Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7179899 Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници www.24chasa.bg
27-годишният американец Джон Алън Чау опита да покръсти сентинелците, но бе убит със стрели. СНИМКА: РОЙТЕРС И ТУИТЪР

Жителите на Северен Сентинел в Индия убиха американец, дошъл на острова да ги покръства

Отровни стрели, ножове, копия, тояги, брадви, камъни - всичко това заплашва натрапниците, дръзнали да се приближат до изолирания от над 30 хиляди години остров Северен Сентинел.

Посланието на обитателите на малкото парче земя в Бенгалския залив не може да бъде по-ясно - “Махай се! Чупката! Искаме да сме сами”.

Като цяло посланието е разбрано. Обществото от ловци събирачи, известни като сентинелци, представлява един от малкото останали недокоснати от цивилизацията народи в света, разказва “Дейли мейл”.

Разположеният сред корали остров е абсолютно забранен за посещения от чужденци, а от 2017 г. е забранено дори снимането на обитателите му.

Северен Сентинел е част от Андаманските и Никобарските острови - архипелаг, който принадлежи на Индия и се намира между южния край на страната и западното крайбрежие на Мианмар.

Никой не знае със сигурност откога сентинелците живеят там, но според някои проучвания племето вероятно е мигрирало от Африка още през каменната ера.

Оттогава те живеят здраво и щастливо на площ от около 70 кв. км, оградени от тучни мангрови джунгли. Племето се изхранва с лов на диви свине, миди, горски плодове и мед.

Сентинелците практикуват енергични групови сексуални ритуали на плажа и отблъскват почти всеки посетител с вихрушка от отровни стрели.

Навярно като заплаха е изглеждал и 27-годишният Джон Алън Чау, който в средата на ноември се осмели да стъпи на острова. Американецът искал да проповядва християнство и в името на целта продължил да върви под дъжд от стрели.

Той е убит, а след това влачен по белия пясъчен бряг с въже, докато не се скрива от погледите навътре в мангровата джунгла.

Завършил евангелския университет “Орал Робъртс” в Оклахома, Чау предварително бе обявил, че възнамерява да посети остров Северен Сентинел, защото призванието на живота му било да покръсти сентинелците. Всички, които го познавали, го описват като прекрасен човек - мил, с огромно сърце и със страхотно чувство за хумор. Решението да отиде на острова обаче му струва живота.

Според индийското законодателство приближаването на по-малко от 10 км до островите е незаконно, а от миналата година дори снимането на местните жители на Андаманските острови, които включват Северен Сентинел, също е забранено. Отчасти причината за това е да бъдат предпазени посетители като Чау от смъртоносния манталитет на туземците.

По-важно е обаче да се гарантира оцеляването на последното в света племе от каменната епоха. Сентинелците са толкова изолирани от съвременния живот, че не са изградили имунитет към болести като грип, морбили или дори настинка.

“Това е едно от най-уязвимите племена на планетата. Натрапник сред тях

може да им предаде

болести, които

буквално да ги

затрият от лицето

на земята”,

казва Софи Григ, старши изследователка към организацията “Сървайвъл интернешънъл”.

Сентинелците са и последните потомци на първите хора, които са се заселили в Азия преди 75 000 г. Те дошли от Африка чак в Близкия изток, Мианмар и Индия, докато не стигнали Андаманския архипелаг. Някои продължили напред. Други се заселили на Сентинел, запленени от буйните мангрови джунгли, перфектните бели пясъчни брегове и природните богатства - толкова обилни и достъпни, че дори нямало нужда земята да се обработва.

Мъжете ловуват костенурки, прасета и риби с копия, лъкове и стрели с твърди върхове, направени от кости. Жените събират плодове, корени и миди или хващат риба с ръчно изработени мрежи. През лятото събират мед, като мажат телата си със специална паста от листа, за да отблъскват пчелите.

Ходят почти изцяло голи с изключение на няколко листа и орнаменти по тях. Живеят в хижи на малки семейни групи, защитени от морето и собствената си агресия към модернизацията, техниката, пластмасата, стреса и другите хора.

Първият контакт с племето е осъществен преди 1000 години от арабски и китайски изследователи, които били моментално изгонени с бараж от стрели. В спомените си по-късно те описват туземците като

три метра високи

с човешки тела

и човки на птици

Почти всеки опит за посещение на обителта им оттогава е приключвал с трагедия.

Когато Марко Поло посещава островите през XIII век, той описва племето като “най-враждебните и зли хора, които ядат всичко и всеки, до когото се докопат”. А през 1563 г. мореплавателят Цезар Фредерик пише: “Ако някой кораб има нещастието да спре на острова, целият екипаж е обречен” .

Дори когато останалата част от Андаман и близките острови Никобар са колонизирани от британците през 1850 г. и превърнати в колония, сентинелците са оставени на мира да се веселят в плодородния си рай.

До 1880 г., когато британска колониална експедиция, водена от Морис Видал Портман, акостира на острова с въоръжена полиция,

отвлича цяло

семейство и

офейква с тях

към Порт Блеър, столицата на Андаманските и Никобарските острови.

Възрастните веднага загиват, а засраменият Портман моментално връща у дома четирите деца с подаръци. В продължение на почти век след това островитяните са оставени до голяма степен на мира.

До 1970 г., когато антрополози приближават до острова, за да го изследват, въоръжени с тетрадки и камери. Моментално са обсипани с дъжд от стрели. Тръгват си живи и успяват да опишат енергична плажна оргия, на която стават свидетели. Един от учените я определя като

нещо, подобно на

общностно

чифтосване или

обезумял танц

на желанието

Четири години по-късно други авантюристи пристигат на о. Сентинел и носят дарове на племето - живо прасе, пластмасова количка и комплект алуминиеви чайници. Отговорът? Отново порой от отровни стрели.

От време на време, вместо да стрелят с оръжията си, мъжете размахват пенисите си много яростно и енергично и в още по-редки случаи биха приели като подарък кокосов орех, преди отново да стрелят.

Твърди се, че са забравили как се пали огън, затова поддържат няколко огнища из целия остров. Ботаническите им, медицински и зоологически познания са неконвенционални, но изумителни. Племето вярва, че ядливите растения са защитени от добри духове, а отровните - покровителствани от злото.

Учудващо всички сентинелци оцелели по време на цунамито през 2004 г., когато 250 000 души умират. Предполага се, че подобно на много животни племето е усетило земетресението, знаело, че

към тях се задава

огромна вълна

и се покатерили

на дърветата,

вземайки ценния огън със себе си. Притеснени за тях, няколко дена по-късно индийските власти пращат хеликоптер, който да провери как са преживели. Съобщението, което предава пилотът, е следното: “Те са в добра бойна форма”.

Налага му се да се изнесе оттам възможно най-бързо, защото сентинелците започват да стрелят по металната птица.

Никой не знае точния брой на населението, но се предполага, че то намалява. Преброяване от 2011 г., направено от безопасно разстояние, забелязва 15 души. Друг опит за преброяване 10 години по-рано изчислил броя им на 39 души.

Мисионерът Чау твърди, че е бил “очарован” от народа на Северен Сентинал и ги е изследвал. Вероятно е знаел за панамския товарен кораб, който се е разбил близо до острова през 1981 г. и как екипажът е бил нападнат от “диви мъже”. И със сигурност е чувал, че двама индийски рибари са посечени до смърт през 2006 г., след като лодката им случайно достига брега на острова. Чау дори написал писмо до родителите си, преди да тръгне, в което казва: “Мисля, че си заслужава да представя Исус на тези хора.

Моля ви, не се

сърдете на тях или на

Бога, ако ме убият”

Чау посещавал острова и преди фаталното пътуване и е носел ножици, безопасни игли и футболна топка като подаръци. В замяна местните го засипват с дъжд от стрели и повреждат кануто му. “Бях толкова мил и добронамерен към тях, защо са толкова ядосани и агресивни”, пише в дневника си американецът. Чау си задава и въпроса: “Възможно ли е това да е последното убежище на Сатаната?” При първия му опит да доближи острова стрела пронизала копие от Библията, която Чау бил вдигнал над главата си.

Индийското правителство е приело политиката да следи за благополучието на племето от безопасно разстояние.

Седемте рибари, които съпровождат Чау и кануто му в рамките на забранената зона, стават свидетели на неговата смърт. Те бяха арестувани, но никой от жителите на острова няма да бъде обезпокоен от властите.

Тялото на Джон Алън Чау засега остава в джунглата. Индийските власти преустановиха опитите да го приберат, защото е рисковано.

“В първите дни са направени няколко опита да бъде намерено тялото. Знаем приблизителната посока, в която е влачено, но все още не знаем къде точно се намира”, заяви представител на полицията. Седмица след убийството семейството на Чау призова хората да не се настройват отрицателно към сентинелците заради случилото се, тъй като християнинът отишъл там по свое желание и бил наясно с опасността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

AББА е фабрика за риба, Дюран Дюран – герой от филм с Джейн Фонда

Какво крият имената на рокгрупите Всички са чували за групата “Оейзис”, но малцина знаят, че тя е кръстена не на оазис, а на фитнес център. А името на рокбандата “Уингс”, създадена от Пол Маккартни, е свързано с трудното раждане на дъщеря му Стела. Гениални, тъпи или гениално тъпи, много от тези наименования са случайно хрумване или целят да

Жената на Щрахе се изнесе от дома им, ще иска развод

Не само политическата кариера на доскорошния австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е съсипана, но и бракът му също е пред разпад, разкри германското издание “Меркур”. Според близки на семейството 31-годишната Филипа Щрахе, която роди първото им дете този януари, е била в шок от разкритията. В официална реакция тя заяви,

Силно торнадо разруши над 120 сгради в Полша (Видео, снимки)

Силно торнадо премина близо до полския град Люблин и разруши 120 сгради. Един човек е ранен, според местни медии, цитирани от РИА Новости. Вятърът е прекъснал електропроводи и е изкоренил дървета. Сериозни щети са нанесени на 42 жилищни сгради. Някои къщи са останали без покриви, предава Би Ти Ви. Според местните жители торнадото е продължило само

Украйна може да организира референдум по евентуално мирно споразумение с Русия

Украйна може да подложи на референдум евентуално договорено с Русия мирно споразумение, съобщи началникът на администрацията на президента Зеленски Андрий Богдан, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Украински войски воюват с подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна в конфликт, който от 2014 г. е взел 13 000 жертви, предава БТА.

Холандски министър подаде оставка след остри критики

Холандският държавен министър за правосъдието и здравеопазването Марк Харберс обяви, че подава оставка след остри критики за омаловажени статистики и пропуснати данни в доклад за престъпността сред кандидатите за убежище, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Министерството бе критикувано, че в доклада, който бе предоставен на парламента,

Тереза Мей - готова да предложи втори референдум за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей обяви днес серия от компромиси, в това число възможност за организиране на втори референдум и временно оставане в митнически съюз с ЕС, в опит да събере подкрепа в парламента за плана си за Брекзит, съобщи Франс прес. Това е "последна възможност да се намери начин" да се отговори на вота на британците,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Ирак праща делегати в САЩ и Иран, за да потуши напрежението между тях

Ирак ще изпрати делегации в САЩ и Иран, за да помогне за потушаване на напрежението между двете страни, каза в Багдад днес премиерът Адел Абдел Махди, цитиран от Асошиейтед прес. Той добави, че Ирак е неутрален в този конфликт. Махди, чиято страна има близки отношения както с Иран, така и със САЩ, каза,

Иранският президент: Тръмп отстъпи от заплахите си срещу Техеран

Иранският президент Хасан Рохани определи правителството на САЩ като "новаци в политиката с наивни представи" и заяви, че президентът Доналд Тръмп е отстъпил от заплахите си срещу Техеран, след като негови военни съветници са се обявили против идеята за война с Ислямската република, предаде Ройтерс.

Моравецки разгневи евреите: Изплащането на компенсации е посмъртна победа за Хитлер

Полският премиер Матеуш Моравецки разгневи еврейската общност, заявявайки, че изплащането на компенсации за собственост, конфискувана по времето на Втората световна война, би представлявало посмъртна победа за Адолф Хитлер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) твърди,

Кипър ще активизира сондажите си за газ във водите край острова

Кипър ще активизира сондажите си за газ в изключителната си икономическа зона /ИИЗ/, обяви днес Никозия, предаде АФП, цитирана от БТА. Агенцията припомня, че наскоро Анкара обяви намерението си да осъществява подобни сондажи в този сектор. Дейностите в кипърската ИИЗ продължават. Осем сондажа са предвидени за следващите 24 месеца,

Турция ще намали тази седмица митата за внос от САЩ

Турското министерство на търговията ще въведе реципрочно намаляване на митата на вноса от САЩ, след като Съединените щати намалиха наполовина митата за внос на турска стомана, съобщиха Ройтерс и БТА, позовавайки се на източници от Турция. Миналата седмица САЩ прекратиха, считано от 17 май, преференциалния търговски режим за Турция,

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Днес от Хималаите се завърна българският алпинист Атанас Скатов. Той изкачи връх Канчен Дзьонга с помощта на кислород, заради влошеното си здраве. В експедицията му е имало още 22-ма души, но трима са загинали. Скатов се надява за около 20 дни да се възстанови. Така ще може да тръгне на следваща експедиция - към Пакистан и осемхилядниците

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber