22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270972 22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки) 22 кучета спасяват затрупаните и изгубените у нас (Видео, снимки) www.24chasa.bg
Екипите преминават през обучения всяка година - как да реагират по време на лавина. СНИМКИ: Румяна Тонева

Най-подходящи са общителните и смели мъжкари

Смели, самоотвержени и с огромни сърца. Така най-точно може да опишем хората, които 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината са готови да зарежат всичко и да се отзоват на сигнал за изпаднал в беда в планината.

Това е екипът на Планинската спасителната служба (ПСС), която е единствената организация у нас, спасяваща хора в планината. За тях няма празници - тази Нова година екип на ПСС посрещна празника, пътувайки към Черни връх, за да спасят мъж, тръгнал по шорти и маратонки да изкачва Черни връх. ПСС е създадена преди повече от 85 г., а от 1950 г. е част от Българския червен кръст. В България има близо

530 доброволни

планински спасители

Те са разделени в 32 отряда и покриват почти цялата планинска територия на страната. Само 46 от тях са щатни спасители и поддържат петте денонощни центъра у нас.

Редом до тези смели мъже и жени са 22 кучета спасители. Това е Групата за спасяване с кучета към ПСС. У нас има 22 екипа - куче и водач, които покриват почти цялата страна. От 1974 г. четириногите са неизменен помощник в спасяването на човешки животи както в планината при настъпили бедствия, така и при аварии и при издирване на хора. Големите сърца дори преминават пределите на България, за да помагат. Участват в акциите през 1988 г. при земетресението в Армения и при двете разрушителни земетресения в Турция през 1999 г.

Заедно са помогнали на над 10 000 човека в периода 2013-2017 г.

“Техният нос е най-голямото им оръжие при издирването на хора в планината. Те

имат 2000 пъти по-силно

обоняние от нашето”,

разказва Райчо Тодоров, който е един от обучителите на кучета, а и самият той е спасител. Над 30 години е бил в екип с четириног помощник, но наскоро е загубил трето куче. Той разказва, че има традиция в кръщаването на косматите си партньори - и тримата са се казвали Дино.

Такъв обичай спазва и ръководителят на групата за спасяване с кучета към ПСС Сергей Цветков. Първото куче, с което е бил спасителен тандем още през 1990 г., е било женско и се е казвало Кали, а второто и третото му куче носят имената Фелс I и Фелс II.

Цветков разказва, че благодарение на силното си обоняние за 20-30 минути

1 куче може

да свърши работа

колкото 30 човека

за 5-6 часа, а времето при затрупване е най-важно. Четириногите могат да подушат човек, затрупан под лавина, дори на 4-5 метра дълбочина.

“Важно в мисиите е кучето да възприема спасяването като игра - накрая получава лакомство или любимата си играчка”, разказва още Цветков и допълва, че както и при хората всяко е с различен темперамент. Най-предпочитани са кучетата сангвиници, които са по-общителни. Те са най-податливи на възпитание и бързо възприемат.

Има различни възпитателни методи при обучението на косматковците. Един от тях е механичният, при който кучето се учи да сяда например с натиск на ръка.

Друг метод е хранително-вкусовият, при който при изпълнена команда четириногото се възнаграждава с лакомство.

Контрастният метод е съвкупност от предните два.

Кучетата

възприемат обучение

чрез подражание -

малко куче наблюдава по-голямо, че прескача, и го повтаря.

Още в началото на обучението се търсят палета, които не са страхливи и не проявяват агресия.

Най-предпочитани са мъжките кучета, защото женските се разгонват 2 пъти в годината и това задължително пречи на работата и на мъжките кучета. В Групата за спасяване с кучета

има 1 женско куче -

12-годишната Кара,

която спасява хора в района на Банско.

Тя е в работна кондиция въпреки възрастта си, защото заради голямото натоварване кучетата спасители работят до 10-годишна възраст. След “пенсионирането” остават да прекарат старините си при водача.

Средно обучението на един четириног спасител е около 3 години за достигане на най-високото трето ниво. У нас има 10 оперативни кучета, които са готови за най-тежките спасителни акции в планината.

За работоспособността на четириногите е важно да са отпочинали преди спасителна операция, за да може веднага да започнат работа. Защото те се раздават безрезервно на 100%, но ефективността им е с определено време. А и понякога косматите спасители пътуват стотици километри до започване на акцията. Затова четириногите се нуждаят от комфорт по време на придвижването и възстановяване след акциите. Групата за спасяване с кучета работи за закупуване на 2 ремаркета за превозване на кучетата, за да осигурят тези много важни условия за работа на кучето.

Цветков разказва, че четириногите

живеят при

своите водачи,

защото са планинска двойка. Работата с тях е постоянна, тъй като те живеят при семействата на водачите, за разлика от кучетата на МВР, които се отглеждат заедно на едно място.

Кучетата спасители преминават всяка година задължително по 3 обучения. 2 от тях се провеждат в планината и възпитават четириногите как се действа при лавини и за търсене на загубен в планината. През изминалата седмица Групата за спасяване с кучета беше на обучение на Витоша. Третото обучение е насочено за реагиране при бедствия, аварии и катастрофи.

Цветков разказа, че тази година имат новопостъпил планински спасител за обучение от Троян. Преди да започнат тренировки с четириног помощник

водачът

преминава през

2 курса без куче

Само за изминалата година ПСС е спасила над 130 човека в над 110 акции.

“За затрупан от лавина най-важно е да се запази самообладание”, съветва директорът на ПСС Емил Нешев. Ако човек загуби някого, с когото е бил в планината, най-важно е да следи пътя и да знае последното място, на което го е видял. След това да се обади на 112 и да даде съобщение на ПСС. Веднага трябва да се тръгне към затрупания и опитите за спасяване трябва да почнат веднага, защото

времето при лавина

е определящо

за оцеляването

Най-важно е да бъдеш подготвен в планината. Има теоретични и практически курсове, които учат кога, къде и как може да падне лавина. Човек трябва да знае какво „говори“ планината, защото тя наистина “говори”, убеден е Нешев. Важното е да се научим да я разбираме.

 

Понякога косматите спасители пътуват дълго, за да започне спасителна акция. СНИМКА: ПСС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

$ 1620 събрани до момента за болната от рак съпруга на сина на Апостол Карамитев, трябват $ 30 хил.

Момчил Карамитев е син на Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев. По-късно и той, и сестра му Маргарита също стават артисти. Като малък Момчил искал да се жени за германка. Но съдбата решава вместо за германка да се събере с италианка. Габриела. Тия дни стана ясно, че тя е диагностицирана с рак и двамата са в Китай за нейното лечение.

Жените недоволни от по-ниски заплати и мъжки подигравки на работното място

Само две жалби за сексуален тормоз, защото случаите били деликатни и без свидетели Служителка осъдила за 1000 лв. синдикалист, отправял ѝ неприлични предложения Жените се оплакват от по-ниски заплати, сексуален тормоз и подигравки от мъжете на работното място. Това показват данните от Националния доклад за равнопоставеността между мъжете и

Порой превърна в реки улици в Свищовско

Порой заля селата в община Свищов. За 10-15 минути към 19 ч. в районите край Дунав се изляза по 190 л/кв.м дъжд, а на отделни места и градушка.  Получени са множество обаждания до общинския център за заляти с вода и кални наноси улици в селата Совата, Вардим, Морава, Драгомирово, Козловец, Деляновци и др.

Мария Габриел и Ивелина Василева в Поморие: Европа е навсякъде

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел и кандидатът за евродепутат Ивелина Василева присъстваха днес на откриването на предизборна приемна в центъра на Поморие, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В разговор с жителите на града кандидатите за евродепутати представиха акцентите от предизборната платформа за предстоящите

Градушка удари монтанското село Горна Вереница

Градушка удари днес следобед село Горна Вереница, намиращо се на 13 километра от Монтана. След 14 часа се изви гръмотевична буря със Северозападен вятър от 17 м в секунда. От небето се посипаха ледени късове с големината на лешник и съсипаха зеленчуковите градини на стопаните, каза кметът на селото Веселка Горанова.

Агенцията по вписванията до Мая Манолова: Подават се заявления без платена такса и документи

В Агенцията по вписвания се подават заявления без внесена държавна такса и  годишни финансови отчети без нито един документ. Това затруднява регистърното производство и води до постановяване на откази за вписване или указания. Това пише в отворено писмо на Агенцията по вписвания до омбудсмана Мая Манолова, която днес се срещна с адвокати,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Проф. Христо Бонджолов спечели втори мандат начело на Великотърновския университет

Досегашият ректор на Великотърновския университет проф.Христо Бонджолов ще управлява висшето училище и в мандат 2019-2023 г. Той бе избран още на първи тур с 207 гласа, научи "24 часа". По-рано в понеделник проф. Антоанета Анчева спечели гласуването за председател на Общото събрание на ВТУ. Преподавателката във факултета „Изобразителни изкуства”

Дядо Антоний: Държава и църква дават гаранции за толерантност

“Да положиш душата си за ближния, да му дадеш протегната ръка и изконното право на всеки, роден на земята - да живее”. Така дядо Антоний описа в Софийската синагога великото дело на екзарх Стефан и Пловдивския митрополит и бъдещ патриарх Кирил, спасили българските евреи. Западно- и Средноевропейският митрополит на Българската православна църква

Агенцията по вписванията: Няма липсващи данни, вкл. и за Цацаров, в Имотния регистър

Няма липсваща информация в Имотния регистър относно сделки, в това число и сключвани от главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от институцията. Оттам обясниха, че през 2007 г. е функционирала старата система на регистъра, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота.

Градушка с големина на лешник падна в Свищовско

Градушка с размерите на лешник е паднала в Свищовско, нанесени са щети на върху земеделската продукция, има наводнени пътища, съобщи на БТА кметът на Свищов Генчо Генчев. По думите му пороят, съпроводен с градушка е продължил повече от 20 минути. Най-засегнати са селата Морава, Вардим и Драгомирово.

Гори сметището край Цалапица

Голям пожар е обхванал сметището край пловдивското село Цалапица. Няма пострадали хора, на място са три екипа огнеборци, съобщиха от полицията. Сигналът е бил получен в 17,40 часа. Не е ясна причината за огненото бедствие. Миналата година сметището отново бе обхванато от

Цацаров на среща в ДАНС заради офшорките на политиците (Обновена)

В Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ се е състояла среща под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от ДАНС. В среща са участвали заместник главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДБОП-МВР гл.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber