АГ за тревопасни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7246351 АГ за тревопасни АГ за тревопасни www.24chasa.bg

Кога ще роди коза, ако не се знае кога фертилен пръч я е покрил?

Може ли да се отгатне кога ще роди коза, без да се знае на коя дата фертилен пръч я е покрил?

С тази задача се нагърбват студенти от 4-и и 5-и курс на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора начело с ръководителя им гл. ас. д-р Манол Карадаев през 2015 г.

Работната група прави научно изследване на дребни преживни животни - кози, с ехограф, чрез което пресмята кога ще се ояри коза, без да е ясна датата на зачеване.

“У нас в практиката се използва ехографски метод за диагностика на бременност при овце и кози, но метод за гестационната възраст при неизвестна дата на покриване досега не беше разработен”, каза д-р Карадаев.

Козите в България основно се отглеждат в планински или полупланински райони.

И мъжки, и женски

пасат заедно, поради

което е много трудно

да се проследи

кога пръчът е “облагородил” козата. Голямо ходене по мъките за козаря се оказва, особено когато пасе многобройно стадо и трябва да запомни кои от разгонените женски е оплодил мъжкият.

“Защо е важно да се знае кога козата е осеменена? Козите се различават от овцете по това, че когато забременеят, продължават да се доят, но не постоянно. 2 месеца преди очакваното раждане трябва да се пресушат, за да се подготвят за следващото”, обяснява д-р Карадаев. По време на бременност овцете не се доят, макар че това не важи за модерните ферми, защото животните там се отглеждат интензивно.

Преподавателят и студентите му

изследват

бременните кози

като бременни жени

“Опитахме се, както при хората, чрез софтуера на ехографа да определим гестационната седмица от бременността на козата по размерите на някои части на плода или матката, измервайки ги, и съответно да определим кога ще бъде терминът”, казва докторът.

Бременността при козите трае средно към 148-155 дни, или 5 месеца.

На изследване са подложени кози от Учебно-експерименталната база на Тракийския университет, както и тревопасни от фамилните ферми на студентите по ветеринарна медицина. Козите, които се изследват, са

от породата българска

местна коза

Те са най-масово разпространени у нас.

“За да изчислим гестационната възраст при неизвестна дата на зачеване или покриване, първо започнахме с група животни, на които знаехме тази дата. По време на бременността измервахме няколко ехографски критерия”, обяснява д-р Карадаев.

В първите дни на бременността в матката на козите се наблюдава ембрионовият мехур. По-късно се появява и ембрионът, който нараства и се превръща в плод. Тогава студентите и екипът от катедрата по акушерство мерят неговия напречен и надлъжен диаметър. “След като плодът нарасне повече, се образуват неговите части. Така започнахме да ги измерваме – например диаметър на плода, диаметър между двете париетални кости на черепа (бипариателен диаметър) и т.н. След 42-ия-48-ия ден се появява много ясно сърдечната дейност на плода, нараства и сърцето. Това даде възможност за измерване на напречния и надлъжния му диаметър”, обяснява докторът. Общият броят на параметрите, които измерват, са 11.

Данните от изследванията подлагат на статистически анализ и чрез него избработват 3 уравнения – линейно, квадратично и степенно с 2 неизвестни. “Най-приложимото в практиката е линейното, едно от неизвестните му е търсената гестационна възраст. Уравнението използвахме и за други кози, на които не знаем датата на зачеване”, обяснява преподавателят как пресмятат с формули гестационната възраст. Работната група обаче изчислява и

степента на грешка,

която може

да е +/- 8-10 дни

От изследването могат да се възползват най-вече дребни собственици на кози и стопанства от т.нар. заден двор. “В елитните стопанства има строг мониторинг кога козите са заплодени. Там се осеменяват и изкуствено и се налага само да се провери дали животното е бременно, или не”, казва д-р Карадаев.

Ветеринарен лекар да провери

дали коза

носи яре с

ехограф струва

между 1 и 1,30

лв. на животно

Това става чрез два достъпа – през ректума, като се въведе ехографска сонда в него, или през кожата на коремната стена (трансабдоминален достъп). Вторият се смята за по-бърз и лесен достъп. Но изчисляване на гестационната възраст ще увеличи двойно и тройно цената, прогнозира университетският преподавател.

Какви са рисковете, ако не се знае кога ще роди козата? “Един от тях е, че може да продължи да се дои до края на бременността, което ще попречи на животното да се подготви за следващата бременност. Освен това животните, които са бременни, понякога се налага да бъдат ваксинирани, обезпаразитявани или третирани с лекарства, които не са подходящи за животни в по-напреднала бременност. Може бременното животно да бъде наранено от друго. Те се бият помежду си, тъй като имат йерархия и е препоръчително животните към края на бременността да се групират в отделен бокс”, казва Карадаев. И добавя, че те имат нужда и от дажба, която съдържа специални хранителни вещества.

Козите се разгонват в късна есен и раждат в края на зимата и началото на пролетта. Съвременните репродуктивни технологии обаче позволят козите да се разгонват изкуствено и в другите сезони и по този начин една женска може да роди три пъти за 2 г.

През целия си живот коза може да се ояри 5-6 до 10 пъти, но това зависи от типа на отглеждане. В големите козевъдни ферми животните се бракуват преждевременно и се подменят с млади.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ангелкова: Подготовката в гимназиите по туризъм е ключова за развитието на сектора

Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и ние ще продължим да насърчаваме усилията за висококвалифицирана подготовка на рецепционисти, бармани, готвачи и други изпълнителски кадри. Всички те дават съществен принос за формиране на имиджа на страната като конкурентна и търсена дестинация.

Вижте ограниченията по пътищата на страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 23.05.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. На 23.05.2019 г ще е предимно слънчево. Още към обяд над Западна България, а до края на деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна

Марин Захариев в Девин: Когато управлява ГЕРБ, България усвоява европейските средства

Когато управлява ГЕРБ, България усвоява европейските средства, върви напред и ЕС й вярва. БСП не могат да се похвалят със същото. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Марин Захариев в Девин. Той посети наскоро разкрит със съдействието на Общината шивашки цех. В срещата с работниците участваха кандидатите за членове на ЕП

Асим Адемов в Борино: Истински толерантната партия в България е ГЕРБ

„Аз съм един обикновен български учител, който е отдал целия си житейски път на това да обучава децата на любов към словото, към българския език, към българските автори. Докато нямаше ГЕРБ в тези региони не можеше да се говори за европейски проекти, но сега е различно. Истински толерантната партия в България е ГЕРБ.

Светослав Дяков и Лъчезар Балтанов с послания: Гласувайте на евроизборите (Видео)

Десетки професионални футболисти от цяла Европа се присъединиха към кампания на Европейския парламент и ФИФПро за популяризиране на европейските избори тази седмица, съобщиха от пресслужбата на Европарламента. Германският вратар Кевин Трап, българският халф на "Лудогорец" Светослав Дяков и капитанът на "Ботев" (Пловдив) Лъчезар Балтанов са сред

Ковачев: Да се отрича обединена Европа и да се връщаме назад към националните държави е грешно

„На България й трябва ефективна Европа, която да пази границите, да гарантира нашата социална сигурност, да повишава качеството на живот въз основа на европейската солидарност и не бива да рискуване всичко това като позволяваме да се води антиевропейска кампания“, каза пред директори на училища, детски градини, учители,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Митрополит Гавриил удостоен с почетен знак от Министерството на образованието

Ловчанският митрополит Гавриил беше удостоен с Почетния знак на Регионалното управление на образованието в града на церемония в читалище "Наука - 1870", съобщават от Светия синод.  Знакът е връчен на Негово Високопреосвещенство за издигане на духовните ценности в българското образование от началника на РУО-Ловеч Еленко Начев.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле идва за 24 май

По покана на президента Румен Радев на 23 и 24 май на официално посещение в България ще бъде генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одри Азуле, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Участието на Одри Азуле в тържественото отбелязване на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на

Андрей Ковачев: Ще подкрепя кандидатурата на Пазарджик за „Европейски град на спорта“

Кандидата за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев, заедно с Винченцо Лопатели - член на управителния борд на ACES Europe, бяха днес в Пазарджик за официалното обявяване на кандидатурата на населеното място за „Европейски град на спорта“. „Това е инициатива, стартирала в Италия през 2000 година.

Младен Маринов на среща в президентството

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов е влязъл в президентството, докладваха читатели на "24 часа". Проверка на вестника показа, че той е на среща с вицепрезидента Илияна Йотова. Очаквайте

Обсъждат предложението за закриване на 29 районни прокуратури

Работна среща за обсъждане на предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за продължаване процеса по оптимизиране структурата на районните прокуратури ще се проведе на 27 май от 13 часа в сградата на Националния институт на правосъдието, съобщиха от прокурорската колегия на ВСС. Предлага се процесът за оптимизиране да продължи със закриване

Утре изтича срокът за избирателни секции в болниците, затворите и корабите

На 23 май, четвъртък, до 17.00 ч., изтича срокът, в който ръководителите на лечебни заведения, на домове за стари хора и на другите специализирани институции за предоставяне на социални услуги, ръководителите на местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане и капитаните на плавателни съдове под българско знаме следва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber