Китай дава по 1000 точки на всеки гражданин, изкуствен интелект ги отнема или добавя, паднеш ли под 600, не може да купиш дори билет за влак

https://www.24chasa.bg/novini/article/7261339 Китай дава по 1000 точки на всеки гражданин, изкуствен интелект ги отнема или добавя, паднеш ли под 600, не може да купиш дори билет за влак Китай дава по 1000 точки на всеки гражданин, изкуствен интелект ги отнема или добавя, паднеш ли под 600, не може да купиш дори билет за влак www.24chasa.bg
Алгоритми за разпознаване на лица сравняват лицата от кадри от охранителни камери със снимки в националната база данни за лични документи. СНИМКА: РОЙТЕРС

Червената власт въвежда система за “социален кредит”, която съди според поведението

Ако не ходиш на съботници или контактуваш с неправилни хора губиш право на работа, добро училище и още куп неща

Гражданите използват смартфоните си, за да се оценяват взаимно по 5-точкова скала, а всяка промяна в социално-икономическия статус носи сериозни последствия. За това разказва хитовият британски минисериал “Блек Мирър” в пилотния си за 2016 г. епизод. Главната героиня иска по-хубаво жилище, но няма необходимия рейтинг от 4,5 точки. Сбива се със служител на авиокомпания и рейтингът ѝ пада толкова ниско, че правото ѝ да се качи в самолет е отнето и дори не може да наеме прилична кола. Натискът от опитите да оправи репутацията си я съсипва. В крайна сметка тя е хвърлена в затвора.

Тази футуристична визия за

Големия брат,

излязъл

извън контрол,

може да звучи като чиста научна фантастика, но наказанията и наградите на базата на социалната активност стават реалност в Китай, след като през лятото на 2014 г. Държавният съвет на комунистическата страна издаде нов и зловещо звучащ документ на име “План на създаването на система за социален кредит”. Колкото и дълъг и бюрократично скучен да е документът, той представя радикална идея - създаване на единна система за оценяване на всеки един гражданин на база на неговото поведение. Единственият съдия, разбира се, е Китайската комунистическа партия (ККП).

Така по оруелски червената власт създава свят, в който повечето от ежедневните дейности на хората непрекъснато се наблюдават и оценяват: какво си купуват в магазина или онлайн; къде прекарват деня си; кои са приятелите им и как общуват с тях; колко дълго гледат видеа или играят на игри; кои такси и данъци плащат.

Идеята е проста - всички граждани са “родени” с 1000 точки, които обаче могат да станат повече, ако живеят според добродетелите на ККП, извършват доброволческа дейност или купуват одобрявани от партията продукти като памперси например вместо алкохол. Точките обаче могат да бъдат и значително орязани, ако гражданин не се вписва в работната си среда, ако финансите му са бъркотия или имат глоба за неправилно пресичане. Най-високият рейтинг за един гражданин е AAA, след което той се спуска надолу към АА, А. Най-нисък е рейтингът D за граждани с по-малко от 600 точки в сметката им за социални кредити.

Нисък резултат води до значителни последствия - блокиране на работни места, отказ от добро училище за децата, забрана за пътуване и невъзможност за отпускане на банков кредит.

Тези с най-много точки пък ще се възползват от достъп до апетитни работни места в държавната администрация, бизнес лицензи, контакти, поръчки, субсидии и обучение.

Планът предвижда единната система социален кредит на всички 1,4 млрд. жители на Китай да бъде въведена в цялата страна до 2020 г. От обявяването му насам правителството експериментира с варианти на системата в различни градове с напълно реални последици.

През март 2018 г. държавната Комисия по национално развитие и реформи се похвали, че

на повече от 9 млн.

души е отказана

продажба на

самолетен билет

за вътрешен полет, а на още 3 млн. било забранено да купят билет за влак заради нисък социален кредит. Табели по гарите в редица градове предупреждават гражданите, че качването на високоскоростен влак без билет, нередно поведение или тютюнопушене могат да повлияят негативно на резултата им в “Индивидуалната кредитна информационна система”.

Комунистическата власт използва заплахата от технологични черни списъци, за да превърне престъпниците във виртуални граждани от втора класа. Официалното обяснение е, че тази система ще засили прозрачността и продуктивността в търговията, обществото и правните отношения, създавайки една пирамида, на върха на която е доверието. “Ако доверието е нарушено някъде, рестрикции се налагат навсякъде”, гласи философията на китайския план за пълен контрол.

Системата все още се развива, затова е твърде рано да се знае колко инвазивна ще стане, но някои се тревожат, че социалният кредит може да се използва за лесен и автоматичен разгром на политическото несъгласие.

Поддръжниците на програмата я възприемат като средство за насърчаване на добрите практики в обществото, а не като нарушаване на личното пространство. Според властите в същината на социалната кредитна система е опит да се контролира китайската огромна, хаотична и слабо регулирана пазарна икономика,

да накаже

компаниите,

които продават

отровна храна

или фалшиви

лекарства,

да разкрие лекарите, които вземат подкупи, и хората, възползващи се от уязвимите. Просоциалните дейности, които вдигат рейтинга, включват даряване на кръв, доброволческа работа, подкрепа за възрастните, показване на професионална етика и личен морал и грижа за публичната собственост. Ползите в тези случаи могат да бъдат намаление на обществени такси и приоритет при записване на децата в училище или при получаване на финансова помощ. Добрият гражданин ще се радва и на достъп до по-бърз интернет или ускорено получаване на виза за Европа.

Съденето на поведението става по различни начини на различните места. Неплащането на битови сметки и данъци, извършването на измами, говоренето по телефона при шофиране, вандализмът, домашното насилие, плагиатството, разхождането на куче без каишка, разпространението на фалшиви новини, пускането на силна музика и дори играенето прекалено дълго време на видеоигри намаляват социалния кредит. Тогава наказанията са отказване на основни услуги, забрана за вземане на заем и покупка на имот или луксозна кола, невъзможност за престой в скъпи хотели, ограничения за записването на децата в определени училища или за наемането на работа във финансовата сфера.

Според западни експерти по Китай кредитната оценка ще е по-висока, ако купувате продукти, които режимът одобрява, например памперси, и по-ниска, ако купувате такива, които не допадат на властта като видеоигри или алкохол.

Извън областта на покупките политическата ангажираност също може много да повлияе на социалният кредит: публикуването на политически изказвания без разрешение или дори публикуване на реални новини, които китайското правителство не одобрява, може да понижи рейтинга. Правителството ще е способно да взема предвид и поведението на приятелите и роднините на граждани, за да определя тяхната оценка. Така антиправителствена публикация на ваш близък приятел ще понижи собствения ви кредит.

Постепенно стремежът за оцеляване

ще изолира

дисидентите от

техните приятели

и останалата част от обществото.

Когато излезете от вратата на дома си, действията ви във физическия свят също попадат в мрежата за наблюдение. Правителството събира огромни количества информация чрез видеокамери, разположени по улиците из целия град. Ако извършите престъпление или просто пресичате неправилно, алгоритми за разпознаване на лица сравняват лицето ви от видеозаписа със снимка в националната база данни за лични документи. И не минава много време, преди полицията да се окаже на вратата ви.

Списъкът на негативните дейности е изключително дълъг и включва очевидно антисоциални неща като шофиране пиян или предлагане на подкуп и по-малко очевидно неприемливи поведения като еретични дейности, нарушаване на социалния ред и неуспех да покаже добродетелта на домакинството.

Една от най-шокиращите части от системата е програма за наблюдение на съседите.

Държавата

плаща на

избрани воайори,

чиято задача е да записват поведението на хората, което влияе върху техния социален кредитен рейтинг. Китайката Джоу Аини например получава по $ 50 на месец, за да наблюдава съседите си като “колекционер на информация” в малко градче в провинция Шандун. Тя записва наблюденията си в тетрадка и след това я споделя с местна правителствена служба, която определя резултатите.

Когато бъде завършена, в гигантската обща база данни ще влезе и информация от полицията, съдилищата, данъчните институции, банките и работодателите, както и от редица частни компании, които партията се опитва да вербува за идеята си. Докторите, учителите, местните управници и бизнесите ще бъдат оценявани допълнително за професионализъм и почтеност.

Междувременно, за да изчислят оценката, частни компании, работещи с правителството, постоянно преравят огромни обеми съдържание в социалните медии и данни за пазаруване онлайн.

От 2015 г. насам се използва национална мрежа, която събира информация от централните и регионалните власти за вкарване на китайци в “черен списък” и ограничаване на възможността им да си купят билет за самолет или за скоростен влак. “Това е част от система, която един ден може да бъде свързана с програмата за социален кредит, макар че

има съмнения

дали Китай ще

успее да установи

единна система,

или ще се примири с няколко по-малки мрежи”, посочва анализ на “Блумбърг”.

През 2015 г. Народната банка на Китай дава лиценз на осем компании, които да започнат изпитания на социални кредитни системи. Сред тях са “Сезам кредит”, която е собственост на най-големия електронен магазин в света “Алибаба Груп”, инвестиционният холдинг “Тенсент”, най-голямата компания за споделено пътуване в страната “Диди Чуксинг” и най-големия сайт за запознанства “Байхе”. Тези компании работят в тясно сътрудничество с държавата, като създават и тестват софтуерна система и алгоритми, които да правят оценките на субектите. Експериментът е насочен към най-значимите дейности в живота на днешните хора-потребители. На първо място кредитирането и търговията, придвижването и любовните отношения.

Чужденците също попадат на мушката на правителството. В Иу, провинция Джъдзян, където от 2017 г. има система за оценяване на хората със стойности от 0 до 200, чужденците са включени в тестовата схема. При добър кредит те получават преференциални заеми, а при лош не им се издават виза и разрешително за работа.

“Преди правителствата не можели да държат гражданите под постоянен надзор. Но когато изобретили печата, станало по-лесно да управляват общественото мнение, а радиото и киното позволили да се отиде още по-далече в това отношение. А тайната на личния живот приключи, когато стана възможно, телевизорите, едновременно не само да приемат, но и да предават обратно всичко, което говорят и вършат хората, както и какви програми и по колко време гледат”, пророкува британецът Джордж Оруел в антиутопичния си роман “1984”. Очевидно не само медиите и аналитиците смятат, че тоталитарният план на вожда Си Цзинпин е копие на Оруел. За да пресече подобни аналогии още в зародиш поне сред младите китайци, през март 2018 г. червената власт забрани световноизвестните романи на Оруел “Фермата на животните” и “1984”. Романите на Оруел са се видели опасни на китайските цензори, защото описват абсурдите на тоталитарната държава. Властите дори блокират блогове и сайтове, в които се срещат думите и фразите “доживотен”, “безсмъртен”, “култ към личността”, “емиграция”, “срамно”. Забранена е дори безобидната буква N - предполага се, защото се приема за знак на несъгласие.

В края на 2018 г. неправителствената организация “Фрийдъм хаус” предупреди, че демокрацията линее заради ограничената свобода в интернет. Пояснява се, че кохорта от държави се насочва към цифров авторитаризъм по китайски модел, който включва широка цензура и автоматизирани системи за надзор. В резултат на това за осма поредна година се отчита спад на глобалната интернет свобода.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7 за възстановяване на отношенията с Русия

Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7 по въпроса за възстановяването на отношенията с Русия, заяви днес пред ТАСС Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Песков увери, че Русия възстановява отношенията си с голямото мнозинство от страните от групата "и сега те се намират на доста позитивна" основа.

Меркел обеща помощ за повторното залесяване на Амазония

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви днес, че иска да помогне на южноамериканските страни за повторното залесяване на Амазония, след като бушуващите в региона пожари бъдат изгасени, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Ще поема дългосрочен ангажимент", обяви Меркел в Биариц, където участва в срещата на върха на Г-7.

Тръмп искал Гренландия заради руски суперрадар

Настъплението на Китай към Арктика също тревожело военните експерти от Пентагона През изминалата седмица желанието на Доналд Тръмп да купи Гренландия прерасна от поредната му ексцентрична идея до дипломатически скандал с Дания. Американският президент отмени посещението си в Копенхаген, което бе по покана на кралица Маргрете Втора,

Двама водолази загинаха край гръцки остров

Властите потвърдиха, че двама чуждестранни граждани са открити мъртви в подводна пещера край остров Карпатос, в югоизточна Гърция, информира в. „Катимерини”. Двамата мъже, на възраст 65 и 30 години са се гмуркали на дълбочина 45 метра в пещерата Карапатос. Трети водолаз, който е влязъл в пещерата, се е върнал назад поради липса на въздух и е

Южна Африка конфискува самолет на "Еър Танзания" заради дългове

Южна Африка задържа самолет, принадлежащ на националния превозвач на Танзания, заради искането на обезщетение за 33 милиона долара от земеделски стопанин за земя, която е национализирана преди десетилетия, заяви адвокат. Самолетът на „Еър Танзания“ беше арестуван в петък на международното летище OР Тамбо на Йоханесбург,

Нетаняху: "Израел ще действа срещу иранската агресия

Израел е нанесъл въздушни удари срещу цели край сирийската столица Дамаск тази нощ. Според Тел Авив те са били насочени срещу ирански части и шиитски милиции, които готвели непосредствени атаки срещу Израел, предаде Bulgaria ON AIR. Бенямин Нетаняху предупреди в Туитър: "Израел няма да се колебае да действа срещу "иранската агресия",

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Европейски източник: Вечерята на лидерите от Г-7 беше напрегната заради Русия

Вечерята на лидерите на страните от Г-7 снощи е била "доста напрегната" заради разногласия между президента на САЩ Доналд Тръмп и останалите ръководители, включително заради Русия, заяви днес представител на ЕС, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Източникът, пожелал анонимност, разказа, че Тръмп предложил Русия да бъде върната във формата Г-7,

Тръмп изненадан от визитата на иранския външен министър в Биариц

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е бил предварително информиран от Франция, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще има среща с френската делегация в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Зариф пристигна в Биариц по покана на френския президент Еманюел Макрон,

Шест души пострадаха след удар от мълния в дърво (Снимки)

Шестима души пострадаха след като мълния удари дърво. Инцидентът се случил по време на турнир по голф в американския град Атланта. На мястото веднага пристигнали няколко екипа на бърза помощ. Пострадалите били откарани в болница, съобщава Би Ти Ви. Те са получили леки наранявания. По думите на лекарите няма опасност за живота им.

Втори републиканец излиза срещу Тръмп за номинация от партията за президентските избори

Втори републиканец обяви, че ще се бори с президента Доналд Тръмп за номинацията на партията за президентските избори в Съединените щати през ноември догодина, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тръмп "е едно дете", аргументира решението си Джо Уолш, водещ по консервативно радио и бивш конгресмен,

Макрон: Страните, засегнати от пожарите в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро

Лидерите на държавите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от горските пожари в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ДПА. "Има контакти на нашите екипи с всички държави от Амазония, така че да можем да одобрим много конкретни технически и финансови ангажименти",

Полицията използва водно оръдие срещу демонстранти в Хонконг (Снимки)

Полицията в Хонконг използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу замерящи я с тухли и павета демонстранти, предадоха световните агенции. Ройтерс отбелязва, че водно оръдие не е било използвано от години в Хонконг. До конфронтацията се стигна, след като протестиращи първо се бяха събрали на стадион в пристанището Квай Чунг.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber