяне на сектора от юли 2016 г. Проучване сред директорите на 1200 британски компании показа, че близо една трета от тях може да прехвърлят дейността си в чужбина, ако страната напусне ЕС в края на март без споразумение с Брюксел.

Сред най-засегнатите се очертават да бъдат производителите на автомобили, които разчитат на вносни части и на износ на продукцията си. За миналата година те отчитат спад в производството си от 9%, а инвестициите в заводите им буквално са пресъхнали. През 2015 г. те са били 2,5 млрд. паунда, докато през 2018 г. са по-малко от 600 млн., което е спад от близо 80% за 3 години. Прогнозите бяха, че тенденцията ще се запази и тази година, като намалението ще е поне с 3 процента, и то при благоприятен сценарий, включващ постигане на сделка за Брекзит с Брюксел, което става все по-малко вероятно. Освен това през последните дни избухна скандал с “Нисан”, който много нагледно разкри колко мощна спирачка е Брекзит за нарастване на инвестициите в автомобилната промишленост. След като японската компания съобщи, че се отказва да произведе новия си модел джип на Острова, стана ясно, че тя е била доста обработвана от официални лица в Лондон да не го прави. В медиите изтече писмо на британския икономически министър Грег Кларк до “Нисан” от 2016 г., в което уверява фирмата, че дейността ѝ във Великобритания няма да бъде засегната от Брекзит. Като гаранция британският кабинет е обещал да отпусне 80 млн. паунда държавна помощ, при условие че тя произведе два от новите си модела на Острова. Въпреки това японската компания преценява, че няма интерес да прави дизелов автомобил на място, където износът към други пазари ще бъде затруднен, след като вече няма да е част от ЕС, а самата Великобритания готви забрана на дизелови коли. Още повече че само преди седмица влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония, което осигурява много по-ниски такси за внос на японски стоки на Стария континент.

Британските медии твърдят, че редица инвеститори са изтеглили 10,8 млрд. паунда от изгодни финансови схеми и са ги пренасочили към сделки с ниски лихви, но даващи възможност за бърз достъп до капитала в случай на извънредни ситуации.

Би Би Си съобщава, че хиляди банкери стоят буквално с готови куфари в очакване дали ще има разбирателство между Лондон и Брюксел за Брекзит. Ако Великобритания напусне ЕС в края на март без сделка, лондонското Сити рискува да се превърне от голям европейски финансов център в офшорна зона. За да не загубят големите си клиенти, международните банки, инвестиционните дружества и застрахователните компании

се готвят да

преместят част

от бизнеса си в

други европейски

градове

Това ще бъде сериозен удар за британската хазна, тъй като финансовият сектор осигурява една десета от приходите ѝ, или 75 млрд. паунда годишно, което се равнява на половината от всички разходи за здравеопазване. До момента различни финансови структури са съобщили, че ще прехвърлят общо 13 000 свои служители от Лондон на Стария континент, което е 1,2% от заетите в сектора. Мрачните планове за Брекзит след референдума през 2016 г. бяха, че 65 000 души в Лондон ще останат без работа.

Шефът на американската банка “Голдман Сакс” Дейвид Соломон съобщи, че планират да пренасочат към офиси в Европа поне 700 от общо 6-те хиляди свои служители в Обединеното кралство. Според него много финансови институции ще постъпят по същия начин, ако се стигне до Брекзит без сделка. Плановете на банката са да насочи част от бизнеса си към финансови центрове като Франкфурт, Париж, Мадрид и Стокхолм. Други предпочитани места за преместване на бизнес са Дъблин, Милано и Амстердам. Семействата на банкерите гледали без ентусиазъм на перспективата да напуснат Лондон, който все още предлага много добри възможности за образование и развлечение, но вероятно и това ще се промени, ако кризата, която сега почуква на британските врати, влезе с взлом след март.

Много от магазините на централната търговска улица в английския град Рединг поставиха надписи за големи разпродажби през януари, защото затварят. Някои вече го направиха, а други отброяват оставащите дни до края на бизнеса си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Над 750 екоактивисти са арестувани в Лондон за шест дни

Над 750 активисти, протестиращи срещу политическото бездействие спрямо климатичните промени, блокирайки улици около някои от най-прочутите лондонски забележителности, са били арестувани през последните шест дни, съобщи днес полицията, цитирана от Ройтерс. Протестите, организирани от групата "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) от

Русия следи изкъсо натовските проекти в България

Кремъл: Ще отговорим, за да защитим интересите си. Модернизира силите си в Черно море Русия следи внимателно инфраструктурните проекти на НАТО, които се изпълняват в Румъния и България, заяви зам.-министърът на външните работи на страната Александър Грушко, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Москва следи и опитите на страните от алианса да

"Жълтите жилетки" поставиха маска на Джулиан Асандж на статуя на Жана д'Арк в Тулуза

По време на демонстрация на "жълтите жилетки" във френския град Тулуза неизвестни лица са поставили маска на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж на статуя на Жана д'Арк, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Снимки в Туитър показват също така, че на копието на девата воин демонстрантите са привързали и своя символ - жълта светлоотразяваща жилетка.

Мъжът на Салма Хайек, който първи дари 100 млн. евро за “Нотр Дам”, колекционира модни къщи

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино е собственик и на аукционната компания “Кристис” Франсоа-Анри Пино, собственик на конгломерат за луксозни стоки, влезе в полезрението на медиите от цял свят, след като първи обяви още преди пламъците да са утихнали, че той и семейството му даряват 100 млн. евро за възстановяването на опустошената от пожар

Български гражданин уби майка и дъщеря в Турция, и се самоуби

Българският гражданин Теннур Илиязов Тахиров (31 години) е извършил двойно убийство в турския град Маниса, след което се е самоубил. Това съобщават турски медии. Бившата приятелка на Тахиров Рабиа Байрам, на 23 години, която е турска гражданка, му заявила, че не иска повече да го вижда и иска той да остави семейството ѝ на спокойствие.

Вдовицата на Слободан Милошевич бе погребана до съпруга си

Урната с праха на вдовицата на Слободан Милошевич Мира Маркович, която почина в неделя в Москва, бе положена днес в двора на семейната къща в град Пожаревац, където е погребан Слободан Милошевич, съобщи белградският в. "Блиц" на сайта си. Никой от близките на покойницата, включително двете й деца Мария и Марко Милошевич,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Германски самолет откара от остров Мадейра 12 оцелели при автобусната катастрофа

Германски военен самолет откара у дома 12 германски туристи, оцелели при автобусната катастрофа на остров Мадейра на 16 април, при която загинаха 29 души, съобщиха португалските власти, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.  Регионалните здравни власти казаха, че 12-имата са отпътували от международното летище "Кристиано Роналдо".

Двама са арестувани в Северна Ирландия за убийството на журналистката Лайра Маккий

Двама души са задържани във връзка с убийството на журналистката Лайра Маккий, която беше простреляна по време на размирици в Лондондери, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Двама мъже - на 18 и 19 години, са арестувани по силата на Закона за тероризма във връзка с убийството, съобщи полицията на Северна Ирландия.

Словенската полиция залови 230 килограма кокаин и арестува 9 души

Девет словенски граждани, свързани с международна търговия с наркотици, бяха арестувани в Любляна при голяма полицейска операция, при която властите заловиха 230 килограма кокаин, 2 килограма хероин, 43 килограма хашиш, 4 частни автомобила със специално пригодени тайници за наркотици и големи суми пари, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Вижте жестоките сблъсъци от протестите на "жълтите жилетки" в Париж (Снимки)

Френската полиция е задържала 126 „жълти жилетки“ и е извършила 11 000 проверки на демонстранти, пожелали да се включат в днешните 23-ти по ред протести, съобщава АФП, позовавайки се на данни на полицията. В ранния следобед на някои места в Париц са избухнали сблъсъци между полицията и протестиращи след относително спокойното начало на маршовете.

Сняг в края на април изненада турците

Броени дни преди да настъпи месец май, редица райони на Турция се оказаха в плен на снеговалежи, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.  Снегът създаде затруднения в трафика в източния окръг Ван. Снегопочистваща техника разчиства пътищата от натрупалия сняг. Подобна е ситуацията и в северните окръзи Болу и Токат,

Откриха масов гроб на хора в Англия, принесли ги в жертва преди 3000 г.

Археолози откриха 26 човешки скелета на около 3000 години в графство Оксфордшър, Англия, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА. Предполага се, че гробищата, в които били намерени въпросните тленни останки, са били използвани за ритуални погребения и жертвоприношения. Костите на краката на единия скелет били отделени и разхвърляни от двете му страни.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber