Павел Дончев, управител на “Ивелико”: Наградата от конкурса на Fibank ни направи по-разпознаваеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7200788 Павел Дончев, управител на “Ивелико”: Наградата от конкурса на Fibank ни направи по-разпознаваеми Павел Дончев, управител на “Ивелико”: Наградата от конкурса на Fibank ни направи по-разпознаваеми www.24chasa.bg

Фирмата конфигурира приложен софтуер за клиенти от цял свят

“Ивелико” е една от няколкото десетки IT компании в целия свят, които се занимават с интеграция на система за управление на съдържанието. Фирмата е позиционирана във Велико Търново, но проектите ѝ далеч надхвърлят границите на България.

“Работим основно с чуждестранни клиенти, в момента даже имаме само един български. В Дубай имахме доста проекти, в Саудитска Арабия. Като цяло предимно в Арабския свят. Работим и с финландска агенция, която работи с почти цяла Европа, в Щатите имахме няколко проекта, в Канада, Австралия”, разказва управителят Павел Дончев.

Той и приятеля му Иван Туртев създават “Ивелико” през януари 2012 г. Дотогава Дончев вече е натрупал знания и опит в областта на информационните технологии в София, но решава да се върне в родния си град и да осъществи мечтата си. В началото работят само те двамата и едно момче на половин работен ден. Почти 7 години по-късно компанията се е разраснала до 15 души.

Основната дейност на “Ивелико” е продуктът “Сайтфинити”, който е разработен от друга българска софтуерна компания. “Сайтфинити” е вид приложен софтуер, който позволява публикуването и редактирането на уебсайт, както и поддръжка на главен интерфейс. Тази технология цели да се избегне ръчното писане на код и позволява на ползвателите на системите да се съсредоточат върху създаването и редактирането на самото съдържание, а не върху използваните технологии, за да може то да бъде достъпно за целевата аудитория.

“В самия продукт има доста готови неща и ние го интегрираме за съответния клиент - за банката ще изглежда по един начин и ще има едни модули, за университет ще бъде нещо друго. Ние го внедряваме, като всеки клиент си има някакви изисквания и му се прави отделен софтуер”, обяснява Дончев.

Банки и университети са типични клиенти на компанията. Такива обикновено са по-големи организации, дори правителства. Именно затова “Ивелико” обикновено е подизпълнител.

“Продуктът, който интегрираме, попада в една доста специфична ниша и много малко програмисти работят с него. Общо взето, се знаем кои сме и в другите държави и си помагаме. Тъй като системата е по-мъничка, общо взето, сме по-скоро партньори, а не конкуренти. Продуктът таргетира по-големи клиенти, които имат много силно присъствие онлайн, редактират постоянно много съдържание, имат сайтове. Например имахме един клиент със сайтове в над 100 държави. Съответно няма толкова много клиенти и може би затова няма толкова много програмисти”, казва Павел Дончев.

Понеже продуктът е направен от българска фирма, има около 5-6 компании в България, които се занимават с него, а общо в целия свят са 300-400.

От 2019 г. компанията планира да започне да създава и мобилни приложения. Те отново ще са свързани със “Сайтфинити”, тъй като голяма част от клиентите им са имали нужда от такива приложения. Така че те ще са естествено допълнение към уебсайтовете - както е при банките например.

Дончев е решил да се съсредоточи върху работата само с един продукт, защото според него фирма с 10 човека не може да прави всичко, въпреки че много такива компании претендират за това. Но той предпочита да върши 1-2 неща, но те да са на достатъчно добро ниво.

Практиката в “Ивелико” е да се наемат млади хора без голям опит и да се обучават. “За тези 7 години може би около 20-ина души са минали през фирмата ни, от тях има точно един, който е бил със стаж. Успели сме тези хора от нулата да ги направим специалисти, и то такива, които работят в доста големи организации”, гордее се Дончев. Според него младите хора не са мързеливи и не се интересуват само от пари, както е общото мнение, просто са объркани и им трябва време да се ориентират.

“Ние се опитваме да растем балансирано, да не сме в позиция на нуждаещи се. Стараем се да наемем 1-2 човека, да им дадем време и тогава да им намерим работа, а не когато има проект, тепърва да търсим хора, а след това да се чудим какво да им дадем да правят”, обяснява Дончев.

Според него конкурсът на Fibank също помага на младите хора у нас, защото им показва, че в България могат да се случват смислени неща и човек може да развие успешен бизнес и у нас.

Критериите, по които са оценявани компаниите в конкурса, са те да бъдат български, да навлизат на нови пазари и да могат да се справят на висококонкурентни такива.

Конкурсът на Fibank “Най-добра българска фирма” ни помогна страшно много. Всички служители се окрилиха и видяха, че колкото повече се стараем, от толкова повече места ни признават. На мен ми дава сигурност, че си върша добре работата като мениджър, където допреди това не съм имал опит. Благодарение на наградата ни в категория “Микро и малка фирма” името на фирмата се чу на доста места.

"Китайците са казали много да внимаваме какво си пожелаваме, защото може да се сбъдне. Засега съм постигнал всички неща, които съм искал. Но в момента, в който съм ги постигнал, те се оказват по-различни, отколкото съм си мислел. В повечето случаи е лесно да постигнеш, но по-трудно е да задържиш тези неща. За мен успехът е това - да имаш сили да ги задържиш", казва Дончев за успеха. 

Той разказва, че е останал в България по същата причина, заради която се прибира във Велико Търново - родителите му, както и тези на жена му, живеят в града. Затова решава, че е най-добре да тръгне оттам, а ако не стане - пътят към чужбина не е толкова труден. Но по-правилен е този към родния град, да се прибереш около семейството си, детето ти да е около баба си и дядо си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

0,5% буфер от всеки кредит заделят банките от октомври

От април догодина ще се вдигне на 1% От октомври 2019 г. банките ще заделят по 0,5% от всеки отпуснат заем като буфер срещу евентуални кризи. Това решение е взел управителният съвет на БНБ във вторник, съобщиха от централната банка. Размерът на отделяните суми като гаранция срещу рискове от лоши заеми ще се вдигне до 1% от април 2020 г

Назначават 15 души без таван на заплатата да пазят държавата от хакери

Като се обяви конкурс, идвали стотици, но като чуели какви са парите, си отивали България имала вече предложение от други държави за защита, но офертите били за стотици милиони долари 10-15 българи, които ще пазят държавата от хакери, могат да получават заплати без таван. Идеята си премиерът Бойко Борисов разви на международна дискусия:

Ангелкова: България може да бъде балнео дестинация с много добро качество

България има потенциал да бъде разпознаваема като балнео дестинация с много добро качество. Развитието на здравния туризъм е важен приоритет в работата на Министерството на туризма, даващ възможност за устойчиво развитие на сектора. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и

Каква е истината за ТЕЦ “Брикел”

l Пред нас има само два варианта - да използваме по-чисто гориво в разрез с разрешителното си или да затворим сега, на момента l Биомасата и RDF горивото са нашият единствен шанс за оцеляване и преход към по-малко замърсяване Енергийният микс на България е съставен от 40% ядрена енергия, 40% енергия, произведена от въглища,

ТЕЦ “Бобов дол”: Използваме най-добрите пречиствателни технологии, познати в ЕС

Режимът на работа на инсталациите минава през тежка и дълга процедура, включваща институции като общини, РИОСВ, МОСВ и ИАОС По повод скорошните медийни атаки, твърдения на “експерти” и изразени мнения на неправителствени организации, финансиращи се по съмнителен и непрозрачен начин, професионалистите от ТЕЦ “Бобов дол” изразяват следната

Проверка: Близо 1/4 от продуктите в Румъния са различни от аналозите им в Западна Европа

Близо 1/4 от продуктите, проверени от румънската служба за защита на потребителите, показват различия спрямо продаваните в Западна Европа аналози, съобщиха Аджерпрес и БТА. Проучване на Националната служба за защита на потребителите в Румъния (НСЗПР) сочи, че 22,78 процента от всички проверени продукти, които се продават в Румъния

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова: Създаването на различни туристически продукти е тласък за развитието им

В 27 дестинации се представят 170 български общини със своят история, култура, бит и кулинария, дигитализацията на този продукт ги показва пред света Туризмът е секторна политика и зависи от всички нас - бизнес, държава и местна власт. Показвайки пред света богатствата на страната ни и чрез тях създадените разнообразни възможности за туризъм у

От 1-ви април 2020 г. БНБ увеличава капиталовите буфери на банките до 1%

Управителният съвет на БНБ потвърди решението си за поетапно увеличаване на капиталовите буфери на банките до 1% от кредитни рискови експозиции в Република България към 1-ви април 2020-а година, като това ниво ще се запаси и през следващите две тримесечия догодина, предаде БНР.  Основното предназначение на капиталовите буфери на банките

Лъчезар Богданов: Горивата у нас ще поскъпнат

Поскъпване на горивата в България ще има заради шока на световния петролен пазар, прогнозира пред „Хоризонт“ главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. По думите му обаче увеличението на цените няма да е толкова голямо, колкото е на различните видове черно злато на международния пазар

Сайтът на НАП може да е временно недостъпен днес

Поради подмяна на оборудване в Министерство на финансите, на 17 септември от 18:00 до 19:00 часа електронните услуги на НАП могат да са временно недостъпни, съобщава пресцентърът на Националната агенция за

Борисов откри модерно депо за отпадъците на 5 общини за 100 г. напред

С малко закъснение след посещението си в Петрич и античния град Хераклея Синтика, премиерът Борисов пристигна и за откриването на първия етап от Регионална система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов го посрещна и му обясни през какви

Лора Ивчева е новият генерален мениджър на Sanofi Genzyme за Централна и Югоизточна Европа

Лора Ивчева е новият генерален мениджър на Sanofi Genzyme, подразделението на Sanofi за онкология, множествена склероза, имунология и редки болести, за регион Централна и Югоизточна Европа. Тя ще отговаря за управлението и развитието на бизнес направлението в деветте държави в региона - България, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber