"Един пояс, един път" е ефективна платформа за гарантиране на търговския мултилатерализъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/7187098 "Един пояс, един път" е ефективна платформа за гарантиране на търговския мултилатерализъм "Един пояс, един път" е ефективна платформа за гарантиране на търговския мултилатерализъм www.24chasa.bg
Снимка bulgarian.cri.cn.

По данни на Министерство на търговията, през първите три тримесечия на 2018 г. се наблюдава ръст на китайските инвестиции в чужбина. Техният обем е бил 82 милиарда долара, което представлява увеличение с 5.1% спрямо същия период на миналата година. От тях, инвестициите в страните в обхвата на „Един пояс, един път" са нараснали с 12.3%, съобщава bulgarian.cri.cn.

Продължават и придобиванията на чужди компании от китайски. Съветникът по търговските въпроси към Отдела за инвестиции в чужбина и икономическо сътрудничество в Министерството на търговията Хан Юн съобщи, че от януари до септември китайски компании са приключили 265 сделки за придобивания в 49 страни, сред които Сингапур, Франция и Германия. Основните сфери, към които китайският бизнес е проявявал интерес са преработвателната промишленост, транспорта, логистиката и минната индустрия, а реалният обем на сделките е бил за 43,3 милиарда долара.

Коментирайки публикувания наскоро от правителството проект за изграждане на експериментална зона за свободна търговия в Хайнан, Хан Юн заяви, че тази политика ще съдейства за засилване на търговските и икономически връзки на Китай с чужбина. „До септември китайски компании са създали 113 зони за търговско-икономическо сътрудничество в чужбина, а общите инвестиции в тях са 36,6 милиарда долара. Броят на компаниите в тези зони достигна 663, брутната им продукция е на стойност 112 милиарда долара, те са платили 3,8 милиарда долара данъци в страните, където работят", каза още Хан Юн.

След края на срещата на енергийните министри на страните от „Един пояс, един път" в Суджоу, бе публикувана съвместна декларация за партньорство в енергетиката в рамките на китайската инициатива.

Според документа, различните държави ще работят за засилване на енергийното сътрудничество в рамките на инициативата, насърчавайки развитието си в тази сфера, която е изключително важна за реализацията на „Един пояс, един път" и общност на споделена съдба.

От началото на инициативата, обменът между тези страни в областта на енергетиката и взаимосвързаността на енергийните им структури непрекъснато се задълбочава. Това е довело до реални резултати и е в интерес на отделните страни, а перспективата пред сътрудничеството в сферата е благоприятна, се казва още в декларацията.

Екосъобразното, безопасно и ефективно развитие на енергетиката е актуална тема за целия свят и то трябва да се базира на принципите за опазване на околната среда, справяне с климатичните промени и реализиране на устойчиво развитие, завършва документа.

Наскоро в Прага се проведе Китайски инвестиционен форум. В него взеха участие близо 500 представители на бизнеса и правителствата от Китай, страните от Централна и Източна Европа, Германия и Великобритания. Те дискутираха възможностите и предизвикателствата пред сътрудничеството между Китай и страните от Централната и Източна Европа (16+1) в рамките на инициативата „Един пояс, един път" и в области като финанси, дигитална икономика и инфраструктура.

Участниците дадоха положителна оценка за постигнатите резултати в рамките на формата „16+1" през изминалите шест години и се обединиха около виждането, че тази рамка играе важна роля за стимулиране на регионалната интеграция и икономическото развитие.

Председателят на Асоциацията за приятелство и сътрудничеството между Китай и Чехия Ярослав Тврдик заяви, че форумът играе важна роля както за насърчаване на икономическите контакти между страните от формата „16+1", така и за цялостното китайско-европейско сътрудничество. Българският министър на европейското председателство Лилияна Павлова смята, че Китай и Европа са станали по-близки, благодарение на сътрудничеството „16+1". Този формат е от полза за стимулиране на регионална стабилност, която трябва да продължи да се засилва, подчерта тя.

В края на миналата седмица китайският премиер Ли Къцян взе участие в 12-та среща на върха „Азия – Европа". В речта му пред форума и по време на срещи с негови европейски колеги ключовата дума бе „многостранност". Категоричната позиция на Китай против протекционизма и за защита на многостранната търговска система, основана на правила получи положителни отзиви от различни страни.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че като две нужни на света сили, Европа и Китай имат задължение да защитават мултилатерализма, както и че тяхна принципна позиция е разрешаването на споровете да става чрез многостранни консултации.

Холандският премиер Марк Рюте посочи, че на фона на възраждащия се икономически популизъм, защитата на откритата и равноправна система за многостранна търговия и равноправна конкурентна среда е общото предизвикателство пред Китай и Холандия.

Осигуряването на добра среда за икономическото оживление и увеличаване на заетостта чрез подкрепа на свободна търговия и създаване на открита икономика е нещо, по което между Китай и Европа съществува консенсус. Диалогът и сътрудничеството не само отразяват принципа на мултилатерализма, но са също от полза за защита на общите интереси на различните страни. Неотдавна Пекин и Брюксел създадоха също обща работна група за обсъждане на реформите в Световната търговска организация.

Инициативата на Китай за стимулиране на съвместното развитие на Азия и Европа чрез взазимосвързаност също получава положителни отзиви в ЕС. В тази връзка Еврокомисията и Отделът за външни дейности на съюза публикуваха политически документ за по-добра свързаност между Европа и Китай. Няколко европейски учени и политици смятат, че тази стратегия се припокрива с инициативата „Един пояс, един път" и предоставя широко пространство за засилване на връзките между Китай и Азия като цяло и Европа.

По покана на египетския премиер Мостафа Мадбули наскоро заместник-председателят на Китай Уан Цишан посети Египет и поотделно се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси и премиера Мадбули.

По време на срещата си със Сиси, Уан Цишан заяви, че Китай желае да задълбочи взаимното опознаване на историята и реалността, да обвържат стратегиите за развитие на двете страни, съвместно да планират бъдещето, както и да засилят сътрудничеството в сферите на търговията, икономиката, производствения капацитет, културния и персонален обмен в рамките на инициативата „Един пояс, един път". Китай желае да даде по-голям стимул на китайските компании да инвестират в Египет и да насърчи китайските туристи да посетят страната. Китай желае да положи усилия заедно с Египет за защитата на мира и стабилността в региона. Сиси заяви, че Египет е една от страните, които най-рано подкрепиха инициативата „Един пояс, един път", и е уверен, че тя ще влее нова жизнена сила в двустранното сътрудничество.

На срещата си с Мадбули китайският заместник-председател заяви, че през последните години Китай и Египет продължават да задълбочават съвместното изграждане на „Един пояс, един път", механизмът за сътрудничество в сферата на производствения капацитет се усъвършенства постепенно и са постигнати положителни и практически резултати. Египетският премиер каза, че страната му дава висока оценка и активно ще участва в изграждането на „Един пояс, един път". Освен това желае да засили стратегическото обвързване и да задълбочи практическото сътрудничество с Китай в процеса на съвместното изграждане на инициативата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Това не е чудо: 40 години тежка работа превърнаха Китай в сила

Преди около година вечерях с приятели във виетнамски ресторант в Пекин, разказва Карл Бенджаминсън, редактор и водещ в Радио Китай за чужбина. 50-годишна жена ме помоли да се снимаме със 70-годшината ѝ майка. Това бе първо посещение на Пекин за възрастната жена, първата ѝ среща с чужденци, първият ѝ полет със самолет,

Пазарът на млечни продукти в Китай ще се разшири през следващите пет години

Пазарът на млечни продукти в Китай очаква значителен ръст с по-голямото търсене на качествени стоки от китайските потребители, пише Чайна дейли. През следващите пет години продажбите на сирена ще отбележат годишен ръст от над 20%, а популярността на продукти като сухото мляко ще продължи да се увеличава,

От атракция към нещо обикновено – история за ресторантите на KFC в Китай

От откриването на първия ресторант на KFC в Китай са изминали повече от 30 години, но той все още работи и е на абсолютно същото място. Старшият редактор на английската редакция на Радио Китай Ли Пейчун разказва за промените в стандарта на живот и вкусовете на ктиайците през тези години, предава bulgarian.cri.cn.

„Синя книга за Великобритания": Златната епоха между Китай и Великобритания няма да се повлияе от Брекзит

На 13 декември, Пекинският университет за чужди езици, Китайското издателство за социални науки и Центърът по британски въпроси към Китайската изследователска асоциация за Европа заедно публикуваха „Синя книга за Великобритания" и „Доклад за развитието на Великобритания 2017 -2018". В книгата се посочва,

Растежът на чуждите инвестиции в Китай е стабилен

През първите 11 месеца на годината в Китай са създадени 5,4703 предприятия с чужд капитал или 77,5% увеличение спрямо същия период на миналата година. Чуждите инвестиции в същото време са 793,27 милиарда долара или 1,3% спад. В сферата на високите технологии чуждестранните инвестиции са нараснали с близо 30%,

Китай излезе с Бяла книга относно човешките права

Вчера китайското правителство излезе с Бяла книга относно развитието на човешките права в страната. Книгата е заглавена „Развитието и напредъкът на човешките права в Китай от реформата и отварянето на страната към света". В нея се посочва, че Китай е избрал подходящия за страната път за развитие на човешките права и е създал нов опит в гарантиране

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Обектив Китай

Китайската сонда „Чан'ъ-4" навлезе в лунна орбита

В сряда китайската сонда „Чан'ъ-4" забави скорост и навлезе в лунна орбита, с което завърши важен етап от първото меко кацане на обратната страна на Луната, заявиха от Китайската национална космическа администрация(CNSA). След 110 часа полет на 129 км над лунната повърхност двигателят на сондата бе запален в съответствие с инструкциите на

Американски автор изследва дълбините на китайската култура

Американският писател, природозащитник и кинотворец Лорънс Брам предстои да издаде поредица от книги озаглавена „В търсене на Китай", която изследва задълбочено китайската култура. Говорейки за очакванията си спрямо поредицата, Брам каза, че иска да обърне внимание на „изостаналото" отразяване на Китай от Запада.

Китай ще задмине Европа в научните изследвания на изкуствения интелект

До четири години Китай ще заеме мястото на Европа като най-голям в света участник в изследванията на изкуствения интелект, се посочва в резултатите от скорошно проучване за световните тенденции в сферата. То разкрива също, че Китай привлича повече академици, отколкото губи, докато Европа страда от „изтичане на мозъци", информира bulgarian.cri.cn.

Китайските SUV скъсяват дистанцията с чуждите си конкуренти

Китайските марки високопроходими спортни автомобили (SUV) в полулуксозния сегмент скъсяват бързо дистанцията с чуждите си конкуренти благодарение на подобрения в технологията и обслужването, се казва в доклад на консултантската агенция за оценка на брандовете Brand Finance, озаглавен „Китайските автомобили 2018", информира bulgarian.cri.cn.

Размерът на кредитите и общественото финансиране през ноември в Китай е по-висок от прогнозите

На 11 декември Китайската централна банка публикува статистика за ноември, според която ръстът на кредитите в юани и размерът на общественото финансирани са по-високи от прогнозите. През ноември кредитите в юани са се увеличили с 1,25 трилиона юана, което е с 12,67 милиона юана повече на годишна база.

Институтите Конфуций по света са вече 548

Десет нови института Конфуций отварят врати в чужбина, стана ясно на 13-та конференция на институтите Конфуций, която се проведе в тази седмица в столицата на провинция Съчуан, град Чънду. С тях новопостроените институти зад граница само за тази година стават 30. Новите институти се намират в Доминиканската република, Мавритания,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber