Славин Янакиев: Fibank подкрепя българския бизнес, доказва го с конкурса “Най-добра българска фирма”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7190200 Славин Янакиев: Fibank подкрепя българския бизнес, доказва го с конкурса “Най-добра българска фирма” Славин Янакиев: Fibank подкрепя българския бизнес, доказва го с конкурса “Най-добра българска фирма” www.24chasa.bg
Славин Янакиев

Фирмата изработва и доставя отливки за световноизвестни компании

Българската компания “Прогрес” изработва отливки за машиностроене и ги доставя за цял свят.

Основана е през 1913 г. и за своята 105-годишна история е носила все същото име, разказва изпълнителният директор Славин Янакиев. Той работи от 22 години в компанията, а от 15 г. заема поста на изпълнителен директор.

През тази година “Прогрес” е единствената фирма в Европа, изработваща отливка за хидравличен разпределител от чугун със специални физико-механични характеристики, които само те са успели да постигнат. Допреди няколко години продуктът е бил внасян от Америка, но българската компания го усвоява и започва износ към Франция, Италия, Германия и Турция.

Янакиев определя доверието на фирмите, за които правят доставки, като признание и ключ към успеха. Клиентите са над 20, всеки от тях прави поне веднъж годишно проверка на системата за управление на “Прогрес”. И те винаги показват високото качество на продуктите.

В асортимента на компанията има над 5000 вида отливки, като най-голям дял от продажбите заема изработката на такива за хидравлика. “Прогрес” доставя продукти за едни от най-големите световни компании. Отливките намират приложение в широк спектър от машиностроенето. Сред услугите, които се предлагат, е и механообработка.

Годишно “Прогрес” произвежда 11 хил. тона в завода си в Стара Загора, който е най-големият за България с площ 73 декара, в компанията работят около 500 човека. Изпълнителният директор казва, че е важно постоянно да се модернизира техниката, за да бъде в крак с новите тенденции, да отговаря на най-високите стандарти. Това давало възможноста да са конкурентни на световния пазар. Компанията разполага и с акредитирана лаборатория, която извършва пълен контрол на входящи суровини, както и характеристики на стопения материал и на вече готовите изделия.

“Самото име “Прогрес” е напредък и целта, която сме си поставили, е да го оправдаваме ежегодно и да постигаме 10% ръст всяка година”, казва Янакиев.

“Във фокуса са и постоянно подобряване на условията на труд и повишение на заплатите на служителите ни. Те да се чувстват уверени, че ще получават добро възнаграждение и сигурността това да става навреме. Когато идвам на работа и минавам през завода, да виждам все по-усмихнати хора.” Изпълнителният директор допълва, че е важно неговият екип да се чувства свободно да казва, ако има проблеми, и да се чувстват свободни да дават предложения за подобряване на работата.

Другият приоритет на компанията е да продължава да инвестира в енергоефективни мощности за топене на метал, защото цените на електроенергията напоследък са предизвикателство за предприятията и може да направят оцеляването им трудно.

Тази година “Прогрес” стана победител в конкурса “Най-добра българска фирма” в категорията за средни и големи компании. Янакиев казва, че конкурсът е обективен, и доказателството е, че “Прогрес” не са клиенти на банката, а са получили приза. Чест и почитание за Fibank, които са направили конкурса с такова безпристрастно жури, допълва още той и акцентира, че хората от банката наистина подкрепят българския бизнес.

“Всички в “Прогрес” се почувствахме много горди, че сме оценени на толкова високо ниво, и се надяваме да го заслужим и тази година. Това е стимул за нашия екип”, акцентира Янакиев.

И допълва, че компанията два пъти е била носител и на приза “Леярна на годината”. Така той определя успехите на компанията.

Янакиев казва, че България е на добро стратегическо място. И допълва, че суровините идват от Украйна и Русия, преработват ги на европейска земя и ги продават във вид на отливки предимно за Западна Европа.

Изпълнителният директор акцентира, че целта на компанията е да разширява и развива пазарите си в чужбина, като от компанията не са мислили да преместят производството си извън България. “Тук е създаден нашият бизнес и го отстояваме. В него са вложени големи инвестиции и с много тежка система, за да бъде преместен", допълва Янакиев. Той казва, че мястото на България е голям плюс за бизнеса, защото страната е почти в центъра на Стария континент между Изтока и Запада и това трябва да е предпоставка за инвестиции в страната, но за последните 20 години няма много големи компании, които да правят производствени предприятия у нас.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Германско издание: Не Турция, а България е фаворит за новия завод на Volkswagen

Изборът на място за новия завод на германския гигант Volkswagen в Източна Европа е в своята последна фаза, като на финалната права останаха България и Турция, предаде money.bg Очакваше се решението да а бъде взето през месец май, но беше отложено за есента, което даде още време за гадаене. Преди два дни едно от най-големите и авторитетни бизнес

Българи с награда “Джон Атанасов” поискаха помощ от Борисов за корупция в АПИ

След големия провал на старта на електронната винетка в началото на годината, група млади българи виждат възможност да решат проблема с повторно плащане на винетки при грешен номер. Този гаф беше и eдна от причините за оставки в ръководството на АПИ, както и националното Тол управление. След като видели неспособността на държавата да се справи с

Петролът поскъпва с над 3%

Петролните фючърси задълбочиха рязко днешното си възходящо движение и вече поскъпват с над 3%, след като енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо драматичен спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ с цели 12,8 млн. барела за седмицата до 21-ви юни, предаде БТА.  Това представлява най-големият седмичен спад на

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Петър Илиев остава изпълнителен директор на Националната електрическа компания. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг днес е било отхвърлено подаденото от Петър Илиев заявление от 19 юни за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, съобщиха от холдинга.

Растежът на световната икономика ще се забави, ако търговската война САЩ - Китай ескалира

Растежът на световната икономика може да се забави до 2,4 на сто при ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Това прогнозира в доклада си международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch). Предишната предварителна оценка на агенцията бе за нарастване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 2,7 на сто през идната година.

Забраниха продажбата на над 2500 маслинови масла в страната

1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло, извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на всички области в страната, съобщават от пресцентъра на БАБХ. Контролните органи на БАБХ осъществиха извънредна тематична

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Спор за винетки: Фирма "Телетол" твърди, че се създава монопол за винетки, АПИ отрича

Агенция „Пътна инфраструктура не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги /НДУ/ за продажба на пътни такси – електронна винетка и толтакса. Това се посочва в позиция на АПИ, изпратена до медиите. В нея се отбелязва, че поводът са запитвания от медии за оповестени в публичното пространство твърдения за отношенията между Агенция

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи, овце – майки и кози – майки, одобрена с Решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ от 17.06.2019 г. Документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в областните дирекции на Фонда по постоянен

Агенцията по вписванията ще работи извънредно в събота

Очаква се в следващите 4 дни да бъдат внесени над 50 000 заявления за финансови отчети Всички офиси на Агенцията по вписванията ще работят извънредно в събота от 9 до 15,30 ч заради крайния срок за подаване на заявления за обявяване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел,

БДЖ публикува регистър на обществените поръчки

С цел улеснен достъп до по-широк кръг от потенциални изпълнители и постигане на оптимални технически и финансови параметри, БДЖ публикува отделен пълен Регистър на обществените поръчки на дружествата “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и “БДЖ-Товарни превози” ЕООД. Той е достъпен на адрес http://tenders.bdz.bg.

Владислав Горанов: До края на годината ще влезем в еврочакалнята

Свидетели сме на много очаквания от големи западни компании и изместване цената на труда от Централна към Източна Европа да търсят мястото си тук. И ако ние през този кратък прозорец от възможности, не си решим уравнението, ще пропуснем шанса. Това заяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. "Няма да променяме данъците.

Томислав Дончев: Време е да търсим по-високи печалби и заплати

Какво се е случило в България в последното десетилетие, попита вицепремиерът Томислав Дончев на икономическия форум в Пловдив. И отговори:" БВП почти се е удвоил. 2,4 пъти е нараснал износът на стоки. Пет пъти са се увеличили аустсортсинг услугите". Как да се доближаваме до икономическото ядро на Европа, постави въпрос той.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber