Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб

https://www.24chasa.bg/novini/article/7230966 Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб www.24chasa.bg
Танкерът “Бадр”, преди да бъде преименуван на “Бдин”.

Спецпратеник на премиера Сарадж е в София днес, на среща в ООН в Ню Йорк ни обвиняват в пиратство срещу либийски танкер в Бургас

Да бъде задържан всеки кораб, плаващ под български флаг, който влезе в териториалните води на Либия. Да се прави обстойна проверка на всички плавателни съдове и ако сред техните собственици има български фирми или такива, регистрирани в България, те също да бъдат задържани. Това се казва в заповед на началника на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши, чието копие е публикувано в арабски медии. Инструкциите са разпратени

до всички търговски,

промишлени и нефтени

пристанища на Либия.

От заповедта става ясно, че това са реципрочни мерки “в отговор на действията, предприети от българските власти” спрямо либийския танкер “Бадр”. 

На 21 декември хора от частна охранителна фирма заедно с частен съдебен изпълнител (ЧСИ) са се качили на борда на либийския кораб и са принудили екипажа му да слезе, сменили са флага, след което корабът е бил изведен от пристанището в открито море. “Бадр” е в Бургас от ноември 2017 г. заради претенции на частна българска фирма за стари вземания от Либия.

Либийската държава, която се явява собственик на танкера, обаче оприличава случилото се на пиратски действия и алармира международните организации.

Тъй като при акцията частните охранители и ЧСИ са били придружени от официални представители на “Гранична полиция” и “Морска администрация-Бургас”, които реално са осъществили отнемането на кораба и смяната на екипажа и неговия флаг, Либия е решила да предприеме ответни действия срещу българската държава.

Принудителната

смяна на флага

се тълкува като

посегателство

срещу националния

суверенитет,

което дава право на Либия да сезира Съвета за сигурност на ООН и да настоява за предприемане на санкциониращи действия по чл. 7-и от устава на международната организация.

Миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН. Шефът на либийската мисия там е предал в Триполи след срещата, че българският представител в ООН Георги Панайотов е окачествил случая като “недопустим криминален акт” и е поел ангажимент да информира държавното ръководство в София, за да бъдат предприети незабавни действия за възстановяване на собствеността и наказване на замесените лица.

Като последна мярка преди разгарянето на истинска морска война Файез Сарадж - премиер в правителството на националното единство на Либия, е командировал вчера свой специален пратеник в София, който да се опита да убеди българските институции да се намесят в случая. Пратеникът е Джамал Али Омар ал Барак - изключително сериозен дипломат, на когото правителството в Триполи възлага деликатни мисии в чужбина. Официално той е директор на департамента за международно сътрудничество в либийското външно министерство. По времето на Кадафи Ал Барак бе посланик на Либия в Германия.

Пратеникът, който днес ще има срещи в Министерството на външните работи в София, настоява българските власти да приложат закона, да съдействат за връщането на танкера “Бадр” на неговия собственик и “да предприемат наказателно преследване срещу всички замесени в този безпрецедентен за международното и морското право случай”. Това основно искане е част и от официалната нота, която посолството на Либия в София е подготвило за внасяне в Министерството на външните работи.

От разговорите на специалния пратеник в София на практика зависят всички последващи действия, които Либия се готви да предприеме срещу България.

Либийците са представили доказателства, че танкерът е задържан в Бургас, а след това и присвоен с фалшифицирани документи,

изфабрикувани

подписи и печати

на гръцки

длъжностни лица

и на панамския

консул в Пирея,

за да може да се представи в момента, че корабът плава под панамски флаг.

Освен това операцията по присвояването е направена въпреки две решения на български съдилища. Първото е от 21 декември 2018 г. на Бургаския окръжен съд, с което се отменя постановлението на ЧСИ като незаконно, а второто е от 2 януари тази година и е на Върховния административен съд, което пък отменя окончателно решението на първа инстанция на Бургаския административен съд и постановява корабът да бъде освободен от наложения му от “Морска администрация” арест.

Твърдата реакция на Либия и решението за ответни действия срещу всички български кораби и фирми идва заради факта, че въпреки решенията на съда властите в Бургас в лицето на “Гранична полиция” и “Морска администрация” са съдействали за смяната на екипажа и флага. Според либийците представителите на държавната администрация са игнорирали съдебните решения и така са помогнали за незаконното отнемане на кораба и на неговото извеждане в международни води.

От “Морска администрация - Бургас” и “Гранична полиция” твърдят (виж карето), че са съдействали за смяна на екипажа, както е по закон. Те обаче са били уведомени от Министерството на външните работи в София за наличието на двустранен проблем и въпреки това са допуснали кораба да отплава под друг флаг и с друг екипаж.

“МВнР не може да се намеси, но не сме стояли безучастни. Информирали сме всички възможни институции за проблема”, каза вчера шефът на консулския отдел във Външно Николай Ванчев.

Сигналът е подаден до “Морска администрация”, Министерството на транспорта, Министерството на правосъдието, включително и инспектората към министъра, който следи работата на частните съдебни изпълнители.

Външно е сезирало и

Върховната 

касационна

прокуратура и

инспектората на ВСС

“Либийците ни засипаха с поне 10 ноти, в които се описваха всички проблеми, включително за действията на ЧСИ и фалшивите документи, заради което ние изпратихме три писма до компетентните органи с настоятелно искане за реакция. А когато управляващият либийското посолство в София Суфиян ал Треки изпрати поредната протестна нота на 21 декември, че се качват на борда, говорих лично с шефовете на “Морска администрация” и “Гранична полиция” и те ме увериха, че срещу капитана и екипажа не се упражнява насилие”, каза още Ванчев.

На 27 декември

в МВнР е свикан

кризисен щаб

по случая. Либийският временно управляващ в София също е изслушан. Въпреки всички действия на МВнР и изпратените до различни инстанции препоръки корабът отплава от Бургас с нов екипаж и украински капитан под името “Бдин” и с временна шестмесечна регистрация. В момента според радарите и международната система за обозначение се вижда как кръстосва недалеч от българската акватория в Черно море.

От Бургас: Екипажът не е бил

арестуван, нито заплашван

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Екипажът на либийския кораб нито е бил арестуван, нито заплашван, твърдят от Гранична полиция. Служители от регионалния сектор в Бургас са присъствали на смяната на екипажа, осъществена на 21 декември 2018 г. в пристанището, извършвайки проверка на документите на моряците.

Няма използвана сила, нито помощни средства и ако някой твърди това, то е тотална лъжа и измама, категорични са от Гранична полиция.

По случая е била назначена вътрешна проверка, приключила на 4 януари. Резултатите се очаквали до няколко дни, но нямало данни за превишаване на правата на служителите, научи “24 часа”.

На 21 декември от “Морска администрация” - Бургас, искат съдействие от Гранична полиция, тъй като се е получила декларация от морския агент, че ще извеждат стария екипаж - капитан от Либия, и 20 индийци. Моряците са били съпроводени до летище Варна, откъдето са били качени на полет до Истанбул.

Според тях капитанът не е бил заплашван, нещо повече - той си е взел съвсем спокойно определени вещи и няколко хиляди долара от касата на кораба.

“Това са търговски спорове между либийската страна и българската фирма, която е спечелила делата и си търси парите от либийската държава. При нас идва искане от корабен агент, който представя екипажен списък - стар и нов. Представя документи за собственост, които удостоверяват, че корабът е със сменено име “Бдин”, флаг Панама и нови собственици. Нищо повече. На базата на тези документи ние сме длъжни да извършим гранична контрола. Това са стандартни документи за смяна на екипаж. Получаваме документи от “Морска администрация”, че корабът вече не е задържан и му се дава право да отплава. Всички останали документи минават през “Морска администрация”. Те го задържат, те го освобождават”, казват от Гранична полиция.

Споровете за въпросния танкер са поне от 2 г., а от година той е арестуван на бургаското пристанище, докато вървят съдебни дела между спорещите страни. Явно новите собственици са търсили вариант да си вземат парите от либийската държава и са използвали това, че през последните 2 г. либийският кораб е идвал в България, коментират посветени. 

“Става дума за дълга съдебна сага, водят се дела от година и половина за някакви вземания. Частен съдия-изпълнител накрая се качи с панамски документи на кораба. Нямам данни да е пребоядисван, само са написали новото име, регистрирано в Панама. На 21 декември бе сменен екипажът, на 28-и сутринта корабът отплава”, каза за “24 часа” директорът на “Морска администрация” кап. Живко Петров. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите

Облагането няма да се пипа в този мандат Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов. “Данъци в този мандат няма да се променят”, коментира вчера пред “24 часа” министър-председателят.

Къща се срути в родопско село, хората отказват да я напуснат

Къща се срути от дъждовете в доспатското село Црънча, но обитателите й майка и син отказват да я напуснат. Сградата рухнала изведнъж при поредния порой. През това време минавала жена през улицата, но е невредима. В къщата живеят Фиданка и синът й Красимир Долапчиеви. "От срутването от едната страна на къщата вече се вижда всичко вътре в стаите,

Говорителят на НАП Бъчваров: В хакнатата база данни няма електронни подписи

„Изтеклите данни са чувствителни и са на малко над 5 млн. души. В базата не се съхраняват подписи или електронни подписи”. Това каза пред Нова тв говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че „към момента има данни за външен опит за достигане до тази информация”. Услугата, чрез която се смята, че е извършена атаката, вече е прекратена.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към

Пловдив посрещна с почести мощите на Св. Марина (Снимки)

С почетен военен строй Пловдив посрещна мощите на света Марина. Те бяха донесени от Гърция за храмовия празник на едноименната митрополитска църква под тепетата. Честната глава на света Марина ще бъде пренесена в храм Св. Марина, където ще остане до 18 юли. Църквата ще е отворена денонощно, за да могат всички желаещи да се помолят пред мощите,

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И LOCKHEED MARTIN GLOBAL INC ОТНОСНО ПРОГРАМА ЗА ПРОМИШЛЕНО СЪТРУДНИЧЕСТВО F-16 БЛОК 70. Внася: министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИ № 411 НА

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Първи случай на морбили в Старозагорско

Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града. Предприети са превантивни мерки за ограничаване на заболяването. Най-вероятно инфекцията е внесена. Случаят е бил регистриран на 12 юли. Мъж от град Гурково е бил приет в Клиниката по инфекциозни болести.

Ангелкова се срещна с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и с членове на организацията. По време на дискусията бяха обсъдени мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон и подготовката на лято 2020 и 2021 г., както и за удължаване крилата на активните сезони.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber