Нов статут за митническото разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7202678 Нов статут за митническото разследване Нов статут за митническото разследване www.24chasa.bg
Статутът на митническите инспектори ще се повиши от 8 януари догодина.

От 8 януари митниците ще имат нова структура с централно управление и пет териториални дирекции

От 8 януари 2019 г. митническото разследване и разузнаване ще станат мегадирекция в митниците, която ще има нови функции. Това става ясно от предложение на финансовия министър Владислав Горанов за реформа в митниците.

Идеята е митницата в сегашния ѝ вид да бъде закрита на 7 януари 2019 г., а от 8 януари да бъде със съвсем нова структура, става ясно от документа.

“Митническо разследване и разузнаване” ще получи статут на главна дирекция в Централното митническо управление, а правомощията му са описани в цели 35 параграфа от новия устройствен правилник на митницата.

Новата дирекция ще участва в

разработването

на митническата

политика

в областта на превенцията, разузнаването и разследването на административни нарушения и престъпления. Тя ще ръководи и контролира дейността на териториалните отдели. Разкриването и разбиването на незаконен трафик на наркотици, изделия, свързани с отбраната, стоки с двойна употреба ще са основно нейно задължение.

Тази дирекция ще трябва да набелязва мерки и да организира предотвратяване на нарушения на законодателството на Европейския съюз.

Митническите разузнавачи имат право да извършват проверки на лица, които съхраняват или извършват дейности с акцизни стоки, както и да обезпечават доказателства.

Контролът при пренасянето през границата на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях също е задължение на тази дирекция. Тя разработва и прилага мерки за защита на интелектуалната собственост.

Всички работни и стратегически контакти със сродните митнически звена от други държави са поверени на тази дирекция. Работещите в нея събират, обработват, анализират, оценяват и разпространяват данни и информация за целите на анализ на риска и за предотвратяване на митнически нарушения и престъпления.

Митническите разузнавачи и инспектори следят и контролират лица, обекти, стоки и транспортни средства, за които е идентифициран риск. Те са и тези, които

разработват

рискови профили

на митнически

нарушители

и предлагат адекватни действия за идентифицирането им.

Когато се налага извършването на проверки, това е дирекцията, която планира и организира как се правят те, включително чрез координационен център, като при необходимост осъществява прякото им оперативно ръководство.

Митническите разузнавачи имат правомощия заедно с Гранична полиция да извършват проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на цялата територия на страната.

За да изпълнява успешно функциите си, дирекцията разполага със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения за нуждите на митническия надзор и контрол на стоки и превозни средства. Центровете за анализ на резултати от такива проверки трябва да работят 24 часа в денонощието. Всеки от проверяваните обекти влиза в база данни на дирекцията.

Ако се наложи издирвателна операция или бъдат задържани нарушители, служители на тази дирекция

конвоират

заподозрените лица

Те са и тези, които наблюдават интернет пространството и събират и анализират данни, за да разкрият или предотвратят нарушения и престъпления. Тяхна е инициативата за образуване на административнонаказателни производства, както и изготвянето на актове за наказания, споразумения или отказ от тях.

Важна функция на дирекцията е да организира, координира и участва в специализирани национални и международни операции. Та е тази, която подготвя предложения за промени в митническото, валутното и акцизното законодателство.

Освен повишаване статута на митническото разследване и разузнаване сегашната агенция “Митници” ще се преобразува изцяло. Промените предвиждат създаването на централно управление и пет териториални дирекции - Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

Главни дирекции ще бъдат “Митническо разузнаване и разследване” и “Информационни системи и аналитична дейност”. Освен тях, ще бъдат обособени още три дирекции, инспекторат, както и звено за вътрешен одит. Инспекторатът ще придобие нови правомощия, с които се цели по-ефективно противодействие на корупцията.

Териториалните дирекции ще се ръководят и представляват от директор, който се назначава от директора на митниците, съгласувано с министъра на финансите. Той получава право да създава, преобразува и закрива териториални дирекции.

“С реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри, повишаване на ефективността на работата на митническите служители, увеличаване на приходите в резултат на засилени контролни функции”, мотивира се финансовият министър Владислав Горанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ремонти по “Хемус” и догодина

Ще се оправят четири моста на магистралата Тази есен започват най-дългия тунел у нас, който е на “Струма”, а през 2020-а и участъка в Кресненското дефиле Ремонтите по “Хемус” ще продължат и догодина, въпреки че част от тях ще приключат в края на 2019-а. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” на запитване на “24 часа”

10 компании с интерес да инвестират в АЕЦ “Белене”

Китайската CNNC се заяви в понеделник 10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”, научи “24 часа” от няколко независими източника. Кои са компаниите, ще съобщи във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коев и новия шеф на НЕК Иван Йончев

Тенденция е производството на материали от отпадъци

Качеството расте, добивът им няма нищо общо с този преди 10 години, казва Коста Басев, съдружник в “Прайм Технолоджийс” ООД   Влагането на инертни материали в пътища, в строителството на сгради няма нищо общо с това, което е било преди 20, че дори 10 г. Използваните машини, технологии, познанията на хората направиха сектора модерен,

Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път

Национален софтуер може да елиминира незаконния добив   Инертните материали не са само подложката на пътя, релсите или пък чакъл за бетона. Експертите на Българската асоциация на производителите на инертни материали казват, че те са пълнители – в бетоните, в строителните смеси, използват се в производството на бои, на тръби,

Инвестиции в съвременни технологии

С тях браншът непрекъснато подобрява производителността   2019 г. е ключова за развитието на българския рудодобив. Открива се първият новоразработен рудник в България за последните 40 години - “Ада тепе” на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 хил.

Албания предлага и медицински туризъм

Албания е на път да стане популярна дестинация за медицински туризъм заради ниските цени на здравните услуги, предаде агенция АТА. Един от примерите е клиника "Пътуване и усмивка" в Тирана, която предлага на своите пациенти стоматологични услуги и козметична хирургия, "от най-добрите лекари, на цени, по-ниски от конкуренцията",

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Компаниите с подкрепа на дуалното обучение

Въпреки добрите доходи на хората в тази индустрия и там има нужда от образовани и можещи хора. Недостигът на обучени кадри в България кара отговорните компании в индустрията да инвестират в образование и обучение. Българската минно-геоложка камара, индустрията и образователните институции създадоха браншови модел за подготовка на кадри,

Рекорден износ за полугодието – почти 28 млрд. лв., главно от продажби на машини

Ръстът е 6,3% на годишна база Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест месеца на 2019 г. – колкото никога досега в стопанската ни история. Продажбите ни навън за периода януари-юни се равняват на 27,84 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 21 000 миньори изработиха 3 млрд. лв.

Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната в индустрията 21 675 миньори в добивната индустрия произведоха продукция за близо 3 млрд лв. през 2018 г. Въпреки че заетите в бранша са по-малко от предишната година, производителността продължава да е 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Китайските компании в традиционната промишленост търсят нови възможности за растеж

Производствените предприятия в Китай продължават да растат, въпреки забавеното темпо на световната икономика. Компаниите в традиционната промишленост търсят нов растеж чрез модернизация, изразяваща се в иновация и сътрудничество, за да имат не само повече печалби, но и постигат по-големи цели. Един такъв пример е компания в град Цюенджоу,

Германски вестник: Източна Европа се въоръжава масово заради „историческия страх“ от Русия

Германският ежедневник Die Frankfurter Rundschau публикува статия за тенденцията за увеличаване на военните бюджети на страните от Източна Европа, като същевременно се опитва да защити позицията на Берлин за плавно нарастване на средствата, отделяни за отбрана, предава "Фокус". Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел има много съмнителен талант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber