Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7158352 Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас Мария Грашнова: Очаквам 7% ръст на рекламата през 2019 г. у нас www.24chasa.bg

Ритейл индустрията надминава козметиката за втора поредна година, казва Мария Грашнова, изпълнителен директор на рекламната компания Dentsu Aegis Network България

До края на 2018 г. дигиталните медии ще привлекат една четвърт от общите медийни инвестиции на пазара

- Г-жо Грашнова, вече започна договарянето на рекламните бюджети за следващата година. Какво показват първите сделки, кои са най-активните рекламодатели?

- Основните тенденции са, че ритейл индустрията продължава да надминава другите категории като ръст вече втора поредна година и измества козметичните продукти от топ 3. Фармацевтичните компании и хранителната индустрия ще останат водещи, но темпът на растеж при тях очакваме да се забави на годишна база. Например, макар че остава в топ 3 на рекламните инвеститори, хранителната промишленост се очаква да забави растежа си с повече от два пъти до края на 2018 г. Спад в годишния растеж има и при автомобилната индустрия и битовата химия, докато телекомуникациите се очаква да се възстановят.

- Каква година се очертава 2018-а за Dentsu Aegis?

- Успешна! Целта, която си поставихме преди близо 5 години, е да се превърнем в бизнес, подготвен 100% за работа в дигиталната икономика. Вътрешният срок, който сме си дали, е 2020 г. и като погледна назад от днешната перспектива, мога да кажа, че целта ни е повече от постижима. Само през 2018 г. успяхме да направим няколко стратегически стъпки в тази посока - създадохме специализирано звено за събиране и анализ на данни, инвестирахме в нови инструменти и системи за оптимизиране на работата с медии в дигиталната икономика, оптимизирахме вече успешно наложения оперативен модел на работа на Dentsu в цял свят, така че всеки един от нашите клиенти да може да се възползва от тези нови компетенции и уменията на специалистите под шапката на Dentsu Aegis Network България - независимо коя агенция от мрежата ни го обслужва.

- Кое е най-голямото ви постижение през тази година?

- Тази година наистина успяхме да разширим портфолиото си от клиенти, но още по-важно е, че тези, с които работим повече от три, пет и повече години, избраха да продължат да работят с нас. Не загубихме нито един от тях, а напротив - разширихме обхвата си на работа.

В процес сме на разширяване на агенциите в групата.

Ето ви новина -

съвсем скоро ще

представим на пазара

новата си компания,

с която ще трансформираме изцяло един от най-оборотните и същевременно най-неподатливи на модернизиране медийни канали у нас.

И без да подценявам всеки един от тези успехи, безусловно постижение за мен през тази година са хората в компанията! Не загубихме нито един от тях, привлякохме нови, създадохме от тях лидери на мнение и успешни професионалисти, чието мнение се цени и до които се допитват включително на ниво висш глобален мениджмънт от групата на Dentsu.

- Вашата компания е част от световната рекламна агенция Dentsu. Какво е преимуществото да сте представители на световна компания? Доколко имате свободата да работите самостоятелно?

- Най-голямото преимущество да сме част от Dentsu Aegis Network е фактът, че компанията не работи и никога не е работила като холдинг, а като истинска оперативна мрежа. Ние самите като професионалисти имаме достъп до всички ресурси на цялата ни мрежа във всяка една от 145-те държави по света, на всеки един континент, във всеки един момент, само с едно кликване в мрежата.

- Dentsu е сред най-напредничавите и динамични компании в света, когато става въпрос за технологични нововъведения. Какво ново се случи в работата ви тази година?

- Тази година

фокусът на

иновациите ни беше

насочен в посока

по-висока сигурност,

по-добро структуриране и усъвършенстване на уменията ни да боравим с данни. В началото на годината създадохме специализирано звено за работа с тях - Dentsu Data Services (DDS). На практика това решение увеличи в пъти способността ни да управляваме инвестициите на своите клиенти още по-ефективно от гледна точка на комуникационен ефект и възвръщаемост. Сега вече събираме всички данни от всички различни източници, с които разполагаме, за да получим пълнокръвна и информирана картина на потребителите и тяхното поведение. Това означава, че може да поемем и подкрепим всяка комуникационна активност независимо от етапа ѝ на развитие в момента и да дадем в ръцете на маркетинг мениджърите решения за по-бърз и лесен анализ на информацията. А като резултат от това - и да усъвършенстваме процеса на вземането на точни и ефективни бизнес решения.

- Една от новостите в рекламата през последните години е т.нар. програматик купуване на реклама, т.е. автоматично. Колко широко се ползва у нас?

- Програматик закупуването е съществена част от комуникационните стратегии на клиентите ни, тъй като дава възможност те да определят на кого, колко пъти, къде и по кое време да рекламират своите продукти или услуги. Програматик не означава тясно таргетиране - това е само една от многото стратегии, които може да се изберат. За рекламодател, който иска широко таргетиране, програматик дава възможност да достигнеш до всички релевантни потребители, независимо къде се намират и кой сайт, апликация или платформа потребяват, при това с контролирана честота на показване. Освен това може да разделиш тази широка група от хора на сходни по интереси сегменти и да им покажеш по-релевантно съобщение.

Да видиш реклама

на стока, която вече

си купил, не е грешка

на фейсбук

или програматик закупуване, а на грешно управлявана кампания. Програматик платформите дават много опции, с които да управляваш всеки инвестиран лев на дигиталния пазар, стига да имаш добре обучен екип от специалисти.

- Как се планира рекламният пазар? Заедно или поотделно за онлайн и телевизия - например за Нова тв и “Нетинфо” и за Би Ти Ви и техните сайтове?

- Ефективното планиране на видео прави комбинацията от телевизия и интернет задължителна. Мисля, че никой вече не си позволява да прави това поотделно. Голямото предизвикателство в случая е измеримостта, тъй като двата канала работят с различни “валути” - няма как метриките за телевизия да се прибавят към броя гледания на рекламата в YouTube например. За да се оптимизират инвестициите на рекламодателя, трябва да се избегне и припокриването на аудиториите в двата канала. Ние например имаме специално разработен инструмент за това, който разрешава и двата проблема. Системата е създадена така, че работи с комбиниран рийч за телевизия и онлайн видео и ни позволява да определим много точно оптималното разпределение на инвестициите между традиционните телевизионни и дигитални видеоплатформи.

- Как планирате рекламните бюджети при наличието на две пийпълметрични агенции?

- Работим с двойно повече усилия и ресурс, но това е реалността на рекламния пазар в момента. Този казус от моментна ситуация се превърна в статукво, което ще продължи да затруднява работата на цялата ни индустрия. За съжаление, 2018-а е поредната година с пропуснати възможности за въвеждане на измеримост за ефективността и на голяма част от останалите медийни канали. Доказуемостта на инвестициите във външна реклама, преса, радио е нула. Без решение в тази посока никой от нас няма да може да използва 100% потенциала на тези канали, а това само ще ощетява и клиентите, и медиите.

- Кога бюджетът за онлайн реклама ще надмине този за телевизия у нас?

- Прогнозите са до края на тази година в световен мащаб дигиталната реклама да изпревари телевизията за първи път и да привлече дял от над 38% от общите рекламни инвестиции спрямо 35% за телевизия. На 21 от 59-те пазара, които изследваме всяка година, дигиталните инвестиции вече изпреварват тези в телевизия, като се очаква до края на тази година към тях да се присъедини и Русия, а САЩ - през 2019 г. България все още не е част от този представителен списък и не очаквам това да стане в близките няколко години, но до края на 2018 г. се очаква дигиталните медии да привлекат една четвърт от общите медийни инвестиции на пазара.

- Какви са вашите прогнози за рекламния пазар за 2019 г.?

- Не очаквам голямо разместване при основните рекламодатели. Това, което очаквам да се промени или по скоро да се засили като тенденция в бранша, е повишаването на инвестициите в данни, в хора, в създаване на повече разбиране към трансформацията на пазара. Вярвам, че 2019 г. ще е определяща за нивото на адаптацията на целия рекламен пазар и съвсем скоро разликата между компаниите, които не просто инвестират рекламни бюджети, а използват данните, инструментите и хората, с които разполагат, по най-правилния начин, ще открои победителите. В конкретни цифри в Dentsu Aegis Network очакваме рекламните инвестиции в медии да достигнат близо 430 милиона лева през 2019 г., което се равнява на близо 7% годишен ръст спрямо настоящата година.

CV на агенцията

Година на създаване: 2012

Какви компании обединява: Carat, Vizeum, Isobar, Amnet, iProspect, Amplifi

Колко души работят в Dentsu Aegis Network: +200

Награди: повече от 20 локални и международни награди

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

“Томас Кук” е пред фалит, последният засега полет до България е тази събота

Във Великобритания готвят мащабна операция по прибиране на туристите у дома Най-старата туристическа компания в света - “Томас Кук”, е заплашена с фалит. Този уикенд ще бъде критичен за фирмата, тъй като трябва да намери още 200 млн. паунда освен 900-те млн., които основният ѝ акционер - китайската Fosun Tourism, обеща да даде, за да я спаси

Правителства похарчили за 20 г. 77,6 млрд. лева, без да има полза

Разходите преди избори имали най-слаб контрол Правителствата са похарчили 77,6 млрд. лв. за 21 г., без да има полза. В същото време успешните проекти са били на стойност 34,4 млрд. лв. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за периода от 1998 до 2017 г. То анализира работата на централната администрация

20% от пътуванията със самолет на българите това лято - до Германия

20% от резервациите за самолетни билети, които са направили това лято българите, са били до Германия. Това показват данни на една от най-популярните платформи за търсене и резервиране на самолетни билети. Броят на резервациите от нашата страна за летния период е нараснал с 18,3% спрямо миналата година,

Водещите европейски телевизии обединяват сили в полза на неограниченото видео по всички платформи

В срещата на върха се включи и Кристоф Майнуш, шеф на собственика на BTV- СМЕ Европейският медиен алианс (EMA) обединява сили за стимулиране на неограниченото видео съдържание през всички платформи в Европа • Главните изпълнителни директори на телевизионните оператори, членове на EMA, се споразумяха за сътрудничество,

Десетилетия на растеж на туризма стимулираха задграничните пътувания сред китайците

Задграничният туризъм вече не е само привилегия за бизнесмените и политиците в Китай. Днес, той е част от ежедневието за мнозина китайци, благодарение на безпрецедентния икономически ръст на страната, облекчаването на визовите политики и растящото желание на хората за пътешествия. През 2017 г. са направени 143 милиона пътувания зад граница

Не е ясно кога ще стартира груповият лов на дива свиня

Все още не е ясно кога ще бъдат открит груповият лов на дива свиня. Това стана ясно от отговор на министерството на земеделието на въпроси на "24 часа".  От там обясниха, че в момента се извършва активна комуникация с всички заинтересовани страни и специалисти, които имат отношение по темата. "Очакват се становища и след консолидирането им ще бъде

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова: Блогъри и влогъри ще рекламират България като туристическа дестинация

Блогъри и влогъри ще рекламират България като туристическа дестинация, съобщи днес във Варна ресорният министър Николина Ангелкова. По думите й предстои среща с популярни български и чуждестранни личности, които се занимават с такава дейност, като фокусът на разговорите ще бъдат възможностите за културно-исторически туризъм у нас, предава БТА.

Глобалното влияние на китайската столица Пекин се разраства

Международното влияние на китайската столица Пекин се разраства на фона на усилията ѝ да се превърне в метрополис от световна класа, каза нейният кмет Чън Дзинин на пресконференция тези дни. „Градът е свидетел на огромните исторически промени за изминалите 70 години. С усъвършенстваните функции на „четирите центъра", градът се преобрази"

"Брикел": Има риск три града да останат без парно и топла вода

Спирането н "Брикер" селд предписание на РИОСВ – Стара Загора е неправомерно и може да остави без парно и топла вода три града. Това са казва в стъновище на изпълнителния директор на на дружеството Янилин Павлов. Той посочва, че са получили редица предписания във връзка с поставяне на камери, предприемане на мерки за увеличаване на контрола

Топлофикацията в Перник: Доказа се, че не замърсяваме

Във връзка с разпространената информация, че експертите на РИОСВ – Перник са установили основния източник на миризмите, оприличавани на бакелит, усещащи се ежедневно в тъмната част от денонощието на територията на града, бихме искали да се обърнем към обществеността и ангажираните по темата институции.

Проучване: Икономиката е най-големият проблем на Турция, САЩ - най-големият й враг

Турската социологическа агенция АДА /"Анализ на оценката на проучванията"/, известна с това, че прогнозира с най-голяма точност избирането на Екрем Имамоглу за кмет на Истанбул на повторния вот, оповести резултати от проучване на общественото мнение във връзка с критичните проблеми на Турция. Според допитването критични проблеми в Турция са

НСИ: Разходите за труд нарастват с 11%, а за заплати - с 10,9% през второто тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2019 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11,0% спрямо същото тримесечие на предходната година, като това представлява леко забавяне на темпото на растеж от 12,9%, отчетено в началото на годината.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber