Три комисии одобриха бюджетите за ДОО, здраве и на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132615 Три комисии одобриха бюджетите за ДОО, здраве и на държавата Три комисии одобриха бюджетите за ДОО, здраве и на държавата www.24chasa.bg
Владислав Горанов. Снимка Архив

Горанов: Финансите за догодина покриват приоритетите на държавата

„Не променяме параметри на данъчната политика. С макрорамката на бюджета изпълняваме ангажимента си за запазване на финансовата стабилност. Бюджетът за догодина покрива основните приоритети на държавата“. Това заяви при дебатите за бюджета на ДОО финансовият министър Владислав Горанов. Той бе категоричен, че тези политически системи, които заложат на популизма са обречени на краткосрочен хоризонт. И изрази надежда, че българският парламент ще даде възможност за избягване на такава зависимост и ще се превърне в поле за истински дебат.

Повече от 4 часа депутатите от три комисии- бюджетна, социална и здравна, дискутираха четири важни закона- За бюджета на НЗОК, за бюджета на ДОО и този на държавата. Те бяха приети с крехко мнозинство. Бюджетната осигури 13 гласа „за“, и 9 „против“. Здравната- 11 „за“, а социалната – 12 „за“ и 8 „против“.

2,3 млрд. лв. повече за социални разходи, за първи път над 5 млрд. лв. бюджет за здравеопазване, 10% ръст на доходите и близо 1,89% от БВП за отбрана, показват основните приоритети на държавата за догодина. Брутният вътрешен продукт ще продължава да расте до 116,7 млрд. лв. Приходите, част от които ще се върнат обратно като социални плащания са 44,5 млрд. лв. Разходите на държавата ще са с 5,8 млрд. лв. повече, в сравнение с тази година.

Осигурен е 10% на заплатите на бюджетните служители и 20% на учителите. Безработицата ще падне рекордно ниско- до 4,8%, а компенсацията на един зает, т.е. реалният ръст на доходите при инфлация от 3% е 5,6%. Таванът за всички пенсии ще бъде 1200 лв. от юли. Също тогава ще се индексират всички останали пенсии - с 5,7%.

Макрорамката е разчетена при ръст на икономиката от 3,7%, средногодишна инфлация от 3%. Държавата няма да тегли нов външен дълг, може да се финансира от вътрешния пазар с емисии ДЦК до 1 млрд. лв., като общият размер на държавния дълг може да стигне най-много до 22 млрд. лв. Максималният размер на новите държавни гаранции догодина се предвижда да е до 215 млн. лв.

Най-голямото планирано увеличение досега на осигурителната тежест е предвидено в частта за осигуряване- максималният доход се планира да порасне с 400 лв. – от 2600 до 3000 лв. По него обаче се очакват разгорещени дебати в пленарна зала.

Гласуването на бюджета за 2019-а ще започне във вторник на извънредно заседание.

Споровете в Народното събрание започнаха още днес с гласуването на промени в Закона за коорпоративното подоходно облагане.

Предложението на БСП за отпадане на плоския данък и замяната му с прогресивна скала доведе до близо 2-часови спорове, като социалистите останаха сами в идеята за отмяната му. От управляващите им припомниха на червените, че той е бил приет през 2008 г. по време на тяхното управление. Йордан Цонев от ДПС посочи, че партията му ще защитава 10%-ставка. След отхвърлянето на това предложението, парламентарното заседание приключи. Утре трябва да продължат с промените в данъчните закони, които засягат промяната за изчисление налога на старите коли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ремонти по “Хемус” и догодина

Ще се оправят четири моста на магистралата Тази есен започват най-дългия тунел у нас, който е на “Струма”, а през 2020-а и участъка в Кресненското дефиле Ремонтите по “Хемус” ще продължат и догодина, въпреки че част от тях ще приключат в края на 2019-а. Това съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” на запитване на “24 часа”

10 компании с интерес да инвестират в АЕЦ “Белене”

Китайската CNNC се заяви в понеделник 10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”, научи “24 часа” от няколко независими източника. Кои са компаниите, ще съобщи във вторник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коев и новия шеф на НЕК Иван Йончев

Тенденция е производството на материали от отпадъци

Качеството расте, добивът им няма нищо общо с този преди 10 години, казва Коста Басев, съдружник в “Прайм Технолоджийс” ООД   Влагането на инертни материали в пътища, в строителството на сгради няма нищо общо с това, което е било преди 20, че дори 10 г. Използваните машини, технологии, познанията на хората направиха сектора модерен,

Бизнесът иска да се проследяват инертните материали до влагането им в сграда или път

Национален софтуер може да елиминира незаконния добив   Инертните материали не са само подложката на пътя, релсите или пък чакъл за бетона. Експертите на Българската асоциация на производителите на инертни материали казват, че те са пълнители – в бетоните, в строителните смеси, използват се в производството на бои, на тръби,

Инвестиции в съвременни технологии

С тях браншът непрекъснато подобрява производителността   2019 г. е ключова за развитието на българския рудодобив. Открива се първият новоразработен рудник в България за последните 40 години - “Ада тепе” на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Планираната годишна производителност на обогатителната фабрика е 840 хил.

Албания предлага и медицински туризъм

Албания е на път да стане популярна дестинация за медицински туризъм заради ниските цени на здравните услуги, предаде агенция АТА. Един от примерите е клиника "Пътуване и усмивка" в Тирана, която предлага на своите пациенти стоматологични услуги и козметична хирургия, "от най-добрите лекари, на цени, по-ниски от конкуренцията",

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Компаниите с подкрепа на дуалното обучение

Въпреки добрите доходи на хората в тази индустрия и там има нужда от образовани и можещи хора. Недостигът на обучени кадри в България кара отговорните компании в индустрията да инвестират в образование и обучение. Българската минно-геоложка камара, индустрията и образователните институции създадоха браншови модел за подготовка на кадри,

Рекорден износ за полугодието – почти 28 млрд. лв., главно от продажби на машини

Ръстът е 6,3% на годишна база Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест месеца на 2019 г. – колкото никога досега в стопанската ни история. Продажбите ни навън за периода януари-юни се равняват на 27,84 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 21 000 миньори изработиха 3 млрд. лв.

Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната в индустрията 21 675 миньори в добивната индустрия произведоха продукция за близо 3 млрд лв. през 2018 г. Въпреки че заетите в бранша са по-малко от предишната година, производителността продължава да е 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Китайските компании в традиционната промишленост търсят нови възможности за растеж

Производствените предприятия в Китай продължават да растат, въпреки забавеното темпо на световната икономика. Компаниите в традиционната промишленост търсят нов растеж чрез модернизация, изразяваща се в иновация и сътрудничество, за да имат не само повече печалби, но и постигат по-големи цели. Един такъв пример е компания в град Цюенджоу,

Германски вестник: Източна Европа се въоръжава масово заради „историческия страх“ от Русия

Германският ежедневник Die Frankfurter Rundschau публикува статия за тенденцията за увеличаване на военните бюджети на страните от Източна Европа, като същевременно се опитва да защити позицията на Берлин за плавно нарастване на средствата, отделяни за отбрана, предава "Фокус". Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел има много съмнителен талант

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber