Чрез конкурса на Fibank се надяваме повече бизнеси в България да започнат да използват чисто българския офисен пакет OfficeSuite

https://www.24chasa.bg/novini/article/7219629 Чрез конкурса на Fibank се надяваме повече бизнеси в България да започнат да използват чисто българския офисен пакет OfficeSuite Чрез конкурса на Fibank се надяваме повече бизнеси в България да започнат да използват чисто българския офисен пакет OfficeSuite www.24chasa.bg

Чрез OfficeSuite българската MobiSystems се конкурира успешно със световните гиганти Google и Microsoft, казва Ния Йотова, мениджър бизнес развитие в MobiSystems:

ОfficeSuite е офис пакетът на българската компания MobiSystems, алтернатива на широко използвания продукт на Microsoft, като държи над 20% пазарен дял в световен мащаб за операционната система Android. Разработени са и версии за iOS и Windows PC.

В момента OfficeSuite, който включва Word, Excel, PowerPoint, Desktop Mail Client и PDF редактор, има повече от 300 млн. потребители в целия свят.

Пакетът се предлага чрез няколко бизнес модела, най-популярният от които е едногодишен подновяем абонамент за крос-платформения продукт. Това означава, че офис пакетът може да се ползва от един потребител едновременно на Android, iOS и Windows, а промените се актуализират автоматично на всички устройства.

Това е едно от преимуществата на продукта на MobiSystems, уточнява Ния Йотова, мениджър бизнес развитие във фирмата.

Основно предимство обаче е възможността за редактиране на PDF файлове и конвертирането им в редактируеми формати, за да се редактират, пренареждат или подписват с електронен подпис. Никой от конкурентните офисни пакети не предлага PDF редактор с подобни функционални възможности.

OfficeSuite поддържа едновременно файловите формати на Microsoft и на OpenDocument Format (.ODF) , и е съвместим с всички големи облачни услуги.

MobiSystems е създадена през 2001 г. от двама състуденти от Софийския университет. От самото начало основната дейност на фирмата е свързана с разработка на мобилни приложения. Въпреки че към онзи момент смартфоните не са съществували, фирмата е разработвала приложение за тогавашните мобилни платформи - Palm OS, Symbian и BlackBerry. Те далеч не са били популярни като днешните Android и iOS, но ръководството на фирмата е било достатъчно далновидно, за да предвиди посоката на развитие на технологиите и да оползотвори откриващата се пазарна ниша.

До 2008 г. фирмата разработва електронни речници, като още в самото начало успява да привлече за партньор университетското издателство Oxford University Press.

“Те са ни предоставили ексклузивитет за разработка на електронни речници, базирани на техните лексикални бази данни. Преди няколко години направихме бизнес модела по-гъвкав и вече предлагаме и безплатен вариант на електронния речник”, казва Йотова.

“През 2007 г. Apple пуска операционната си система iOS, както и Apple App Store. Съответно Google създава операционната система Android със собствен електронен пазар - Google Play. Tогава все още не се знае доколко успешни ще бъдат тези операционни системи и световните гиганти Microsoft и Google не бързат да инвестират в разработката на мобилен пакет за тях.

По това време MobiSystems разполага с екип само от 10 души, от които 5-има програмисти. Те използват открилата се пазарна възможност и се свързват със Sony, които имат нужда от офис пакет за Android устройствата си.

MobiSystems разполага с 12 седмици за разработката на офисния пакет и поема риска да инвестира в начинанието. При неизпъление на договорените срокове фирмата е била застрашена от строги финансови санцкии.

“Но този екип успява да се справи и да създаде първия офисен пакет за Android, а Sony ни преинсталира на всичките си устройства”, допълва още Ния Йотова.

Много вероятно е дори сега OfficeSuite да е инсталиран на нови телефони. Друга голяма част от потребителите го свалят от Google Play, където оценката на приложението е 4,3 от 5. Самият OfficeSuite е преведен на 56 езика.

През 2016 г. компанията осъзнава, че клиентското ѝ портфолио е формирано основно от индивидуални клиенти. Затова MobiSystems инвестива в разработката и на Windows версия на OfficeSuite. Чрез комбинираната версия на офис пакета (Windows PC + Android + iOS) компанията се насочва и към бизнес клиентите, за които OfficeSuite се явява като предпочитана и по-достъпна алтернатива.

Най-големият пазар на компанията и като брой потребители, и по размер на приходите, е Япония, което се дължи основно на партньорството със Sony. Русия и Индия също са силни по отношение на потребителите, а по доходи - Великобритания, Германия, САЩ.

Макар и българска компания MobiSystems не e толкова позната у нас. Фирмата обаче има желание да стане разпознавама и на българския пазар.

Именно затова Ния Йотова инициира участието на компанията в конкурса на Fibank “Най-добра българска фирма”.

MobiSystems е оценена подобаващо, успявайки да грабне наградата на публиката в конкурса. Компанията осъзнава предимствата на състезанието, организирано от банката, и се радва да бъде отличена за втори път.

“Моите впечатления в качеството ми на частен клиент на Fibank са, че с тях се работи изключително лесно. Като част от света на информационните технологии мога да кажа, че мобилното приложение на банката е много сполучливо”, споделя Йотова относно Fibank.

“Освен че е с изчистен интерфейс и много интуитивно за ползване, включва доста практически опции, които ги няма в приложенията на други банки.

Това са функционалности, които наистина използвам в ежедневието си, като например информация за това къде в зависимост от настоящата ми локация е най-близкият банков клон с удължено работно време, възможност да се обадиш на отдел “Обслужване на клиенти” директно от приложението, информация за валутните курсове в реално време и др.”

Тя определя компанията като успешна, защото има три фирми в света които предлагат офисен пакет в комбинация с мейл клиент - Google, Microsoft и MobiSystems. А от тези три фирми само една предлага PDF редактор и това е българската MobiSystems.

Смятаме, че сме постигнали идеалния вариант - допринасяме за растеж на българската икономика, наемаме квалифицирана работна ръка в България, а същевременно реализираме българските си продукти буквално в целия свят, споделя още Йотова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

9200 евро на човек са чуждите инвестиции в София

Столицата зае 94-о място сред 500 града в индекса Smart Cities София е привлякла повече от половината чуждестранни инвестиции в България. Те са 12,2 млрд. евро, или 9200 евро на човек, което е 3 пъти повече от средното за страната. Данните са от края на 2017 г., за която е излязла последната официална статистика

Eвропейски автомобилопроизводители: Брекзит без споразумение би имал катастрофални последствия

Евентуален Брекзит без споразумение би имал катастрофални последствия, предупредиха водещи европейски автомобилопроизводители, цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс. Европейски и национални групи на автомобилопроизводителите, включително британската асоциация на производителите и търговците от автомобилния сектор, предупредиха

Туроператорът Томас Кук прекратява дейността си, отменят се стотици хиляди почивки

Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook) прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщиха британските авиационни власти, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА. С това се отменят почивките на стотици хиляди клиенти, предава БТА. По-рано беше съобщено, че над 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания

500 компании от 34 държави показват иновации на панаира в Пловдив

Една от изненадите - онлайн връзка с международна космическа станция Акцент на изложението са лекотоварни автомобили, икономични хибридни машини, уникални системи за промишлени сгради Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция

Специални екипи ще проверяват за палене на стърнища

Забранено е по закон, глобата за нарушители е от 1500 до 6000 лева Министерството на земеделието сформира специални екипи, които ще извършват проверки за палене на стърнища в страната. Включени са служители на фонд “Земеделие” и областните земеделски служби. Експертите ще имат постоянна връзка с регионалните дирекции на пожарната

Двойно вдигат санкции по закона за платежните услуги

Да се удвоят глобите за финансови институции, които предлагат платежни услуги, но не спазват законите и разпорежданията на БНБ. Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с промени в закона за платежните услуги и платежните системи. Проектът е обявен за обществено обсъждане. Така санкцията за тези

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

5000 лева заплата за програмисти и машинни инженери в София

По 5000 лева месечна заплата могат да получат добрите системни програмисти и такива на софтуерни приложения, специалистите за тестване на софтуер, разработчиците на уеб сайтове, системните анализатори и машинните инженери в София. Това показва справка на Агенцията по заетостта. Най-високата заплата, която в момента се предлага в бюрата по труда в

Китайска компания дари 18 000 евро на Момчиловци

Китайска компания дари 18 000 евро на Момчиловци, съобщиха от кметството. Дарението е връчено на провеждащия се в родопското село традиционен Фестивал на киселото мляко, организиран съвместно с компанията, която наложи на пазара в Китай българските млечни продукти. Изложения на производители на млечни продукти от цялата страна

"Томас Кук" продължава да преговаря с акционери и кредитори в опит да се спаси от фалит

Над 600 000 туристи, клиенти на британски туроператор "Томас Кук" (Thomas Cook) са притеснени дали ще могат да се приберат по домовете си, тъй като една от най-старите и големи туристически компании в света е на ръба на фалита, предаде Асошиейтед прес. Компанията, която в петък потвърди, че търси 200 милиона британски лири (250 милиона долара)

Теменужка Петкова: Няма да има поскъпване на тока за домакинствата след либерализацията

Очаква се през следващия регулаторен период, от 2020 година постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия, каза пред журналисти във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че през миналата година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа енергия,

Ангелкова: 15 на сто повече българи на туризъм у нас, компенсират спада на чужденците

С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас в сравнение с миналата година. Ръст се наблюдава и при чужденците, които идват в България с цел културно-исторически туризъм, каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че развитието именно на културно-историческия туризъм е ключово за превръщането на България в

Започна плановият ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Започна плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще продължи от днес до края на октомври, съобщиха от пресцентъра на атомната централа. По време на спирането на енергоблока ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber