Децата, които се заседяват пред екрани, са с по-ниско IQ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7230000 Децата, които се заседяват пред екрани, са с по-ниско IQ Децата, които се заседяват пред екрани, са с по-ниско IQ www.24chasa.bg
И при два часа гледане на компютър дневно показват по-ниски резултати при тестове за съобразителност и език СНИМКА: РОЙТЕРС

Знам, че много от вас са подарили на децата си за Коледа смартфон, таблет или компютър. Вероятно все още им се радвате, като ги гледате колко бързо се справят с тях и с удоволствие ги оставяте да ги разучават по цял ден. Скоро обаче ще трябва да им ги измъкнете от ръцете, за да могат да си напишат домашните или просто да си легнат навреме.

От собствен опит знам, че това не е никак лесно, а понякога връзката дете–компютър може да е и опасна. Близнаците ми бяха на година и половина, когато се наложи за първи път да изтърпят 10-часово пътуване със самолет. Умишлено избрахме нощни полети с идеята, че ще спят, само че, изглежда, синът ни имаше други планове. Не мигна през целия път от България до Етиопия. Накрая от умора просто не знаеше на кой свят е, но продължаваше да реве за ужас на всички останали пасажери, които се опитваха да дремнат. Не помогна нито гушкане, нито люлеене на ръце. Накрая баща му се принуди да извади служебния си таблет, на който предварително бе записал детски песнички. Това всъщност бе един от съветите в блог за чужденци, които имат намерение да отиват да живеят с деца в Африка – да се запасят с някакви видеа за тях, тъй като интернетът там е твърде слаб и много скъп, за да се гледа нещо онлайн, а телевизионните програми за малчугани са съвършено различни.

Е, след този полет насетне синът ни просто беше зомбиран. Няколко месеца се будеше с рев и единственото, което можеше да го успокои, беше въпросният таблет. Започнах много да чета и да търся съвет как да се справя с тази ситуация. Във всички публикации на специалисти по въпроса се казваше, че светещият екран трябва спешно да бъде изтръгнат от ръцете на детето, защото влияе зле на неукрепналата му нервна система. Първоначално бях много решителна и му го взех, след това на няколко пъти се налагаше отново да го изваждам, за да можем всички малко да поспим. И всичко свърши много внезапно, когато един ден просто го изпусна и видя как целият му екран се напука и спря да работи. Може би не ви се вярва, но ние с баща му въобще не бяхме ядосани, а щастливи да възстановим щетите на неговата фирма за счупения таблет.

Това беше ужасно поучителен урок за нас и сме решили максимално да отложим във времето купуването на таблет или смартфон на нашите деца. А и в Англия, където живеем в момента, това се оказва лесна задача. В началните училища, където се обучават децата до 11-годишна възраст, носенето на телефони е забранено. По време на учебния процес дори 5-годишните ги учат да използват таблет и компютър, но това е за ограничено време, което върши чудесна работа на родителите също да въведат часови пояс за гледане на телевизия или игра на компютър.

Всичко това се прави, тъй като все повече изследвания показват, че прекомерното стоене пред светещи екрани действа зле на детската нервна система. Проведено наскоро мащабно проучване по поръчка на Националния институт по здравеопазване на САЩ например установи, че децата, които прекарват повече от 7 часа на ден пред телефони или таблети, променят структурата на своите мозъци и рискуват да имат по-ниско IQ и отслабваща памет. Чрез скенер учените са изследвали мозъците на 4500 малчугани на възраст между 9 и 10 години, които дълго се заседяват пред светещи екрани. При прекарвалите дневно над 7 часа те са установили изтънена мозъчна кора, която е изключително важна за действието на познавателните функции като възприятие, език, памет и съзнание. Но дори и тези с два часа гледане показвали по-ниски резултати при тестове за съобразителност и език.

“Не знаем дали това е предизвикано от времето, прекарано пред екраните, и дали това е нещо лошо. Това, което можем да кажем на този етап, е, че така изглежда мозъкът на деца, които доста време са пред екрани”, казва доктор Гая Доулинг. Затова учените ще продължат с изследванията си, като този път ще бъдат включени 11 000 деца и те ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години. „Чак в края на този период ще можем да кажем дали тези ранни резултати са окончателни или са просто снимка на определен момент от развитието на мозъка”,

Друго проучване от 2014 г. пък установи пряка взаимна връзка между дебелината на мозъчната кора и коефициента на интелигентност. Обикновено тя започва да изтънява, когато детето навърши 5-6 г. , като част от периода на остаряване. При хората с изключително IQ обаче този процес се забавя и тя запазва своята цялост по-дълги години.

Американските учени са решени да установят по категоричен начин дали има връзка между използването на светещи екрани и интелигентността, тъй като средната възраст, на която хората започват да използват смартфон, става все по-ниска и вече е около 10 години. Изследване, направено в Корея, показва и други тревожни тенденции. Пристрастените към своите смартфони страдат по-често от душевни разстройства като депресии и страхови неврози.

Някои хора са толкова зависими от своите смартфони, че без да се притесняват, нарушават социалния етикет, за да ги използват. Проучване в САЩ и Европа е установило, че 7% проверяват телефона си по време на секс, 72 на сто – в тоалетната, а 11 процента го използват дори по време на погребение.

Близо две трети са казали, че са нервни, ако не са свързани с интернет, а една четвърт биха избрали да си ровят в интернет, вместо да се изкъпят.

Час пред телевизор преди сън го намалява с 8 минути

Всеки час, който детето прекарва пред комютър и телевизор, преди да заспи, може да намали съня му с от 3 до 8 минути, показва проучване на Университета в Оксфорд. Според учените това е твърде малка зависимост, за да се говори за сериозно влияние на екраните върху спането на подрастващите, съобщава Би Би Си.

Изследването им е обхванало 50 000 американски деца и юноши на възраст от 6 месеца до 17 г. Анкетирани са техните родители, които е трябвало да посочат по колко време наследниците им се заседяват пред комютър, смартфон или телевизор и колко е продължителността на техния сън. Получените отговори показали, че децата без достъп до светещи екрани спят малко повече от тези, които дълго време прекарват пред тях.

Затова учените съветват родителите, които се притесняват за съня на своите деца, не да ги лишават напълно от съвременни технологии, а да работят повече върху създаване на режим за лягане и ставане от леглото. Те обаче правят уточнение, че анализите им може да не са съвсем точни, тъй като са направени на база родителски отговори, които е възможно да са субективни.

Техните заключения противоречат на редица други изследвания, които доказват, че светещите екрани преди сън са опасни. Американската асоциация по съня няпример препоръчва на родителите да забранят на децата си да ги използват вечер, защото идващата от тях синя светлина забравя производството на мелатонин – хормон, отговорен за съня.

Затова много от световните IT компании са разработили към продуктите си приложения, които позволяват да се следи времето, прекарано пред екраните им. А някои от шефовете им като Бил Гейтс и покойния Стив Джобс не позволяваха на децата си въобще да ги използват, докато бяха малки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Няма конфликт на интереси при купуването на по-евтини апартаменти от Цветанов, Цачева и жената на Лозан Панов (Обзор)

КПКОНПИ приключи 11 проверки по “Апартаментгейт”. Никой не е нарушил закона Комисията “Антикорупция” не откри конфликт на интереси при купуването на апартаменти на по-ниски цени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, жената на Лозан Панов - Елисавета, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева и бившия зам.

Без таван на пенсията за 43 000 души, за други 26 000 става 1200 лева (Обзор)

От 8 юли плащат увеличените с 5,7% пари на възрастните 43 000 пенсионери, които до момента са били ограничени от тавана от 910 лв., вече ще получават реалния размер на пенсията си. За други 26 000 пенсионери пък таванът се покачва на 1200 лв. от 1 юли. Това съобщиха от Националния осигурителен институт.

Дядо се удари челно, докато пие вода зад волана, и умря. Жена му оцеля, лекари спасиха внучетата (Обзор)

62-годишен мъж умря при челен удар с товарен бус до монтанското село Долна Вереница в неделя вечерта. Жестокият сблъсък между опела и товарния автомобил е станал на международния път Е-79. Пожарникари са рязали ламарините, за да извадят пострадалите от колата. От МВР съобщиха, че в колата са пътували жертвата,

Столичанка с ауди прегази две пенсионерки на пешеходна пътека в центъра на Варна (Обзор)

62-годишната шофьорка карала бързо и не успяла да спре според очевидци 62-годишна жена от София помете две пенсионерки на пешеходна пътека на метри от сградата на община Варна в 22 ч в неделя. Ранените са откарани в болница, където са починали през няколко часа. Столичанката Лиляна С. шофирала луксозно Ауди по бул.

Спират добавката от 99 лв. на пенсионери инвалиди, ако имат асистент от държавата

Пенсионерите инвалиди, които ползват платен от държавата личен асистент, няма да получават добавката си за чужда помощ към пенсията. Това предвижда поправка в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която трябва да влезе в сила от 1 септември. Добавката за чужда помощ получават всички пенсионери с ТЕЛК-ови свидетелства за над 90% увреждане

Сръбската буря ни донесе 80 л/кв. м - колкото цялата юнска норма (Обзор)

Дъждове до 80 л/кв. м донесе у нас бурята в Сърбия, а това е почти цялата норма за валежи през юни. Те се изваляха основно в София, при това главно в западните и северните райони. Имаше и такива като “Младост”, в които се изваляха едва 2-3 л/кв. м. Първи обаче усетиха бурята в Северозападна България.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Спасителни екипи реагираха на 40 сигнала след бурята в Пловдив

До 19 часа днес аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала, подадени на спешния телефон 112, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожарните екипи са се отзовали основно на сигнали за наводнени мазета, приземни етажи и дворове, като и паднали дървета, вследствие на проливни дъждове. На места работата на екипите от РДПБЗН-Пловдив

Само в „24 часа“: Вотът за субсидиите - най-рано на 3 юли

Причината - визити на важни хора от ГЕРБ в Япония и Русия. Съветът при Борисов утре без Сидеров Гласуването за орязване на партийните субсидии ще стане факт най-рано следващата седмица, на 3 юли, научи “24 часа”. Причината - шефката на Народното събрание Цвета Караянчева е на визита в Москва, ще държи реч в Думата.

Столичната пожарна се отзова на 42 сигнала за завирявания и паднали клони

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са отреагирали до момента на 24 сигнала за завирявания от наноси и листна маса, както и за паднали клони в града. Екипите са изпомпвали вода от ул. „Кумата“ и в зоната при професионална гимназия „А. С. Попов“. През нощта в готовност ще останат 6 екипа,

Вижте състоянието на пътищата в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 25.06.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и планинските райони - интензивни и значителни

Ограничават утре движението в една лента за Варна в тунел „Правешки ханове“ на „Хемус“

Утре – 25 юни, от 10 ч. до 15 ч. движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ ще се осъществява в изпреварващата лента заради ремонтни дейности на антена на мобилен оператор, съобшиха от пресцентъра на АПИ. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват поставената сигнализация.

Президентът с вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber