Какво е пътуващ? Човек, който има желание да сключи договор с туристическа фирма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7144355 Какво е пътуващ? Човек, който има желание да сключи договор с туристическа фирма Какво е пътуващ? Човек, който има желание да сключи договор с туристическа фирма www.24chasa.bg
Проф. Даниел Вълчев представи победителите

Раздадоха “Златен пирон” 2018 г.

За трета година награди получиха най-лошите примери в законодателството

Кодексът за социално осигуряване е най-променяният документ - 133 пъти

Какво означава пътуващ? Първото, което идва на ум, е човек, който пътува. Но според изменение в Закона за туризма пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Куриозното определение донесе две от наградите “Златен пирон”, присъждани от “Юридически барометър” за трета година.

За трета година те се връчват за най-лоши примери от българското законодателство. Тазгодишните бяха представени в сряда от професора по право и бивш образователен министър Даниел Вълчев и “доктора на хумористичните науки” Димитър Рачков в препълнената 272-а аудитория на Софийския университет.

Основят извод от представените номинации в отделните категории, е, че: всички ние сме пътуващи в страната на пътниците, където има

“уелнес

центрове” -

без вода

и естествени природни фактори в “труден филм”.

Според законотворците “уелнес център” е самостоятелен или изграден към място за настаняване център, намиращ се в градска или в курортна среда, в който се предлагат разнообразни рекреативни и козметично-разкрасяващи процедури, програми и антистресови ритуали, както и холистични подходи за постигане на физическо, емоционално, духовно, интелектуално, професионално и социално благосъстояние на личността. Използването на вода и естествени природни фактори в центъра не е задължително.

От бисерите в законодателството се подразбира че сме граждани на “RID страна”.

Складове според законотворците са сгради, помещения в сгради или специално обособени места в помещение на сгради.

Пак според тях началото на цъфтеж е появата на първите разтворени цветове при мъжките растения и поява на първите близалца при женските растения. Краят на цъфтеж пък е изсъхване на 10% от цветовете на мъжките растения и втвърдяването или окапването от семената при женските растения.

Сред интересните определения е и какво са женски шилета/козички за разплод-с женски животни от рода на овцете/козите на възраст между 6 и 12 месеца.

В Закона за устройство на територията “площадка за игра” е обществено достъпна открита или закрита площ, предназначена за индивидуални или групови игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра в зависимост от определената възрастова група на ползвателите.

А какво е труден филм? Законът за изменение на Закона за филмовата индустрия дава определението, че това е филм, чиято единствена оригинална версия е на български език и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия бюджет за съответния вид филм за предходната година. 

Ето и печелившите в традиционните категории, носещи имената на известни филми:

“Догодина по същото време” (Най-често изменян и допълван закон) – победител е Кодексът за социално осигуряване – средногодишно изменение – 7 пъти. В сила е от 1 януари 2000 г. – за 18 години и 10 месеца. До края на октомври 2018 г. е изменян 133 пъти.

В категорията “Извън контрол” (Закон с най-много изменения, преди влизането му в сила) – Законът за концесиите, 1 допълнение, преди да влезе в сила, изменен още 2 пъти за 2 месеца след влизането му в сила.

“Бързи и яростни” (Най-бързо приет закон) – победител е Законът за допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ДВ, бр. 41/2018 г.) – приет за 24 часа (внесен на 10 май 2018 г., приет в залата на първо и второ четене на 11 май 2018 г.).

“Лабиринтът на Фавна” (Закон, предвиждащ най-много подзаконови актове) – победител е Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България – с около 93 основания за издаване на подзаконови нормативни актове (огромен брой актове са с неопределен вид от закона – казва се само “акт на…”).

В категорията “Колкото - толкова” (Закон с най-много легални дефиниции) призът отиде при Закона за устройство на територията –

82 легални

дефиниции,

между които: “Икономически обоснован експлоатационен срок” е периодът, през който строежът трябва да бъде поддържан на необходимото ниво за изпълнение на основните изисквания по чл. 169, ал. 1, с отчитане на всички разходи за проектиране, строителство и експлоатация, на рисковете и последствията от аварии по време на експлоатацията и на покриващите тези рискове застраховки, на разходите за инспектиране, за текуща поддръжка, обслужване и ремонт, както и отчитане на местоположението и въздействието на околната среда върху строежа.

,,Изгубени в превода” (Най-любопитна легална дефиниция) – печели дефиницията за “пътуващ”, определена в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма (ДВ, бр. 37/2018 г.): “Пътуващ” е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Отличието “Фатално привличане” (Закони и законопроекти intuitu personae, или заподозрени в лобизъм) печели Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ДВ, бр. 85/2017 г.). Заемането на длъжността постоянен секретар на отбраната в Министерството на отбраната вече е обвързано със значително по-високи критерии. Кандидатите за позицията следва да имат професионален опит не по-малко от 8 г. и четвърти старши ранг като държавен служител. Отпадна изискването кандидатът да има не по-малко от 4 г. до придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за да изпълни мандата в пълен обем, съгласно предходната редакция на закона.

“Баш майсторът” (Най-лоша юридическа техника) отиде при Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДВ, бр. 92/2017 г.), където Народното събрание гласува поради пунктуационна грешка, преместването на запетая.

,,Зов за завръщане” (Най-архаична законодателна идея или лутане на законодателя между различни законодателни решения) – победител е Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ДВ, бр. 7/2018 г.) Чл. 48. (1) Всеки сигнал следва да съдържа: 1. трите имена, ЕГН, адрес, телефон (има се предвид телефонен номер), факс (има се предвид номер на факс) и електронен адрес на подателя, ако има такъв.

,,Зрителна измама” (Най-абсурдни мотиви на законопроект) – победител е Законът за изменение на Закона за собствеността - (ДВ, бр. 7/2018 г.). Удължаването за пореден път на спирането на придобивната давност върху имоти – частна държавна и частна общинска собственост.

,,Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате” (Нормативни актове с неуместно дълго заглавие) – победител е Наредбата за критериите и реда за определяне наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т. 13, букви “а”, “е” и “ж”, и чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки, които трябва да бъдат защитени при сключване на договор за обществена поръчка или при провеждане на конкурс за проект. Съкращението е:

НКРНОИСЧ13А1Т13БАЕИЧ149А1Т2ЗОПКТДБЗПСНДЗОПИППНКЗП

“Народът срещу Лари Флинт” (Награда на публиката) – победител е легалната дефиниция на “пътуващ” – “Пътуващ” е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Да изтупаме нафталина от 24 май

Или как да върнем интереса на децата към книгите Аз съм от поколенията, за които плетенето на венци за 24 май беше интересно занимание. Спомням си, че с голямо вълнение ставах сутринта и отивах да бера цветя. След това се събирахме в двора на училището. Окичвахме портрети на Кирил и Методий и поемахме с тях на манифестация.

Пак търсят с конкурс идеи за Войнишкия мемориал до НДК

Втори опит да намери подходящ проект за възстановяване на Войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски пехотни полкове до НДК прави Столичната община. В края на миналата година конкурсът бе отменен, след като се оказа, че нито един от подадените тогава 5 проекта не отговаря на техническите изисквания.

Дават на 18-годишни 20 000 безплатни карти за влак, за да опознаят Европа

20 000 допълнителни карти за пътуване ще помогнат на 18-годишните да опознаят Европа. Новата кампания на Европейската комисия “Опознай ЕС” ще даде възможност на пълнолетните граждани на Европа да разгледат континента между 1 август и 31 януари 2020 г. Кандидатите трябва да са родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г.

Познай колко опасен шофьор си!

SDIndex вече е достъпен онлайн, държавните институции го подкрепят и ползват данните от него заради войната по пътищата Колко често се случва да искате да включите чистачките, а вместо това да дадете мигач или обратно? А да карате през нощта на къси светлини със същата скорост, с която бихте карали на дълги?

Желяз Андреев: Приблизително 300 000 души приемат наркотици в България

Приблизително 300 000 е броят на хората, които приемат наркотици в България. От тях над 120 000 души употребяват синтетична дрога, като броят им непрекъснато се увеличава. Това съобщиха пред Би Ти Ви Желяз Андреев, който е създател на терапевтична общност „Ново начало”, и Илко Бояджиев, бивш наркозависим.

49 334 държаха матура, 11 се опитаха да преписват (Обзор)

“Косачи” на Елин Пелин зарадва учениците, генерираха въпросите от 11 милиона комбинации 49 334 ученици се явиха на задължителната матура по български език и литература вчера. Анулираните писмени работи са 11. Това съобщиха от МОН. От над 11 милиона комбинации бяха генерирани въпросите за изпитния вариант и тема №13 за 41-и въпрос за изпита.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Брат и сестра от столицата останаха на улицата: Жертви сме на имотна измама

Брат и сестра остават на улицата, след като с изненада научават, че родният им дом в столичния квартал "Лозенец" е преподаден няколко пъти от непознати. На финала багер влиза в имота им и разрушава къщата. Двамата дори не успяват да изнесат вещите си, предава Би Ти Ви. „Все едно ти се срива целият досегашен живот и го виждаш – ето така.

Бащата на Томов след дарението на ГЕРБ: Жена ми хем плаче, хем се радва, че ще ходим на гроба му

"Лично премиерът ми се обади. После и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Получих уверение, че той ще се свърже с нашето посолство в Делхи и нещата ще се задействат на високо ниво. Утре сутрин ще преведат парите по моята сметка. Каквото остане, ще върнем за благотворителност". Това каза за "24 часа" бащата на загиналия български

Комисията за финансов надзор: "Бул инс" да изплати обезщетенията

По повод на постъпило в Комисията за финансов надзор (КФН) отворено писмо от близките на загиналите в катастрофата край гр. Своге през 2018 г., приоритетно отговаряме на първо място към близките на загиналите и на второ на широката общественост чрез медиите за мерките, които Комисията предприе, както и за резултатите от тях.

Кръгът „Идеален дом“: Къщата вече се управлява като смартфон (галерия с наградени архитекти)

Списанието връчи 23-тите награди „Къща на годината“ Умният дом не е просто автоматизиран, той преживява революция. Интелигентният дом пести енергия, но и обслужва нуждите на собственика си. Това обедини архитекти и дизанайнери от клуба „Идеален дом“ на връчването на 23-тите награди „Къща на годината“, които списание „Идеален дом“ връчва.

Мария Габриел в Добрич: Ще отстояваме силен бюджет за България в новата Обща селскостопанска политика

„Предстоят много интензивни месеци за финализиране на предложението за новата Обща селскостопанска политика. Беше важно да запазим амбициозен бюджет за ОСП. Ние ще продължаваме да отстояваме категорично запазване на бюджета на ОСП за България. На фона на това, че ще има държави, чийто бюджет за ОСП ще бъде намален почти с 8%, фактът,

Подуправителят на БНБ Калин Христов стана кавалер на Франция

Орденът му е присъден с декрет на френския президент Макрон Високото отличие се присъжда на видни френски и чужди граждани Днес на церемония в резиденцията на посланика на Франция в София Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел удостои г-н Калин Христов, подуправител на Българската народна банка (БНБ),

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber