99% от младежите в психиатрии смъркали дрога на кристали

https://www.24chasa.bg/novini/article/7167581 99% от младежите в психиатрии смъркали дрога на кристали 99% от младежите в психиатрии смъркали дрога на кристали www.24chasa.bg
Северин е бил на кристали по време на убийството.

l Вече има пациенти

на по 13 години

l Бягат голи по улиците,

гонят родителите си с

ножове, скачат от високо

99% от младите пациенти на психиатричните болници са наркомани, пристрастени към дизайнерската дрога, или т.нар. кристали.

Това показа проучване на “24 часа” в няколко от най-големите лечебници за психиатрични заболявания. Едва 15 от всички 1500 пациенти до 35 г. се лекуват от болести, които не са свързани с употребата на опасните метаамфетамини.

Най-често младежите употребяват модерните напоследък кристали. Информацията съобщиха пред “24 часа” няколко психиатри, които се занимават с наркозависимости.

В мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе например от 150 души на възраст до 35 г. само двама не са били на метаамфетамини, казва д-р Светослав Иванов.

В най-голямото отделение за психично болни от дрога в Раднево отчитат

комбинирана

употреба -

метаамфетамини

като кристали

заедно с

марихуана

например,

посочва шефът му д-р Иван Добринов. В лечебницата в Курило също има ръст на пациентите наркомани, макар болничното заведение там да е с по-друга насоченост.

Наркомани на кристали и други разновидности на метаамфетамините се увеличават и в клиниката в Суходол. Едва 5 от 200 на година са алкохолици. Там са направили и друг извод, свързан с психостимулантите. “Такива хора никога не търсят помощ. Водят ги техни близки, когато се стигне до психоза. Всички, които се дрогират с кристали и метаамфетамини, получават такава в един момент”, казва шефът на клиниката д-р Владимир Николов. Той и колегите му забелязват втори пик на кристалите. Дизайнерската дрога беше актуална през 2012 г., но сега отново набира сила.

Столичните дилъри я предлагат в нощните клубове като тест за търсенето преди зимния сезон. Очакванията са тя да е хит по ски курортите.

Кристалите са сравнително евтини - от 20 до 30 лв. Имат дълготрайно въздействие и се произвеждат лесно. Правят се в домашни условия от противогрипни таблетки, вода и някои химикали, които могат да се открият във всяко домакинство. Сместа става на кристален прах и кафяво-бяла пяна, която се маха. Дрогата блести като планински кристал - в жълто, оранжево или розово. Цветът зависи от съставките.

Дрогата може да се смърка през тънки тръбички, да се пуши с лула или да се разтвори. При инжектиране действа веднага.

Дизайнерската дрога освобождава т. нар. хормони на щастието - адреналин, норадреналин и допамин. Това води до повишаване на самочувствието и намалява чувствителността към болката.

Все повече намалява популярността на дяволския тамян, който е дизайнерска дрога, наподобяваща марихуаната, показа проверка на “24 часа”. Струва 10 лв. и води до тежки мозъчни увреждания. “Крокодилът” също е слабо популярен. Той се инжектира, а кожата започва да се люспи и наподобява тази на земноводното животно. Често води до смърт, ако се приема повече от 6 м.

За разлика от тях популярност набира руфисът. Името му идва от английската дума рууф - покрив. Нарича се така, защото след употребата му е по-вероятно човек да се събуди на покрива, отколкото на тавана. При него зависимият от наркотика не помни какво му се е случило. В чужбина е познат и като “дрога за изнасилване”, защото се използва от младежи, които упояват с нея момичета, за да се възползват от тях. Пуска се в питието на жертвата и действа до 20 мин след поглъщането му. Засега

няма подадени

подобни жалби в

България, но

това може и да

се обясни с

липсата на

спомени у

момичетата

За разлика от руфина, който сваля човек, кристалите го вдигат. Те отпушват и агресията, чести реакции са и канибализмът. Интернет е пълен с клипове как полицаи се пазят от наркомани, които буквално налитат да ги ядат.

“При приемане наркозависимите стават неконтролируеми. Действието е до 30 мин и причинява халюцинации. Може да предизвика и желание за консумация на човешка плът. Мозъчните клетки функционират по неспецифичен начин. Подават фалшиви сигнали на рецепторите очи, уши, нос. Надрусаните с този вид дрога виждат около себе си различни неща, изпитват глад за човешка плът”, обяснява д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

“Стига се и до такива случаи, но това е психоза. Не може да се изведе, че всички на кристали са канибали или че кристалите правят човек канибал”, казва д-р Николов.

“Човек губи връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Случва се да гони майка си с два кухненски ножа, да върти самурайски меч в ресторант, да обикаля с брадва по осевата линия на шосето, да тича гол по централната улица на града, да скочи в езерото или от деветия етаж, да се сбие с няколко полицаи, да запали жилището си и т.н. По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия”, обяснява д-р Димитров.

Неговите пациенти масово са комбинирали различни видове дрога. “Голям проблем е, че смесват и с алкохол. От кристали и другите метамфетамини се отключват най-често психози”, казва той и посочва, че такива са 300 от 370 случая на наркомани.

Много е паднала и възрастта на наркоманите, почва се от деца. “Момиче на 14 беше доведено от майка си, друса се с метамфетамини и марихуана”, посочи пловдивски лекар. “Детето се обърна и каза, че не иска да се лекува, защото това, което приемала, си било съвсем нормално”, казва медикът.

И д-р Добринов вижда драстичен спад във възрастта. “Има тежки психиатрични усложнения при деца на 13, 14, 15 години – с психоза, агресия, грубо неадекватно поведение, панически атаки. И всичко това невинаги може да бъде диагностицирано.

Ако детето

предозира

синтетични

канабиноиди или

стимуланти,

няма налични

антидоти

Все по-често срещаме комбинирана употреба едновременно на няколко вещества – например алкохол с наркотици”, казва шефът на най-голямото такова отделение в страната. Често обаче заради липса на достатъчно данни не се разбира, че човек е откачил заради дрогата.

“При липса на достатъчно информация пациенти с остро психотично разстройство след употреба на психоактивни вещества в много случаи се диагностицират като шизофренни или шизоафективни и се лекуват като такива, без да се следи приемът на наркотици. Погрешната диагноза може да има психологично негативни и скъпоструващи последици за пациента и здравните служби. Често на фона на назначените медикаменти употребата на наркотици продължава, психотичната симптоматика персистира и в крайна сметка се стига до прояви на тежка агресия и криминални деяния. Понякога диференциална диагноза с шизофрения по клинични признаци е невъзможно да се направи”, казва Добринов.

Убиецът на Виктория също предозирал, сега е в психиатрия

Северин Надеждов, който е обвиняем за убийството на Виктория Маринова в Русе, също е смъркал опасната дрога на кристали, твърдят свидетели по разследването. Преди дни Окръжният съд в Русе го настани в психиатричната болница към затвора в Ловеч за експертиза.

В началото на октомври Надеждов бил на рожден ден, Купил си и евтината дизайнерска дрога. След това отишъл на друг купон, а малко по-късно си тръгнал. По пътя към дома си срещнал Виктория. Нападнал я с няколко удара и я изнасилил.

20-годишният мъж още твърди, че не помни да е убивал младата жена. Дори се разплакал, когато му обяснили, че била мъртва при сексуалните гаври.

След убийството Северин заминал за Германия, но бе заловен и бързо го върнаха у нас.

Той започнал да се друса с кристали няколко месеца преди убийството, разказаха пред “24 часа” негови приятели. Те посочиха, че в нощта преди убийството Надеждов пил и няколко водки. “Ако не беше пиян и надрусан, никога нямаше да посегне на момичето”, убедени са близките му. След като мъжът бе хванат, съпругата му се изнесе от Русе.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

В протокола за технически преглед не пише, че взривилата се в Добрич кола е с газова уредба

Вчера е извършена проверка на колата и на водача, който го управлява. Автомобилът и шофьорът са с всички необходими документи да изпълнява таксиметрова дейност, каза пред БНТ Стефан Милев, директор на държавната автомобилна инспекция в Добрич, за случая с взривилата се вчера кола на бензиностанция в Добрич.

Защо някои спомени от лятото причиняват сълзи

Или как да се справим с училищната задача “Какво прави през ваканцията” Aко сте родители на ученик, със сигурност сте се сблъсквали с някакъв тип домашно, в което детето ви трябва да покаже какво е правило през лятото. И вероятно нито веднъж не сте се замисляли, че подобни задачи невинаги носят радост и даже могат да причинят сълзи

БАН пуска нова юбилейна монета в понеделник

От 16 септември 2019 г. Българската народна банка пуска в обръщение сребърна възпоменателна монета „150 години Българска академия на науките“. Дизайнът на монетата е дело на Пламен Чернев и Преслав Чернев. Номиналната ѝ стойност е 10 лв., а цената - 78 лева. Сребърната монета е с тегло 23,33 г

Караянчева с извадено рамо, шофьорът на НСО избегна трагедия с дете (инфографика)

l Парламентарната шефка прегледана в Шумен, после докарана с хеликоптер в София l Семейството от другата кола без сериозни наранявания Първата по конституция държавна фигура у нас - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, пострада в катастрофа в неделя сутринта. Парламентарната шефка е добре, има само фрактура на рамото

Пожарът край Рилския манастир е локализиран

Пожарът е локализиран на площ около 9-10 дка до този момент. Това каза за  „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник „Национален оперативен център“ към ПБЗН. „Днес на място работиха 106 души – 25 пожарникари, 42 души от Югозападно държавно предприятие, 14 служители на Национален парк „Рила” 12 доброволци и служители на горското стопанство в този

Стотици декари треви и храсти изгоряха край Бургас

Стотици декари треви и храсти изгоряха само за няколко часа в землището на село Черни връх край Бургас. Силният вятър улесни огъня, който на моменти застрашаваше крайните къщи и дворове на селото. Наложи се в помощ на противопожарните екипи да излязат и доброволци, предаде NOVA. Предположенията са, че огънят тръгнал от запалено стърнище

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Тома Биков: Ръководството на БНР ясно да обясни действията си

Ръководството на БНР трябва да излезе и много ясно да обясни действията си, защото не става въпрос за частна медия, а за обществена. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков – член на парламентарната Комисия по култура и медии. „И премиерът, и аз като член на Комисията по култура и медии, и предполагам останалите колеги от ГЕРБ научихме за

Караянчева влиза в операционната, състоянието й е стабилно

Приключиха изследванията на г-жа Караянчева. Сега я качваме в операционната. Има фрактура на лява раменна става и тя трябва да бъде оправена. Това каза днес на брифинг директорът на Университетска болница “Лозенец” проф. д-р Любомир Спасов. По-рано днес автомобилът, в който председателят на парламента Цвета Караянчева пътува по пътя Шумен-Силистра

Захариева: Няма нищо общо между изложбата за 9 септември и шпионския скандал

Външният министър Екатерина Захариева с първи коментар в предаването „Неделята на NOVA” за шпионския скандал. Екатерина Захариева обясни, че няма нищо общо между изложбата, организирана на 9-ти септември, която изостри отношенията между България и Русия и разследването по шпионския скандал. „Беше тежка седмица за хората

Пожарникари вадиха шофьор, забил се с бус в дърво

Екипи на пожарната помагаха да се извади шофьор, катастрофирал в дърво, предаде DarikNews.bg. Инцидентът е станал край село Васил Друмев. От полицията посочиха, че водачът на "Ивеко" е самокатастрофирал. Той е 20-годишен, правоспособен, транспортиран е в болница. Има фрактури на двата крака, травми, в тежко състояние е

Пожар между Ягодово и Крумово, стихията достигна до фургон и лозов масив

Голяма площ треви между селата Ягодово и Крумово в община Родопи е обхваната от пламъци. Огнената стихия е достигнала и до фургон, както и лозов масив. Четири екипа на пловдивската пожарна са на място, съобщи дежурният в пожарната, предаде DarikNews.bg Малко по-рано днес огнеборците потушиха и пожар на сухи треви край село Белащица

Пожарът край Сухото езеро в Рила е локализиран

Локализиран е пожарът в Рила, в района на Сухото езеро, предаде bTV. Днес в гасенето се включиха и доброволци, които вървяха километри пеша, за да стигнат до мястото на стихията, над 2000 метра надморска височина. Два дни пожарникари, паркови служители, служители на ЮЗДП и доброволци носиха на гръб пръскачки, за да гасят огъня

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber