“Отличниците на България” прие втори випуск - вижте кои са (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7128693 “Отличниците на България” прие втори випуск - вижте кои са (Обзор) “Отличниците на България” прие втори випуск - вижте кои са (Обзор) www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев с втория випуск ученици от клуба на “24 часа”, прославили страната ни във всички сфери на науката
Министърът на образованието Красимир Вълчев с втория випуск ученици от клуба на “24 часа”, прославили страната ни във всички сфери на науката

Най-красивите умове ще дадат своята рецепта за образованието, без да им се месят възрастни

35 ученици, получили значими международни отличия в почти всички сфери на науката, са новите членове на клуба “Отличниците на България”, който събира най-умните деца в страната по иницатива на “24 часа”. Те бяха приети пред министъра на образованието Красимир Вълчев и представители на едни от най-големите компании в страната, които са партньори в инициативата - А1, “Джи Пи Груп”, “Каолин”, “Зора”, “Трейс груп” и “Дънди прешъс металс”.

“Във втория випуск са хора като Георги, когото “Харвард” посочи за бъдещия лидер на България, най-малката щатна музикантка, прекрасни 6-годишни деца, които могат да заслепят всеки възрастен. Тук обаче са и хората, които правят големия бизнес в България, и вероятно са тук и като ловци на умове. Много мислехме как “Отличниците на България” да станете платформа за добрите неща в образованието. На 6 ноември ще направим един дебат за образованието с учениците, без възрастни и без министър. А в края на януари, когато се върнат в България хората от първия випуск, ще ви съберем в “Клуб 24 часа” за един

разговор за

образованието

тук и навън”,

обърна се към отличниците издателят на “24 часа” Венелина Гочева.

Изключително силно впечатление на церемонията направиха наградените, които, без да се познават и без да се договарят предварително, благодиха поименно на учителите и менторите си, които са им помогнали да се изградят като характер и ум. (Кои са учителите на отличниците - четете утре.)

Тези специални благодарности направиха впечатление и на образователния министър Красимир Вълчев. “Много от децата поздравиха своите учители, родители получиха награда. Само заедно можем да направим така, че да имаме по-добро бъдеще чрез нашите деца”, каза той. Министърът специално обърна внимание, че шампионът по физика Георги Александров, когото лично награди, иска да стане учител.

“Едно от нещата, които неусетно забравяме, е

колко са важни

учителите

Това са тихите герои в класната стая. Те ще вдъхновят следващото поколение отличници”, отбеляза Вълчев. (Какво още каза още министърът - вижте долу.)

“Не ви желая да преодолявате трудности, а да имате много предизвикателства. Така ще сте истински творци”, обърна се към “Отличниците на България” доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Кл. Охридски”.

От 35-те отличници на 2018 г. само 20 успяха да дойдат на церемонията в София, защото повечето вече учат в големи чужди университети.

“Много се радвам, че ви давам тези награди. Не тъгувайте, зная какво ви е. Моят син също учи в чужбина, но знаете, че е за добро”, обърна се към родителите на тези отличници главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Той връчи наградите на Петър Стоянов и Илия Калоджеро Курто (и двамата пълни отличници от матурите) на техните майки Мария Берберова и Рада Илиева. Петър учи в Монпелие, а Илия в Принстън.

“Спасението е в нас. Тези деца ни задължават. Ние знаем къде сме сбъркали и имаме още много малко време да поправим това, което сбъркахме. Имаме още малко време да поправим тези грешки, за да имат те по-добро бъдеще”, каза пък изпълнителният директор на “Каолин” Радомир Чолаков. 

Държавата дава 2 млн. лева за научни лаборатории в училище

Дано вестниците сменят колонката за астрология с такава за астрономия, пожела си отличникът Георги

“Имаме модул “Подобряване на образователната среда” и по-точно кабинетите за лабораторна и експериментална работа по природни науки, за която ежегодно отделяме 2 млн. лв. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев преди тържествената церемония “Отличниците на България”.

Той допълни, че много разчита на талантливите ученици. “Ориентираме част от политиките на министерството към децата с постижения. Имаме национална програма, която е за подпомагане подготовката и участието в олимпиади. Резултатите на тези деца са впечатляващи и вдъхновяващи, каза още министърът.

“Поздравления за инициативата на вестник “24 часа” и за г-жа Венелина Гочева за това, че сте ангажирани с положителните теми в образованието. Щастлив съм, че виждам толкова отличници, защото в системата на образованието се случват най-много положителни неща, имаме нужда да ги показваме и подкрепяме, за да са пример”, каза на церемонията Вълчев. Той бе щастлив от факта, че много от наградените деца поздравиха своите учители. Само заедно учители, родители, общественици и медии можем да направим така, че да има по-добро бъдеще за нашите деца”, продължи министърът.

Той награди Георги Александров от СМГ заради медалите му по физика и астрономия. “Впечатляващото при него е, че иска да стане учител. Неусетно забравяме колко са важни учителите. Тези хора са тихите герои в класните стаи. Те са тези, които вдъхновяват и възпитават следващото поколение”, каза още министърът.

“Изключително съм благодарен за наградата. Благодаря, че вестник “24 часа” обръща внимание на отличниците на България. Според мен е нужно доста повече внимание за науката и много бих се радвал, ако повечето вестници заменят колонката си за астрология с колонка за астрономия”, каза Георги. Благодари на учителите си по физика и родителите си.

Радостин предложи да напише игра за А1

Преговори за съвместна работа започнаха при връчването на наградите “Отличниците на България” директорката “Корпоративни комуникации” в телекома А1 Илияна Захариева и 12-годишният Радостин Чолаков от Смолян.

Момчето е създател на мобилни игри, които скромно нарича прототипи, и през миналата година получи стипендия от 2400 долара за работата си от интернет гиганта Google.

“Той вече е избрал да е програмист. Ние в А1 вярваме, че бъдещето е дигитално. За Радостин трансформация не е нужна и тяхното поколение вече живее дигитално. А1 има собствена гейминг лига. Зная, че много деца играят, но не знаех, че много деца пишат игри”, каза Захариева, преди да връчи наградата на момчето. А Радостин веднага предложи да напише игра и за гейминг лигата на А1.

Кои са отличниците

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

316 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което са 4,6% от всички тествани

316 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което са 4,6% от всички тествани

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс

Пендаровски: Българската позиция за Македония е от комунистическите времена

Георги Енев

По 100 лв. давал Георги да му копаят гробове, за кремация близките плащали по 1000

Мила Вачева, която обичаше да търси истории, а често те сами я намираха

Мила Вачева, която обичаше да търси истории, а често те сами я намираха

КИРИЛ ПЕТКОВ

Петков поканен като премиер на среща на либералите, където е ДПС (Обзор)

Задачи за творческо и логическо мислене на изпитите в 4-и клас

Задачи за творческо и логическо мислене на изпитите в 4-и клас

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave