Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7197203 Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор) Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор) www.24chasa.bg
В сряда сутринта около 1000 тежки машини заеха около 10 км от столичния булевард “Цариградско шосе” на изхода от София. Строителите ги изкараха в знак на мирен протест в защита на бранша. СНИМКА: Йордан Симeонов

Тази година компаниите предали над 50 км първокласни пътища, а лот 3.3 от “Струма” - 5 месеца по-рано

Премиер, парламент и министър, държавни институции и над 60 хил. българи подкрепиха строителния бранш в призива му да не бъде употребяван в политически цели и злепоставян с атаки пред обществото и Европа.

В сряда сутринта около 1000 тежки машини заеха около 10 км от столичния булевард “Цариградско шосе” на изхода от София. Строителите ги изкараха в знак на мирен протест в защита на бранша.

Камарата на строителите в България внесе подписка от 60 000 души и отворено писмо в Народното събрание. Малко по-късно ръководството на браншовата организация се срещнаха с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

Не одобрявам линията за дискредитиране на строителния сектор, заявил министър-председателят пред ръководството на камарата. Борисов обаче е настоял за качествено изпълнение на проектите.

Председателят на управителния съвет на камарата Илиян Терзиев благодари на правителството за поетия ангажимент да се разплатят всички суми, които се дължат на строителите по различни обекти, за което бяха отпуснати 160 млн. лв. Ние помолихме Борисов да не се огъва и да продължи политиката да не се нападаме, защото чухме, че сме единствената държава, в която българите искат да се спрат средствата”, коментира Терзиев.

Той заяви, че строителите

търпят загуби от

политиката,

която води

БСП към тях,

и проверките, които искат. “Ние нямаме нищо против, стига да са съгласно закона. Всички проекти, които са извършени в България, са според нормативи и изисквания в Европа. Категорично се противопоставяме на говоренето и упрекването в хиляди грехове, без да има конкретика. Тази година строителите предадоха 45-50 км първокласни пътища, а 5 месеца по-рано - и лот 3.3 от “Струма”, допълни още Терзиев.

“В последните дни бяхме подложени на безпрецедентен натиск, оклеветяване и злепоставяне пред обществото и ЕС. Някои хора, търсейки да си дадат политически аванс за пътя си към политическото развитие, стъпиха върху бъдещето на 250 хил. работници от цял един бранш, като така поставиха въпроса за спиране на едно цяло финансиране, което сега трябва да започне да бъде усвоявано. Затова днес, вместо да сме на обектите, излязохме с машините, за да покажем, че така повече не може”, взе думата и изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев.

Той разказа, че на няколко пъти браншът е губил част от своите работници - при спирането на високото строителство изчезнали голяма част от висококвалифицираните строители. Много от тях са заминали в чужбина след 2015 г., когато се е завършвал предният програмен период.

“Думи като това, че асфалтът не се яде и санирането е само с капещи сгради, уронват престижа в една политическа игра и не са верни.

Асфалтът

изхранва страшно

много хора.

1500 сгради

са санирани, предстоят още към 500. Те дадоха топлина и спокойствие на хиляди семейства и икономисват вредните емисии”, подчерта Мазнев. Той призова упрекващите ги да говорят с бранша.

Призна, че се допускат и грешки, но трябва чрез закон и ред да се създадат регламенти, по които и качеството, и взаимоотношението в инвестиционния процес да бъдат такива, че строителите да работят добре.

И предупреди, че ако не се спре с политизирането, не само подписите ще продължат, но и

камионите няма

да спрат

пред София

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова също присъства на срещата между строителите и премиера. Застана до тях и пред медиите.

“Строителният бранш и КСБ са партньори на регионалното министерство не само в пътния бранш и като изпълнители към АПИ, но са и партньор и в изпълнението на всички дейности по оперативните програми - “Региони в растеж”, “Национална програма за енергийна ефективност”. Очакваме мобилизиране и по проектите, които ще изпълняват като бенефициенти ВиК операторите в страната”, каза Аврамова. Тя увери, че министерството като управляващ тези обществени средства орган ще бъде безкомпромисно по отношение на качеството и сроковете за изпълнение. “Строителният бранш са хора, които работят и живеят в България и трябва да сме отговорни те да не напуснат. Ние не политизираме отношенията ни и няма да го направим”, увери регионалната министърка.

Аврамова изрази личното си мнение, че целта да се трупат кратковременни политически дивиденти не оправдава средствата да бъдат дискредитирани институции в България, браншове и труда на хиляди хора. Министърката добави, че

няма нищо

против

проверките,

затова нито министерството, нито Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) са се противопоставяли.

“Моето лично желание и на агенцията е диалогът за търсене на технически решения, на решение на проблемите с пътната инфраструктура да не е политически”, заяви Аврамова. Тя подчерта, че АПИ не е политически орган, затова са изисквани експерти, с които пътната агенция да работи при извършването на проверки, и разговорите трябва да се водят с тях, а не с политици.

Румен Радев: Моето доверие няма да бъде спечелено с протести

Вие бяхте една от първите организации, които приех в началото на своя мандат, защото съм воден от убеждението, че вашата дейност е от огромно значение за обществото - не можем да говорим за модерна държава без развита и съвременна инфраструктура. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с Камарата на строителите в България в сряда. “За да решим проблемите, които ни вълнуват, трябва да сме наясно, че има трима важни участници - изпълнителната и местната власт в ролята на възложител, вторият са собствениците и ръководството на крупните строителни фирми и третият - подизпълнители и хилядите работници строители, които съвестно изкарват прехраната си”, подчерта Радев.

Президентът призова за проблемите в строителния бранш да се говори открито и камарата да отстоява доброто име на бранша - при обществени поръчки, по време на изпълнение, до предаването на готовите обекти. По думите му не трябва да има среда, в която българският строител е поставен на колене и в ситуации, при които на практика се строи на “остатъчна стойност”. Необходими са стандарт за ценообразуване и ясни процедури, които гарантират, че когато се сключи договор и има разплащане, вложените пари са осигурили необходимото качество и безопасност”, подчерта държавният глава.

“Българите очакват да пътуват безопасно по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага след влизането им в експлоатация. Моето доверие и на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност - всеки лев да отива по предназначение, а контролът да е всеобхватен”, заяви Радев.

“Получихме уверението на президента, че ще подкрепи бранша и го подкрепя във всички негови начинания”, заяви шефът на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев. Той допълни, че Радев им е благодарил за подкрепата при инциденти в страната като трагедията в Хитрино, както и подпомагането на кампанията за Нова година в подкрепа на деца. Терзиев каза, че едно от главните искания на бранша е да се спре политическото говорене. И обясни, че ще бъде полезно да има санкции срещу злословенето.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова съзря в протестите “прецедент в политическата история”, защото част от едрия капитал е в стачка срещу опозицията. Колежката Елена Йончева пък видя в протеста “страх и паника”, защото искането на соцдепутатите било единствено проверка на магистралите.

Караянчева: Ще съдействам да се променят закони

“Като председател на Народното събрание искам да ви уверя, че ще съдействам за по-тесен диалог между народните представители и Камарата на строителите в България, за да се променят законите така, че там, където те чувстват проблем, да можем да съдействаме, да направим съответните промени и да се облекчим тяхната работа.” Това заяви председателката на парламента Цвета Караянчева след среща с представители на Камарата на строителите в България.

В сряда камарата внесе подписка и отворено писмо в Народното събрание, които ще бъдат връчени на всички политически партии. “Те настояват да се прекрати използването на бранша за политически цели, както и осигуряване на защита и сигурност на българските строители”, обясни Караянчева.

По време на срещата с камарата е обсъдена възможността да се направи работна група за законодателните промени. По думите на Караянчева в нея ще бъдат включени представители от всички парламентарни групи, и подчерта, че това ще са “специалисти по темата, а не хора, които си правят евтин политически пиар”.

Шефката на Народното събрание добави, че строителният сектор е един от най-важните в българската икономика, защото на него се дължат значителен процент от икономическия растеж на държавата и създаването на реална добавена стойност.

Караянчева била убедена в професионализма на бранша у нас. Тя припомни, че преди няколко дни и Еврокомисията е потвърдила качеството му.

“Осъждам всеки опит за дискредитация както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и чужбина”, категорична бе председателката на парламента.

“Искаме да спрем да даваме лоши послания към Европа и да спре политическото говорене”, допълни след срещата шефът на камарата Илиян Терзиев.

Сред неотложните искания на бранша за промени в Закона за устройство на територията е да падне сегашният праг от 1000 квадратни метра разгъната застроена площ за обектите, които могат да се строят само при наличие на квалифициран персонал. Сега за такива обекти е достатъчен технически ръководител, но браншът иска границата за такива обекти да падне до 100 кв. метра.

Друго искане е подизпълнителите да не бъдат задължително посочвани още при кандидатстването по обществена поръчка, а да могат да бъдат избирани и впоследствие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вдигат акциза за домашната ракия?

Акцизът за домашната ракия да се вдигне и ставката му да се изравни с тези на останалия алкохол. Другият вариант бил да се освободи изцяло от налог. Това се е обсъждало на последното заседание на ЕКОФИН, става ясно от бюлетина с решенията. Решение в разговорите по темата за подобряване на бизнес средата за акцизните стоки и по специално алкохола и

Преференция за малките производители на ток гарантира възръщането на инвестицията

С промяна в Закона на енергетиката през 2015 г. е определена такава преференциална цена, която да гарантира възвръщането на инвестицията със съответната норма на печалба на малките производители на енергия от възобновяеми източници. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция във ведомството след среща с техни

Ангелкова: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец за зимния сезон

Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече места в Боровец през изминалия зимен сезон, нарастват с 32% спрямо година по рано. През периода декември 2018 - март 2019 броят на нощувките е повече от 313 хил., а постъпленията от тях надвишават 18,8 млн. лв., отчитайки увеличение от 7,6 на сто в сравнение със зимния сезон година

Съдът на ЕС отхвърли иск на кредитори срещу намаляването на гръцкия дълг

Съдът на Европейския съюз отхвърли днес иск за компенсация, внесен срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) от частни лица, държатели на гръцки държавни ценни книжа, които са понесли щети при "подстригването" на дълга през 2012 г., съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ, като се позовава на АНА-МПА.

Хърватия води преговори с Швеция и със САЩ за покупка на изтребители

Хърватия води преговори с Швеция и със САЩ за покупка на изтребители, за да модернизира военновъздушните си сили, заяви днес хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, съобщи Ройтерс. Загреб бе близо до сключване на споразумение за покупка на ескадрила от използвани и ремонтирани изтребители Ф-16 от Израел,

Пета година “24 часа” търси малки фирми с големи амбиции

Конкурсът, който отличава стартъпи и иновативни предприемачи, започва днес, а крайният срок за регистрация е 31 май За пета година “24 часа” търси най-добрите малки фирми в България. Срокът за участие в конкурса “Големите малки” започва да тече от днес, а крайният срок за регистрация е 31 май. Малкият и средният бизнес са гръбнакът на

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

"Аурубис” придобива белгийско-испанската група „Метало“ за 380 милиона евро

Групата ,,Аурубис” (Aurubis AG) подписа договор за закупуване на акции за придобиването на белгийско-испанската група „Метало“ (Metallo Group). Така най-големият медодобивен концерн в Европа ще продължи активно да следва стратегията си за рециклиране. „Метало“ е технологичен лидер в рециклирането и рафинирането,

НСИ: Ръст на оборотите в услугите

Ръст на оборотите през първото тримесечие, както на тримесечна, така и на годишна база, отбелязва секторът на услугите в България. Така например оборотите в услугите в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нарастват с 10,6% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт

Влошен до 5-годишно дъно бизнес климат в Германия през май

През май бизнес нагласите в Германия се влошиха рязко за втори пореден месец в резултат на доста слаба оценка за текущите бизнес условия, показва последно проучване на немския икономически институт Ifo. Това сякаш предполага, че водещата европейска икономика отново започва да губи скорост през второто тримесечие след изненадващо добрия растеж в

"Панасоник" спира да работи с "Хуауей"

Японският гигант в електрониката "Панасоник" обяви на 23 май, че спира да работи с китайския технологичен гигант "Хуауей", който е включен в черния списък от Вашингтон. САЩ обвиниха ""Хуауей" в шпионаж в полза на Пекин. „Спряхме транзакции с "Хуауей" и неговите 68 филиала, които са под забрана от американското правителство”, каза за АФП Джо Флин,

Борисов отвори движението по нови 6.5 км по АМ "Струма" (Видео, снимки)

Премиерът Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов и Томислав Дончев и зам.-министърът Николай Нанков минаха първи по новото 6.5 км трасе на АМ "Струма" край Благоевград. Борисов бе посрещнат от над 5000 души, които издигаха плакати от благодарност към него за стрежа на магистралата. Трасето се пуска предсрочно,

Оборотите в транспорта и пощите се увеличават с 6.3% през първото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 6.3 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година. Най-значителен ръст се наблюдава при "Воден транспорт" - с 12.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber