За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7145574 За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги За следващата година са предвидени 260 милиона лева за социални услуги www.24chasa.bg
Зорница Русинова СНИМКА: 24 часа

В проектобюджета за следващата година са предвидени 260 милиона лева за финансиране на социални услуги. Това каза пред журналисти заместник - социалният министър Зорница Русинова. Тя посети Комплекс за социални услуги "Свети Георги" и Общностен център за деца и семейства в Пловдив.

Повишението на средствата спрямо тази година е с 30 милиона лева. При финансовите стандарти за издръжка завишението е 18-20 процента, най-голямо е в част от резидентните услуги, каза Русинова.

Заместник-министърът подчерта, че увеличаването на средствата е важно, но истинската реформа предстои с приемането на Закон за социалните услуги. Проектът на закон вече е публикуван за обществено обсъждане. Срокът за обществените консултации приключва на 11 ноември, предава БТА.

Реформата е както в начина на финансиране на услугите и лицензиране на доставчиците, така и в цялостното отношение към процеса на предоставяне на услугите. Те вече няма да са част от общото законодателство на социалните плащания, каза Русинова. По думите й социалните плащания борят бедността, докато идеята е социалните услуги едновременно да са превенция от социално изключване и борба с последиците от изключването, ако има такова.

Бъдещето ще бъде и в интегрирания модел на услуги. Няма вече да се финансират центрове, а услуги и хора, каза Русинова. Ще се предоставят едновременно общодостъпни и специализирани услуги. Администрирането ще бъде общо, като така ще бъдат спестени пари, които ще бъдат насочени директно за грижата за потребителите на услуги. В комплекса "Свети Георги" и в общностния център в Пловдив вече работи подобен интегриран подход на предоставяне на услуги. Моделът в бъдеще ще бъде уреден законодателно и като администриране, и като финансиране, каза Русинова.

В Комплекса за социални услуги "Св. Георги" има 8 социални услуги, които се администрират от един екип. Потребителите са 159. Те са възрастни хора с умствена изостаналост, с психични проблеми или с деменция. В комплекса се предлага уникална практика - хора с психични проблеми имат възможност да тренират джудо. Потребителите могат и да играят голф, боулинг, билярд. Има ателиета по шивачество, по готварство, по родолюбие, музикотерапия, арттерапия и др.

В общностния център за деца и семейства се предоставят четири услуги. Едната е за ранна интервенция на уврежданията, като екип от рехабилитатор, логопед, социални работници, медиатор и психолог работят едновременно с децата и техните родители, разказа Офелия Велкова, управител на центъра. Втората услуга е семейно консултиране и подкрепа, като там са ангажирани акушер-гинеколог, социални работници, педиатър, медицинска сестра, юрист и психолог. Работи се по здравословни проблеми, реагира се при случаи на насилие в семейството, при тежки за децата и родителите събития като развод. Извършва се и посредничество за назначаване на работа в случаите на дълготрайно безработни родители на деца в риск.

Третата услуга е индивидуална педагогическа подготовка за деца с увреждания, като има назначен педагог на осемчасов работен ден. Чрез индивидуална работа децата успяват да наваксат с учебния материал и да се предотврати отпадането им от училище. Има и услуга за превенция на заболяванията, в която са заети педиатър, стоматолог, медицинска сестра.

Проследява се развитието на деца в рискови групи още от първия ден след излизането им от родилния дом. В случай на риск от епидемии специалистите обикалят близката ромска махала, за да обясняват важността на ваксинирането, често и водят децата до личните им лекари. В центъра работят 28 души. Той функционира от две години.

Такива общностни центрове има в 66 общини. Те са пример за бъдещето на социалните услуги - на едно място се предоставят консултации на деца и родители. Консултират се и бъдещи родители.

По новия закон услугата за формиране на родителски умения ще е общодостъпна и безплатна, ранната интервенция на уврежданията също.

Основните моменти в проекта на Закон за социалните услуги ще бъдат представени от социалния министър Бисер Петков на семинар за журналисти в Костенец. В него участва и Зорница Русинова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЧЕЗ контролира на пет нива отчитането на електромерите

Системата е създадена така, че да гарантира сигурността на клиентите, казва Илиян Мутафчиев, директор „Мерене и управление на данните“ в „ЧЕЗ Разпределение България” - Г-н Мутафичев, намираме се в сезона с традиционно висока консумация на електроенергия. Какво показват данните на „ЧЕЗ Разпределение”?

Иван Гешев: Хванатата банда е пращала пари навън, няма заплаха за България

Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са били насочвани към чужбина и разследващите нямат данни у нас да има пряка опасност от терористична заплаха. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев за мащабното разследване на територията на няколко града у нас.  При акцията бяха задържани 43-ма души,

Възрастен мъж загина при пожар в Русе (Снимки, обновена)

Възрастен мъж загинал при пожар, възникнал в покрива на жилищен блок в Русе в нощта срещу петък, съобщиха от ОД на МВР в дунавския град. В 02:37 часа в дежурната на РДПБЗН – Русе постъпило обаждане за пламнал огън в таванските помещения на покрива на четириетажен жилищен блок „Капка”, намиращ се на ъгъла на улиците „Муткурува” и „Петко Каравелов”

Вълчев: Няма защо да търся отговорност на организаторката на протеста срещу Каракачанов

Ще бъде преосмислена дейността на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието и науката /МОН/. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Повод за коментара беше протест,

Брюксел изслушва Мая Манолова за двойния стандарт при храните

Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Изслушването ще се състои на 22 януари 2019 г., вторник, от 10.00 ч. /11.00 ч. българско време/ в Комисията по петициите в Европейския парламент.

Министър Вълчев: Има нужда от професионални образователни одитори за вузовете

Да има професионални образователни одитори, които да участват в изготвянето на акредитационния оценка на висшите училища. Това поиска образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол. Един от проблемите е, че акредитацията, която е независима от министерството, не е толкова независима от висшите училища,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Синдикатът на служителите в затворите поиска спешна среща с Цецка Цачева

Синдикатът на служителите в затворите поиска спешна среща с правосъдния министър Цецка Цачева. Поводът е договореното увеличение на заплатите, става ясно от писмото до министъра. Освен това от синдиката твърдят, че министерството се опитва да заличи нормативно установен коефициент за положен нощен труд,

Каракачанов: Евроизборите ще бъдат индикатор за стабилността на малката коалиция

Евроизборите ще бъдат индикатор за стабилността на малката коалиция. Това обяви в Казанлък вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че очаквал подкрепа при избора на боен самолет от своите партньори, предаде БТА. Министърът на отбраната заяви, че има проблеми при охраната на военните обекти в страната.

Захариева: Във всяка сфера от обществения живот ще има последици след Брекзит

Истината е, че във всяка сфера от обществения живот ще има последици след излизането на Великобритания от ЕС, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Кристиан Вигенин /"БСП за България"/ относно мерки на правителството по отношение на българите,

Анжел Вагеншайн за закуската с Митеран преди 30 години: Тогава бяхме много по-единни от сега (Обновена)

30 години след закуската на френския президент Франсоа Митеран с 12 български интелектуалци и след паметната му среща с български студенти в СУ "Климент Охридски" френският посланик у нас Ерик льо Бедел събра 23-ма българи от 4 поколения, за да наблегне на приемствеността в уроците на историята. За жалост от 12 души,

Затвориха 465 училища и детски градини в страната заради грипа

В 465 училища и детски градини днес, 18 януари, са преустановени учебните занятия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Най-много училища не учат днес в Бургаска област - 137, в област Стара Загора - 120 училища, и в област Шумен - 65 училища. В област Ямбол от днес до 23 януари в 43 училища е обявена грипна ваканция.

Парламентът прие единодушно на първо четене законопроекта за социалните услуги

Парламентът прие на първо четене законопроекта за социалните услуги със 163 гласа "за", без против и въздържали се, предава БТА. С него се урежда предоставянето, ползването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber