Маргарита Насева : Ниските температури увеличават консумацията на електроенергия на домакинствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7239519 Маргарита Насева : Ниските температури увеличават консумацията на електроенергия на домакинствата Маргарита Насева : Ниските температури увеличават консумацията на електроенергия на домакинствата www.24chasa.bg

Нарасналата консумация на ток показва, че все повече домакинства се отопляват на електричество, казва председателят на Потребителския съвет към ЧЕЗ България*

- Г-жо Насева, ЧЕЗ Разпределение отчете нарастване на товарите по мрежата в Западна България с близо 10% през първата седмица на годината спрямо същия период на миналата година. Какво означава това - предупреждение да очакваме по-високи сметки ли е?

- Товарите са пренесената електроенергия по електроразпределителната мрежа в определен момент. Разбира се, те пряко отразяват потреблението на ток от домакинствата и бизнеса в този определен момент – колкото по-голямо е потреблението, толкова по-големи са и товарите. Но индивидуалната консумация е тази, която,на практика,определя сметката на всеки клиент. Изнесената информация от електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение е снимка към даден момент. Каква е индивидуалната консумация, обаче, зависи от множество фактори – моделът на потребление през целия месец (от един отчет до друг), ако хората не са си вкъщи по празниците, потреблението им ще бъде по-ниско и обратното – ако са били вкъщи по празниците, ако са приготвяли богати празнични трапези, то със сигурност потреблението им ще е по-високо, както и сметката им за електроенергия.

- От какво зависи сметката за ток?

- Това колко плащаме за ток много зависи и от това какви електроуреди ползваме в домовете и в офисите си. Ако се отопляваме на ток, сметката за електроенергия през зимата логично скача, защото в нея е включена и сметката за отопление. Когато стане много студено, както е в момента, консумацията на отоплителните електроуреди логично се увеличава. Добре е хората да предвидят, че студеното време и повишената консумация на отоплителни уреди пряко ще се отразят върху консумираната от тях електроенергия през месеца. Винаги трябва да помним тази зависимост.

Жителите на по-големите градове имат възможност да се ползват централно топлоснабдяване.Неотдавна в Потребителския съвет на ЧЕЗ заедно с потребителски и експертни организации разгледахме сметките на двама реални клиенти – единият, живеещ в топлофицирано жилище, а другият, който се отоплява на електроенергия, като и двете жилища са санирани и със сходна квадратура. Оказа се, че в студените месеци потреблението и респективно сметката за електроенергия за жилището, отоплявано на ток, скачат почти 10 пъти!

Сериозното увеличение на товарите по мрежата, отчетено от ЧЕЗ Разпределение при спада на температурите през последните дни,се дължи в голяма степен и на факта, че все повече домакинства в големите градове разчитат на отопление с ток.

- Какво ще посъветвате клиентите, за да не бъдат изненадани после от сметката си за използваното от тях електричество?

- На първо време ще ги посъветвам да използват енергийно ефективни електроуреди. Прилагането на мерки за енергийна ефективност могат да спестят до 20% от разходите ни за енергия. В България стандартите за топлинна изолация са доста ниски, затова има огромни възможности за подобрение енергийната ефективност и в старите, и в новите сгради. Изчисленията на ЧЕЗ показват, че близо половината от консумацията на едно домакинство отива за отопление през зимата, а още една четвърт - за затопляне на вода. Например от сметка 100 лева, 58 лева плащаме за отопление или охлаждане. Невероятно е, но ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90 на сто от парите, които даваме за топло и студено!

Вложените средства в енергоспестяващи мерки обикновено се изплащат до 5 години, благодарение на по-ниската консумация на енергия. Така домакинството спестява разходи и увеличава комфорта в жилището си. Ще ви дам един пример с популярната в България печка тип „духалка“ - ако работи по 4 часа на ден, това ще ни струва 100 лева, а след като я изключим, в жилището отново бързо става студено, ако не е добре изолирано.

- Бихте ли дали конкретни съвети как да намалим разходите си за отопление – сега след празниците, когато семейният бюджет е изтощен до крайност?

- Най-лесното, което всеки може да направи, без допълнителни средства, е да огледа дограмата, ако е от старите дървени дограми. Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и нискоразходни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари. Преди да сложим изолацията, дори и най-евтината, трябва да сме убедени, че въздушните течове са запечатани, защото изолационните материали не блокират течовете.

Вече има голям избор от изолации – вътрешни и външни, направени от различни материали. Когато избирате, обърнете внимание не само на цената, но и на техните технически характеристики.

Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни – те осигуряват гледка и дневна светлина. За съжаление през тях се губи между 10 и 25% от топлината в жилището. Затова по здрач през зиматапуснете завесите, за да предотвратите загубата на топлина през прозорците. Още по-добре ще бъде, ако имате възможност да смените дървената дограма с алуминиева или ПВЦ, а когато избирате стъклопакет, е да се обърнете към специалисти, които ще ви дадат най-точен съвет.

Избягвайте да поставяте мебели пред отоплителните тела. Монтирайте рафтове над радиаторите и сложете фолио зад тях. Всичко това ще ви позволи без допълнителни средства да съхраните топлината в жилището и колкото се може по-рядко да прибягвате до енергийни вампири от типа на печката „духалка“. Повече съвети може да се намерят на страницата на ЧЕЗ в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“.

*Потребителският съвет към ЧЕЗ е създаден през 2013 г. В него членуват потребителски, граждански и експертни организации, които припознават като своя кауза защитата на правата на клиентите и подобряване на процесите на обслужване в съответствие с най-добрите европейски практики – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център, Български потребителски център, Институт за енергиен мениджмънт, Техническия университет – София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Няма конфликт на интереси при купуването на по-евтини апартаменти от Цветанов, Цачева и жената на Лозан Панов (Обзор)

КПКОНПИ приключи 11 проверки по “Апартаментгейт”. Никой не е нарушил закона Комисията “Антикорупция” не откри конфликт на интереси при купуването на апартаменти на по-ниски цени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, жената на Лозан Панов - Елисавета, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и бившия зам.

Без таван на пенсията за 43 000 души, за други 26 000 става 1200 лева (Обзор)

От 8 юли плащат увеличените с 5,7% пари на възрастните 43 000 пенсионери, които до момента са били ограничени от тавана от 910 лв., вече ще получават реалния размер на пенсията си. За други 26 000 пенсионери пък таванът се покачва на 1200 лв. от 1 юли. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

Дядо се удари челно, докато пие вода зад волана, и умря. Жена му оцеля, лекари спасиха внучетата (Обзор)

62-годишен мъж умря при челен удар с товарен бус до монтанското село Долна Вереница в неделя вечерта. Жестокият сблъсък между опела и товарния автомобил е станал на международния път Е-79. Пожарникари са рязали ламарините, за да извадят пострадалите от колата. От МВР съобщиха, че в колата са пътували жертвата,

Столичанка с ауди прегази две пенсионерки на пешеходна пътека в центъра на Варна (Обзор)

62-годишната шофьорка карала бързо и не успяла да спре според очевидци 62-годишна жена от София помете две пенсионерки на пешеходна пътека на метри от сградата на община Варна в 22 ч в неделя. Ранените са откарани в болница, където са починали през няколко часа. Столичанката Лиляна С. шофирала луксозно Ауди по бул.

Спират добавката от 99 лв. на пенсионери инвалиди, ако имат асистент от държавата

Пенсионерите инвалиди, които ползват платен от държавата личен асистент, няма да получават добавката си за чужда помощ към пенсията. Това предвижда поправка в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която трябва да влезе в сила от 1 септември. Добавката за чужда помощ получават всички пенсионери с ТЕЛК-ови свидетелства за над 90% увреждане

Сръбската буря ни донесе 80 л/кв. м - колкото цялата юнска норма (Обзор)

Дъждове до 80 л/кв. м донесе у нас бурята в Сърбия, а това е почти цялата норма за валежи през юни. Те се изваляха основно в София, при това главно в западните и северните райони. Имаше и такива като “Младост”, в които се изваляха едва 2-3 л/кв. м. Първи обаче усетиха бурята в Северозападна България.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Спасителни екипи реагираха на 40 сигнала след бурята в Пловдив

До 19 часа днес аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала, подадени на спешния телефон 112, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожарните екипи са се отзовали основно на сигнали за наводнени мазета, приземни етажи и дворове, като и паднали дървета, вследствие на проливни дъждове. На места работата на екипите от РДПБЗН-Пловдив

Само в „24 часа“: Вотът за субсидиите - най-рано на 3 юли

Причината - визити на важни хора от ГЕРБ в Япония и Русия. Съветът при Борисов утре без Сидеров Гласуването за орязване на партийните субсидии ще стане факт най-рано следващата седмица, на 3 юли, научи “24 часа”. Причината - шефката на Народното събрание Цвета Караянчева е на визита в Москва, ще държи реч в Думата.

Столичната пожарна се отзова на 42 сигнала за завирявания и паднали клони

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са отреагирали до момента на 24 сигнала за завирявания от наноси и листна маса, както и за паднали клони в града. Екипите са изпомпвали вода от ул. „Кумата“ и в зоната при професионална гимназия „А. С. Попов“. През нощта в готовност ще останат 6 екипа,

Вижте състоянието на пътищата в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 25.06.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и планинските райони - интензивни и значителни

Ограничават утре движението в една лента за Варна в тунел „Правешки ханове“ на „Хемус“

Утре – 25 юни, от 10 ч. до 15 ч. движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ ще се осъществява в изпреварващата лента заради ремонтни дейности на антена на мобилен оператор, съобшиха от пресцентъра на АПИ. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват поставената сигнализация.

Президентът с вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber