Защо откриваме бомби от Втората световна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7132469 Защо откриваме бомби от Втората световна Защо откриваме бомби от Втората световна www.24chasa.bg
Богдан Филов оформя документа за “символичната война”.

Защото обявяваме “символична

.Американски бомбардировач сее смърт над София.
.Американски бомбардировач сее смърт над София.

война” на САЩ и Англия

България плаши със сопа САЩ и Англия. Карикатура на Константин Каменов, 1941 г.
България плаши със сопа САЩ и Англия. Карикатура на Константин Каменов, 1941 г.

Бомбата, изровена в центъра на столицата, не е инцидентна находка. При изкопни работи българинът редовно намира опасни “артефакти” от Втората световна война.

През 2011 г. например жена от петричкото село Митиново удари с мотиката си пак бомба. Стопанката извика кмета, който храбро прегърна гърмилото и го отнесе на безопасно място. Жертви нямаше.

Причината за тези “археологически попадения” идат от фаталния 13 декември 1941 г. Тогава ХХV народно събрание разбира, че България е обявила война на Съединените американски щати и Англия.

С мощно “Ура!” и продължителни ръкопляскания депутатите приветстват историческото събитие. После вдигат ръка и гласуват желанието на народа да се сражава до последна капка кръв.

Премиер е

археологът

Богдан Филов

Той се чуди дали изобщо да информира събранието за кръвожадния акт. Правният министър Васил Митаков обаче припомня урока от Първата световна война. Тогава кабинетът ни бута в конфликта, без да се консултира с парламента, и след катастрофата е изправен пред Темида.

“Аз изтъкнах пред министрите практиката на Третия държавен съд. Показах им и самия обвинителен акт”, аргументира се Митаков. “Решихме да задържим депутатите за утре и да вземем одобрението на камарата, макар че по Конституцията (чл. 17) това да не е необходимо”, маха с ръка Филов.

Пленарната зала е пометена, банките са лъснати до блясък. Лично началникът на стенографите Дончо Дуков сяда да хроникира. “В 12 ч. 35 м. - пише той - в залата влизат г-да министрите, начело с г-н министър-председателя, посрещнати със ставане на крака от бюрото на камарата, от народните представители и от всички присъстващи в ложите и галериите, и с бурни и продължителни ръкопляскания и гласове “Ура!” от народните представители.”

Първи говори

външният

министър Иван Попов

Прави преглед на международното положение, но не изплюва камъчето. По правилата на авантюрния жанр само пали любопитството с новината, че правителството е взело важно решение.

“Това решение ще ви бъде съобщено от г-н министър-председателя”, завършва речта си Попов. Дуков топи перо в мастилницата и документира: “Бурни и продължителни ръкопляскания.”

“Господа народни представители! - надвиква овациите Филов. - Както имахте вече случай да чуете и от изложението на министъра на външните работи, събитията се развиха напоследък по такъв начин, че войната между Япония и силите от Оста, от една страна, и Северноамериканските съединени щати, от друга, а същевременно и между Япония и Англия, стана неизбежна.”

По-нататък първият държавен мъж развива тезата в дълбочина и най-сетне

изравя томахавката

на войната:

“При тези условия българското правителство, в изпълнение на задълженията си по чл. 3 от Тристранния пакт, реши вчера, на 12 т. м., също така да скъса дипломатическите отношения със Северноамериканските съединени щати и да обяви положение на война с тази държава, както и с нейната съюзница Англия.”

Дуков натиска перодръжката: “Всички народни представители стават прави, викат многократно мощно “Ура!” и бурно и продължително ръкопляскат. Стават прави и пълномощните министри на Германия г-н Бекерле и на Италия г-н граф Маджистрати, заедно с всички присъстващи в дипломатическата ложа. Народните представители се обръщат към тях и ги акламират с бурни ръкопляскания. Овациите траят няколко минути, през което време пълномощните министри поздравяват с вдигната ръка.”

“Които приемат декларацията, направена от правителството, моля да вдигнат ръка”, нарежда председателят на парламента Христо Калфов. И веднага обявява резултата:

“Абсолютно мнозинство...”

Дончо Дуков

мрази тавтологията,

но изпълнява стенографския си дълг: “Всички народни представители стават прави и бурно и продължително ръкопляскат и викат неколкократно мощно “Ура!”.

Оказва се обаче, че не всички са ръкопляскали. Филов заръчва на съгледвачи да му докладват кой колко си е зачервил дланите. След заседанието той събира информацията и я вписва в дневника си. Идните поколения да са наясно с предателите на националните интереси:

“Не ръкопляскаха на речта ми Н. Мушанов, П. Стайнов, Н. Сакаров, Филип Махмудиев (горнооряховски депутат, бивш демократ, сега приобщен) и еленският депутат П. Марков, те демонстративно оставаха седнали на местата си, когато другите ставаха на крака. Ал. Цанков ръкопляскаше на декларацията, но не и лично на мене вън от речта. Д-р Н. Николаев също не ръкопляскаше, но ставал с другите депутати. Сп. Ганев ръкопляскал съвсем слабо.”

Широко е разгласено, че войната е “символична”.

“Те такова животно

нема!”, казват

мъдрите шопи

“На война като на война!”, подкрепят ги Съюзниците и се стягат да докажат, че милитаризъм и символизъм са взаимно изключващи се понятия. Англия и САЩ започват да ни бомбардират.

До 1944 г. атаките са епизодични, правят разрушения и вземат жертви, но са търпими. Страшното иде на 10 януари 1944 г., когато е извършено първото комбинирано дневно-нощно нападение на София.

През деня 180 американски, а през нощта 80 британски бомбардировача сипят смърт върху столицата.Масираните въздушни удари продължават следващите месеци. Освен София мишени са Пловдив, Карлово, Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Мездра, Търново, Добрич, Русе, Лом и др. В столицата са разрушени 12 657 сгради, жертвите са над 2000.

Силно пострадал е Народният театър, Народната библиотека е напълно унищожена. Ударено е и Народното събрание, където още отекват аплодисментите от 13 декември 1941 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Летящият мотоциклет

В Токио направиха демонстрация с летящ мотоциклет

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Албания Доника Ходжа. СНИМКИ: МВнР

Министър Стоев: В наше лице Албания има приятел по пътя към ЕС

Д-р Иван Маджаров Кадър: Нова тв

Д-р Маджаров: Личният лекар не изписва безплатни лекарства за COVID-19, а наредени от друг

ЛОЗАН ПАНОВ

Лозан Панов пише за импийчмънт във фейсбук

Димитър Петров

Зам.-министър Петров: В края на седмицата ще се спре плановият прием в болниците

Николай Нанков

Нанков: Планираме да разширим "Тракия" между София и Пловдив - отесняла е

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber