Кой е по и най за БСП: евроскептикът Иво Христов или европеецът Станишев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7275255 Кой е по и най за БСП: евроскептикът Иво Христов или европеецът Станишев Кой е по и най за БСП: евроскептикът Иво Христов или европеецът Станишев www.24chasa.bg
Преди 2 г. на Президиума на ПЕС в Лисабон Корнелия Нинова и Сергей Станишев все още бяха в топли отношения. Именно след този форум обаче те се обтегнаха заради Истанбулската конвенция. СНИМКА: Лиляна Клисурова

Корнелия Нинова май пробва нов антипод на лидера на ПЕС - професор, недоволен от Истанбулската конвенция и всичко в ЕС и САЩ, който обаче обича силно Русия

През януари изследване на “Тренд” показа, че бившият лидер на БСП има подкрепата на 65% от българите, които ще гласуват за червените на изборите напролет

Въпреки бурите, в които влезе и предизвика Елена Йончева, твърде лично е да се изправи срещу човек, с когото освен общ живот преди днес има и перфектно приятелство

Възможно ли е един от най-големите евроскептици в българския парламент днес да се бори за място в Европейския парламент утре?

Този въпрос се появи, след като преди дни червеният депутат Александър Симов лансира пред “24 часа” колегата си проф. Иво Христов за водач на БСП за вота напролет. Изпусна ли се иначе атрактивният Симов? Само лично мнение ли изложи, както сам обяви, или сондира общественото мнение с по-дълбока цел на “Позитано” 20? Предстои да видим.

Откъм БСП всичко е емоционално и изненадващо. Логичните обяснения обикновено се дават неофициално. Като това, че Корнелия Нинова действително търси точно лице като “недоволния за всичко в държавата и извън нея” професор.

На конгреса миналата събота лидерката обори онези, които твърдят, че БСП е антиевропейска партия, но цялата риторика на червените е именно антиевропейска. Не говорим само за Истанбулската конвенция и за мигрантите, но и за отричане на членството ни в еврозоната например, каквато идея лансира преди време самата Нинова.

Макар да не е разпознаваем в национален план, проф. Христов точно се вписва в търсения профил на недоволен от ЕС човек, малко по-близо до патриотите и националистите в говоренето си, силно проруски настроен. Той е против Истанбулската конвенция, а това върши работа на Нинова в голямата ѝ битка срещу президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Номинациите тепърва започват. Структурите по места ще имат месец и половина, за да излъчат своите фаворити, които след това Националният съвет да подреди в листата с тайно гласуване.

Нинова дотук

видимо, но

мълчаливо прави

това, което ѝ се иска

- бившият лидер на БСП Сергей Станишев да не е лидер. Той прави това, в което е добре възпитан - да не превръща тази лична надпревара в партиен проблем. Видя се и на червения конгрес. Вероятно за президента на ПЕС е без значение дали ще е първи, втори, или трети в тази листа. Той е разпознаваем освен в България и за всички леви в Европа.

Макар че през последните 5 г. бившият български премиер работи активно на европейската политическа сцена, той продължава да се ползва с одобрението на 2/3 от членовете и привържениците на БСП у нас. Това показва януарското национално представително проучване на агенция “Тренд”.

61% от симпатизантите на БСП одобряват Станишев. 27% имат отрицателно отношение, 4% не го познават, а 8% не могат да преценят. Президентът на ПЕС се ползва и с подкрепата на 65% от избирателите, които открито заявяват, че ще подкрепят БСП на предстоящия вот. 25% имат отрицателно отношение, 2% заявяват, че не го познават, а 8% не могат да преценят отсега. Станишев е европейски човек -

той е на “ти”

с всички големи

в Европа

- премиери и президенти, независимо дали са от левия или десния политически спектър. И лесно си отваря врати за влияние и лобиране в полза на България. Затова и поставянето му начело на листата на БСП би изглеждало най-логично от гледна точка на европейския облик на партията.

Дали обаче това търси Нинова? Или на нея ѝ е необходим човек, който ще защити нейните идеи, които в последно време акцентират на различията между БСП и ПЕС.

Изборът на Христов изглежда логичен, тъй като професорът е лична кандидатура на лидерката и в настоящия парламент. Той и журналистите Тома Томов и Елена Йончева бяха трите ѝ коза за парламентарния вот преди 2 г. Социологът поведе червената листа в Пловдив-град.

Включването му в отбора на БСП бе изненада за мнозина. Дори за самия него. Както призна той преди 2 г. - дълго се колебал дали да приеме, защото бил убеден, че интелектуалците нямат място в политиката. И обеща да запази критичното си отношение към левицата.

Христов всъщност е от типа хора, които са вечно недоволни или критикуват. Известен е с безпощадния си език. Независимо дали става въпрос за левицата, управляващите, САЩ, или ЕС. Неизменен е обаче в подкрепата си за Русия. Той смята, че “проектът “Македония в ЕС и НАТО” е дело на САЩ с цел редуциране на руското влияние”. В края на миналата година на дискусия за Европа и Русия пък директно заяви, че филмът

“Властелинът на пръстените”

е част от информационната

война на Запада срещу Русия

Името му нашумя след изказването му, че “80% от българите са дебилни”. След скандала ГЕРБ му поиска оставката, а БСП го защити и той само се извини на засегнатите.

Мнозина отдадоха поведението му на липсата на политически опит, но всъщност Христов е бил експерт в правната комисия в четири парламента - от 38-ото до 41-ото НС.

Роден е през 1966 г. в Киев, Украйна. Завършил е право в СУ “Св. Кл. Охридски”. Магистър е по право и доктор по социология на правото на СУ. Преподава в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” историческа социология на социализма, теория на модернизациите в Европа и по света от XVII в. до наши дни. Специализирал е право във Вашингтон, политически изследвания в Москва.

Още при влизането си в групата на БСП обаче Христов заяви, че няма да е “крепостен селянин” на партията и ще запази личното си мнение. Затова мнозина днес се питат дали това ще е поведението му и в Европарламента, ако в крайна сметка поведе червената листа.

Около конгреса на БСП пак неофициално, но очевидно с разрешението на Нинова в медиите за пореден път изтече името на Елена Йончева като фаворит за водач на червената евролиста. Извън всички бури, провокирани от тв журналистката и прокуратурата, никой до този момент не е задал два важни въпроса на Нинова - вие предложихте ли на Йончева и тя прие ли да оглави листата?

Лидерът на БСП вероятно се радва името на червената депутатка да се върти като алтернатива на Станишев. Самата Йончева обаче отрича с нея да е воден директен разговор за евролистата. Извън това чисто партийно интригантство има нещо много нечестно и лично в начина да противопоставяш публично по този начин две известни лица.

Тази жена и

този мъж са

съжителствали

повече от 10 г.

заедно, а и както са категорични техни близки, поддържат и днес перфектни приятелски отношения. Нито Елена, нито Сергей ще се изправи в директен двубой.

Тогава кой? Очаква се много от структурите да издигнат за водач самата Корнелия Нинова, макар тя да заяви вече, че на 200% няма да е в листата.

По принцип при номинации винаги се показват предпочитанията на актива и това ще е знак за доверие към лидера. Или пък интрига, готвена ѝ от вътрешната опозиция. Защото, ако Нинова получи много номинации, но откаже да оглави листата и да поеме отговорността, с какви очи ще застане пред партията си в деня след изборите, особено ако резултатът не е добър за БСП?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Червеният Драгомир Стойнев приветства депутатите от “Воля” Кръстина Таскова и Пламен Христов. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Марешки вдигна цената на “Атака” за вота срещу кабинета (Обзор)

БСП и управляващите ще наддават за шестте им гласа Хората на Сидеров, прогонени от патриотите, отказаха среща на Нинова, но засега нямат позиция Партията на Веселин Марешки може и да подкрепи вота на недоверие към правителството. Това стана ясно след среща на “Воля” с БСП в петък в парламента. “Има вероятност да подкрепим вота

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

ТЕЦ "Бобов Дол": При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това

От „ТЕЦ-Бобов Дол“ ЕАД изпратиха позиция до медиите.  Припомняме, че в четвъртък прокурори, полицаи и агенти на ДАНС заедно с представители на РИОСВ Перник извършиха следствени действия заради информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене без комплексно разрешително.  По-рано днес министърът на околната среда и водите

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

8 от общо 29 болници, които са купували онкологичното лекарство Пеметрексед през миналата година, са заплащали за него най-високата възможна цена от 1063 лв. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националната здравноосигурителна каса, в които представят общия брой на лечебните заведения, закупували медикамента в периода януари-ноември

Новата социална министърка Деница Сачева
обеща бърз преглед работят ли новите закони.

Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ

Те ще трябва да издържат поне до 1 март, когато се обещава да заработи нова програма 13 хил. възрастни и хора с увреждания ще останат поне до 1 март без личен асистент или домашен помощник от държавата заради три закона, които трябваше да подобрят положението им. Законът за лична помощ бе приет на 6 декември 2018 г

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Томислав Дончев: Горенето на боклук в България достига 3,5%

Горенето на боклук в България е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%. Това каза в студиото на "Панорама" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво - най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми. Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес

Деница Сачева

Мерки! “Болни” плащат глоба и връщат пари на НОИ, ако тръгнат на почивка в чужбина (Обзор)

При съмнение шефът ще праща на повторен преглед  Джипито ще изписва до 7 дни, а за година едва 20  За профилактика само извинителна бележка Хората в болничен, които не спазват предписания им режим на лекуване или пътуват в чужбина, ще бъдат глобявани и ще връщат всичките пари за временна неработоспособност, които са получили от НОИ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Яна Георгиева

Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

Яна Георгиева е станала жертва на измама с лични данни от приятел на сина ѝ 69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви

СЕМИР АБУМЕЛИХ

Семир Абумелих: Не болниците, а фармацевтичната мафия командва историята със скъпите лекарства

Той пита как може вносител на медикамент да обяви цена 1050 лв. и да го регистрира на нея в държавата, а да го дава за 168 лв. “Не е вярно твърдението на началника на здравната каса, че сме купували медикамент за рак само на най-високата цена.” Това коментира Семир Абумелих, собственикът на УМБАЛ “Дева Мария”, пред БНР

Снимка: Архив

Затвориха тунел "Витиня" на АМ "Хемус", след като микробус се запали

Временно беше спряно движението по автомагистрала „Хемус“ в района преди тунела „Витиня“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 18.40 часа е получен сигнал за възникнало възпламеняване в микробус с метанова уредба. Шофьорът е напуснал превозното средство своевременно, няма пострадали. До погасяването на огъня движението по магистралата посока Варна

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата към 17,30 часа

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -2° до +10°С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Шумен и Ямбол. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия

Преди това министър Димитров посети и язовир "Студена". Снимка МОСВ

Екоминистърът Емил Димитров пристигна на проверка в ТЕЦ "Бобов дол" (Обновена)

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров влезе на проверка в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи БТА. Той пристигна преди минути в топлоцентралата, където го очаква ръководството й. В срещата участват и представители на РИОСВ-Перник. Медии не бяха допуснати. От прокуратурата днес съобщиха, че ТЕЦ "Бобов дол" е обект на проверка от държавното

Снимка: Pixabay

Монтират рамки за толсистемата на АМ "Тракия" утре, ограничават движението

Утре от 10:30 ч. до 12 ч., ще бъде ограничено движението в посока София по АМ „Тракия“ от км 25 до км 0, поради монтирането на портални рамки за тол системата при км 0 и км 5 на автомагистралата, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Всички автомобили до 12 т, пътуващи към София, ще се пренасочват от пътен възел „Вакарел“ на АМ „Тракия“ по обходен

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber