Бургас гласува стратегически бюджет - набляга на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/7270773 Бургас гласува стратегически бюджет - набляга на образованието Бургас гласува стратегически бюджет - набляга на образованието www.24chasa.bg
Димитър Николов СНИМКА: Архив

Ако беше предизборен, щяхме да налеем парите в улици и тротоари, казва кметът Димитър Николов

Образованието заема водеща роля в бюджета на Бургас за 2019 г., който бе гласуван след остри спорове между управляващи и опозиция. С 41 гласа го подкрепиха всички без БСП и Живко Табаков от Движение "България на гражданите". С изключение на данъка за колите, който е законово регламентиран и за него Бургас гласува най-ниските ставки за завишение на старите автомобили, други местни налози не бяха променени.

"Близо 40% от капиталовите разходи са за образование, което е рекорден размер. Досега откакто аз управлявам община Бургас, такъв процент за тази дейност не е имало", заяви кметът Димитър Николов. И отхвърли критиките на опозицията, че бюджетът бил предизборен.

"Напротив, антипредизбоен е. Щеше да е популистки, ако тези пари ги бяхме налели в улици и тротоари, което се вижда от хората. Но насочихме средствата в образованието - това е стратегическа инвестиция и резултатите от нея не се виждат веднага", заяви Николов.

Плановете на администрацията са да внедри нови технологии и проекти в общината, които досега не са прилагани в България. Един от проектите е за изравняване нивото на първолаците във всички училища.

"Това е бюджет на неравенството и лъжата", определи го обаче Живко Табаков от Движение България на гражданите. Той недоумявал, че при рамка от 270 млн. лв. общината ще продава активи за 5 млн. лв. и ще тегли кредит за 11 млн. лв. Не били достатъчни като инвестиция и проектите за реконструкция на Немската болницата, Дома на НХК, три булеварда и лодкостоянката в Крайморие. Недоразумения имало и при разпределяне на парите за спорта - 450 хил. лв. били предвидени за детско-юношеските школи и 430 хил. лв. за 6 представителни отбора, излишно се харчели пари за ансамбъл "Странджа".

Критиките на Табаков срещнаха остра реакция от ГЕРБ, които определиха бюджета като балансиран.

"3 години бяхте част от управляващите. Подкрепяхте всичко, което правим, имаше хвалби. Според мен обаче наближават избори и под предлог, че сте загрижени за бургазлии, наговорихте куп глупости", репликира го Бойчо Георгиев от ГЕРБ. Колежката му Красимира Маркович пък отхвърли упреците за предизборно завишаване на бюджета.

"Бюджетът на Бургас е най-големият в България. Нареждаме се на четвърто място, но реално имаме най-добрият бюджет, защото София получава 58% финансиране от европейските програми, а Пловдив и Варна имат големи държавни субсидии за инфраструктурни проекти, които в Бургас вече са реализирани. Потребностите на гражданите са други", защити бюджета Маркович.

"За нас най-важни са приоритетите за нови работни места, повишаване на заплатите и привличане на инвеститори", заяви Чанков Мирчев от БСП.

"В бюджета няма огромни и помпозни неща, насочен е към всички сфери на обществото. Бюджетът е направен добре и консервативно. Всички показатели са изпълнени в норма и има баланс между потребностите и нуждите на бургазлии", изрази подкрепа Станимир Апостолов от Реформаторския блок.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ремонти по “Хемус” и догодина

Ще се оправят четири моста на магистралата Тази есен започват най-дългия тунел у нас, който е на “Струма”, а през 2020-а и участъка в Кресненското дефиле Ремонтите по “Хемус” ще продължат и догодина, въпреки че част от тях ще приключат в края на 2019-а. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” на запитване на “24 часа”

10 компании с интерес да инвестират в АЕЦ “Белене”

Китайската CNNC се заяви в понеделник 10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”, научи “24 часа” от няколко независими източника. Кои са компаниите, ще съобщи във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коев и новия шеф на НЕК Иван Йончев

Тенденция е производството на материали от отпадъци

Качеството расте, добивът им няма нищо общо с този преди 10 години, казва Коста Басев, съдружник в “Прайм Технолоджийс” ООД   Влагането на инертни материали в пътища, в строителството на сгради няма нищо общо с това, което е било преди 20, че дори 10 г. Използваните машини, технологии, познанията на хората направиха сектора модерен,

Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път

Национален софтуер може да елиминира незаконния добив   Инертните материали не са само подложката на пътя, релсите или пък чакъл за бетона. Експертите на Българската асоциация на производителите на инертни материали казват, че те са пълнители – в бетоните, в строителните смеси, използват се в производството на бои, на тръби,

Инвестиции в съвременни технологии

С тях браншът непрекъснато подобрява производителността   2019 г. е ключова за развитието на българския рудодобив. Открива се първият новоразработен рудник в България за последните 40 години - “Ада тепе” на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 хил.

Албания предлага и медицински туризъм

Албания е на път да стане популярна дестинация за медицински туризъм заради ниските цени на здравните услуги, предаде агенция АТА. Един от примерите е клиника "Пътуване и усмивка" в Тирана, която предлага на своите пациенти стоматологични услуги и козметична хирургия, "от най-добрите лекари, на цени, по-ниски от конкуренцията",

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Компаниите с подкрепа на дуалното обучение

Въпреки добрите доходи на хората в тази индустрия и там има нужда от образовани и можещи хора. Недостигът на обучени кадри в България кара отговорните компании в индустрията да инвестират в образование и обучение. Българската минно-геоложка камара, индустрията и образователните институции създадоха браншови модел за подготовка на кадри,

Рекорден износ за полугодието – почти 28 млрд. лв., главно от продажби на машини

Ръстът е 6,3% на годишна база Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест месеца на 2019 г. – колкото никога досега в стопанската ни история. Продажбите ни навън за периода януари-юни се равняват на 27,84 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 21 000 миньори изработиха 3 млрд. лв.

Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната в индустрията 21 675 миньори в добивната индустрия произведоха продукция за близо 3 млрд лв. през 2018 г. Въпреки че заетите в бранша са по-малко от предишната година, производителността продължава да е 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Китайските компании в традиционната промишленост търсят нови възможности за растеж

Производствените предприятия в Китай продължават да растат, въпреки забавеното темпо на световната икономика. Компаниите в традиционната промишленост търсят нов растеж чрез модернизация, изразяваща се в иновация и сътрудничество, за да имат не само повече печалби, но и постигат по-големи цели. Един такъв пример е компания в град Цюенджоу,

Германски вестник: Източна Европа се въоръжава масово заради „историческия страх“ от Русия

Германският ежедневник Die Frankfurter Rundschau публикува статия за тенденцията за увеличаване на военните бюджети на страните от Източна Европа, като същевременно се опитва да защити позицията на Берлин за плавно нарастване на средствата, отделяни за отбрана, предава "Фокус". Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел има много съмнителен талант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber