Разследват Йончева за пране на пари, които присвоил Цветан Василев от влоговете в КТБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7144425 Разследват Йончева за пране на пари, които присвоил Цветан Василев от влоговете в КТБ (Обзор) Разследват Йончева за пране на пари, които присвоил Цветан Василев от влоговете в КТБ (Обзор) www.24chasa.bg
Сотир Цацаров поиска 6 депутатски имунитета.

Цацаров поиска имунитета на шестима народни представители. От БСП и ГЕРБ ще си ги дадат

Прокуратурата разследва журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери. В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска нейния имунитет и на още петима народни представители от три парламентарни групи - ГЕРБ, БСП и “Воля”. Това са проф. Георги Михайлов от левицата, от “Воля” - Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, и Борис Кърчев от ГЕРБ. Народните представители от управляващите и левицата увериха, че ще си дадат имунитетите.

Досъдебното производство срещу Йончева е за извършени финансови операции с пари, за които има съмение, че са присвоени от КТБ, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според разследващите присвоените пари били прикривани чрез офшорната компания “Далий Трейдинг Лимитид”. Подозренията били, че зад нея стои бившият собственик на фалиралата банка Цветан Василев. В момента той е задочно подсъдим по мегаделото за присвояване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ. “Парите са присвоени от влоговете на гражданите в банката”, допълни Арнаудова. “Имаме основания да смятаме, че Йончева или е знаела, или е предполагала, което се извежда от показания на свидетели, но в много малък обем”, добави Арнаудова. Причината свидетелите да са малко е, че докато Йончева е с имунитет, не може да се провежда разследване.

Сигналът срещу депутатката бил подаден от двама депутати. Спецпрокуратура образувала делото на 31 август. “Дали ще стигнем до обвинение, е въпрос на време. То няма да стане факт веднага”, обясни Арнаудова.

“Снемането на имунитетите на депутатите се иска, за да започне разследване и събиране на доказателства, за да видим докъде те ще ни доведат”, уточни говорителят на главния прокурор. Депутатите от “Воля” вече имат по едно обвинение, за което са се отказали от имунитета си.

По думите на Арнаудова сега предстои разкриване на данъчна, осигурителна и банкова тайна, свързана с разследванията срещу народните представители.

Йончева: Стари и абсурдни

обвинения, репресия на ГЕРБ

Проф. Георги Михайлов е начело на националната хематологична болница от 7 май 2015 до 19 април 2017 г. Разследването срещу него започва по сигнал на Икономическа полиция в СДВР. Към 31 май 2018 г. задълженията на лечебното заведение били 24 359 808 лв. Според обвинителите той сключил преобладаващата част от договорите за лекарства, довели до тежкото финансово състояние на болницата.

На 17 април 2012 г. като едноличен собственик на “Авторска телевизия” ЕООД Елена Йончева решила дружеството да учреди съвместно с офшорната компания “Далий Трейдинг Лимитид”, регистрирана на 9 февруари 2011 г. на Британските Вирджински острови фирма “Офроуд” ООД с капитал 10 000 лв., разпределен в 100 дяла с номинална стойност по 100 лв. Учредителите - “Авторска телевизия” ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид”, при разпределението на капитала записали по 50 дружествени дяла с обща номинална стойност 10 000 лв. “Авторска телевизия” ЕООД извършила превод от 5000 лв., а “Далий Трейдинг Лимитид” се задължила да извърши вноска в размер на 315 000 лв., от които 310 000 лв. да бъдат във фонд “Резервен” в “Офроуд” ООД. “Далий Трейдинг Лимитид” се задължила да направи и допълнителна вноска от 250 хил. евро.

Учредителното събрание било на 23 април 2012 г., като за управител била избрана Йончева. Тя сключила договор с КТБ за платежни услуги. Определена е като единствената, която има право да се разпорежда със сумите по сметките на “Офроуд” ООД. На 20 и 22 юни 2012 г. по тях постъпили договорените суми.

Елена Йончева и Георги Михайлов ще дадат доброволно имунитетите си, заявиха двамата в кулоарите на парламента. Зад тях се подредиха Корнелия Нинова и почти цялата червена група.

“Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и няколко пъти призовах за проверка от съответните органи”, заяви Йончева. “Запозната съм с методите на репресия на ГЕРБ, това е класическа схема за сплашване”, допълни тя и обясни, че обвинението идва 2 дни след като БСП е настояло за техническа експертиза на магистралите. Работата ми като журналист винаги е била публична и видима. Единственият договор, който съм имала, е за телевизионна техника за заснемането на документални филми за Сирия, Турция и Украйна, допълни Йончева.

“Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения, аз заварих болницата с 25 млн. задължения и по време на управлението на екипа, който ръководих, тя намали своите задължения”, обясни проф. Михайлов. Чувствам се спокоен, нека разследването завърши и смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени, допълни той.

Разчитаме на обективно разследване, цялата група застава зад двамата, няма да ги изключваме, обяви Нинова. Това са две ярки остриета на БСП и допускам, че със своите изказвания и поведение са предизвикали това нещо. Затова стоим твърдо зад тях и сме убедени, че са невинни. Очакваме разследването и делото да го докажат, каза тя.

Марешки умува дава

ли си имунитета, видя

политическа атака

Разследването срещу лидера на “Воля” Веселин Марешки засяга дейността му като съдружник и управител на “Фармнет” ООД – Варна. Съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов пък били негови регионални мениджъри. Според прокуратурата те заплашвали аптекари, че ще им повредят имуществото, ако не купуват лекарства само от “Фармнет” ООД, въпреки че условията били неизгодни и медикаментите били на по-високи цени спрямо другите доставчици.

Веднъж те вече бяха обвинени в изнудване и си дадоха доброволно имунитетите. Причината за новото искане е, че ще им се повдигне ново обвинение - за сговаряне за извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Делото вече е пратено в Специализираната прокуратура.

Разследването срещу тях е започнало още във Варна. Когато станаха депутати, делото бе поето от Софийската градска прокуратура, а след това от спецпрокуратурата.

Веселин Марешки и депутатите му Кръстина Таскова и Пламен Христов не бяха решили вчера дали ще дадат доброволно имунитетите си. Готов съм да го направя, но първата реакция на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитетът. Появиха се и реакции, че става дума за това, че сме прекалено остри срещу някои вицепремиери, и може би това е, обясни лидерът на “Воля”. И определи искането на прокуратурата като “втора серия на първото искане”. Още тогава казахме, че сваляме имунитетите си по целия НК, за да работят спокойно, допълни той.

“Ще помислим. Да ги видим кои са тези и дали става дума за обвинения за изнудване, или за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството”, коментира Марешки. Чуваме, че някои от тях спят с прокуратурата, допълни той, но отказа да назове имена, защото всички ги знаели и не искал да му повдигат обвинения по други текстове от НК. Лидерът на “Воля” виждал политически натиск в атаката срещу него, но не мисли, че е свързана с кворума в парламента.

Борис Кърчев от ГЕРБ

доволен - ще се докаже,

че не е мамил с данъци

Разследването срещу Борис Кърчев от ГЕРБ е за неплащане на данъци в особено големи размери. Сигналът срещу него бил подаден от гражданин и неправителствена организация. Проверката открила достатъчно данни за извършено от него престъпление по времето, когато е бил в частния бизнес в Стара Загора. През юни и юли като управляващ фирмата “Би Би Си Кейбъл” ООД укрил ДДС в особено големи размери – 320 000 лв. За целта използвал документ с невярно съдържание - отчетни регистри и фактури, и приспаднал данъчен кредит, който не му се полагал.

В хода на проверките станало ясно още, че сходна практика за укриване на данъци в големи размери той практикувал и когато бил управляващ съдружник в “КТВ” ООД. Той заемал поста от 24 март 2005 до 24 август 2016 г.

Ще подам писмено съгласие до председателя на НС за сваляне на имунитета ми, заяви Кърчев. Към момента, в който съм прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което имам документи, категоричен бе депутатът от ГЕРБ. “Никога не съм се крил зад този имунитет, щастлив съм, че ще го дам. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от 1,5 г. Води се от местни структури на БСП в Казанлък”, обясни Кърчев. Никакви неплатени данъци нямам и не се притеснявам от нищо, допълни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Влизаме в Шенген! От май българите минават бързо по летищата в Европа

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

Валери Симеонов посочи шефката на кабинета си за наследник, уговаря цял ден Волен и Каракачанов (Обзор)

9 часа “творчески” размисъл с елементи на натиск над “Атака” Името на Марияна Николова вкарано още в 18 ч във вторник в парламента, гласува в сряда Тримата патриоти в ранни зори се явиха при премиера, после Борисов ги остави да се разберат по мъжки Сидеров си тръгна пръв, военният министър излезе само за среща с чужда делегация Затворени цял ден

Пирински към Комисията: Дължите отговори по правилата за назначаване

На 20 ноември 2018г. в Комисията по бюджетен контрол (КВК) на Европейския парламент (ЕП) се състоя обсъждане на дейността на генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Мартин Зелмайер в рамките на процедурата за освобождаване от отговорност на Комисията за изпълнение на бюджета за 2017 г. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата.

427 хил. лв. от подкупи за паспорти открити в банков сейф (Обзор)

Касетката е на арестувания главен секретар на агенцията за българите в чужбина Красимир Томов, декларирал само 25 хил. лв. пред КПКОНПИ 427 хил. лв. в банков сейф на Красимир Томов открила Специализираната прокуратура на 13 ноември. Томов е главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той бе арестуван на 29 октомври т.г.

Лекарският съюз: Касата да плаща изследванията за приемане в болница

Здравната каса да плаща всички изследвания, нужни за прием в болница. За това ще настоява лекарският съюз в новия рамков договор, обяви вчера председателят му д-р Иван Маджаров. Тези изследвания не са включени в цената на клиничната пътека. Ако се направят в болницата, разходите за тях остават за нейна сметка.

До четвъртък влакът за Гърция спира при Черниче, возят с автобуси (Обзор)

Локомотив от Петрич се килна на 45 градуса, след като го удрят падащи скали, 8 души ранени До обяд в четвъртък влаковете от и за Гърция и Петрич ще спират на гарите преди и след свлеклите се в Кресненското дефиле скали, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси и пак качвани на влак. В 18,55 ч в понеделник на 3 км от с.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Радев: Среща с Борисов само след разработена визия за борба с корупцията

„Среща ще има когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяване на катастрофалния срив на инвестициите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа.

Официално! Марияна Николова ще бъде новият вицепремиер на мястото на Валери Симеонов

Началникът на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов - Марияна Николова ще заеме неговото място в правителството. Това става ясно от програмата на Народното събрание за утрешното заседание. Промените в кабинета ще бъдат гласувани като първа точка. Тя е адвокат по професия. От 2015 г. до 2017 г. е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна

Евелина Славкова: Българският избирател винаги си търси спасител

Българският избирател винаги търси спасителя, този човек, който ще оправи нещата. Това коментира в студиото на „Лице в лице” по Би Ти Ви социологът от „Тренд” Евелина Славкова. По думите й винаги има нужда от „алтернативен играч”, но не всеки може да бъде такъв: „Това усещане за алтернативен играч „Воля” се опитаха да го запълнят и едва прескочиха

Правителството ще приеме утре Доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

Правителството ще приеме на утрешното редовно заседание годишен Доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Министрите ще приемат списъци със защитените и средищните детски градини и училища в България. Кабинетът ще одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2018 г.

Вижте ограниченията по пътищата на страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 20.11.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 4° до + 12°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в по-голямата част от страната. Дъжд ще вали в по-голямата част от страната. Пътните настилки са мокри,

След 7-часово заседание лидерите на патриотите се разделиха без изявления

След близо седем часа напрегнати разговори завърши заседанието на малката коалиция в Министерския съвет. Преди минута от сградата излезе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, но без да коментира какво са решили патриотите. Двамата останаха сами в кабинета на Симеонов. Лидерите трябваше да изберат заместник на вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber