Поне 150 чиновници в държавата вземат повече от премиера и от президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/7240376 Поне 150 чиновници в държавата вземат повече от премиера и от президента Поне 150 чиновници в държавата вземат повече от премиера и от президента www.24chasa.bg
Заплатите на премиера и министрите се определят в зависимост от депутатските, а те зависят от средното заплащане в страната

l Управителят на БНБ получава 16 849 лв. месечно

Заплатите на управителя и подуправителите на БНБ зависят от средното заплащане на ръководния състав на търговските банки.

l Председателят на КФН се разписва срещу минимум 13 146 лв.

Кметовете в страната с решение на правителството от онзи ден вече ще могат да получават заплати, равни на министерските – по 4600 лв. Със същото решение заплатите на топчиновниците по министерствата също могат да стигнат министерските, макар и само на избрани високи длъжности – главни секретари и шефове на дирекции.

В държавата обаче има още приблизително около 150 други висши управленци, чието възнаграждение е

равно и дори

по-високо

от това на министър-председателя. А на някои от тях – дори от заплатата на президента.

Проучване на “24 часа”, което може и да е непълно, показа, че такива високи заплати се получават и в много регулаторни органи.

По-високи са заплатите например на

конституционните

съдии

Председателят на Конституционния съд получава месечно възнаграждение, равно на средноаритметичното месечно възнаграждение на президента на републиката и на председателя на Народното събрание. Т.е. в момента той се разписва срещу около 6000 лв. месечно. Това е обаче минимумът, в който не влизат класовете за прослужено време.

По закон президентът на републиката взема две депутатски заплати месечно, което в момента прави 6858 лв., а председателят на парламента – с 55% над депутатската заплата, което е 5143 лв. Заплатата на министър-председателя е с 5 процентни пункта по-ниска от тази на парламентарния шеф, тъй като той взима с 50% над депутатската заплата.

Разбира се, и

тримата първи в

държавата не

получават

толкова малко,

тъй като президентът и премиерът само заради дългия си трудов стаж получават още приблизително по 60% към заплатите си, което прави президентската например над 10 хил. лв. месечно. Премиерската е някъде към 8000 лв.

Но според Закона за Конституционния съд заплатата на председателя на този орган се получава не от реалното възнаграждение на президента и парламентарния председател, а от основното им трудово възнаграждение, т.е. без класовете.

През ноември в интервю за Би Ти Ви Бойко Борисов в отговор на въпрос каза за заплатите на премиера и президента: “Моята става 7000 лв. с над 30 г. трудов стаж” и посочи, че възнаграждението на държавния глава е с 4000 повече от неговото - 11 000 лв.

Самите конституционни съдии вземат 90% от заплатата на председателя си. Т.е. тяхната основна заплата е към 5400 лв.

Тези съдии и председателят им също получават надбавки за трудов стаж. По-важното обаче е, че след като им свърши 9-годишният мандат, те имат право да се пенсионират, независимо дали са навършили пенсионна възраст и без значение, че могат да продължат да работят и да се осигуряват другаде.

При това “пенсиониране” те

получават накуп

20 месечни

възнаграждения

обезщетение

Конституционните съдии заедно с председателя си са 12 човека. Ако по някаква случайност мандатът им свърши едновременно, това ще струва на хазната минимум 1,4 млн. лв.

Заплатите на конституционните съдии обаче бледнеят пред тези, които получават в Комисията за финансов надзор и най-вече в БНБ.

Например от 1 януари тази година управителят на БНБ вече се разписва срещу 16 849 лв. месечно, при положение че през последните 3 години се е разписвал срещу 15 368 лв. Тези цифри излязоха наяве от мотивите, с които БНБ внесе в парламента годишния си бюджет за 2019 г. Не за утвърждаване, а само за сведение, тъй като БНБ

сама си гласува

бюджета

Тези заплати не са измислени от въздуха – в самия Закон за БНБ пише, че заплатите на ръководния орган на централната банка се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на банковите институции в страната. Които са тайна за широката публика, но не са тайна за БНБ, тъй като тя има достъп до всички документи на всички търговски банки в страната.

В мотивите например пише, че последното проучване на БНБ е показало, че още към средата на 2018 г. заплатите на членовете на Управителния съвет на БНБ са изостанали с 9,63% от средните заплати на директорите на банки в България.

А в самия бюджет на БНБ пише, че средното увеличение на възнагражденията на служителите на централната банка от 1 януари се вдига с 9%. Според текста тези пари се осигуряват изцяло от приходите на БНБ.

Например новите заплати на ръководния персонал в БНБ от началото на 2019 г. са 5244 лв., на специалистите - 2380 лв., а на поддържащия персонал - 1302 лв. Ръководен персонал са

шефовете на

дирекции, които

в БНБ са точно

30 на брой,

както е отбелязано на сайта на централната банка.

В Комисията за финансов надзор и методиката за определяне на заплатите на ръководните позиции и принципът на финансиране е почти същият като в БНБ, само дето заплатите са една степен по-ниски.

Заплатите на председателя на КФН и на четиримата му заместници зависят от заплатите на членовете на управителните органи на дружествата, които КФН контролира: пенсионните, застрахователните и на инвестиционните. В началото на 2018 г. бе сменен моделът на финансиране на работата на КФН, като тя вече се издържа почти изцяло от таксите, които събира от бизнеса.

Заплатите на премиера и министрите се определят спрямо депутатската, която от своя страна зависи от средната заплата в страната.

А заплатите на председателя на КФН и на четиримата му заместници се определят от вътрешни правила на самата КФН. В закона пише само, че не могат да са по-ниски от средните заплати на управителите на дружествата, които надзирават, но не могат да са по-високи от заплатите на управителя на БНБ и неговите заместници. Вътрешните правила според закона допускат ръководството на КФН да получава и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Въпреки тази тайнственост все пак през 2018 г.

КФН съобщи

реалните

заплати:

председателят на комисията се разписва срещу 13 146 лв. Трима от заместниците му – срещу 12 003 лв., а четвъртият – срещу 11 432 лв.

В специализираната администрация средното възнаграждение на директорите на дирекции е

почти колкото

основната на

премиера и на

парламентарния

председател -

5133 лева

Актюерите, на които се разчита да вдигнат ефективността на застрахователния надзор, получават средно по 4500 лева.

В другите регулаторни органи принципите за определяне на заплатите са смесени. В някои от тях те зависят от средното заплащане в сектора, който надзирават, в други – от общото заплащане в страната.

В Комисията за енергийно и водно регулиране например председателят взема

93 на сто от три

средни месечни

заплати на

наетите лица по

трудово и

служебно

правоотношение

в енергийния

сектор,

а останалите осем членове на КЕВР - по 85% от три средни месечни заплати.

В края на 2017 г. средната месечна заплата в енергетиката беше 1784 лв. Тя е третата по големина след тази в IT сектора и във финансовите и застрахователните дейности.

С други думи, председателят на КЕВР се е подписвал под не по-малко от 4977 лв., а членовете на комисията – срещу поне 4549 лв.

Това, разбира се, са заплатите без класовете за прослужено време и без допълнителните пари, които членовете на КЕВР могат да си докарат от преподавателска дейност – единствената допълнителна дейност, която законът не им забранява.

В Комисията за защита на конкуренцията заплатите са приравнени към заплатата на председателя на Народното събрание, т.е. в момента шефът на КЗК получава минимум 5143 лв. Зам.-председателят на КЗК получава 95% от заплатата на председателя на комисията, а членовете на комисията – по 90% от нея.

Аналогичен на КЗК орган е и Комисията за защита на потребителите, но нейното ръководство няма как да получава заплата по-висока от премиерската. Защото КЗП е колегиален орган към министъра на икономиката и ръководството ѝ се

назначава със

заповед на

премиера,

т.е. заплатата на председателя на КЗП е просто равна на топчиновническата заплата, която от началото на тази година е максимум 4600 лв.

В Комисията за регулиране на съобщенията заплатите на председателя, заместника му и останалите двама членове са

равни на

тези на КЗК,

въпреки че тази комисия регулира дейности, където се получават най-високите заплати в страната – съобщенията и телекомуникациите.

Комисията по хазарта също като КЗП е колегиален орган на бюджетна издръжка, но към министъра на финансите, т.е. шефът ѝ едва ли получава повече от 4500 лв. бруто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Откриха обесен мъж край Гребната база в Пловдив

Мъж е бил намерен обесен рано тази сутрин в гориста местност край гребната база в Пловдив, съобщиха от полицията. Сигналът е получен в 6:30 ч. сутринта. При първоначалния оглед не са открити следи от насилие. Предполага се, че човекът сам е сложил примката. Все още самоличността му се изяснява. Той е на средна видима възраст.

Галина Георгиева е новият член на СЕМ, Красимир Ципов пак е депутат

Бившият зам.-вътрешен министър Красимир Ципов положи клетва като депутат от ПГ на ГЕРБ. Според приетата от народните представители седмична програма НС започва работа с гласуване на член на СЕМ от квотата си. В нея е и отчет за дейността на БТА за 2018 г. . В петък парламентът ще обсъди ратификация на международни договори "Самолети F-16 Block 70

Предстои авиационно пръскане срещу комари по поречието на река Дунав при Русе

Пръскане срещу комари по поречието на река Дунав на територията на област Русе ще има утре. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град, цитирана от БТА.  Ще бъдат третирани площи, обхващащи ивица до два километра южно от брега на река Дунав. Пръскането ще се осъществи във времевия интервал от изгрев слънце до 10.00 часа.

Дончо Барбалов: При добро време днес започва полагането на последния асфалтов слой по бул. "България"

Тази сутрин обходих северното платно на бул. "България" между "Черни връх" и "Гешов". Положена е мрежата, която укрепва пътя, положен е и основният асфалтов слой. Това каза заместник-кмета на Столичната община Дончо Барбалов за ремонтните дейности по бул. "България" - един от основните в София това лято в сутрешния блок на БНТ.

Боил Банов: Ремонтът на Ларгото няма да бъде платен от данъкоплатците

Министерството на културата ще предяви иск за неизпълнение към фирмата, извършила ремонта на Ларгото в столицата. Причината - три години по-късно то отново се руши, предаде bTV.  Ремонтът на повредените плочки ще струва около 10 000 лв. Тези пари няма да бъдат платени от данъкоплатците, а от фирмата-изпълнител на проекта,

Арестуваха "бял хакер" за атаката в НАП, служител на фирма за киберсигурност е

Има задържан за хакерската атака срещу НАП, обяви комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ към ГДБОП. Арестуваният е служител в  компания за киберсигурност. Иззети са лаптопи, служебен и домашен стационарен компютър. "В рамките на служебните си задължения е така нареченият бял хакер или тества уязвимости.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Повдигат обвинения на задържаните във фонд "Земеделие"

Очаква се днес да стане ясно на кои от шестимата задържани при спецакцията в Държавен фонд "Земеделие" ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, предава БНТ. Както "24 часа" писа, вчера при акция на Специализираната прокуратура бяха задържани шестима служители, сред които и заместник-директор на Фонда и директори на дирекции.

Росен Бъчваров: Вече е ясно по какъв начин е извършена хакерската атака в НАП

Не мога да разкрия данни за разследването, но вече е ясен пътят, по който е извършена атаката. Изяснено е по какъв начин е направено харерското нападание, все още не е ясно от кого обаче, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в сутрешния блок на БНТ. В общи линии вече е оправена уязвимостта и е предотвратено подобно изтичане на данни в системата

Помощ! Вече не харесвам работата си

Или как да се спасим от професионално изчерпване Дейвид е от Сан Диего и се насочва към банкерската професия по съвет на своите родители. Никога не му е харесвало особено това, което върши, но първоначално не е нещастен, защото печели добри пари. На петата година обаче нещата драстично се променят. Първоначално започва да му става скучно.

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber