Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7179899 Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници Последното племе от каменната ера размахва пениси, за да плаши натрапници www.24chasa.bg
27-годишният американец Джон Алън Чау опита да покръсти сентинелците, но бе убит със стрели. СНИМКА: РОЙТЕРС И ТУИТЪР

Жителите на Северен Сентинел в Индия убиха американец, дошъл на острова да ги покръства

Отровни стрели, ножове, копия, тояги, брадви, камъни - всичко това заплашва натрапниците, дръзнали да се приближат до изолирания от над 30 хиляди години остров Северен Сентинел.

Посланието на обитателите на малкото парче земя в Бенгалския залив не може да бъде по-ясно - “Махай се! Чупката! Искаме да сме сами”.

Като цяло посланието е разбрано. Обществото от ловци събирачи, известни като сентинелци, представлява един от малкото останали недокоснати от цивилизацията народи в света, разказва “Дейли мейл”.

Разположеният сред корали остров е абсолютно забранен за посещения от чужденци, а от 2017 г. е забранено дори снимането на обитателите му.

Северен Сентинел е част от Андаманските и Никобарските острови - архипелаг, който принадлежи на Индия и се намира между южния край на страната и западното крайбрежие на Мианмар.

Никой не знае със сигурност откога сентинелците живеят там, но според някои проучвания племето вероятно е мигрирало от Африка още през каменната ера.

Оттогава те живеят здраво и щастливо на площ от около 70 кв. км, оградени от тучни мангрови джунгли. Племето се изхранва с лов на диви свине, миди, горски плодове и мед.

Сентинелците практикуват енергични групови сексуални ритуали на плажа и отблъскват почти всеки посетител с вихрушка от отровни стрели.

Навярно като заплаха е изглеждал и 27-годишният Джон Алън Чау, който в средата на ноември се осмели да стъпи на острова. Американецът искал да проповядва християнство и в името на целта продължил да върви под дъжд от стрели.

Той е убит, а след това влачен по белия пясъчен бряг с въже, докато не се скрива от погледите навътре в мангровата джунгла.

Завършил евангелския университет “Орал Робъртс” в Оклахома, Чау предварително бе обявил, че възнамерява да посети остров Северен Сентинел, защото призванието на живота му било да покръсти сентинелците. Всички, които го познавали, го описват като прекрасен човек - мил, с огромно сърце и със страхотно чувство за хумор. Решението да отиде на острова обаче му струва живота.

Според индийското законодателство приближаването на по-малко от 10 км до островите е незаконно, а от миналата година дори снимането на местните жители на Андаманските острови, които включват Северен Сентинел, също е забранено. Отчасти причината за това е да бъдат предпазени посетители като Чау от смъртоносния манталитет на туземците.

По-важно е обаче да се гарантира оцеляването на последното в света племе от каменната епоха. Сентинелците са толкова изолирани от съвременния живот, че не са изградили имунитет към болести като грип, морбили или дори настинка.

“Това е едно от най-уязвимите племена на планетата. Натрапник сред тях

може да им предаде

болести, които

буквално да ги

затрият от лицето

на земята”,

казва Софи Григ, старши изследователка към организацията “Сървайвъл интернешънъл”.

Сентинелците са и последните потомци на първите хора, които са се заселили в Азия преди 75 000 г. Те дошли от Африка чак в Близкия изток, Мианмар и Индия, докато не стигнали Андаманския архипелаг. Някои продължили напред. Други се заселили на Сентинел, запленени от буйните мангрови джунгли, перфектните бели пясъчни брегове и природните богатства - толкова обилни и достъпни, че дори нямало нужда земята да се обработва.

Мъжете ловуват костенурки, прасета и риби с копия, лъкове и стрели с твърди върхове, направени от кости. Жените събират плодове, корени и миди или хващат риба с ръчно изработени мрежи. През лятото събират мед, като мажат телата си със специална паста от листа, за да отблъскват пчелите.

Ходят почти изцяло голи с изключение на няколко листа и орнаменти по тях. Живеят в хижи на малки семейни групи, защитени от морето и собствената си агресия към модернизацията, техниката, пластмасата, стреса и другите хора.

Първият контакт с племето е осъществен преди 1000 години от арабски и китайски изследователи, които били моментално изгонени с бараж от стрели. В спомените си по-късно те описват туземците като

три метра високи

с човешки тела

и човки на птици

Почти всеки опит за посещение на обителта им оттогава е приключвал с трагедия.

Когато Марко Поло посещава островите през XIII век, той описва племето като “най-враждебните и зли хора, които ядат всичко и всеки, до когото се докопат”. А през 1563 г. мореплавателят Цезар Фредерик пише: “Ако някой кораб има нещастието да спре на острова, целият екипаж е обречен” .

Дори когато останалата част от Андаман и близките острови Никобар са колонизирани от британците през 1850 г. и превърнати в колония, сентинелците са оставени на мира да се веселят в плодородния си рай.

До 1880 г., когато британска колониална експедиция, водена от Морис Видал Портман, акостира на острова с въоръжена полиция,

отвлича цяло

семейство и

офейква с тях

към Порт Блеър, столицата на Андаманските и Никобарските острови.

Възрастните веднага загиват, а засраменият Портман моментално връща у дома четирите деца с подаръци. В продължение на почти век след това островитяните са оставени до голяма степен на мира.

До 1970 г., когато антрополози приближават до острова, за да го изследват, въоръжени с тетрадки и камери. Моментално са обсипани с дъжд от стрели. Тръгват си живи и успяват да опишат енергична плажна оргия, на която стават свидетели. Един от учените я определя като

нещо, подобно на

общностно

чифтосване или

обезумял танц

на желанието

Четири години по-късно други авантюристи пристигат на о. Сентинел и носят дарове на племето - живо прасе, пластмасова количка и комплект алуминиеви чайници. Отговорът? Отново порой от отровни стрели.

От време на време, вместо да стрелят с оръжията си, мъжете размахват пенисите си много яростно и енергично и в още по-редки случаи биха приели като подарък кокосов орех, преди отново да стрелят.

Твърди се, че са забравили как се пали огън, затова поддържат няколко огнища из целия остров. Ботаническите им, медицински и зоологически познания са неконвенционални, но изумителни. Племето вярва, че ядливите растения са защитени от добри духове, а отровните - покровителствани от злото.

Учудващо всички сентинелци оцелели по време на цунамито през 2004 г., когато 250 000 души умират. Предполага се, че подобно на много животни племето е усетило земетресението, знаело, че

към тях се задава

огромна вълна

и се покатерили

на дърветата,

вземайки ценния огън със себе си. Притеснени за тях, няколко дена по-късно индийските власти пращат хеликоптер, който да провери как са преживели. Съобщението, което предава пилотът, е следното: “Те са в добра бойна форма”.

Налага му се да се изнесе оттам възможно най-бързо, защото сентинелците започват да стрелят по металната птица.

Никой не знае точния брой на населението, но се предполага, че то намалява. Преброяване от 2011 г., направено от безопасно разстояние, забелязва 15 души. Друг опит за преброяване 10 години по-рано изчислил броя им на 39 души.

Мисионерът Чау твърди, че е бил “очарован” от народа на Северен Сентинал и ги е изследвал. Вероятно е знаел за панамския товарен кораб, който се е разбил близо до острова през 1981 г. и как екипажът е бил нападнат от “диви мъже”. И със сигурност е чувал, че двама индийски рибари са посечени до смърт през 2006 г., след като лодката им случайно достига брега на острова. Чау дори написал писмо до родителите си, преди да тръгне, в което казва: “Мисля, че си заслужава да представя Исус на тези хора.

Моля ви, не се

сърдете на тях или на

Бога, ако ме убият”

Чау посещавал острова и преди фаталното пътуване и е носел ножици, безопасни игли и футболна топка като подаръци. В замяна местните го засипват с дъжд от стрели и повреждат кануто му. “Бях толкова мил и добронамерен към тях, защо са толкова ядосани и агресивни”, пише в дневника си американецът. Чау си задава и въпроса: “Възможно ли е това да е последното убежище на Сатаната?” При първия му опит да доближи острова стрела пронизала копие от Библията, която Чау бил вдигнал над главата си.

Индийското правителство е приело политиката да следи за благополучието на племето от безопасно разстояние.

Седемте рибари, които съпровождат Чау и кануто му в рамките на забранената зона, стават свидетели на неговата смърт. Те бяха арестувани, но никой от жителите на острова няма да бъде обезпокоен от властите.

Тялото на Джон Алън Чау засега остава в джунглата. Индийските власти преустановиха опитите да го приберат, защото е рисковано.

“В първите дни са направени няколко опита да бъде намерено тялото. Знаем приблизителната посока, в която е влачено, но все още не знаем къде точно се намира”, заяви представител на полицията. Седмица след убийството семейството на Чау призова хората да не се настройват отрицателно към сентинелците заради случилото се, тъй като християнинът отишъл там по свое желание и бил наясно с опасността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Гибралтар след намеса на военен кораб: Испания се държи детински

Гибралтар обвини Испания в детинско поведение, след като испански военен кораб нареди на търговски кораби да напуснат водите под британски контрол близо до тази територия, предадоха Франс прес и Ройтерс. В аудиозапис, публикуван от в. "Гибралтар кроникъл", се чува как екипажът на испанския военен кораб нарежда на търговските кораби "да напуснат

Тръмп разкритикува "незаконен опит" да бъде свален от длъжност

Президентът Доналд Тръмп заяви, че заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн и бившият и.д. директор на ФБР Андрю Маккейб "като че ли са планирали много незаконно действие", когато през 2017 г. са обсъждали конституционни начини да го свалят от длъжност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела

ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела и подчерта, че ще продължи участието си в международни инициативи в опит да се намери мирно решение на кризата в тази страна, предаде Франс прес. "Категорично изключваме всякаква подкрепа или приемане от ЕС на военна ескалация във Венецуела",

Искат да продадат на Канада щата Монтана

Над 8000 американци са се подписали в петиция с искане щатът Монтана да бъде продаден на Канада за 1 трилион долора, съобщи Си Ен Ен. Те обявяват американския щат за безполезен като икономика и брой население, а с парите ще може да се покрие част от външния дълг на САЩ, оценяван на 22 трилиона долара. Подписката продължава да се разпространява.

Почина мъжът от снимката "Целувката" за края на Втората световна война

На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, прочул се със снимката, станала символ за края на Втората световна война, на която моряк целува медицинска сестра на Таймс скуеър, предаде Асошиейтед прес. Дъщерята на Мендоса съобщи на в. "Провидънс джърнъл," че той е починал в неделя в старчески дом в Мидълтън, Роуд айлънд,

Фондация: Мъж от Кувейт задържан за 6 седмици в България, нямал гражданство

Доктор от Кувейт, живял 12 години в България и останал без гражданство, е бил задържан от властите за шест седмици, след като е поискал да бъде изяснен статутът му, пише фондация "Томсън Ройтерс", в разговор с която мъжът отправя призив към властите да не се държат с хората без гражданство като с престъпници, предава "Дневник".

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

Първа жертва на епидемията от морбили в Украйна

Епидемията от морбили, обхванала Украйна, взе първа жертва в Киев, предаде Франс прес и отбеляза, че страната е най-тежко засегнатата в Европа. 57-годишна жена почина в киевска болница вследствие на усложненията, съобщи говорителката на министерството на здравеопазването. С това жертвите на болестта в Украйна стават девет от началото на годината,

Иракчанка роди седем близначета

Двайсет и пет годишна многодетна майка роди седем близначета - шест момиченца и едно момченце, в болница в провинция Дияла, Източен Ирак, и децата й станаха десет, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Майката е родила по естествен път и е в добро здраве. Децата са прегледани и също са добре, се казва в комюнике на болницата,

Гуайдо: Готов съм да дам живота си, за да сваля Мадуро

Обявеният за временен президент на Венецуела от Националното събрание Хуан Гуайдо заяви в интервю за телевизия Евронюз, че е готов да даде живота си, за да свали от власт противника си Николас Мадуро. Гуайдо получи международна подкрепа от Европа и САЩ, но до момента няма успех в убеждаването на военните да го подкрепят, предава БНР.

САЩ: Русия се опита да заблуди света с мнима крилата ракета

На пресконференцията си на 23 януари т.г. руски военни показаха нещо, което според тях бе крилатата ракета, оказала се в центъра на дългогодишния спор за контрола на въоръженията между Вашингтон и Москва, съобщи днес американският информационен портал www.thedailybeast.com, цитиран от БТА. Но според секретен брифинг,

Суперлуната на 2019 г. е във вторник

Най-голямата и ярка Луна през 2019 г. ще се покаже във вторник в 17,55 ч наше време. Това пълнолуние се нарича Суперлуна, защото спътникът ни ще се намира на най-близкото разстояние до Земята за тази година - само 354 000 км вместо обичайните 384 000. По тази причина Луната ще бъде с 1/3 по-ярка и с 14% по-голяма.

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано в Източна Турция

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано днес в източния турски окръг Ван, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, като се позовава на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Земетресението е регистрирано в 18,31 ч. (19,31 ч. местно време). Епицентърът на труса е бил в района на град Сарай на дълбочина 11,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber