Нов статут за митническото разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202678 Нов статут за митническото разследване Нов статут за митническото разследване www.24chasa.bg
Статутът на митническите инспектори ще се повиши от 8 януари догодина.

От 8 януари митниците ще имат нова структура с централно управление и пет териториални дирекции

От 8 януари 2019 г. митническото разследване и разузнаване ще станат мегадирекция в митниците, която ще има нови функции. Това става ясно от предложение на финансовия министър Владислав Горанов за реформа в митниците.

Идеята е митницата в сегашния ѝ вид да бъде закрита на 7 януари 2019 г., а от 8 януари да бъде със съвсем нова структура, става ясно от документа.

“Митническо разследване и разузнаване” ще получи статут на главна дирекция в Централното митническо управление, а правомощията му са описани в цели 35 параграфа от новия устройствен правилник на митницата.

Новата дирекция ще участва в

разработването

на митническата

политика

в областта на превенцията, разузнаването и разследването на административни нарушения и престъпления. Тя ще ръководи и контролира дейността на териториалните отдели. Разкриването и разбиването на незаконен трафик на наркотици, изделия, свързани с отбраната, стоки с двойна употреба ще са основно нейно задължение.

Тази дирекция ще трябва да набелязва мерки и да организира предотвратяване на нарушения на законодателството на Европейския съюз.

Митническите разузнавачи имат право да извършват проверки на лица, които съхраняват или извършват дейности с акцизни стоки, както и да обезпечават доказателства.

Контролът при пренасянето през границата на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях също е задължение на тази дирекция. Тя разработва и прилага мерки за защита на интелектуалната собственост.

Всички работни и стратегически контакти със сродните митнически звена от други държави са поверени на тази дирекция. Работещите в нея събират, обработват, анализират, оценяват и разпространяват данни и информация за целите на анализ на риска и за предотвратяване на митнически нарушения и престъпления.

Митническите разузнавачи и инспектори следят и контролират лица, обекти, стоки и транспортни средства, за които е идентифициран риск. Те са и тези, които

разработват

рискови профили

на митнически

нарушители

и предлагат адекватни действия за идентифицирането им.

Когато се налага извършването на проверки, това е дирекцията, която планира и организира как се правят те, включително чрез координационен център, като при необходимост осъществява прякото им оперативно ръководство.

Митническите разузнавачи имат правомощия заедно с Гранична полиция да извършват проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на цялата територия на страната.

За да изпълнява успешно функциите си, дирекцията разполага със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения за нуждите на митническия надзор и контрол на стоки и превозни средства. Центровете за анализ на резултати от такива проверки трябва да работят 24 часа в денонощието. Всеки от проверяваните обекти влиза в база данни на дирекцията.

Ако се наложи издирвателна операция или бъдат задържани нарушители, служители на тази дирекция

конвоират

заподозрените лица

Те са и тези, които наблюдават интернет пространството и събират и анализират данни, за да разкрият или предотвратят нарушения и престъпления. Тяхна е инициативата за образуване на административнонаказателни производства, както и изготвянето на актове за наказания, споразумения или отказ от тях.

Важна функция на дирекцията е да организира, координира и участва в специализирани национални и международни операции. Та е тази, която подготвя предложения за промени в митническото, валутното и акцизното законодателство.

Освен повишаване статута на митническото разследване и разузнаване сегашната агенция “Митници” ще се преобразува изцяло. Промените предвиждат създаването на централно управление и пет териториални дирекции - Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

Главни дирекции ще бъдат “Митническо разузнаване и разследване” и “Информационни системи и аналитична дейност”. Освен тях, ще бъдат обособени още три дирекции, инспекторат, както и звено за вътрешен одит. Инспекторатът ще придобие нови правомощия, с които се цели по-ефективно противодействие на корупцията.

Териториалните дирекции ще се ръководят и представляват от директор, който се назначава от директора на митниците, съгласувано с министъра на финансите. Той получава право да създава, преобразува и закрива териториални дирекции.

“С реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри, повишаване на ефективността на работата на митническите служители, увеличаване на приходите в резултат на засилени контролни функции”, мотивира се финансовият министър Владислав Горанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Тръмп към японски бизнес лидери: Увеличете инвестициите си в САЩ

Президентът Доналд Тръмп днес прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ, в началото на държавното си посещение в Япония, предаде Ройтерс. Визитата цели да изтъкне силните връзки между двете страни в обстановка на напрежения заради търговската война между САЩ и Китай. Токийският небостъргач "Скай Трий" бе осветен в червено,

САЩ ще продадат оръжие на Саудитска Арабия и още 21 страни, за да възпрат Иран

Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда долара, съобщиха информационните агенции. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уведоми Конгреса за решението

Ли Къцян: Намаляването на данъците е ключово за стимулиране жизнеността на пазара

Намаляването на данъците и таксите е ключово за стимулиране жизнеността на пазара, създаването на заетост и поддържането на устойчиво и нормално икономическо развитие, заяви премиерът Ли Къцян на работна конференция в град Дзинан. В нея участваха представители на местните власти от провинциите Шандун, Дзянсу, Фудзиен, Хънан и Гуейджоу,

БНБ прогнозира 4% инфлация, рекордно висока от 11 години

Цените ще се вдигнат по-осезаемо заради поскъпване на храните Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция. Ако тя се сбъдне, това ще бъде най-голямото поскъпване от 11 години насам. Вероятността това да се случи е 60%,

Отскок на европейските борси след последните коментари на Тръмп за "Хуавей"

В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си вчерашни загуби, тъй като инвеститорите погледнаха с предпазлив оптимизъм на последните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп относно технологичния гигант "Хуавей" и търговските преговори с Китай. Късно снощи Тръмп заяви, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei

Китай намалява данъците за ИТ компаниите

Китай намалява данъците на компаниите за софтуер и интегрални схеми, докато САЩ налагат контрол върху износа. Наблюдатели от индустрията твърдят, че ако китайските компании успеят да заместят чуждестранните доставчици, вероятно американските фирми ще са на загуба, предава "Радио Китай". Китайското министерство на финансите заяви,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград. С кмета Божин Божинов коментирахме различни инициативи, за да бъдат привлечени повече български и чуждестранни посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в честванията на 24 май-Ден на българската

Германската компания Bosch увеличава инвестициите в Китай

Председателят на Съвета на директорите на германската компания Bosch Волкмар Денер заяви пред журналисти, че като голяма транснационална индустриална компания, Bosch е оптимистично настроен към перспективата за дългосрочното развитие на китайската икономика и ще продължи разширяването на инвестициите си в Китай.

Синдикатът на "Шкода": Заводът на "Фолксваген" ще бъде в България или Турция

България е все по-близо до приютяването на най-новия завод на водещия световен автомобилостроител Volkswagen (VW). Турция е единственият останал конкурент на страната ни, твърди синдиката на служителите на Skoda, цитиран в Bloomberg Terminal, пише Investor.bg. Предимствата на двете страни се изразяват най-вече в евтината работна ръка.

Тръмп: "Хуавей" е опасна компания, но може да бъде включена в сделката

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай и в същото време определи китайският телекомуникационен гигант като "много опасен" за американската национална сигурност, съобщава Ройтерс.

Бедното население в Китай продължава да намалява

Заместник директорът на службата за борба с бедността при Държавен съвет Ся Гъншън заяви, че през 2018 г. работата по намаляване на бедното население постигна значителни успехи. Общо 13.86 милиона бедни жители в селските райони са се избавили от бедността. В рамките на 6 години Китай е успял да съкрати броя на бедното население с 10 милиона,

Индия вече не купува петрол от Иран и Венецуела заради американските санкции

Индия спря да купува ирански петрол, за да спазва американските санкции, заяви вчера посланикът в САЩ Харш Вардхан Шрингла, цитиран от Франс прес. Делхи вече беше намалил покупките на ирански петрол и внесе един милион тона суров петрол през април, преди да бъдат отменени изключенията, които позволяваха на някои държави да купуват петрол от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber