Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 ч., хаосът в европейската столица на културата остава

https://www.24chasa.bg/novini/article/7238470 Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 ч., хаосът в европейската столица на културата остава Кулата “Вавилон” в Пловдив ще глътне 3 млн. лв. за 1 ч., хаосът в европейската столица на културата остава www.24chasa.bg
Вавилонската кула се извисява върху затворения централен бул. “Цар Борис Трети Обединител”.

Заради изкопите, загражденията, камарите с пръст и затворените улици кметът Иван Тотев не успя да убеди съгражданите, че това е голям празник за тях. Кани ги на церемонията в събота с 30 хиляди безплатни одеяла и шалове, закупени без обществена поръчка - нямало време, а и били евтини

Въпреки масовите критики срещу пловдивския кмет за състоянието на града, стартът на европейската столица на културата за 2019 г. е тази събота.

Центърът на Пловдив обаче е като след война. Изкопи, заграждения, камари с пръст, затворени улици. И на няколко крачки от този хаос се извисява 30-метрова сцена. Съоръжението е издигнато на централния булевард - “Цар Борис Трети Обединител”, който от 27 декември е затворен и взриви движението в целия град.

Така наречената

вавилонска кула

с охраната и

логистиката

надхвърля

3 млн. лева

Върху нея ще протече церемонията, която може да се наблюдава от 360 градуса. 3-те милиона ще бъдат изхарчени за час - толкова ще продължи програмата на първото събитие в събота.

Над 1,2 милиона лева са отишли за реклама на старта, но няма официална информация в кои точно медийни канали се е случило това.

Още преди дни културният министър Боил Банов призна публично, че много от обектите, които трябваше да бъдат готови за европейска столица на културата, няма да бъдат завършени. 

Въпреки това културният министър, който е люто обиден на пловдивския кмет Иван Тотев, ще бъде сред гостите на церемонията. Очакват се и Мария Габриел и вицепрезидентът Илиана Йотова, да са на кулата “Вавилон”.

Най-големият

отсъстващ

вероятно ще е

премиерът

До късно вечерта в четвъртък от екипа на Бойко Борисов нямаше официално потвърждение на поканата.

Според осведомени министър-председателят не одобрявал начина на действие на кметската управа, която трябваше да подготви града за европейска столица на културата. Сайтове и телевизии от дни описват ситуацията в Пловдив. Местните прибавят свои чувства към репортажите как изглежда градът преди голямото откриване - все едно да поканиш гости на Нова година, а да разхвърляш къщата си за основно чистене към 20 ч на 31 декември.

Да ги посрещнеш сред кофи, метли, парцали, столове върху масата и прочие неразбории, а да твърдиш, че си готов за домакинството. Да изтъкваш, че

въпреки хаоса

ще си прекарат

чудесно,

защото иначе къщата ти е много хубава и домакините са изключително гостоприемни.  

Церемонията започва в събота в 19 ч и свършва в 20. Кратки речи, светлинни ефекти, Валя Балканска, Теодосий Спасов, кукери, местни хористи.

“На когото не му харесва - не разбира от изкуство!” Това е философията на общинската фондация “Пловдив 2019”, чийто председател е кметът Иван Тотев.

Мнозина се молят всичко да мине без инциденти. Защото да качиш над 1000 доброволци и артисти на минусови температури по тъмно на тази височина, е голям риск.

Иван Тотев обаче има друго виждане: “Избрахме откриването да е на бул. “Цар Борис Трети Обединител”, защото това е мястото, на което може да стане нещо запомнящо се. Дори и когато се критикува заради проблемите с трафика и за ваканцията на учениците, тогава пак говорим за събитието и го популяризираме”.

Всеки втори пловдивчанин обаче е недоволен. Търпението заради разкопаните и затворени улици се изчерпа и

хората не

припознават

“грандиозното

откриване" като

свой празник

Първоначално фондация “Пловдив 2019” се готвеше за 80-хилядна публика на 12 януари. После коригираха очакваните гости на 50 000.

Сега намалиха цифрата до 30 000, но и тя според организаторите е прекалено оптимистична за студената съботна вечер.

Затова и на организаторите хрумна да стимулират пловдивчани с безплатни поларени шалчета и одеяла с логото на фондацията.

Лично кметът Тотев направи демонстрация.

“Сините са за момченцата, розовите - за момиченцата, а бежовите - за елфите”, каза той. И се заметна с бежово покривало.

Сред шалчетата

имало и червени.

Те били за

симпатизантите

на БСП

Нито кметът, нито шефът на фондация “Пловдив 2019” Кирил Велчев казаха с точност колко пари са похарчени за тях.

Споменаха, че шаловете били 15 000, толкова наброявали и одеялата. Обществена поръчка не била обявена, защото били под прага и не се изисквал конкурс.

“Ще се преброят бедните и бедните духом”, тутакси написаха в социалните мрежи пловдивчани, иронизирайки примамките с подаръците.  

Но ако за одеялата хората се шегуват, то за състоянието на града в навечерието на най-важното събитие, директно атакуват местната власт. Централният площад буквално е разоран. За реконструкцията и преустройството му се говори отпреди 4 години, когато Пловдив спечели титлата. Изливането на подпорни стени обаче започна малко преди Коледа. Багери, изкопи, изливане на бетон могат да се видят в сърцето на града.

Археологическите обекти са буренясали и запуснати, а щяха да бъдат експонирани и интегрирани в съвременния площад. В много начален строеж е и галерията на ул. “Гладстон”. Вместо да бъде ремонтирана, съществуващата на същото място експозиция беше съборена през лятото на 2018 г.

Преустройството на бившия детмаг “Снежанка” в галерия на практика бе стопирано заради обжалвания на процедурите в съда. Същото е положението и с галерията в Стария Пловдив.

Иначе държавата отдавна е изпълнила ангажимента си към Пловдив и е превела на общината 20 млн. лева на траншове за културна инфраструктура. Тези пари почти стоят неусвоени.

Другият голям проект, с който Пловдив спечели титлата, е адаптирането на остров Адата. Той също се оказа частен. И нищо няма да се състои там.

Няма го и проекта “Махала”, предназначен за “Столипиново”, изтъква Манол Пейков.

Собственик на фалшиви сайтове и ексдепутатка печелят поръчки, като се правят на конкуренти

Две от последните обществени поръчки, свързани със столицата на културата, са обявени в последния момент - през декември м.г., и са спечелени от пловдивската “Декодизайн груп” ООД. Нейни собственици са Емил Капон, съпругата му Мария Капон - бившата депутатка от ЕНП, и Георги Сотиров.

Фирмата е обявена за победител за доставка на трансформатор за захранването на 30-метровата сцена кула и за монтажна техника. Пределната цена е била 139 700 лева, но “Декодизайн груп” дава 139 648 лева и грабва двата договора. Отпадналите конкуренти са “Експо-тим” ООД на Ивайло Жеглов и “Манира” ЕООД на Арман Бабикян. Последният е бивш политически пиар на СДС. След като скъсва със сините, той работи активно за партията на Мария Капон.

Интересен е фактът, че за първата поръчка за трансформатора неговата фирма “Манира” дава цена с малко по-висока от тази на “Декодизайн груп”. Бабикян предлага оферта от 70 214 лв., а “Декодизайн груп” - 69 800, и печели. При втората поръчка за монтажна техника “Декодизайн груп” отново е първа с предложение от 69 870 лв. “Манира” е пуснала оферта с 4600 лв. отгоре.

Преди месец “24 часа” разкри, че Бабикян плаща домейна на сайта информиран.нет. Страницата се прочу с фалшиви новини за политици.

“Ние сме всички цветове” и огнено шоу на 12 януари

С грандиозен спектакъл ще бъде открита столицата на културата в Пловдив. В шоуто “Ние сме всички цветове” участват 1500 души, които ще се качат на специалната кула сцена, издигната в центъра - на пространство на бул. “Цар Борис III Обединител” и бул. “Мария-Луиза”. Конструкцията е с височина 30 м, осигурява видимост от 360 градуса и тежи 200 тона заедно с изпълнителите.

Тя е на 6 нива, но заради мерки за сигурност изпълнителите ще бъдат на 5 от тях. Съоръжението е с два подиума с дължина 100 м.  

“Кулата е единствена по рода си и е издигната специално за събитието от немски специалисти”, обясняват организаторите от фондация “Пловдив 2019”. Конструкцията е опасана с 350 осветителни тела, на нея са монтирани 360-градусови екрани.

Артистичен директор на спектакъла е Свен Сьорен Байер, а режисьор Питър Брикс. Хореограф е Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер. Програмата е разделна на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

“Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто - той носи посланието за връзка между миналото и настоящето”, казват от “Пловдив 2019”. В концерта ще се включат над 200 кукери от Пловдивския регион, 22-ма млади актьори от националната гимназия за сценични и екранни изкуства в града, ансамбъл “Тракия”, 200 хористи, 20 гайдари, както и възпитаници на Академията за музикално и танцово изкуство, които ще свирят на лазерни арфи.

На сцената ще се качат и 1000 доброволци от Пловдив. В концерта ще се включат и 150 деца от спортното училище. Спектакълът ще завърши със заря и изпълнение на Валя Балканска и нейния гайдар Петър Янев. След това започва шоуто на немския диджей Шилер. Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мъж си преряза гърлото с бутилка в центъра на София, почина

Сигнал за мъж във видимо неадекватно състояние, който счупил стъклена бутилка и се е самонаранил в областта на гърлото е получен в 15.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавно към мястото на инцидента – района на ул. Княз Борис I и ул. Позитано, са насочени екипи на полицията и спешна помощ.

Кървава вода бликна до гробище край Видин

Зловеща гледка стресна хора във Видинско, съобщава BulNews.bg. Червена като кръв вода бликнала край гробището на село Новоселци. За случката алармирал паникьосан мъж на телефона за спешни повиквания 112. Той заявил, че водата шурти от изкоп край гробищния парк. На зловещата гледка мъжът попаднал, докато се разхождал в района.

Вижте отговорите от матурата по математика след 7-ми клас

Над 61 000 седмокласници се явиха днес на изпита по математика. Резултатите ще са готови до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават заявленията за участие в класирането за гимназиите. Вижте резултатите от матурата по математика

Сидеров: Нямам какво да деля с партньорите в "Обединени патриоти"

Нямам какво да деля с партньорите в „Обединени патриоти”. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров в ефира на „Плюс-Минус" по NOVA.  „Аз правя своите критики от принципни позиции. Такива са и моите критики към г-н Симеонов, когато беше вицепремиер – оказах се прав накрая. Сега такива са критиките и към вицепремиера Каракачанов.

Повишават цените на някои клинични пътеки в педиатрията и неонатологията

Българският лекарски съюз /БЛС/ подписа анекса към Националния рамков договор за 2018 година, с който се повишават цените на някои клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, пулмологията и др., предаде БТА.  Анексът влиза в сила със задна дата - от 1 юни. Клиничните пътеки, които се разделиха на две части - за деца и за възрастни,

Съюз на кабелни оператори с 0,015% от абонатите в страната протестира пред МС заради акцията срещу пиратството

Кабелни оператори от малки населени места излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет, съобщи Би Ти Ви. Националното сдружение "Клуб 2000" внесе отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов с 10 конкретни искания, като едно от тях е да се предоставят равни условия за бизнес. На протеста представителите на кабелните оператори

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Мая Манолова ще атакува Закона за съсловните организации

"Обмислям да атакувам в Конституционния съд действащия Закон за съсловните организации в сектор "Здравеопазване". Това обяви в Кърджали националният обществен посредник Мая Манолова. Тя беше в родопския град, за да подкрепи протест на медицинските специалисти, които настояват за по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

С над 30 млн. лв. са намалели просрочените задължения на болниците

За периода 31.03.2018 г. – 31.03.2019 г. просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв. За една година понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалението -29 % за болниците

"Медицински надзор" проверява парите за лечението на малката Мими

Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая с лечението на малката Мими, която изгуби битката с левкемията. Това става ясно от официално становище на НЗОК. Според здравната каса забавяне от страна на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се лекуваше болното дете,

БЕХ съобщи: Шефът на НЕК Петър Илиев е депозирал оставката си (Обновена)

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български енергиен холдинг” ЕАД, съобщават от холдинга. Мотиви не се посочват. В същото време в социалните мрежи се съобщава, че трите търга за продажба на 98 мегавата от веитата на борсата са анулирани.

Вицепремиерът Николова се срещна с посланика на Индия у нас Пуджа Капур

Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова и Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия за България обсъдиха развитието на българо-индийските отношения. Те дискутираха широк кръг от теми, свързани с двустранното сътрудничество, включително отличния потенциал за развитие на туризма и бизнеса между двете

Закриват нови 28 прокуратури от 1 януари 2020 г.

Нови 28 районни прокуратури в страната да бъдат закрити, а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения към районната прокуратура в съответния областен град, реши единодушно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е вторият етап на т.нар. реформа на съдебната карта за прокуратурата,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber