Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158352 Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас www.24chasa.bg

Ритейл индустрията надминава козметиката за втора поредна година, казва Мария Грашнова, изпълнителен директор на рекламната компания Dentsu Aegis Network България

До края на 2018 г. дигиталните медии ще привлекат една четвърт от общите медийни инвестиции на пазара

- Г-жо Грашнова, вече започна договарянето на рекламните бюджети за следващата година. Какво показват първите сделки, кои са най-активните рекламодатели?

- Основните тенденции са, че ритейл индустрията продължава да надминава другите категории като ръст вече втора поредна година и измества козметичните продукти от топ 3. Фармацевтичните компании и хранителната индустрия ще останат водещи, но темпът на растеж при тях очакваме да се забави на годишна база. Например, макар че остава в топ 3 на рекламните инвеститори, хранителната промишленост се очаква да забави растежа си с повече от два пъти до края на 2018 г. Спад в годишния растеж има и при автомобилната индустрия и битовата химия, докато телекомуникациите се очаква да се възстановят.

- Каква година се очертава 2018-а за Dentsu Aegis?

- Успешна! Целта, която си поставихме преди близо 5 години, е да се превърнем в бизнес, подготвен 100% за работа в дигиталната икономика. Вътрешният срок, който сме си дали, е 2020 г. и като погледна назад от днешната перспектива, мога да кажа, че целта ни е повече от постижима. Само през 2018 г. успяхме да направим няколко стратегически стъпки в тази посока - създадохме специализирано звено за събиране и анализ на данни, инвестирахме в нови инструменти и системи за оптимизиране на работата с медии в дигиталната икономика, оптимизирахме вече успешно наложения оперативен модел на работа на Dentsu в цял свят, така че всеки един от нашите клиенти да може да се възползва от тези нови компетенции и уменията на специалистите под шапката на Dentsu Aegis Network България - независимо коя агенция от мрежата ни го обслужва.

- Кое е най-голямото ви постижение през тази година?

- Тази година наистина успяхме да разширим портфолиото си от клиенти, но още по-важно е, че тези, с които работим повече от три, пет и повече години, избраха да продължат да работят с нас. Не загубихме нито един от тях, а напротив - разширихме обхвата си на работа.

В процес сме на разширяване на агенциите в групата.

Ето ви новина -

съвсем скоро ще

представим на пазара

новата си компания,

с която ще трансформираме изцяло един от най-оборотните и същевременно най-неподатливи на модернизиране медийни канали у нас.

И без да подценявам всеки един от тези успехи, безусловно постижение за мен през тази година са хората в компанията! Не загубихме нито един от тях, привлякохме нови, създадохме от тях лидери на мнение и успешни професионалисти, чието мнение се цени и до които се допитват включително на ниво висш глобален мениджмънт от групата на Dentsu.

- Вашата компания е част от световната рекламна агенция Dentsu. Какво е преимуществото да сте представители на световна компания? Доколко имате свободата да работите самостоятелно?

- Най-голямото преимущество да сме част от Dentsu Aegis Network е фактът, че компанията не работи и никога не е работила като холдинг, а като истинска оперативна мрежа. Ние самите като професионалисти имаме достъп до всички ресурси на цялата ни мрежа във всяка една от 145-те държави по света, на всеки един континент, във всеки един момент, само с едно кликване в мрежата.

- Dentsu е сред най-напредничавите и динамични компании в света, когато става въпрос за технологични нововъведения. Какво ново се случи в работата ви тази година?

- Тази година

фокусът на

иновациите ни беше

насочен в посока

по-висока сигурност,

по-добро структуриране и усъвършенстване на уменията ни да боравим с данни. В началото на годината създадохме специализирано звено за работа с тях - Dentsu Data Services (DDS). На практика това решение увеличи в пъти способността ни да управляваме инвестициите на своите клиенти още по-ефективно от гледна точка на комуникационен ефект и възвръщаемост. Сега вече събираме всички данни от всички различни източници, с които разполагаме, за да получим пълнокръвна и информирана картина на потребителите и тяхното поведение. Това означава, че може да поемем и подкрепим всяка комуникационна активност независимо от етапа ѝ на развитие в момента и да дадем в ръцете на маркетинг мениджърите решения за по-бърз и лесен анализ на информацията. А като резултат от това - и да усъвършенстваме процеса на вземането на точни и ефективни бизнес решения.

- Една от новостите в рекламата през последните години е т.нар. програматик купуване на реклама, т.е. автоматично. Колко широко се ползва у нас?

- Програматик закупуването е съществена част от комуникационните стратегии на клиентите ни, тъй като дава възможност те да определят на кого, колко пъти, къде и по кое време да рекламират своите продукти или услуги. Програматик не означава тясно таргетиране - това е само една от многото стратегии, които може да се изберат. За рекламодател, който иска широко таргетиране, програматик дава възможност да достигнеш до всички релевантни потребители, независимо къде се намират и кой сайт, апликация или платформа потребяват, при това с контролирана честота на показване. Освен това може да разделиш тази широка група от хора на сходни по интереси сегменти и да им покажеш по-релевантно съобщение.

Да видиш реклама

на стока, която вече

си купил, не е грешка

на фейсбук

или програматик закупуване, а на грешно управлявана кампания. Програматик платформите дават много опции, с които да управляваш всеки инвестиран лев на дигиталния пазар, стига да имаш добре обучен екип от специалисти.

- Как се планира рекламният пазар? Заедно или поотделно за онлайн и телевизия - например за Нова тв и “Нетинфо” и за Би Ти Ви и техните сайтове?

- Ефективното планиране на видео прави комбинацията от телевизия и интернет задължителна. Мисля, че никой вече не си позволява да прави това поотделно. Голямото предизвикателство в случая е измеримостта, тъй като двата канала работят с различни “валути” - няма как метриките за телевизия да се прибавят към броя гледания на рекламата в YouTube например. За да се оптимизират инвестициите на рекламодателя, трябва да се избегне и припокриването на аудиториите в двата канала. Ние например имаме специално разработен инструмент за това, който разрешава и двата проблема. Системата е създадена така, че работи с комбиниран рийч за телевизия и онлайн видео и ни позволява да определим много точно оптималното разпределение на инвестициите между традиционните телевизионни и дигитални видеоплатформи.

- Как планирате рекламните бюджети при наличието на две пийпълметрични агенции?

- Работим с двойно повече усилия и ресурс, но това е реалността на рекламния пазар в момента. Този казус от моментна ситуация се превърна в статукво, което ще продължи да затруднява работата на цялата ни индустрия. За съжаление, 2018-а е поредната година с пропуснати възможности за въвеждане на измеримост за ефективността и на голяма част от останалите медийни канали. Доказуемостта на инвестициите във външна реклама, преса, радио е нула. Без решение в тази посока никой от нас няма да може да използва 100% потенциала на тези канали, а това само ще ощетява и клиентите, и медиите.

- Кога бюджетът за онлайн реклама ще надмине този за телевизия у нас?

- Прогнозите са до края на тази година в световен мащаб дигиталната реклама да изпревари телевизията за първи път и да привлече дял от над 38% от общите рекламни инвестиции спрямо 35% за телевизия. На 21 от 59-те пазара, които изследваме всяка година, дигиталните инвестиции вече изпреварват тези в телевизия, като се очаква до края на тази година към тях да се присъедини и Русия, а САЩ - през 2019 г. България все още не е част от този представителен списък и не очаквам това да стане в близките няколко години, но до края на 2018 г. се очаква дигиталните медии да привлекат една четвърт от общите медийни инвестиции на пазара.

- Какви са вашите прогнози за рекламния пазар за 2019 г.?

- Не очаквам голямо разместване при основните рекламодатели. Това, което очаквам да се промени или по скоро да се засили като тенденция в бранша, е повишаването на инвестициите в данни, в хора, в създаване на повече разбиране към трансформацията на пазара. Вярвам, че 2019 г. ще е определяща за нивото на адаптацията на целия рекламен пазар и съвсем скоро разликата между компаниите, които не просто инвестират рекламни бюджети, а използват данните, инструментите и хората, с които разполагат, по най-правилния начин, ще открои победителите. В конкретни цифри в Dentsu Aegis Network очакваме рекламните инвестиции в медии да достигнат близо 430 милиона лева през 2019 г., което се равнява на близо 7% годишен ръст спрямо настоящата година.

CV на агенцията

Година на създаване: 2012

Какви компании обединява: Carat, Vizeum, Isobar, Amnet, iProspect, Amplifi

Колко души работят в Dentsu Aegis Network: +200

Награди: повече от 20 локални и международни награди

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

“Бул Инс”: Ще платим по 50 000 лева за загинал край Своге (Обзор)

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството

НЕК с блокираща квота в “Белене”, цената - до 10 млрд.

От 22 май започна да тече 90-дневният срок за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене”, съобщиха от Министерството на енергетиката. На тази дата в официалния вестник на ЕК е публикувана обявата. Търсят се и миноритарни участници в проектната компания, както и кандидати с интерес за изкупуване на тока от бъдещата централа.

Борисов: Даваме старт на по евтин газ с връзката с Гърция (Обзор)

Гръцкият премиер иска жп линия от Александруполис до Бургас и Варна, българският - и магистрала “Свършихме с думите, днес започваме да копаем.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в сряда при първаа копка на газовата връзка с Гърция, която направи заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас край село Кирково.

В Стара Загора работят 7 години за жилище, във Варна - 11

Цените на жилищата в страната и възнагражденията в момента са такива, че на един жител на Стара Загора, който получава средната за града работна заплата, са му необходими 7 години и 4 месеца работа, за да си купи жилище от 80 квадрата в града. За същото по големина жилище, но в морската столица, на варненеца ще са му необходими 11 години работа,

Лили Иванова открива сезона в Слънчев бряг за 60 г. на комплекса

Курортът инвестира 1,5 млн. лв. в улици и сигурност 1,5 млн. лв. инвестира "Слънчев бряг" АД в подготовка на инфраструктурата, сигурността и други подобрения за летния туристически сезон в най-големия ни черноморски курорт. Тази година комплексът празнува 60 години от основаването си и се готви за подобаващо отбелязване на юбилея.

30 пълнометражни филма и 6 сериала произведени в България през 2018 г.

30 пълнометражни филма и шест сериала с общо 331 епизода са били произведени в България през 2018 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от investor.bg. Пълнометражните филми са били с пет повече спрямо предходната година. От тях 29 са били предназначени за излъчване в кината, а един - за телевизията.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Спад на паунда, последните планове за Брекзит не впечатлиха инвеститори

Британската лира се намира под натиск от продажби спрямо американския долар и еврото, след като представените от премиера Тереза Мей последни подробности за плановете ѝ за Брекзит не успяха да впечатлят инвеститорите и не намериха подкрепа както от опозиционните депутати в Парламента на Великобритания,

Директорът на "Бул Инс" за Своге: Ще платим по 50 хил. лева обезщетение

Застрахователната компания "Бул инс" ще преразгледа решението, с което е отказала да изплати обезщетения на близките на загинали в катастрофата край Своге от миналата година. Най-вероятно ще се вземе решение да бъдат изплатени по минималните по закон от 50 хил. лв. на загинал, въпреки че от дружеството считат това за неправомерно, съобщи "Капитал".

БНБ ревизира прогнозата си: Инфлацията в през 2019 г. може да достигне 4%

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“. В броя, който излезе през март, макроикономистите на централната банка прогнозираха в края на тази година тя да е 2,6% (измерена през хармонизирания индекс на цените).

От 1 юли влиза в сила увеличението на пенсиите

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на пенсиите, припомни народният представител Станислава Стоянова, по време на работна среща на великотърновската структура на Старейшини ГЕРБ. С 5.

БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

Във връзка с изнесена по-рано тази година информация от Българската национална асоциация „Активни потребители“ за маслиново масло, съдържащо остатъци от халогенирани разтворители, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе проби по официален контрол от продуктите на марките, посочени като опасни в медийното пространство,

Вижте как върви ремонтът на АМ "Хемус" (Снимки)

От Агенция "Инфраструкура" споделиха снимки, на които се вижда ремонта на  автомагистрала "Хемус". До октомври догодина автомагистрала "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова, каза вчера при посещението си в крайморския град премиерът Бойко Борисов. По думите му цялата магистрала трябва да е готова до 3 години,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber