Коя възраст е добра за първи секс

https://www.24chasa.bg/novini/article/7253269 Коя възраст е добра за първи секс Коя възраст е добра за първи секс www.24chasa.bg
14-годишната Румяна от Лом вече има второ бебе. СНИМКА: Камелия Александрова

През последната седмица снимката на едно 14-годишно момиче отново обикаля медиите. Румяна от Лом е майка, при това на второ бебе. Историята ѝ стана известна в началото на 2016 г., когато на 12 г. роди първия си син. Тогава родителите ѝ твърдяха, че е била изнасилена. Те не искали да ѝ гледат детето, защото освен Румяна имали още седем, но тя много плакала и затова ѝ разрешили да го роди. През ноември Румяна ражда втори път. Този път рожбата е плод на секс с колега на баща ѝ от погребална агенция. По-възрастният от нея мъж се нанесъл да живее в дома им в ромската махала в началото на 2017 г. и скоро започнал да навестява Румяна в леглото. След това отишъл да търси работа в Чехия и разбрал, че е станал баща, чак след като се върнал в България и органите на реда го погнали да го съдят за секс с малолетна. Наказанието му е 6 месеца затвор.

Предполагам, че и то можеше да му се размине, ако около Румяна не се вдигаше медиен шум. Обикновено на ранния секс и раждания на ромските момичета се гледа като нещо нормално и макар да е подсъдно, много рядко се стига до съд.

Различни проучвания показват, че ранният секс въобще не е само ромски проблем и ако скоро не се въведе сексуално обучение в училище, за което от години се говори, много скоро това ще се превърне в сериозно предизвикателство за цялото общество. Защото травмите от него не са единствено раждането на дете, което не можеш да гледаш, а водят до поведенчески и психологически изменения. Мисля, че за никого не е тайна, че много млади момичета възприемат секса като средство да получат лъскави неща, които родителите им не са в състояние да осигурят, а в някои по-бедни райони на него се гледа дори като възможност за прехрана. Това не е някакъв български феномен. Наблюдава се в почти всички страни, където има голямо класово разделение и не съществува сексуално образование. С бума на интернет през последните години се очертава и друга тенденция – все по-ранни опити за самозадоволяване и рисково сексуално поведение сред ученици от богати семейства. Причината е, че благодарение на мрежата те получават неконтролиран достъп до сексуално съдържание, което влияе върху техните желания, без да са достатъчно емоционално подготвени да ги реализират по подходящ начин.

Преди години изследване на Световната здравна организация (СЗО) нареди България на първо място сред 43 държави, в които 15-годишните са с най-голяма сексуална активност. На тази възраст 40% от момчетата и 21 на сто от момичетата у нас вече са имали полов контакт, като за една трета от тях това се е случило на 13 г. или по-рано. След нашата страна се нареждат Унгария съответно с 27 и 29 процента и Дания – 29 и 25 процента. Според експертите на организацията, сред които е и доктор Михаил Околийски, основната причина за снижаване на възрастта у нас е ниската сексуална култура и по-ранното съзряване на българчетата. По думите му празнините в познанията за интимния контакт у нас са сериозни и през последните 20 г. почти нищо не се е променило по въпроса колкото и да се пропагандира как се полагат усилия. Свидетели сме на продължаващо невежество, което само привидно е покрито от уж голямо количество полезна информация в интернет, обяснява Околийски.

Експертите на СЗО са установили, че в страните, в които има сексуално и здравно обучение в училищата, възрастта на първия интимен контакт се повишава. В Ирландия например вече е твърдо над 17 г.

Същите изводи се правят и в английско проучване. То показва, че една трета от жените и една четвърт от мъжете на възраст между 17 и 24 г. признават, че са загубили девствеността си твърде рано и не са останали щастливи. Професор Кей Уелинкс, ръководител на изследователския екип, казва, че одобрената със закон възраст от 16 г. във Великобритания за правене на секс не е индикатор, че някой наистина е готов да бъде сексуално активен. “Всеки млад човек е различен. Някои 15-годишни може да са готови, докато други 18-годишни да не са”, казва той.

Затова учените смятат, че сексуалното възпитание е изключително важно и не бива да се разчита на недоказани съвети в интернет или пък на претоварени родители, които дори не се досещат за интимните терзания на децата си. А ако се съди по отговорите в анкетните карти за това проучване, те стават все по-големи и неочаквани. Оказва се, че 9 от всеки 10 младежи използват надеждни предпазни средства по време на първия си секс, но не знаят как да се справят с натиска на връстниците си да станат сексуално активни колкото може по-рано. „Знам, че много от моите приятели започват да правят секс, защото знаят, че много от съучениците им вече са го сторили. Притесняват се, че когато отидат в университет, ще бъдат изолирани, тъй като няма да са правили секс и няма да бъдат куул”, казва пред Би Би Си 16-годишната Бет.

Според психолози лесният достъп до сексуално съдържание и различните шоу програми, които внушават колко приятно нещо е сексът, подтикват подрастващите все по-рано да пристъпват към него. Отделно социалните медии пък ги насърчават да пускат все по-предизвикателни снимки, които ги превръщат в обект на сексуално желание, без въобще да са готови емоционално за интимни отношения.

Мелиса Палмър от екипа, извършил британското проучване, казва, че момичетата са под по-голям натиск да станат сексуално активни рано, отколкото момчетата. Според нея сексуалното образование в училищата трябва да им даде добри знания и умения не само как да се предпазват от полово предавани болести и бременност, но как първите им сексуални преживявания да бъдат емоционално безопасни и позитивни.

По време на изследването учените са създали и кратък въпросник, който може до ориентира младежите дали са готови да правят секс. Според него те трябва да се запитат обичат ли партньора и чувстват ли се добре с него. Той или тя демонстрират ли взаимни чувства? Обсъждали ли сте заедно необходимостта от използването на презерватив и дали този разговор е преминал добре? Ако отговорът на тези въпроси е да, то времето за първо сексуално преживяване веротно е дошло. Има и още една група въпроси, на които утвърдителен отговор обаче означава, че е по-добре да се изчака.

Сред тях са: Усещам ли натиск от някого, партньор или приятели, да правя секс? Ще съжалявам ли след това? Правя ли го, за да впечатля моите приятели, или просто защото те вече са се похвалили, че са ме изпреварили? Съгласявам ли се на секс, защото само така мога да запазя партньора си?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Животът на Момчил Карамитев, който се бори за живота на жена си Габриела

Двамата са в Гуанджоу, надяват се на китайската медицина Момчил Карамитев, син на актьорите Маргарита Дупаринова и Апостол Карамитев, винаги се е чувствал гражданин на света. През 1969 г., когато е на само на 9, пътува с майка си и сестра си за чужбина - с “Ориент експрес” от Централна гара в София през Югославия, Швейцария и Франция до Париж.

Богаташ пратил Дечкин да ограби майка му заради имоти, той я убил

Георги затънал в дългове и искал да продаде наследствени къщи за милиони в Пловдив. Умира при катастрофа през 2012 г. 32-годишният Здравко Дечкин е пратен да ограби милионерката в имоти Виолета Балабанова от собствения ѝ син Георги, стана ясно в петък по време на заседанието на съда. Това е основната версия за убийството в Пловдив отпреди 10 г.

Ректорът на СУ гневен - протоколът на президента наредил политиците да са пред професорите (Обзор)

Култура и духовност не се наливат насила, обърна се професор Анастас Герджиков към Румен Радев и останалите Политици се наредиха преди професорите в празничното шествие на 24 май и ядосаха ректора на Софийския университет Анастас Герджиков. Той определи поведението им като безобразно. “На този светъл празник няма да коментирам пак поведението на

БСП се рекламира за последно с президента на 24 май (Видео)

Корнелия Нинова плати на БНТ предизборна хроника от шествието, което скандализира ректора на Софийския университет, че политици изтласкаха назад професорите Тази вечер в платената форма за предизборна реклама по БНТ "предизборна хроника" БСП се рекламира с репортаж от днешното шествие в София по случай 24 май,

Румен Радев: Училищата са дворците на България (Снимки)

"Точно днес е удачно да припомня думите на един наш общественик, че преди кирилската азбука, България бе силна, но не бе велика, защото имаше дворци, но нямаше училища. Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети, академии. С техния духовен блясък свети образа на нашия богат на таланти народ.

СУ спечели дело срещу държавата за европроект за 70 млн. лв.

Дело за близо 70 млн. лева е спечелил Софийският университет “Св. Климент Охридски” срещу агенцията, която управлява европарите за наука и образование. Съдът е отменил решението на ведомството да отхвърли проект на висшето училище за създаването на център за върхови постижения. Така сега за него би трябвало да бъде осигурено финансиране.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Ученици се оплакаха от грешки в матурата по английски, според учителите просто е била много трудна

МОН иска конкретни въпроси, за да ги проверява Проверка на ключа с отговори на матурата по английски език разпореди Министерството на образованието. Това стана, след като хиляди зрелостници изразиха недоволството си. Според тях тестът бил пълен с правописни и граматически грешки, неточности и двусмислици.

Съдийката по КТБ става зам.-шефка на спецсъда

Съдия Виржиния Петрова, която разглежда делото за фалита на КТБ, е предложена да стане зам.-шеф на Специализирания наказателен съд. Това става ясно от дневния ред за заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник. Петрова е номинирана от шефката на спецсъда Мариета Райкова.

Извадиха 70 килограма риба от бракониерски мрежи в язовир "Ястребино"

Близо 70 килограма риба е извадена от бракониерски мрежи в язовир "Ястребино". Акцията на доброволците от Централната рибноопазваща организация е била снощи, съобщи ръководителят на клон "Ястребино" на ЦРОО Шенол Хасанов, цитиран от БТА. След като по-рано през деня екипът изважда пет мрежи с обща дължина около 400 метра,

Нападателят, намушкал с нож 16-годишно момче в София, остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста 15-годишният младеж, обвинен в опит за убийство на свой връстник. Инцидентът стана на 20 май вечерта след парти на тийнейджъри в частен клуб в столицата. 16-годишно момче бе намушкано два пъти в гърдите при спречкване на тема футбол. Обвиняемият заяви в последната си дума пред магистратите,

Започна заключителното предизборно събитие на Вебер с участието на Борисов (Видео)

Премиерът Бойко Борисов  участва в заключителното предизборно събитие на кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, което ще се проведе в столицата на Бавария Мюнхен утре, 24 май, научи „24 часа“. Борисов е един от малцината премиери, поканени за участие в събитието, заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел,

Земетресение в Димитровград и Хасково

Земетресение разлюля Димитровград и Хасково. Магнитутът му е 3,2 по Рихтер ,съобщи Националният институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН). Епицентърът на труса е между Димитровград и Гълъбово. Трусът е усетен по високите етажи в района. Няма данни за разрушения и пострадали.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber