За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7145574 За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги www.24chasa.bg
Зорница Русинова СНИМКА: 24 часа

В проектобюджета за следващата година са предвидени 260 милиона лева за финансиране на социални услуги. Това каза пред журналисти заместник - социалният министър Зорница Русинова. Тя посети Комплекс за социални услуги "Свети Георги" и Общностен център за деца и семейства в Пловдив.

Повишението на средствата спрямо тази година е с 30 милиона лева. При финансовите стандарти за издръжка завишението е 18-20 процента, най-голямо е в част от резидентните услуги, каза Русинова.

Заместник-министърът подчерта, че увеличаването на средствата е важно, но истинската реформа предстои с приемането на Закон за социалните услуги. Проектът на закон вече е публикуван за обществено обсъждане. Срокът за обществените консултации приключва на 11 ноември, предава БТА.

Реформата е както в начина на финансиране на услугите и лицензиране на доставчиците, така и в цялостното отношение към процеса на предоставяне на услугите. Те вече няма да са част от общото законодателство на социалните плащания, каза Русинова. По думите й социалните плащания борят бедността, докато идеята е социалните услуги едновременно да са превенция от социално изключване и борба с последиците от изключването, ако има такова.

Бъдещето ще бъде и в интегрирания модел на услуги. Няма вече да се финансират центрове, а услуги и хора, каза Русинова. Ще се предоставят едновременно общодостъпни и специализирани услуги. Администрирането ще бъде общо, като така ще бъдат спестени пари, които ще бъдат насочени директно за грижата за потребителите на услуги. В комплекса "Свети Георги" и в общностния център в Пловдив вече работи подобен интегриран подход на предоставяне на услуги. Моделът в бъдеще ще бъде уреден законодателно и като администриране, и като финансиране, каза Русинова.

В Комплекса за социални услуги "Св. Георги" има 8 социални услуги, които се администрират от един екип. Потребителите са 159. Те са възрастни хора с умствена изостаналост, с психични проблеми или с деменция. В комплекса се предлага уникална практика - хора с психични проблеми имат възможност да тренират джудо. Потребителите могат и да играят голф, боулинг, билярд. Има ателиета по шивачество, по готварство, по родолюбие, музикотерапия, арттерапия и др.

В общностния център за деца и семейства се предоставят четири услуги. Едната е за ранна интервенция на уврежданията, като екип от рехабилитатор, логопед, социални работници, медиатор и психолог работят едновременно с децата и техните родители, разказа Офелия Велкова, управител на центъра. Втората услуга е семейно консултиране и подкрепа, като там са ангажирани акушер-гинеколог, социални работници, педиатър, медицинска сестра, юрист и психолог. Работи се по здравословни проблеми, реагира се при случаи на насилие в семейството, при тежки за децата и родителите събития като развод. Извършва се и посредничество за назначаване на работа в случаите на дълготрайно безработни родители на деца в риск.

Третата услуга е индивидуална педагогическа подготовка за деца с увреждания, като има назначен педагог на осемчасов работен ден. Чрез индивидуална работа децата успяват да наваксат с учебния материал и да се предотврати отпадането им от училище. Има и услуга за превенция на заболяванията, в която са заети педиатър, стоматолог, медицинска сестра.

Проследява се развитието на деца в рискови групи още от първия ден след излизането им от родилния дом. В случай на риск от епидемии специалистите обикалят близката ромска махала, за да обясняват важността на ваксинирането, често и водят децата до личните им лекари. В центъра работят 28 души. Той функционира от две години.

Такива общностни центрове има в 66 общини. Те са пример за бъдещето на социалните услуги - на едно място се предоставят консултации на деца и родители. Консултират се и бъдещи родители.

По новия закон услугата за формиране на родителски умения ще е общодостъпна и безплатна, ранната интервенция на уврежданията също.

Основните моменти в проекта на Закон за социалните услуги ще бъдат представени от социалния министър Бисер Петков на семинар за журналисти в Костенец. В него участва и Зорница Русинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

11-годишният Георги не вижда и не чува, но открива света с песни и ръченица

Майка му прилага алтернативен начин за комуникация чрез музиката Когато детето ти е сляпо и глухо, се иска голяма сила на духа да кажеш: От зле има и по-зле. Тези думи изричат родителите на 11-годишния Гошко, който е сляп и глух. Майка му Мария и баща му Георги чуват страшната диагноза след изписването му,

Влизаме в Шенген! От май българите минават бързо по летищата в Европа

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

Валери Симеонов посочи шефката на кабинета си за наследник, уговаря цял ден Волен и Каракачанов (Обзор)

9 часа “творчески” размисъл с елементи на натиск над “Атака” Името на Марияна Николова вкарано още в 18 ч във вторник в парламента, гласува в сряда Тримата патриоти в ранни зори се явиха при премиера, после Борисов ги остави да се разберат по мъжки Сидеров си тръгна пръв, военният министър излезе само за среща с чужда делегация Затворени цял ден

Пирински към Комисията: Дължите отговори по правилата за назначаване

На 20 ноември 2018г. в Комисията по бюджетен контрол (КВК) на Европейския парламент (ЕП) се състоя обсъждане на дейността на генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Мартин Зелмайер в рамките на процедурата за освобождаване от отговорност на Комисията за изпълнение на бюджета за 2017 г. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.

427 хил. лв. от подкупи за паспорти открити в банков сейф (Обзор)

Касетката е на арестувания главен секретар на агенцията за българите в чужбина Красимир Томов, декларирал само 25 хил. лв. пред КПКОНПИ 427 хил. лв. в банков сейф на Красимир Томов открила Специализираната прокуратура на 13 ноември. Томов е главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той бе арестуван на 29 октомври т.г.

Сотир Цацаров: Не бе случаен сценарият, че убийството на Виктория е заради работата й

“Не мога да коментирам позицията на БСП. Ще кажа само, че тя е обяснима, като политическа реакция в защита на член на парламентарната им група. Действията по разследването установяват предварителната подготовка по избор на определена офшорна компания от нейния собственик, а той притежава доста офшорки, за участие в учредяването на “Офроуд” ООД,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

До четвъртък влакът за Гърция спира при Черниче, возят с автобуси (Обзор)

Локомотив от Петрич се килна на 45 градуса, след като го удрят падащи скали, 8 души ранени До обяд в четвъртък влаковете от и за Гърция и Петрич ще спират на гарите преди и след свлеклите се в Кресненското дефиле скали, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси и пак качвани на влак. В 18,55 ч в понеделник на 3 км от с.

Радев: Среща с Борисов само след разработена визия за борба с корупцията

„Среща ще има когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяване на катастрофалния срив на инвестициите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа.

Официално! Марияна Николова ще бъде новият вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

Началникът на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов - Марияна Николова ще заеме неговото място в правителството. Това става ясно от програмата на Народното събрание за утрешното заседание. Промените в кабинета ще бъдат гласувани като първа точка. Тя е адвокат по професия. От 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна

Евелина Славкова: Българският избирател винаги си търси спасител

Българският избирател винаги търси спасителя, този човек, който ще оправи нещата. Това коментира в студиото на „Лице в лице” по Би Ти Ви социологът от „Тренд” Евелина Славкова. По думите й винаги има нужда от „алтернативен играч”, но не всеки може да бъде такъв: „Това усещане за алтернативен играч „Воля” се опитаха да го запълнят и едва прескочиха

Правителството ще приеме утре Доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

Правителството ще приеме на утрешното редовно заседание годишен Доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Министрите ще приемат списъци със защитените и средищните детски градини и училища в България. Кабинетът ще одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2018 г.

Вижте ограниченията по пътищата на страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 20.11.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 4° до + 12°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в по-голямата част от страната. Дъжд ще вали в по-голямата част от страната. Пътните настилки са мокри,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber