22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270972 22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки) 22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Екипите преминават през обучения всяка година - как да реагират по време на лавина. СНИМКИ: Румяна Тонева

Най-подходящи са общителните и смели мъжкари

Смели, самоотвержени и с огромни сърца. Така най-точно може да опишем хората, които 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината са готови да зарежат всичко и да се отзоват на сигнал за изпаднал в беда в планината.

Това е екипът на Планинската спасителната служба (ПСС), която е единствената организация у нас, спасяваща хора в планината. За тях няма празници - тази Нова година екип на ПСС посрещна празника, пътувайки към Черни връх, за да спасят мъж, тръгнал по шорти и маратонки да изкачва Черни връх. ПСС е създадена преди повече от 85 г., а от 1950 г. е част от Българския червен кръст. В България има близо

530 доброволни

планински спасители

Те са разделени в 32 отряда и покриват почти цялата планинска територия на страната. Само 46 от тях са щатни спасители и поддържат петте денонощни центъра у нас.

Редом до тези смели мъже и жени са 22 кучета спасители. Това е Групата за спасяване с кучета към ПСС. У нас има 22 екипа - куче и водач, които покриват почти цялата страна. От 1974 г. четириногите са неизменен помощник в спасяването на човешки животи както в планината при настъпили бедствия, така и при аварии и при издирване на хора. Големите сърца дори преминават пределите на България, за да помагат. Участват в акциите през 1988 г. при земетресението в Армения и при двете разрушителни земетресения в Турция през 1999 г.

Заедно са помогнали на над 10 000 човека в периода 2013-2017 г.

“Техният нос е най-голямото им оръжие при издирването на хора в планината. Те

имат 2000 пъти по-силно

обоняние от нашето”,

разказва Райчо Тодоров, който е един от обучителите на кучета, а и самият той е спасител. Над 30 години е бил в екип с четириног помощник, но наскоро е загубил трето куче. Той разказва, че има традиция в кръщаването на косматите си партньори - и тримата са се казвали Дино.

Такъв обичай спазва и ръководителят на групата за спасяване с кучета към ПСС Сергей Цветков. Първото куче, с което е бил спасителен тандем още през 1990 г., е било женско и се е казвало Кали, а второто и третото му куче носят имената Фелс I и Фелс II.

Цветков разказва, че благодарение на силното си обоняние за 20-30 минути

1 куче може

да свърши работа

колкото 30 човека

за 5-6 часа, а времето при затрупване е най-важно. Четириногите могат да подушат човек, затрупан под лавина, дори на 4-5 метра дълбочина.

“Важно в мисиите е кучето да възприема спасяването като игра - накрая получава лакомство или любимата си играчка”, разказва още Цветков и допълва, че както и при хората всяко е с различен темперамент. Най-предпочитани са кучетата сангвиници, които са по-общителни. Те са най-податливи на възпитание и бързо възприемат.

Има различни възпитателни методи при обучението на косматковците. Един от тях е механичният, при който кучето се учи да сяда например с натиск на ръка.

Друг метод е хранително-вкусовият, при който при изпълнена команда четириногото се възнаграждава с лакомство.

Контрастният метод е съвкупност от предните два.

Кучетата

възприемат обучение

чрез подражание -

малко куче наблюдава по-голямо, че прескача, и го повтаря.

Още в началото на обучението се търсят палета, които не са страхливи и не проявяват агресия.

Най-предпочитани са мъжките кучета, защото женските се разгонват 2 пъти в годината и това задължително пречи на работата и на мъжките кучета. В Групата за спасяване с кучета

има 1 женско куче -

12-годишната Кара,

която спасява хора в района на Банско.

Тя е в работна кондиция въпреки възрастта си, защото заради голямото натоварване кучетата спасители работят до 10-годишна възраст. След “пенсионирането” остават да прекарат старините си при водача.

Средно обучението на един четириног спасител е около 3 години за достигане на най-високото трето ниво. У нас има 10 оперативни кучета, които са готови за най-тежките спасителни акции в планината.

За работоспособността на четириногите е важно да са отпочинали преди спасителна операция, за да може веднага да започнат работа. Защото те се раздават безрезервно на 100%, но ефективността им е с определено време. А и понякога косматите спасители пътуват стотици километри до започване на акцията. Затова четириногите се нуждаят от комфорт по време на придвижването и възстановяване след акциите. Групата за спасяване с кучета работи за закупуване на 2 ремаркета за превозване на кучетата, за да осигурят тези много важни условия за работа на кучето.

Цветков разказва, че четириногите

живеят при

своите водачи,

защото са планинска двойка. Работата с тях е постоянна, тъй като те живеят при семействата на водачите, за разлика от кучетата на МВР, които се отглеждат заедно на едно място.

Кучетата спасители преминават всяка година задължително по 3 обучения. 2 от тях се провеждат в планината и възпитават четириногите как се действа при лавини и за търсене на загубен в планината. През изминалата седмица Групата за спасяване с кучета беше на обучение на Витоша. Третото обучение е насочено за реагиране при бедствия, аварии и катастрофи.

Цветков разказа, че тази година имат новопостъпил планински спасител за обучение от Троян. Преди да започнат тренировки с четириног помощник

водачът

преминава през

2 курса без куче

Само за изминалата година ПСС е спасила над 130 човека в над 110 акции.

“За затрупан от лавина най-важно е да се запази самообладание”, съветва директорът на ПСС Емил Нешев. Ако човек загуби някого, с когото е бил в планината, най-важно е да следи пътя и да знае последното място, на което го е видял. След това да се обади на 112 и да даде съобщение на ПСС. Веднага трябва да се тръгне към затрупания и опитите за спасяване трябва да почнат веднага, защото

времето при лавина

е определящо

за оцеляването

Най-важно е да бъдеш подготвен в планината. Има теоретични и практически курсове, които учат кога, къде и как може да падне лавина. Човек трябва да знае какво „говори“ планината, защото тя наистина “говори”, убеден е Нешев. Важното е да се научим да я разбираме.

 

Понякога косматите спасители пътуват дълго, за да започне спасителна акция. СНИМКА: ПСС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В памет на Жорж Ганчев: Животът му през годините (Снимки)

На 79-годишна възраст, дни преди рождения си ден (29 август), си отиде легендата Жорж Ганчев. Режисьорът Живко Ботев пръв съобщи във фейсбук тъжната новина. Политикът е починал тази сутрин. Повече за живота му можете да прочетете ТУК. В памет на Жорж Ганчев споделяме с вас негови снимки през годините - от живота му в емиграция до последните му

Топполицаят Ботьо Ботев: Убиецът на детенцето е с болно съзнание, но не е психично болен

Може ли едно такова престъпление да бъде извършено от нормален човек и кой би могъл да помисли в нормалните си действия, че ще посегне на едно детенце. Тези случаи не са рядкост в криминалната практика, имало ги е преди и ще ги има, което е жалко, но факт. Мартин Стефанов е имал такива прояви и смптоми

Кой е Жорж Ганчев?

Георги Ганчев Петрушев, станал изестен като Жорж Ганчев, е български политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок. Роден е на 29 август, 1939 година, в Пловдив. Шампион е на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София.

Мартин удрял с камък Кристин. Тя починала от тежка черепно-мозъчна травма

Задържаният за убийството на детето в село Сотиря е направил пълни самопризнания при разпита му като обвиняемо лице. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "Това е различно от самопризнанието, което може един обвинен да направи пред съда - когато бъде внесен обвинителен акт и подсъдимият

Почина Жорж Ганчев

На 79-годишна възраст, буквално дни преди рождения си ден, си отиде легендата Жорж Ганчев. Режисьорът Живко Ботев пръв съобщи във фейсбук тъжната новина. Политикът е починал тази сутрин. „Не ми беше баща, учител или ментор.... Но за него скърбя повече отколкото за тях. Тази сутрин ни напусна и полетя в последната си авантюра към звездите! .....

МВР: Локализиран е пожарът в землището на селата Луково, Реброво и Владо Тричков

Сигнал за възникнал пожар в землището между селата Луково, Реброво и Владо Тричков е получен днес малко след 15.30 часа – по първоначални данни горят сухи треви. На място веднага са насочени девет пожарни екипа, които предприемат действия за погасяване на огъня, навлязъл и в част от гористата местност, съобщиха от МВР.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Каракачанов пред “24 часа”: С Валери се разбрахме - някъде ще сме заедно на вота, Волен се самоизключи от коалицията

Лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов са провели днес следобед коалиционен съвет във Варна, научи “24 часа”. На него е решено, че на някои места в страната двете партии ще се явят с общи кандидат-кметове. Това обясни преди минути пред “24 часа” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Лекарка взе отпуск, за да се качи на кула и да поправи часовник

Д-р Мая Бориславова, шеф на инфекциозното отделение на болницата в Лом, се запалила по сложните механизми покрай съпруга си Д-р Мая Бориславова, шеф на инфекциозното отделение на болницата в Лом, си взе отпуск, за да поправи часовника от кулата на читалището в с. Долно Сахране, община Павел баня. Всъщност тя помага на съпруга си инж

Участъкът на "Струма" между Дупница и Бобошево остава затворен

Шести ден остава затворена за движение АМ "Струма" между Дупница и Бобошево, заради пожара в пункт за вторични суровини. Целият трафик се пренасочва по главен път Е-79, съобщава БНТ. Допълнителни екипи на "Пътна полиция" следят за организацията на движението и безопасността на пътуващите в неделния ден.

Две вили изгорели при пожара край Реброво, огънят се разраства

Пожарът край софийското село Реброво е в трудно достъпен терен. За сигнала за огъня местните жители са информирани в 14.00 часа, и веднага е сформиран щаб от доброволци, които са тръгнали да гасят пламъците. Това разказа местната жителка Олина Колева, цитирана от БГНЕС. На този етап се знае, че са изгорели две вили, и пожарът се разраства.

Шофьор навлезе в насрещното и се удари в 2 коли при прохода Козница, загина

62-годишен мъж е загинал в катастрофа на пътя при прохода Козница, близо до Клисура. Това съобщи говорителят на ОДМВР - Пловдив, цитиран от "Фокус". Сигналът за произшествието е подаден в 12,20 ч. По първоначални данни лек автомобил е навлязъл в насрещната лента и се е блъснал в други два автомобила.

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата на страната за понеделник

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще бъде ясно и тихо. На 19.08.2019 г. ще е слънчево, след обяд над планинските райони с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максимални температури между 29° и 34°. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber