Андрей Новаков: Пакетът "Макрон" със сигурност няма да се гласува този месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7237889 Андрей Новаков: Пакетът "Макрон" със сигурност няма да се гласува този месец Андрей Новаков: Пакетът "Макрон" със сигурност няма да се гласува този месец www.24chasa.bg

Току-що в Брюксел приключи среща на координаторите на всички парламентарни групи в ЕП, които решиха, че въпросът се замразява за януари. Иначе щеше да се гласува до края на месеца На 22-и - нови преговори

Всеки доклад е неразделна част от останалите, включително неприетите. След като дори един от трите падне, пакетът "Мобилност" не може да влезе в пленарната зала. А днес паднаха два. От днес шансът да не се занимаваме въобще с пакета се увеличи неимоверно. И със сигурност пакетът "Макрон" няма да бъде гласуван през януари.

Това разясни пред "24 часа" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който преди малко отхвърли два от трите доклада в транспортната комисия. Той бе е един от тримата българи, които го сториха, наред със Сергей Станишев и Петър Курумбашев от ПЕС. "В залата присъства и министърът на транспорта Росен Желязков, който през последните два дни направи изключително много срещи. През цялото време се чуваха и възгласите на превозвачите от площада", разказа още евродепутатът от ГЕРБ.

Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли последните предложения, свързани с правата на шофьорите на камиони за международен превоз. Евродепутатите отхвърлиха внесените промени, отнасящи се до заплащането на шофьорите, докато са в командировка, както и промени, свързани с времето за почивка на шофьорите. Това на практика означава, че засега текстовете не могат да влязат за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент и положението с командировките на международните шофьори остава такова, каквото е в момента.

Току-що приключи среща на координаторите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, на която бе постигнато споразумение, че пакетът "Макрон" са замразява до края на месеца. Иначе според календара на институцията той щеше да влезе в пленарната зала най-вероятно още другата седмица в Страсбург.

"Никога досега в Европейския

парламент не е имало случай

един доклад да бъде

отхвърлян три пъти.

Правната служба на ЕП

не може да каже какво

следва оттук нататък",

изтъкна още Новаков пред "24 часа". Безпрецедентно е и това един пакет да бъде раздробен толкова много, като "Мобилност" днес, допълни той. Новаков сподели още, че до снощи с колегите му са смятали и сме губели с три гласа. Буквално в последния момент испанци и португалци в комисията са решили да ни подкрепят.

По-рано Новаков нахъса събралите се пред ЕП шофьори от България, Румъния, Полша и Латвия с думите: "Здравейте, герои! Вие бяхте този допълнителен глас вътре, вие бяхте тези, които наклонихте везните. Които направихте така, че два от три доклада да паднат. Вие сте победителите. Вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте! Вие не се отказахте, вие стояхте до нас! Вие не се уплашихте! Доказахте, че не могат да ви запушат устата. Че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие! Вие днес сте основният виновник това нещо да се случи. Ваша е заслугата! Благодаря ви! Един човек не е на сцената - искам да благодаря и на Ангел (Джамбазки) за това, което направи, на Петър (Курумбашев) и на Сергей (Станишев), с които гласувахме заедно вътре. Но най-вече на вас - вие сте герои!"

За да усети как живеят шофьорите, миналата година Новаков пропътува разстоянието от Брюксел до България с ТИР.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Рим и Пекин подписаха проект за "новите пътища на коприната"

Италианското и китайското правителство подписаха тази сутрин "незадължаващ" протокол за споразумение, който включва Италия в "новите пътища на коприната" въпреки безпокойството на Брюксел и на Вашингтон, предаде Франс прес. Италия първа сред страните от Г-7 се присъединява към гигантския проект, лансиран от Пекин през 2013 г.

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил. Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”. Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 15-20%

Разбивката за цената на бензина може да не е на всяка касова бележка, а онлайн

Държавата е склонна на нов компромис на пазара на горива. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов, който беше гост в предаването Денят започва с Георги Любенов. Според Караниколов, разбивката как точно се формира цената на бензин и дизел може до бъде само електронна, а не на всяка касова бележка както предвиждаше

„Фич“ повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Агенцията „Фич“ повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, предаде БНР. Агенцията оценява високо добрите макроикономически показатели на страната ни и стабилните публични финанси. Като основни рискове за България тя вижда международната среда, която може да спомогне за рязко влошаване на

"Забавно лято, грижовна есен" помага на деца и възрастни, подкрепя и предприемачи

Програмата се осъществява от Фондация “Бикоуз” и “Филип Морис България” Близо 2000 деца, 5000 възрастни хора и над 200 местни предприемачи са взели участие в програмата “Забавно лято, грижовна есен” от началото ѝ през 2015 г. Тя подпомага местното население в тютюнопроизводителните региони в България.

Краденият ток да е по-скъп искат енергодружествата

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, сме принудени да искаме от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото сме го купили. Това заявиха от трите електроразпределителни дружества по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

10% от пилотите у нас - чужденци

10% от пилотите на българските авиокомпании са чужденци. Това каза Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании, при годишния отчет на авиационния пазар. У нас работят италианци, словенци, французи, сърби, хървати, македонци, поляци. Недостигът на година е около 20-30 пилоти при 750 лицензирани.

Заличават 18 туроператора от регистъра заради застраховки

Министерство на туризма започва процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, уточниха от Министерството на туризма.

До 3 месеца стартират процедурите за укрепване на срутището край Тикале

До три месеца се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за избор на изпълнители на проучване, проектиране и строително-монтажни работи и строителен надзор за трайното укрепване на засегнатия от свлачищно-срутищен процес участък от второкласния път Соколовци – Смолян – Средногорци в района на с. Тикале.

Рязко отстъпление на петролните цени от техните 4-месечни върхове

Петролните фючърси се понижават с над 1,5% по време на търговията в петък, отстъпвайки от техните вчерашните 4-месечни върхове с оглед на подновени притеснения относно забавящата се глобална икономика и преди новите търговски преговори между САЩ и Китай, които се очакват да стартират през следващата седмица в Пекин, предава БНР.

Българска асоциация по рециклиране: 5 пъти намаляха престъпленията, свързани с черни и цветни метали

Кръглата маса „Кръгова икономика – въвеждане в рециклиращия сектор” събра фирмите от бранша, експерти, представители на ЕС и българската държава Престъпленията, свързани с черни и цветни метали, са намалели цели 5 пъти през последните пет години, стана ясно по време на кръглата маса „Кръгова икономика – въвеждане в рециклиращия сектор”,

Желязков: Ще настояваме пакет "Мобилност" да се гледа от следващия европарламент

Ще настояваме активно, заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от конкретни законодателни решения от пакета "Мобилност", този въпрос да се гледа в следващия парламент. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с възможността Европейският

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber