Разследват Йончева за пране на пари, които присвоил Цветан Василев от влоговете в КТБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7144425 Разследват Йончева за пране на пари, които присвоил Цветан Василев от влоговете в КТБ (Обзор) Разследват Йончева за пране на пари, които присвоил Цветан Василев от влоговете в КТБ (Обзор) www.24chasa.bg
Сотир Цацаров поиска 6 депутатски имунитета.

Цацаров поиска имунитета на шестима народни представители. От БСП и ГЕРБ ще си ги дадат

Прокуратурата разследва журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери. В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска нейния имунитет и на още петима народни представители от три парламентарни групи - ГЕРБ, БСП и “Воля”. Това са проф. Георги Михайлов от левицата, от “Воля” - Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, и Борис Кърчев от ГЕРБ. Народните представители от управляващите и левицата увериха, че ще си дадат имунитетите.

Досъдебното производство срещу Йончева е за извършени финансови операции с пари, за които има съмение, че са присвоени от КТБ, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според разследващите присвоените пари били прикривани чрез офшорната компания “Далий Трейдинг Лимитид”. Подозренията били, че зад нея стои бившият собственик на фалиралата банка Цветан Василев. В момента той е задочно подсъдим по мегаделото за присвояване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ. “Парите са присвоени от влоговете на гражданите в банката”, допълни Арнаудова. “Имаме основания да смятаме, че Йончева или е знаела, или е предполагала, което се извежда от показания на свидетели, но в много малък обем”, добави Арнаудова. Причината свидетелите да са малко е, че докато Йончева е с имунитет, не може да се провежда разследване.

Сигналът срещу депутатката бил подаден от двама депутати. Спецпрокуратура образувала делото на 31 август. “Дали ще стигнем до обвинение, е въпрос на време. То няма да стане факт веднага”, обясни Арнаудова.

“Снемането на имунитетите на депутатите се иска, за да започне разследване и събиране на доказателства, за да видим докъде те ще ни доведат”, уточни говорителят на главния прокурор. Депутатите от “Воля” вече имат по едно обвинение, за което са се отказали от имунитета си.

По думите на Арнаудова сега предстои разкриване на данъчна, осигурителна и банкова тайна, свързана с разследванията срещу народните представители.

Йончева: Стари и абсурдни

обвинения, репресия на ГЕРБ

Проф. Георги Михайлов е начело на националната хематологична болница от 7 май 2015 до 19 април 2017 г. Разследването срещу него започва по сигнал на Икономическа полиция в СДВР. Към 31 май 2018 г. задълженията на лечебното заведение били 24 359 808 лв. Според обвинителите той сключил преобладаващата част от договорите за лекарства, довели до тежкото финансово състояние на болницата.

На 17 април 2012 г. като едноличен собственик на “Авторска телевизия” ЕООД Елена Йончева решила дружеството да учреди съвместно с офшорната компания “Далий Трейдинг Лимитид”, регистрирана на 9 февруари 2011 г. на Британските Вирджински острови фирма “Офроуд” ООД с капитал 10 000 лв., разпределен в 100 дяла с номинална стойност по 100 лв. Учредителите - “Авторска телевизия” ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид”, при разпределението на капитала записали по 50 дружествени дяла с обща номинална стойност 10 000 лв. “Авторска телевизия” ЕООД извършила превод от 5000 лв., а “Далий Трейдинг Лимитид” се задължила да извърши вноска в размер на 315 000 лв., от които 310 000 лв. да бъдат във фонд “Резервен” в “Офроуд” ООД. “Далий Трейдинг Лимитид” се задължила да направи и допълнителна вноска от 250 хил. евро.

Учредителното събрание било на 23 април 2012 г., като за управител била избрана Йончева. Тя сключила договор с КТБ за платежни услуги. Определена е като единствената, която има право да се разпорежда със сумите по сметките на “Офроуд” ООД. На 20 и 22 юни 2012 г. по тях постъпили договорените суми.

Елена Йончева и Георги Михайлов ще дадат доброволно имунитетите си, заявиха двамата в кулоарите на парламента. Зад тях се подредиха Корнелия Нинова и почти цялата червена група.

“Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и няколко пъти призовах за проверка от съответните органи”, заяви Йончева. “Запозната съм с методите на репресия на ГЕРБ, това е класическа схема за сплашване”, допълни тя и обясни, че обвинението идва 2 дни след като БСП е настояло за техническа експертиза на магистралите. Работата ми като журналист винаги е била публична и видима. Единственият договор, който съм имала, е за телевизионна техника за заснемането на документални филми за Сирия, Турция и Украйна, допълни Йончева.

“Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения, аз заварих болницата с 25 млн. задължения и по време на управлението на екипа, който ръководих, тя намали своите задължения”, обясни проф. Михайлов. Чувствам се спокоен, нека разследването завърши и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени, допълни той.

Разчитаме на обективно разследване, цялата група застава зад двамата, няма да ги изключваме, обяви Нинова. Това са две ярки остриета на БСП и допускам, че със своите изказвания и поведение са предизвикали това нещо. Затова стоим твърдо зад тях и сме убедени, че са невинни. Очакваме разследването и делото да го докажат, каза тя.

Марешки умува дава

ли си имунитета, видя

политическа атака

Разследването срещу лидера на “Воля” Веселин Марешки засяга дейността му като съдружник и управител на “Фармнет” ООД – Варна. Съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов пък били негови регионални мениджъри. Според прокуратурата те заплашвали аптекари, че ще им повредят имуществото, ако не купуват лекарства само от “Фармнет” ООД, въпреки че условията били неизгодни и медикаментите били на по-високи цени спрямо другите доставчици.

Веднъж те вече бяха обвинени в изнудване и си дадоха доброволно имунитетите. Причината за новото искане е, че ще им се повдигне ново обвинение - за сговаряне за извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Делото вече е пратено в Специализираната прокуратура.

Разследването срещу тях е започнало още във Варна. Когато станаха депутати, делото бе поето от Софийската градска прокуратура, а след това от спецпрокуратурата.

Веселин Марешки и депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов не бяха решили вчера дали ще дадат доброволно имунитетите си. Готов съм да го направя, но първата реакция на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитетът. Появиха се и реакции, че става дума за това, че сме прекалено остри срещу някои вицепремиери, и може би това е, обясни лидерът на “Воля”. И определи искането на прокуратурата като “втора серия на първото искане”. Още тогава казахме, че сваляме имунитетите си по целия НК, за да работят спокойно, допълни той.

“Ще помислим. Да ги видим кои са тези и дали става дума за обвинения за изнудване, или за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството”, коментира Марешки. Чуваме, че някои от тях спят с прокуратурата, допълни той, но отказа да назове имена, защото всички ги знаели и не искал да му повдигат обвинения по други текстове от НК. Лидерът на “Воля” виждал политически натиск в атаката срещу него, но не мисли, че е свързана с кворума в парламента.

Борис Кърчев от ГЕРБ

доволен - ще се докаже,

че не е мамил с данъци

Разследването срещу Борис Кърчев от ГЕРБ е за неплащане на данъци в особено големи размери. Сигналът срещу него бил подаден от гражданин и неправителствена организация. Проверката открила достатъчно данни за извършено от него престъпление по времето, когато е бил в частния бизнес в Стара Загора. През юни и юли като управляващ фирмата “Би Би Си Кейбъл” ООД укрил ДДС в особено големи размери – 320 000 лв. За целта използвал документ с невярно съдържание - отчетни регистри и фактури, и приспаднал данъчен кредит, който не му се полагал.

В хода на проверките станало ясно още, че сходна практика за укриване на данъци в големи размери той практикувал и когато бил управляващ съдружник в “КТВ” ООД. Той заемал поста от 24 март 2005 до 24 август 2016 г.

Ще подам писмено съгласие до председателя на НС за сваляне на имунитета ми, заяви Кърчев. Към момента, в който съм прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което имам документи, категоричен бе депутатът от ГЕРБ. “Никога не съм се крил зад този имунитет, щастлив съм, че ще го дам. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от 1,5 г. Води се от местни структури на БСП в Казанлък”, обясни Кърчев. Никакви неплатени данъци нямам и не се притеснявам от нищо, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Идея: роми полицаи, за да успокояват по-лесно гетата (Обзор)

Близо 1 млрд. лв. дали държавата и ЕС за интеграция в последните 10 г. Повече хора от ромския етнос да бъдат наемани на работа в органите на МВР и военните, за да респектират гетата. Такава идея лансира във вторник математикът Михаил Константинов на кръгла маса за стратегията за интеграция на ромите, изготвена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Записват партиите за евровота до 10 април, жребият - на 24-и

До 10 април партиите и коалициите, които искат да участват на евроизборите през май, трябва да подадат документи за регистрация в ЦИК. Това става ясно от хронограмата, която избраната само преди седмица нова комисията, начело със Стефка Стоева, прие. Срокът за инициативните комитети, които ще издигнат независими кандидати за евродепутати,

Война между Борисов и Цветанов на 1 апартамент разстояние след 96 часа мълчание

Освен в ГЕРБ и във всички партии притихнаха в очакване на разцепление Разговор на четири очи или пред Изпълнителната комисия на партията – формата избират двамата Войната между Бойко Борисов и Цветан Цветанов може да избухне в сряда, по обед. Нито една от двете страни не дава знак вече 96 часа какво е предложил лидерът на ГЕРБ на своята дясна

Бети и Лозан Панови в сериала “На всеки кв. метър по 382 евро” с екстра кой кум, кой купувач (ОБЗОР)

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд сама избрала собствениците на “Артекс” за свидетели пред Бог, защото не познавала “по-достойни и вярващи хора” Елисавета Панова, съпругата на Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд, е също сред хилядите клиенти на голямата строителна компания “Артекс”. През 2013 г.

Дясната ръка на Цв. Василев: Той плащаше по 25 000 лв. на фирма, свързана с Иван Костов. Помогна и на дъщеря му Мина (обзор)

Близо 7 часа продължи разпитът на основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов Бившият собственик на КТБ Цветан Василев поддържал системни контакти с бившия премиер Иван Костов в продължение на години, съдействал и на дъщеря му Мина, за да намери наематели на офиссграда, а всеки месец подпомагал свързана с тях фирма с 25 хил. лв.

Режат 215 бора край вилата на президента, нападнал ги корояд

215 дървета край президентската вила “Калина” в “Бояна” са нападнати от корояд и ще бъдат премахнати. Това стана ясно на заседанието на екокомисията към СОС във вторник. Засегнатите дървета са от вида бял бор. Получихме писмо от НСО. Направихме проверка и установихме 55 паднали дървета и 160 сухи, нападнати от корояд.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

"Правен свят": Платила ли е Панова за имота на "Артекс" по банков път

Закупуването на луксозен апартамент от 172 кв. м. и два гаража в елитния столичен квартал "Изгрев" от фирмата на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, е реализирано на силно занижени спрямо пазарните към 2013 г. цени. Това става ясно от съдържанието на нотариалния акт,

За 8 секунди машина почиства книга от акари и бактерии в библиотеката на Бургас

Уредът работи с ултравиолетови лъчи. Вентилатор в камерата му разлиства тома и всичко мръсно и ненужно пада Отиваш в библиотеката в Бургас и заемаш книга за четене. Вместо прашасал том получаваш обезпаразитен екземпляр - без акари и бактерии, които се трупат от дългото стоене по рафтовете и често предизвикват алергични реакции с кихане и кашляне

10 деца в Спешното след съмнение за обгазяване в Бургас

Десетина деца са били прегледани в УМБАЛ-Бургас след съмнение за обгазяване в бургаското основно училище "Братя Миладинови". Те са били част от група, която имала занимания по плуване. Минути преди края на часа им на 25 март треньорът Георги Балабанов решил да подготви препаратите, с които басйнът се почиства.

Вижте какво решава Министерският съвет утре

Редовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 27 март, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. Внася: министърът на образованието и науката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ДИВИТЕ

Обсъждат на второ четене промените в ИК и в Закона за вероизповеданията

Парламентът ще обсъди на второ четене тази седмица промените в Изборния кодекс и в Закона за вероизповеданията. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание. Депутатите ще започнат работа утре с изменения на първо четене в Закона за банковата несъстоятелност. Единият законопроект е внесен от Министерския съвет, а другият - от ГЕРБ,

БНР с нов генерален директор през юни

Българското национално радио ще има нов генерален директор през юни. Тогава трябва да приключи конкурсът за високия пост, който по закон се провежда на всеки три години. Съветът за електронни медии ще обяви конкурса в средата на месец май, след като на 9 май бъде избран нов председател на СЕМ, каза пред “24 часа” сегашният шеф София Владимирова.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber