Пенсионният фонд длъжен да каже доходността

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158441 Пенсионният фонд длъжен да каже доходността Пенсионният фонд длъжен да каже доходността www.24chasa.bg
Всички рекламни и информационни материали на пенсионните фондове трябва да са на ясен и разбираем език.

Обмислят размерът да не пада под 20% от основната пенсия

Всеки доброволен пенсионен фонд вече е длъжен да информира хората, които се осигуряват в него, за постигнатата доходност. Това предвиждат разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2017 г., които вече са в сила.

Преди две седмици кабинетът прие предложения на МФ, които предвиждат нова серия поправки в кодекса.

Освен това в ремонтирания кодекс са записани ограничения в инвестициите на фондовете, за да се елиминира рискът, затегнат е контролът от Комисията за финансов надзор (КФН) и са повишени изискванията към тези, които управляват парите на осигурените.

КФН вече е разработила повечето наредби, които конкретизират промените, а голяма част от правилата влизат в сила от януари 2019 г. Изключение са няколко поправки, засягащи предимно управлението на фондовете, както и техния контрол, за които те имат 6-месечен подготвителен срок.

Поправките засягат

4,6 милиона

осигурени българи и

над 1,2 млн.

пенсионери,

както и 9 пенсионноосигурителни дружества, 8 доброволни пенсионни фонда, 9 професионални пенсионни фонда и два доброволни фонда, които работят по т.нар. професионални схеми.

Какво ще ни казват пенсионните компании? Освен актуални данни за това колко пари има в индивидуалната ни партида информацията трябва да показва номиналната доходност, както и да съдържа детайлна информация за това в какво са инвестирани средствата. При поискване от титуляря на партидата фондът ще бъде задължен да представи и данни за постигнатата реална доходност, т.е. номинална доходност минус инфлацията. Например - реална доходност 5,2%, коригирана с 3% инфлация, означава реална доходност от 2,2% на инвестираните в съответния фонд пари.

Всеки фонд ще бъде задължен да казва на осигурения каква е постигнатата доходност, както и какъв е инвестиционният риск при управлението на активите на фонда.

За да бъдат данните разбираеми, информацията трябва да съдържа кратко пояснение за значението на показателите за постигнатата доходност и за равнището на инвестиционния риск. Компаниите ще са задължени да предупреждават писмено клиентите си, че

не се гарантира

положителна

доходност

и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните партиди средства.

В информацията те трябва да посочат още каква е използваната методика за изчисляване на доходността и инвестиционният риск, а за тези, които имат нужда от допълнителни обяснения, трябва да укажат място и начин да се запознаят с нея.

Инвестиционната политика на всеки фонд трябва да бъде обявена и на сайтовете им. Там има информация и за всички такси и удръжки, които са по правилника на фонда и които се събират от осигурените. След като през 2015 г. законодателят намали таксите и удръжките и сложи “тавани” за тях, сега фондовете ще ги предоставят и в справките, които дават на лицата.

Пенсионноосигурителното дружество може да съпоставя предлаганите условия за допълнително пенсионно осигуряване и постигнатите резултати от дейността си с тези на други пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях фондове за допълнително пенсионно осигуряване, но само ако представя съответните условия и данни за целия пазар на допълнително пенсионно осигуряване за същия период. Ако фондът е част от финансова група, дейността на дружеството трябва да бъде ясно разделена от тази на групата, а постигнатите от финансовата група резултати не могат да бъдат представяни като такива на фонда или дружеството.

Работна група, в която влизат експерти от КФН, финансовото и социалното министерство обсъжда, и вариант, в който на осигурените да се съобщава размерът на прогнозната пенсия, а размерът ѝ да бъде обвързан с основната. Засега споменаваният такъв размер е допълнителните пари за старост да бъдат минимум 20% от основната пенсия. Ако вариантът бъде приет, фондовете ще бъдат задължени, ако размерът на средствата по индивидуалната партида в момента на пенсиониране е по-малък от три минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, лицето да може да ги получи еднократно или разсрочено, но в рамките на една година. Предвижда се във всяко пенсионно дружество да се създаде

специален резерв за

гарантирано

изплащане

на допълнителните пенсии. Тази група още обсъжда и откога да започне изплащането на пенсиите.

Още при обсъждането на тези промени браншът изрази съмнение, че данните за прогнозната пенсия могат да бъдат приложими и коректни. Прогнозен размер на пенсията се използва при осигуряването с дефинирани пенсии, каквото е то в повечето държави от Западна Европа. Те посочиха, че в директивата, по силата на която това е вписано и в кодекса, изрично е записано, че тя не се отнася до задължителните фондове.

Въведени са и нови изисквания пред инвестиционната дейност на дружествата. Те могат да инвестират до 5% от средствата на фонд за допълнително доброволно осигуряване по професионални схеми в корпоративни облигации, които са приети за многостранна система за търговия или организирана система за търговия, и то в страна от ЕС. За да се ограничи ликвидният риск, се въвеждат конкретни изисквания и количествени ограничения за експозицията към инструменти. Отменени са изискванията към инвестиционната дейност на чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване, които управляват професионални схеми на български предприятия.

Поправките въвеждат и нови задължения в контролните функции на банките попечители - те ще трябва да следят при сделки с активи на пенсионния фонд дали всички плащания по тях се превеждат в обичайните срокове.

Рекламите - без "най"

При рекламирането на пенсионните фондове има редица ограничения и забрани. На тях им е забранено рекламните или информационните материали да съдържат самооценка като например “най-голям”, “най-добър”, “лидер” и др. подобни. Могат да използват цитати или да се позовават на публикации единствено ако е проверена тяхната достоверност. При рекламирането се въвежда и пълна забрана да се обещава постигането на бъдеща доходност от инвестиции.

Рекламните и писмените информационни материали задължително трябва да са на български език, да са написани разбираемо и да не съдържат текстове, които противоречат на закони и наредби. Информацията в тях трябва да е точна и актуална.

Рекламните текстове и информационните материали трябва да не са двусмислени, да не съдържат преувеличена информация, която създава невярна представа. Задължително в информационните материали ще се записва текст, който да предупреждава, че посочените резултати нямат връзка с бъдещи резултати, когато се визират данни за доходност и риск. Ако са представени числови данни, е задължително посочване на източника, от който информацията може да се получи в пълен обем.

Внимателно с имотите

Една година срок отпусна КСО на пенсионните компании да преоценят инвестициите си и да излязат от тези, които са в свързани лица. Такава забрана вече действаше, сега просто кръгът на свързаните лица се разширява.

Според кодекса свързани лица са компаниите, за които е изпълнено поне едно от условията - да са предприятие майка или дъщерни дружества от една група, едното от тях да има участие или да е съвместно дружество на друго дружество, двете дружества са съвместни на едно и също трето лице, едното дружество е контролирано съвместно от физическо лице, което има отношения с другата компания.

Друга разпоредба въвежда по-строг контрол над инвестициите в имоти. Тя предвижда пенсионните фондове в края на всяко тримесечие да съпоставят постигнатата доходност от всеки имот с общата доходност от управлението на фонда за същия период. Ако е по-ниска от 50% от общата, компанията е длъжна в 2-годишен срок да се освободи от имота на пазарна цена. За придобитите имоти сравнението на доходността ще се прави след изтичане на 5 години от тяхното закупуване. Промените в КСО не забраняват на фондовете да придобиват имоти, но за всеки нов също има 5-годишен срок за оценка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Тръмп към японски бизнес лидери: Увеличете инвестициите си в САЩ

Президентът Доналд Тръмп днес прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ, в началото на държавното си посещение в Япония, предаде Ройтерс. Визитата цели да изтъкне силните връзки между двете страни в обстановка на напрежения заради търговската война между САЩ и Китай. Токийският небостъргач "Скай Трий" бе осветен в червено,

САЩ ще продадат оръжие на Саудитска Арабия и още 21 страни, за да възпрат Иран

Американското правителство прибегна до рядко използвано извънредно право, за да заобиколи Конгреса и да прокара 22 сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства и Йордания на общата сума от 8,1 милиарда долара, съобщиха информационните агенции. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уведоми Конгреса за решението

Ли Къцян: Намаляването на данъците е ключово за стимулиране жизнеността на пазара

Намаляването на данъците и таксите е ключово за стимулиране жизнеността на пазара, създаването на заетост и поддържането на устойчиво и нормално икономическо развитие, заяви премиерът Ли Къцян на работна конференция в град Дзинан. В нея участваха представители на местните власти от провинциите Шандун, Дзянсу, Фудзиен, Хънан и Гуейджоу,

БНБ прогнозира 4% инфлация, рекордно висока от 11 години

Цените ще се вдигнат по-осезаемо заради поскъпване на храните Инфлацията може да достигне 4% до края на тази година, сочи прогноза на БНБ, публикувана на сайта на финансовата институция. Ако тя се сбъдне, това ще бъде най-голямото поскъпване от 11 години насам. Вероятността това да се случи е 60%,

Отскок на европейските борси след последните коментари на Тръмп за "Хуавей"

В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си вчерашни загуби, тъй като инвеститорите погледнаха с предпазлив оптимизъм на последните коментари на президента на САЩ Доналд Тръмп относно технологичния гигант "Хуавей" и търговските преговори с Китай. Късно снощи Тръмп заяви, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei

Китай намалява данъците за ИТ компаниите

Китай намалява данъците на компаниите за софтуер и интегрални схеми, докато САЩ налагат контрол върху износа. Наблюдатели от индустрията твърдят, че ако китайските компании успеят да заместят чуждестранните доставчици, вероятно американските фирми ще са на загуба, предава "Радио Китай". Китайското министерство на финансите заяви,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова в Тополовград: Очертах нови възможности за популяризиране на древната култура и история в района

Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград. С кмета Божин Божинов коментирахме различни инициативи, за да бъдат привлечени повече български и чуждестранни посетители. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при участието си в честванията на 24 май-Ден на българската

Германската компания Bosch увеличава инвестициите в Китай

Председателят на Съвета на директорите на германската компания Bosch Волкмар Денер заяви пред журналисти, че като голяма транснационална индустриална компания, Bosch е оптимистично настроен към перспективата за дългосрочното развитие на китайската икономика и ще продължи разширяването на инвестициите си в Китай.

Синдикатът на "Шкода": Заводът на "Фолксваген" ще бъде в България или Турция

България е все по-близо до приютяването на най-новия завод на водещия световен автомобилостроител Volkswagen (VW). Турция е единственият останал конкурент на страната ни, твърди синдиката на служителите на Skoda, цитиран в Bloomberg Terminal, пише Investor.bg. Предимствата на двете страни се изразяват най-вече в евтината работна ръка.

Тръмп: "Хуавей" е опасна компания, но може да бъде включена в сделката

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че оплакванията на САЩ срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в рамките на търговското споразумение с Китай и в същото време определи китайският телекомуникационен гигант като "много опасен" за американската национална сигурност, съобщава Ройтерс.

Бедното население в Китай продължава да намалява

Заместник директорът на службата за борба с бедността при Държавен съвет Ся Гъншън заяви, че през 2018 г. работата по намаляване на бедното население постигна значителни успехи. Общо 13.86 милиона бедни жители в селските райони са се избавили от бедността. В рамките на 6 години Китай е успял да съкрати броя на бедното население с 10 милиона,

Индия вече не купува петрол от Иран и Венецуела заради американските санкции

Индия спря да купува ирански петрол, за да спазва американските санкции, заяви вчера посланикът в САЩ Харш Вардхан Шрингла, цитиран от Франс прес. Делхи вече беше намалил покупките на ирански петрол и внесе един милион тона суров петрол през април, преди да бъдат отменени изключенията, които позволяваха на някои държави да купуват петрол от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber