Медицинската сестра Нася Ненова след 8 г. в либийски затвори: трудноподвижна, смазана и без брак (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7229811 Медицинската сестра Нася Ненова след 8 г. в либийски затвори: трудноподвижна, смазана и без брак (Обзор) Медицинската сестра Нася Ненова след 8 г. в либийски затвори: трудноподвижна, смазана и без брак (Обзор) www.24chasa.bg
Медицинските сестри Снежана Димитрова (отляво надясно), Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка и Валентина Сиропуло, заснети в Либия. СНИМКА: ГЕОРГИ МИЛКОВ

Тя осъди деветима от своите мъчители на 500 000 лв. в София

Нася Ненова – една от петте медицински сестри, чула смъртна присъда в Либия по т.нар. СПИН дело, осъди в София 9-има свои мъчители, подложили я на изтезания - телесни повреди, болки, страдания и морални вреди.

Шефът на Главното следствено управление в Либия Харб Абер Дербал, полк. Джума Мишри и други 7 трябва да платят общо 500 хил. лв. на медицинската сестра.

Трябва да

броят и

26 617лв. -

толкова тя

щяла да

получи,

ако от 9 февруари 1999 г. до 24 юли 2007 г. е работила, а не е била задържана.

Решението е от 28 декември м.г. на състав на Софийския градски съд, оглавяван от Вергиния Мичева-Русева. Доскоро тя бе зам.-министър на правосъдието, когато институцията се оглавяваше от Христо Иванов и Екатерина Захариева.

Делото срещу деветимата либийци се води от 2012 г. по Закона за задълженията и договорите. Градският съд в София има компетентност да разгледа иска на Ненова срещу чужденеците.

Либийците са призовани по реда на Кодекса на международното частно право. Адвокатът им, назначен от българския съд, оспорва иска. Твърди, че срещу нея има влязла в сила присъда на Върховния съд на Либия. Подчертава, че ответниците в качеството им на служебни лица са изпълнявали заповеди на по-висшестоящи.

Съдия Мичева-Русева обаче установява друго. Ненова заминала за Либия през 1998 г., когато започнала работа като медицинска сестра в педиатрична болница в Бенгази. На 30 септември същата година либиец подава жалба до прокуратурата, че 14-месечният му син е заразен с ХИВ по време на престоя в болницата, в която работи Ненова. 12 дни по-късно прокуратурата започва разследване.

На 9 февруари 1999 г. Ненова и други медицински сестри били арестувани от либийската полиция. Били със

завързани зад

гърбовете

ръце,

запушени усти

и не виждали

нищо

Не знаели и защо ги арестуват. По-късно в полицията на Ненова било съобщено , че е обвинена в убийството на 393 деца с вируса на ХИВ в болницата в Бенгази.

В ареста Ненова е заедно с другите български медицински сетри Кристияна Вълчева, Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж. Шестимата били подложени на изтезания, за да направят самопризнания по обвинението за убийство на децата.

По свидетелски разкази съдия Мичева-Русева установява, че един от ответниците ги извеждал от килиите и ги биел с тояги. Карал ги да стоят часове на един крак във фоайето на полицейския участък.

Кристияна Вълчева обяснява, че всички арестувани били завързвани на един прозорец за ръцете, така че да не докосва с пръстите на краката си пода. Мажели в устата им прах от изгорели дървета. Хранели ги с парче хляб и “буламач”. Можели да пият вода само при хранене, и то от обща бутилка, казва Вълчева пред съда, който приема показанията ѝ.

Медицинската сестра подчертава, че Харб Дербал бил генерал в полицията и той ръководел разпитите и изтезанията. Полк. Джума Мишри изпълнявал заповедите му, но имал активна роля в съветването му. Друг от ответниците бил преводач и говорел много добър български език.

Съпругът на Кристияна Вълчева – Здравко Георгиев, обяснява, че

Ненова си е

прерязала

вените от

ужас

само като чула гласа на Джума Мишри. “Харб Дербал е “луд генерал”, на когото е било възложено да ръководи следствието”, казва Георгиев. Джума Мишри описва като “инквизитора”, на когото му доставяло удоволствие да удря, да бие, да разполага с власт. Хвалел се, че държавата е негова и че ще направи с арестуваните това, което реши. Георгиев казва за Абделмаджид Шол, че го наричали “химика” и според него той е стоял в основата на инквизициите. Мустафа Талаха е бил “доброто ченге” и се опитвал да манипулира Георгиев и да го настройва срещу сестрите.

Вълчева обяснява още пред съда, че изтезанията с ток се извършвали на руска машина – завързвали кабели на палците на краката им и пускали по тях ток.

Тя си спомня още, че Салим Джума Салим бил началник на школата за полицейски кучета и участвал в изтезанията с ток. През повечето време именно той пускал машината с ток.

След поредно издевателство Ненова била върната в школата за кучета, където били другите арестувани, с посинели крака и ръце. Тогава Снежана Димитрова я попитала какво са ѝ направили. “Няма да ти разказвам нищо. Те на теб няма да ти направят същото. Ти си слабичка, няма да издържиш”, отвърнала Ненова. По-късно Димитрова разбрала, че Ненова била вързана като агне, както го пекат, и удряна по стъпалата.

При завръщането си у нас на 24 юли 2007 г. Ненова не се прибрала в родния си град Сливен при семейството си. Останала да живее в София. Заедно с Вълчева записали да учат рехабилитация. Заживяла в студентско общежитие. Наскоро след това бракът на Ненова бил прекратен. Имала син, който вече бил пораснал и учел във Франция.

Роднини на медицинската сестра казват пред съда, че Ненова нямала желание да разговаря с никого. “Когато замина за Либия, изпратихме

едно младо,

мило, плахо

и енергично

момиче,

с ужас посрещнахме една трудноподвижна, смазана, променена физически и психически жена”, разказват брат ѝ и снаха ѝ.

Месеци след завръщането си от Либия Ненова не можела и да спи. След 2 г. започнала нов живот.

На 31 март 2009 г. Ненова и другите медицински сестри са сезирали Комитета по правата на човека към ООН с жалба срещу Либия за нарушаване на Международния пакт за граждански и политически права. Организацията е приела, че те са били изтезавани. Комитетът е изискал от Либия до 180 дни информация за мерките, които са предприети в изпълнение на становището му. До днес такива сведения на сайта на организацията липсват.

За да осъди мъчителите, Мичева-Русева се позовава и на решение на съд в Хага. По него Ашраф ал Хаджудж осъжда същите ответници за 750 хил. евро за материални щети и 250 хил. евро за болки и страдания. Това решение на съдия Мичева-Русева е безпрецедентно и на него могат да стъпят и другите медицински сестри, които водят дела у нас срещу мъчителите си. Засега 2 от производствата са прекратени заради процесуални неуредици. Другите три обаче продължават да се гледат в съда.

Дали и кога Нася Ненова ще получи обезщетение, е спорен въпрос. Теоретично тя би могла да се надява, че един ден, когато Либия е демократична и правова държава, тази присъда би могла да послужи като правен довод тя да потърси правата си и чрез международните организации.

На този етап обаче от този съдебен акт не произтича нищо повече от частично морално удовлетворение. Още повече че решението, с което Ненова осъжда либийците, не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Задържаха изнудвачи от Казанлък, искали 20 000 паунда от гурбетчия в Англия

Двама мъже от Казанлък са задържани за изнудване. Пламен и Мирослав искали от 34-годишен мъж от с. Бузовград сумата от 20 000 британски паунда, заплашили го с убийство и унищожаване на имуществото му, съобщи БГНЕС. Изнудваният мъж от дълги години работил в Англия. На 24 април провел среща с изнудвачите,

Манолев отказал да дава обяснения, криминалистична регистрация и декларация за имотно състояние

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, обвинен за престъпление, засягащо евросредства, е отказал да дава обяснения, да му бъде направена криминалистична регистрация и да попълни декларация за имотно състояние, каквото се прави винаги при привличане на наказателна отговорност, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна

Александър Манолев вече е обвиняем, гаранцията му е 100 000 лева

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми зам.-бившия министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвиняем за убийство на мъж в Добрич остава в ареста

Окръжният съд в Добрич за трети път остави без уважение молбата на мъж от село Лозенец за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. 34-годишният П.М. е привлечен като обвиняем за това, че на 21 срещу 22 юни 2018 г. умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич,

МВР задържа двама след екшън и нападение с дръжна на брадва над полицай

Плевенски полицаи задържаха двама след преследване и нападение над служител на реда, съобщиха от МВР. Вчера в района на село Лепица служители на Специализираните полицейски сили при ОДМВР – Плевен подали сигнал за спиране към водачите на товарен и лек автомобил. Те не изпълнили полицейското разпореждане и продължили по пътя към село Чомаковци.

Петият полицай, осъден за Чората, пристигна от Германия да се предаде, плаче на летището (Снимки)

Янко Граховски, петият благоевградски полицай, осъден за смъртта на Ангел Димитров-Чората, пристигна от Германия на летището в София, за да влезе в затвора. Миналия петък ВКС осъди окончателно на по 7 г. затвор Мирослав Писов, Иво Иванов, Георги Калинков, Борис Механджийски и Янко Граховски за това,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Баретата, поискал откуп за джип, излиза под гаранция

Съдът постанови Красимир Пешовски да бъде пуснат под гаранция от 3000 лв. Първоинстанционният Софийски районен съд е надценил обществената опасност на самото престъпление. Според тях задържането под стража е прекомерно, съобщи Нова телевизия. Командосът от отряда за борба с тероризма беше задържан, защото поискал 11 000 лева откуп за връщане на

10 г. затвор за внука, убил баба си в Русенско

Внук, убил баба си, се призна за виновен по обвинението на Окръжна прокуратура - Русе. Съдът прецени, че самопризнанията му се подкрепят от доказателствата по делото и допусна съкратеното съдебно следствие, след което му наложи наказание от 15 години лишаване от свобода, което намали с една трета и постанови окончателно наказание от 10 години

17-годишен е със сцепена глава и рана на ръката, след като катастрофирал в Русе

Момче на 19 години пострада след катастрофа в Русе. Инцидентът е станал вчера около 19:20 часа в Русе. Пътните полицаи, изпратени на мястото на катастрофата, са установили, че лек автомобил "Форд Фиеста", управляван от неправоспособен водач на 17 г., при движение с несъобразена скорост /с характера и интензивността на движението/ се е отклонил

12 г. затвор грозят непълнолетния Исмаил за убийството на жена в Шуменско

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд непълнолетен за умишленото убийство на 40-годишна жена, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение. Непълнолетният е Исмаил И. Тежкото престъпление е от 8 юни 2018 год. Компания от десетина души, сред които подсъдимият Исмаил, неговата майка и брат му,

Пиян мъж запали вещи в жилището си в Нова Загора след скандал със съпругата си

Семеен скандал завърши с пожар в Нова Загора. Инцидентът е станал късно снощи в новозагорския квартал "Шести". Сигналът е получен в 23:41 часа. 38-годишен мъж в нетрезво състояние и след скандал със съпругата си е запалил вещи в жилището им на ул. "Липа" в квартала. Няма пострадали. Не са причинени преки материални щети, съобщават от ОДМВР-Сливен.

Иванчева се надява да не води предизборната си кампания за евродепутат от ареста

Бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, която преди дни беше осъдена на 20 години затовор за поискан подкуп, смята, че няма да бъде оправдана от втората инстанция по процеса, предаде БТА. Иванчева беше разпитвана като свидетел по дело за катастрофа, станала миналата година.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber