Учениците: Интересни и важни уроци на таблети и в облак правят училището интересно (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7140036 Учениците: Интересни и важни уроци на таблети и в облак правят училището интересно (Видео) Учениците: Интересни и важни уроци на таблети и в облак правят училището интересно (Видео) www.24chasa.bg
Учениците изпълниха клуб "Перото" в НДК за дискусията, организирана от "24 часа" и "Виваком"

Таблети да заменят тежките хартиени учебници от по няколкостотин страници, уроците и домашните да са в облачно пространство и достъпни за всеки, а самите уроци да бъдат направени интересни и да са полезни за живота, а също така и най-сетне написани на достъпен език.

Тези главни препоръки за промяна в училищното образование направиха над 120 ученици, които „24 часа“ и „Виваком“ събраха на дискусията „Ученици за дигитализация“, която е част от инициативата „Образование 4.0“.

„Вече имаше такива обсъждания с представителите на институциите и с учителите, сега е ваш ред, а след товва ще чуем и родителите. „Виваком“ и „24 часа“ ни събират, за да дадем предложения, а след това хората, които правят законите да ги претворят в тях“, обясни на учениците модераторът на дискусията Дарин Маджаров, създател на платформата с дигитални уроци „Уча.се“. Разговорът умишлено бе без участието на възрастните, а зам.-министърката на образованието Таня Михайлова, създателката на „Дигитална национална коалиция“ Гергана Паси и Ралица Войнова от образователния инспекторат в София имаха само ролята на слушатели, които да чуят препоръките на учениците.

Трябва да учим ефективно, не са оценки, каза Аделина от 18-о училище „Уилям Гладстон“. Според съученичката й Ирен сред уменията, които училището трябва да създаде е да пишем CV и да знаем как да се държим в банка. Анжело от 119-о училище „Акад. Михаил Арнаудов“ пък каза на връстниците си, че логическото мислене е най-важното, което училището трябва да възпита у подрастващите.

За да бъде интересен учебният час, са необходими повече дискусии, предложи Руми от 18-о училище. Според учениците именно заради дискусиите чиновете трябва да са наредени в кръг. Телефоните в час също били полезни – като източник на информация и като помощник срещу скуката в час. От 18-о училище споделиха, че първо имало забрана за телефоните, но след това ръководството разбрало ползата и сега всички са с мобилните си устройства в час.

В резултат децата вече мислят за полагане на тестове през телефона, свързване на записките с презентацията, която учител е качил в облака на училището и ползват смарт устройствата си повече за учене отколкото за социални мрежи и игри.

Огромният проблем за учениците обаче се оказват огромните учебници, които са написани на неразбираем език, а учителите често пъти препускат по материала, за да смогнат с графиците.

„Ако ти се налага да учиш сам по учебник, просто не се получака“, сподели Владимир от Частна немска гимназия „Веда“. „Начинът на поднасяне на материала не е най-добрият възможен. Не трябва да е забавно, но поне като опиташ да четеш учебника и да не припаднеш от скука“, допълни момчето.

Отделно често пъти уроците не отговарят на изискванията на живота, убедени са учениците.

Основен проблем пред дигитализацията на образованието са компетенциите на учителите, обясниха децата. „Учителите се затрудняват с технологиите и тази насока трябва да се застъпи. Не мисля, че електронните дневници беше основният проблем. По-скоро е внедряването на технологиите в учебния процес“, каза Любомира от Испанската гимназия.

Естествен проблем се оказаха и матурите. Учениците не могат да разберат, защо ако матурата проверява знанията от училището, на тях им се налага да ходят на частни уроци, за да ги издържат.

Намаляването на класовете от сегашните близо 30 ученика до максимум 15 и намаляване на часовете от 45 на 30 минути също са сред предложенията на учениците за подобряване на образованието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев е новият ректор на ТУ- Варна

Общото събрание избра на свое заседание на 22 март т.г. проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор на Технически университет - Варна с мандат 2015-2019 година. Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 95 гласа след второ гласуване. На балотажа 52-ма представители гласуваха за втория кандидат - проф. д-р Драгомир Пламенов.

Моделът STEM в обучението беше водеща тема на XVIII Научно-практическа конференция „Математика и информатика – реалности и перспективи“

През месец март т.г. в комплекс Therma ECO Village в Кранево се проведе XVIII Научно-практическа конференция „Математика и информатика – реалности и перспективи“, организирана от Съюза на математиците в България - секция Варна в партньорство с РУО - Варна, Технически университет - Варна, ВСУ “Ч. Храбър”, ШУ „Еп.

Кийгън Скот: В моите часове шумната класна стая не е проблем

Хората в Гълъбово са гостоприемни, градът ми напомня за родното ми място в Охайо, казва преподавателят по английски език - Как попаднахте в България, г-н Скот? - Преди две години работих в Грузия, а преди това учих в Унгария, така че се интересувах от Източна Европа. Желанието ми обаче беше да отида в Турция.

Дни на отворените врати на University of Sheffield и НБУ – 28-ми и 30-ти март

След Брекзит – засилен интерес към британски програми, извън острова Поставената под въпрос възможност за младите хора да се възползват и занапред от студентските заеми в Обединеното кралство е едно от най-обсъжданите следствия от Брекзит за държавите членки на ЕС . Въпреки че за академичната 2019-2020-та тази възможност все още съществува,

Площадката за безопасност на движението – място за игри и уроци в ЧОУ „Джани Родари“

Обучаването и възпитаването са два неразделни елемента от ежедневието в ЧОУ „Джани Родари“. Този подход отразява иновативния стремеж на педагозите за социализация на децата, за възможностите - поставени в реална ситуация, те да се справят както с трудния учебен материал, така и да се подготвят за живота извън класната стая.

Стипендии за обучение в швейцарски колежи по хотелски мениджмънт и туризъм

Swiss Education Group обединява 5 от най-престижните колежи по хотелски мениджмънт и туризъм в Швейцария, сред които и една кулинарна академия. Програмите за обучение включват задължителни стажове и възможности за престижна кариера в един от най-бързо развиващите се сектори в света! Запознайте се с Швейцарската образователна група по време на

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Дни на отворени врати в Медицински университет – Варна на 22 и 23 март

Медицински университет - Варна организира за шеста поредна година "Дни на отворените врати"на 22 и 23 март 2019 г. Бъдещите кандидат-студенти ще имат възможност в рамките на два дни да посетят учебните бази в четирите факултета към университета – Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здравеопазване, както и в Медицинския колеж.

1500 училища ще участват в новия проект на МОН "Подкрепа за успех"

Около 1500 училища с общо около 120 000 ученици и почти 10 500 учители ще бъдат включени в новия проект на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за успех", който се финансира с 127 759 360 лева от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Като 47 000 ученици от тези 120 000 ученици ще участват по проекта и в

Близо 3000 души преминаха обучения в техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение през 2018 г.

Близо 3000 студенти, ученици, служители на ЧЕЗ и подизпълнители преминаха обучения в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение през 2018 г. Над 160 са студентите от техническите висши училища в София и страната, посещавали центъра. Проведено беше и практическото обучение на десетокласниците от професията „Електротехник“ в първата дуална

В ТУ-Варна се дипломираха нови 240 машинни инженери, дизайнери и мениджъри за индустрията

Девет са пълните отличници от випуск 2018 Машинно-технологичния факултет (МТФ) на ТУ – Варна, наградени със златна значка на университета. Сребърна значка за високи постижения по време на следването си получиха 41 техни колеги. На тържествена промоция в присъствието на академичното ръководство на ТУ- Варна,

Университет по архитектура, строителство и геодезия

Университетът по архитектура, строителство и геодезия е най-старото висше инженерно училище в България, основано през 1942 г. като Висше техническо училище. За времето на своето съществуване, УАСГ е подготвил повече от 6300 архитекти и 27000 инженери. Всички инженерни специалности са акредитирани от FEANI - Федерацията на европейските инженери.

Водещите милански модни академии NABA и DОMUS с презентации в България

От 8 до 10 март две от водещите академии за мода и дизайн в Италия – NABA & Domus Academy ще проведат презентации и творчески семинари във Варна, София и Пловдив, на следните дати: - 08.03 – Варна, х-л „Графит“,18:30 ч. - 09.03 – София, х-л „Мaринела“, 17:00 ч. - 10.03 – Пловдив, х-л „Тримонциум“, 17:00 ч.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber