За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7145574 За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги www.24chasa.bg
Зорница Русинова СНИМКА: 24 часа

В проектобюджета за следващата година са предвидени 260 милиона лева за финансиране на социални услуги. Това каза пред журналисти заместник - социалният министър Зорница Русинова. Тя посети Комплекс за социални услуги "Свети Георги" и Общностен център за деца и семейства в Пловдив.

Повишението на средствата спрямо тази година е с 30 милиона лева. При финансовите стандарти за издръжка завишението е 18-20 процента, най-голямо е в част от резидентните услуги, каза Русинова.

Заместник-министърът подчерта, че увеличаването на средствата е важно, но истинската реформа предстои с приемането на Закон за социалните услуги. Проектът на закон вече е публикуван за обществено обсъждане. Срокът за обществените консултации приключва на 11 ноември, предава БТА.

Реформата е както в начина на финансиране на услугите и лицензиране на доставчиците, така и в цялостното отношение към процеса на предоставяне на услугите. Те вече няма да са част от общото законодателство на социалните плащания, каза Русинова. По думите й социалните плащания борят бедността, докато идеята е социалните услуги едновременно да са превенция от социално изключване и борба с последиците от изключването, ако има такова.

Бъдещето ще бъде и в интегрирания модел на услуги. Няма вече да се финансират центрове, а услуги и хора, каза Русинова. Ще се предоставят едновременно общодостъпни и специализирани услуги. Администрирането ще бъде общо, като така ще бъдат спестени пари, които ще бъдат насочени директно за грижата за потребителите на услуги. В комплекса "Свети Георги" и в общностния център в Пловдив вече работи подобен интегриран подход на предоставяне на услуги. Моделът в бъдеще ще бъде уреден законодателно и като администриране, и като финансиране, каза Русинова.

В Комплекса за социални услуги "Св. Георги" има 8 социални услуги, които се администрират от един екип. Потребителите са 159. Те са възрастни хора с умствена изостаналост, с психични проблеми или с деменция. В комплекса се предлага уникална практика - хора с психични проблеми имат възможност да тренират джудо. Потребителите могат и да играят голф, боулинг, билярд. Има ателиета по шивачество, по готварство, по родолюбие, музикотерапия, арттерапия и др.

В общностния център за деца и семейства се предоставят четири услуги. Едната е за ранна интервенция на уврежданията, като екип от рехабилитатор, логопед, социални работници, медиатор и психолог работят едновременно с децата и техните родители, разказа Офелия Велкова, управител на центъра. Втората услуга е семейно консултиране и подкрепа, като там са ангажирани акушер-гинеколог, социални работници, педиатър, медицинска сестра, юрист и психолог. Работи се по здравословни проблеми, реагира се при случаи на насилие в семейството, при тежки за децата и родителите събития като развод. Извършва се и посредничество за назначаване на работа в случаите на дълготрайно безработни родители на деца в риск.

Третата услуга е индивидуална педагогическа подготовка за деца с увреждания, като има назначен педагог на осемчасов работен ден. Чрез индивидуална работа децата успяват да наваксат с учебния материал и да се предотврати отпадането им от училище. Има и услуга за превенция на заболяванията, в която са заети педиатър, стоматолог, медицинска сестра.

Проследява се развитието на деца в рискови групи още от първия ден след излизането им от родилния дом. В случай на риск от епидемии специалистите обикалят близката ромска махала, за да обясняват важността на ваксинирането, често и водят децата до личните им лекари. В центъра работят 28 души. Той функционира от две години.

Такива общностни центрове има в 66 общини. Те са пример за бъдещето на социалните услуги - на едно място се предоставят консултации на деца и родители. Консултират се и бъдещи родители.

По новия закон услугата за формиране на родителски умения ще е общодостъпна и безплатна, ранната интервенция на уврежданията също.

Основните моменти в проекта на Закон за социалните услуги ще бъдат представени от социалния министър Бисер Петков на семинар за журналисти в Костенец. В него участва и Зорница Русинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Идея: роми полицаи, за да успокояват по-лесно гетата (Обзор)

Близо 1 млрд. лв. дали държавата и ЕС за интеграция в последните 10 г. Повече хора от ромския етнос да бъдат наемани на работа в органите на МВР и военните, за да респектират гетата. Такава идея лансира във вторник математикът Михаил Константинов на кръгла маса за стратегията за интеграция на ромите, изготвена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Записват партиите за евровота до 10 април, жребият - на 24-и

До 10 април партиите и коалициите, които искат да участват на евроизборите през май, трябва да подадат документи за регистрация в ЦИК. Това става ясно от хронограмата, която избраната само преди седмица нова комисията, начело със Стефка Стоева, прие. Срокът за инициативните комитети, които ще издигнат независими кандидати за евродепутати,

Война между Борисов и Цветанов на 1 апартамент разстояние след 96 часа мълчание

Освен в ГЕРБ и във всички партии притихнаха в очакване на разцепление Разговор на четири очи или пред Изпълнителната комисия на партията – формата избират двамата Войната между Бойко Борисов и Цветан Цветанов може да избухне в сряда, по обед. Нито една от двете страни не дава знак вече 96 часа какво е предложил лидерът на ГЕРБ на своята дясна

Бети и Лозан Панови в сериала “На всеки кв. метър по 382 евро” с екстра кой кум, кой купувач (ОБЗОР)

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд сама избрала собствениците на “Артекс” за свидетели пред Бог, защото не познавала “по-достойни и вярващи хора” Елисавета Панова, съпругата на Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд, е също сред хилядите клиенти на голямата строителна компания “Артекс”. През 2013 г.

Дясната ръка на Цв. Василев: Той плащаше по 25 000 лв. на фирма, свързана с Иван Костов. Помогна и на дъщеря му Мина (обзор)

Близо 7 часа продължи разпитът на основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов Бившият собственик на КТБ Цветан Василев поддържал системни контакти с бившия премиер Иван Костов в продължение на години, съдействал и на дъщеря му Мина, за да намери наематели на офиссграда, а всеки месец подпомагал свързана с тях фирма с 25 хил. лв.

Режат 215 бора край вилата на президента, нападнал ги корояд

215 дървета край президентската вила “Калина” в “Бояна” са нападнати от корояд и ще бъдат премахнати. Това стана ясно на заседанието на екокомисията към СОС във вторник. Засегнатите дървета са от вида бял бор. Получихме писмо от НСО. Направихме проверка и установихме 55 паднали дървета и 160 сухи, нападнати от корояд.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

"Правен свят": Платила ли е Панова за имота на "Артекс" по банков път

Закупуването на луксозен апартамент от 172 кв. м. и два гаража в елитния столичен квартал "Изгрев" от фирмата на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, е реализирано на силно занижени спрямо пазарните към 2013 г. цени. Това става ясно от съдържанието на нотариалния акт,

За 8 секунди машина почиства книга от акари и бактерии в библиотеката на Бургас

Уредът работи с ултравиолетови лъчи. Вентилатор в камерата му разлиства тома и всичко мръсно и ненужно пада Отиваш в библиотеката в Бургас и заемаш книга за четене. Вместо прашасал том получаваш обезпаразитен екземпляр - без акари и бактерии, които се трупат от дългото стоене по рафтовете и често предизвикват алергични реакции с кихане и кашляне

10 деца в Спешното след съмнение за обгазяване в Бургас

Десетина деца са били прегледани в УМБАЛ-Бургас след съмнение за обгазяване в бургаското основно училище "Братя Миладинови". Те са били част от група, която имала занимания по плуване. Минути преди края на часа им на 25 март треньорът Георги Балабанов решил да подготви препаратите, с които басйнът се почиства.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 27 март, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. Внася: министърът на образованието и науката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ДИВИТЕ

Обсъждат на второ четене промените в ИК и в Закона за вероизповеданията

Парламентът ще обсъди на второ четене тази седмица промените в Изборния кодекс и в Закона за вероизповеданията. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание. Депутатите ще започнат работа утре с изменения на първо четене в Закона за банковата несъстоятелност. Единият законопроект е внесен от Министерския съвет, а другият - от ГЕРБ,

БНР с нов генерален директор през юни

Българското национално радио ще има нов генерален директор през юни. Тогава трябва да приключи конкурсът за високия пост, който по закон се провежда на всеки три години. Съветът за електронни медии ще обяви конкурса в средата на месец май, след като на 9 май бъде избран нов председател на СЕМ, каза пред “24 часа” сегашният шеф София Владимирова.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber