Чрез конкурса на Fibank се надяваме повече бизнеси в България да започнат да използват чисто българския офисен пакет OfficeSuite

https://www.24chasa.bg/novini/article/7219629 Чрез конкурса на Fibank се надяваме повече бизнеси в България да започнат да използват чисто българския офисен пакет OfficeSuite Чрез конкурса на Fibank се надяваме повече бизнеси в България да започнат да използват чисто българския офисен пакет OfficeSuite www.24chasa.bg

Чрез OfficeSuite българската MobiSystems се конкурира успешно със световните гиганти Google и Microsoft, казва Ния Йотова, мениджър бизнес развитие в MobiSystems:

ОfficeSuite е офис пакетът на българската компания MobiSystems, алтернатива на широко използвания продукт на Microsoft, като държи над 20% пазарен дял в световен мащаб за операционната система Android. Разработени са и версии за iOS и Windows PC.

В момента OfficeSuite, който включва Word, Excel, PowerPoint, Desktop Mail Client и PDF редактор, има повече от 300 млн. потребители в целия свят.

Пакетът се предлага чрез няколко бизнес модела, най-популярният от които е едногодишен подновяем абонамент за крос-платформения продукт. Това означава, че офис пакетът може да се ползва от един потребител едновременно на Android, iOS и Windows, а промените се актуализират автоматично на всички устройства.

Това е едно от преимуществата на продукта на MobiSystems, уточнява Ния Йотова, мениджър бизнес развитие във фирмата.

Основно предимство обаче е възможността за редактиране на PDF файлове и конвертирането им в редактируеми формати, за да се редактират, пренареждат или подписват с електронен подпис. Никой от конкурентните офисни пакети не предлага PDF редактор с подобни функционални възможности.

OfficeSuite поддържа едновременно файловите формати на Microsoft и на OpenDocument Format (.ODF) , и е съвместим с всички големи облачни услуги.

MobiSystems е създадена през 2001 г. от двама състуденти от Софийския университет. От самото начало основната дейност на фирмата е свързана с разработка на мобилни приложения. Въпреки че към онзи момент смартфоните не са съществували, фирмата е разработвала приложение за тогавашните мобилни платформи - Palm OS, Symbian и BlackBerry. Те далеч не са били популярни като днешните Android и iOS, но ръководството на фирмата е било достатъчно далновидно, за да предвиди посоката на развитие на технологиите и да оползотвори откриващата се пазарна ниша.

До 2008 г. фирмата разработва електронни речници, като още в самото начало успява да привлече за партньор университетското издателство Oxford University Press.

“Те са ни предоставили ексклузивитет за разработка на електронни речници, базирани на техните лексикални бази данни. Преди няколко години направихме бизнес модела по-гъвкав и вече предлагаме и безплатен вариант на електронния речник”, казва Йотова.

“През 2007 г. Apple пуска операционната си система iOS, както и Apple App Store. Съответно Google създава операционната система Android със собствен електронен пазар - Google Play. Tогава все още не се знае доколко успешни ще бъдат тези операционни системи и световните гиганти Microsoft и Google не бързат да инвестират в разработката на мобилен пакет за тях.

По това време MobiSystems разполага с екип само от 10 души, от които 5-има програмисти. Те използват открилата се пазарна възможност и се свързват със Sony, които имат нужда от офис пакет за Android устройствата си.

MobiSystems разполага с 12 седмици за разработката на офисния пакет и поема риска да инвестира в начинанието. При неизпъление на договорените срокове фирмата е била застрашена от строги финансови санцкии.

“Но този екип успява да се справи и да създаде първия офисен пакет за Android, а Sony ни преинсталира на всичките си устройства”, допълва още Ния Йотова.

Много вероятно е дори сега OfficeSuite да е инсталиран на нови телефони. Друга голяма част от потребителите го свалят от Google Play, където оценката на приложението е 4,3 от 5. Самият OfficeSuite е преведен на 56 езика.

През 2016 г. компанията осъзнава, че клиентското ѝ портфолио е формирано основно от индивидуални клиенти. Затова MobiSystems инвестива в разработката и на Windows версия на OfficeSuite. Чрез комбинираната версия на офис пакета (Windows PC + Android + iOS) компанията се насочва и към бизнес клиентите, за които OfficeSuite се явява като предпочитана и по-достъпна алтернатива.

Най-големият пазар на компанията и като брой потребители, и по размер на приходите, е Япония, което се дължи основно на партньорството със Sony. Русия и Индия също са силни по отношение на потребителите, а по доходи - Великобритания, Германия, САЩ.

Макар и българска компания MobiSystems не e толкова позната у нас. Фирмата обаче има желание да стане разпознавама и на българския пазар.

Именно затова Ния Йотова инициира участието на компанията в конкурса на Fibank “Най-добра българска фирма”.

MobiSystems е оценена подобаващо, успявайки да грабне наградата на публиката в конкурса. Компанията осъзнава предимствата на състезанието, организирано от банката, и се радва да бъде отличена за втори път.

“Моите впечатления в качеството ми на частен клиент на Fibank са, че с тях се работи изключително лесно. Като част от света на информационните технологии мога да кажа, че мобилното приложение на банката е много сполучливо”, споделя Йотова относно Fibank.

“Освен че е с изчистен интерфейс и много интуитивно за ползване, включва доста практически опции, които ги няма в приложенията на други банки.

Това са функционалности, които наистина използвам в ежедневието си, като например информация за това къде в зависимост от настоящата ми локация е най-близкият банков клон с удължено работно време, възможност да се обадиш на отдел “Обслужване на клиенти” директно от приложението, информация за валутните курсове в реално време и др.”

Тя определя компанията като успешна, защото има три фирми в света които предлагат офисен пакет в комбинация с мейл клиент - Google, Microsoft и MobiSystems. А от тези три фирми само една предлага PDF редактор и това е българската MobiSystems.

Смятаме, че сме постигнали идеалния вариант - допринасяме за растеж на българската икономика, наемаме квалифицирана работна ръка в България, а същевременно реализираме българските си продукти буквално в целия свят, споделя още Йотова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2030 г.

Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за изменение на климата, съобщават АФП и БГНЕС. Правителството се надява да има 950 000 електрически коли по ирландските пътища дотогава, подкрепени от мрежа от станции за зареждане.

НАП започва проверки по Южното Черноморие за резервации през интернет

НАП започва проверки по Южното Черноморие за резервации през интернет и обявяване на свободна леглова база. Това съобщиха от приходното ведомство след проведена днес в Бургаската областна управа среща, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас, с участието на представители на морските общини и на

Продукти директно от природата (Видео)

Едва ли днес има българска фирма, която да може да се похвали, че няма абсолютно никакъв проблем с персонала. Било с назначаването на нови хора, било със задържането на ценните кадри. Изключенията са много малко и едно от тях е производителят на органична козметика “Оренда груп”. Нейният собственик и управител Силвия Павлова разказва,

ББР обмисля да кандидатства за партньор за България по програмата InvestEU

ББР заявява намерение за участие в Програмата InvestEU и гаранционния фонд към програмата. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй-като Фондът ще предоставя първокласна , с рейтинг три пъти „А“, гаранция върху финансирането. Това заяви главен изпълнителният директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум „Пътища за

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Гръцките медии отново подеха кампания срещу българи, които отдават под наем своите жилища на Халкиди, без да плащат данъци. Очаква се икономическа полиция да прати полицаи под прикритие за разбиване на схемата, предава БНР. "Българи и сърби отново отдават апартаменти под наем на Халкидики, без да плащат данъци",

Соня Мурджева – мениджър „Корпоративно планиране“ в Дирекция „Продукти и покупка на електроенергия“ в „ЧЕЗ Електро България“ АД:

До 30 юни 2019 г., всеки клиент на ЧЕЗ Електро, който заяви електронна фактура, ще получи като подарък от компанията себестойността на 20 kWh електроенергия - Г-жо Мурджева, на 1 юни „ЧЕЗ Електро България“ АД стартира кампанията си „20 kWh подарък“. Кой може да участва в нея и какви са условията за получаване на подаръка? - От 1 до 30 юни 2019 г.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Берлин решава да замрази ли наемите заради скока в цените

Германската столица Берлин решава днес дали да приеме правила за замразяване на цените на наемите в града в идните 5 години, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. В последното десетилетие цените на имотите в Берлин са се удвоили, което прави наемите непосилни за много хора. Постоянните увеличения накараха някои берлинчани да искат крайни мерки,

Дребни нарушения на пътя няма да вдигат цената на застраховката

Още се дебатира дали годините на водача и мощността на колата да участват в оценката Системата “Бонус - малус” ще бъде основно прекроена, преди да бъде предложена отново за обществено обсъждане, научи “24 часа”. Предишният вариант, обявен в края на миналата година, предизвика бурни дискусии, а в Комисията за финансов надзор били получени

Нийл Аткинсън: Китай е водеща сила на пазара на електромобили

Китай е водеща сила на пазара на електромобили с 1,2 милиона бройки, продадени през миналата година. Това представлява 56% от продажбите в глобален мащаб, се сочи в доклада „Петрол 2019 – анализ и прогнози до 2024 г." на Международната енергийна агенция (МЕА). Той бе представен от ръководителя на отдела за петролните пазари и индустрия на МЕА Нийл

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Утре - 18 юни, се отварят офертите в обществената поръчка за определяне на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка по републиканската пътна мрежа за следващите 5 години, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Обществената поръчка е в 6 обособени позиции по райони на планиране в страната: • Обособена позиция №1 – Северозападен район,

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании. Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber