30-то юбилейно издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ 2018

https://www.24chasa.bg/novini/article/7126619 30-то юбилейно издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ 2018 30-то юбилейно издание на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ 2018 www.24chasa.bg
Росен Петков, председател на организационния комитет на „Компютърно пространство” и председател на СОКИ говори за историята на Форума.

www.computerspace.org

Форумът за компютърни изкуства Computer Space („Компютърно пространство“) се провежда 30 години и е най-голямото събитие за компютърни изкуства в Югоизточна Европа. Форумът се организира от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/ в партньорство с редица организации и институции.

От 25-ти до 27-ми oктомври, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Централния военен клуб се състоя фестивалната част на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“, computerspace.org, където имаше серия от изложби на компютърна графика, анимация, интерактивни изкуства, електронна музика, семинари, демонстрации и връчване на наградите от конкурсната част. Посетителите имаха удоволствието да видят множество презентации, изнесени от експерти в областта на дигиталното изкуство на световно ниво. Форумът е некомерсиално събитие показващо световните тенденции в областта на компютърните изкуства, с образователна насоченост към студенти, ученици, експерти и артисти.

Основни акценти в тазгодишния фестивал са теми като „Предизвикателствата на 3D визуализацията“, „Стари и нови медии“, „2D илюстрация и анимация“, „Гугъл гараж“, „Био изкуство“, „Разработване на дигитални арт проекти“, „Визуални ефекти“ и представяне на някои от проектите и авторите на конкурса Computer Space. По повод 30-тото юбилейно издание на „Компютърно пространство“ се организира ретроспективна изложба на "Кравая" в градинката пред НДК. В нея са представени някои от наградените проекти от последните 5 години, както и информация за историята на самото събитие.

Посетителите на 30-тото издание на „Компютърно пространство” имаха шанса да разгледат множество изложби и да се включат в ежегодните семинари провеждани в Центъра за култура и дебат „Червената къща”. В изложбеното пространство беше показан проекта Foxy days-компютърни графики на Кристина Стоянова, в който в рамките на 101 дни тя е изработвала по една илюстрация на лисица с различен контекст, определян от нейните почитатели. В изложбата бяха показани 30 от тези 101 илюстрации. Изложени бяха 3D визуализации от студио REDVERTEX, като изображенията бяха с впечатляваща фотореалистичност. Интерактивните инсталации на Лора Шопова от Националната художествена галерия и учениците от ТУЕС към ТУ-София Александър Петров, Петър Герасимов и Теодор Станишев не само забавляваха посетителите, но и показваха синтеза техника-наука-изкуство. Заедно с тях, Валентин Милев демонстрира разнообразни смарт играчки. Показани бяха и т.нар. paper tablets, иновативни графични таблети на WACOM, както и системи за виртуална реалност. Някои от съвременните смарт играчки съдържат самообучаващи се алгоритми и демонстрират завидна способност за интеракция с хората.

И тази година семинарите предизвикаха голям интерес сред посетителите. Впечатляващи бяха презентациите за 3D визуализацията от Димитър Рашков, Кубрат Томов и Никай Рангелов от REDVERTEX. Млади, но доказали се илюстратори като Йоана Викторова, Борислава Караджова и Николай Иванов разказаха за нови проекти, свързани с 2D илюстрация и анимация. Посетителите имаха шанса не само да слушат презентаторите, а и да разговарят с тях и обсъждат казуси. Интерес предизвика уъркшопа за естетиката на фотографията , в който Ивайло Стоянов и Кеворк Ванлян запознаха публиката с част от историята на фотографията и показаха примери на някои съвременни фотографи и техните бележити творби. Семинарът на Google Garage, воден от Илияна Бачева и Иван Апостолов беше изключително полезен за всички, които искат да създадат добро онлайн присъствие за своят бизнес или изкуство.

На следващият ден Валентин Велинов от БАН запозна зрителите с технологиите, които помагат на учените да правят виртуални дисекции на различни растителни структури и как био-образите могат да изглеждат като дигитални картини. Росен Петков, Боряна Савова и Иван-Асен Оведенски от Студентското общество за компютърно изкуство /СОКИ/, заедно със своите партньори от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография представиха новостите в т.нар. мобилна (нискобюджетна) дигитализация на книги и проекта Mobile Digitizing по програма Erasmus+. Разработката на интерактивни инсталации бе представена от директора на програма „Дигитални изкуства” към НХА Венелин Шурелов. Разработката на мобилни устройства и софтуер за тях бе коментирана от Виктор Кетипов, преподавател в ТУЕС. Марин Петков и колеги от MP-Studio представиха новостите в областта на 3D мапинга. Специалните визуални ефекти във филмите бяха атрактивно показани от Ангел Иванов от WorldWide FX. Известни международни експерти и артисти като Саша Гедет, Мете Болд и Седрик Фермонт от Германия, Маня Чирич от Сърбия, Йонас Бодингбауер и Тобиас Мико от Австрия, Никос Ставрополус от Гърция, Сенай Угурлу от Турция представиха състоянието на компютърните изкуства в България.

Третият ден на фестивалната част бе посветена на церемонията по връчване на наградите на победителите от конкурсната част на „Компютърно пространство”. Победителите бяха избрани от експертно жури от представители на академичния, артистичния и корпоративния сектор, като за наградите се състезаваха над 100 проекта от над 15 страни. Наградите се връчиха от политици и експерти в голямата зала на Централния военен клуб. В началото на церемонията председателят на организационния комитет Росен Петков представи историята на форума „Компютърно пространство” от 1989 г. до наши дни, показвайки кадри от списания „Млад конструктор”, „Графика с компютър” , в. „Младеж” от периода 1988 г. - 1994 г., където Росен Петков е популяризирал компютърните изкуства и Форума. Бяха обявени победителите в 8-те категории- компютърна графика, компютърна анимация, уеб-дизайн (с 4 под-категории), мобилни арт приложения и електронна музика. Награди връчиха д-р Тодор Чобанов, Заместник-кмет на Столична община, Биляна Генова, директор на дирекция „Култура” на Столична община, Дончо Барбалов, Заместник-кмет на Столична община, Наталия Митева, програмен директор „Образование” във Фондация „Америка за България”, Михаела Иванова от Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Общинския съвет, директора на Национален студентски дом Христиан Даскалов, Росен Петков, председател на организационния комитет и на СОКИ, Георги Шарков, съветник по киберсигурност към Министерство на отбраната и Владимир Джамбазов- композитор и член на журито.

В категория „Компютърна графика” наградата взе Cover art/editorial ‘fishhead’- Georgios Dimitriou, Гърция, в категория „Компютърна анимация”- Branded dreams – the future of advertising- Thom Snels, Великобритания. Наградата за електронна музика получи Night study 3- Felipe Otondo, Канада. В категория „Уеб-дизайн- изкуство, култура и хоби” бе отличен сайта „Пловдив- европейска столица на културата”, в „уеб дизайн- информация и медии”- Icarus_thegame- Tobias Micko, в „уеб дизайн- общество и институции”- ННЕК ЮНЕСКО и специална награда за Националното представителство на студентските съвети, в „уеб-дизайн-технологии и пазар”- Orsay- Georgi Vasilev, в „мобилни арт приложения”- Die entscheidung – “the decision”- Jonas Bodingbauer.

Раздадени бяха и наградите на публиката, както и други специални награди, които могат да се видят на сайта на събитието.

Всеки може да разгледа до 05.11.2018 ретроспективната изложба „30 години „Компютърно пространство” ”, която се намира до „Кравая”, в парка на НДК. Форумът в част от Календара на културните събития на Столична община. Образователните семинари се организират с подкрепата на фондация „Америка за България”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Шуменският университет с четири нови специалности

С четири нови специалности в ОКС „бакалавър“ ще стартира новата учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Специалността Педагогика на обучението по природни науки ще подготвя учители по учебните предмети Човекът и природата, Физика и астрономия, Химия и опазване на околната среда, Биология и здравно образование.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи почетния знак на ХТМУ

Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, беше удостоен с почетния знак на Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ). Той беше награден на специална церемония в университета от ректора проф. д-р инж. Митко Георгиев в присъствието на Съвета на ректорите и председателя му

За 8 години са изтеглени кредити за висше образование за 136 993 996 лева

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внася за разглеждане проект на решение на Министерския съвет за одобряване на максималния размер на новите държавни гаранции за 2020 г. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите /ЗКСД/, предава БТА. Предложеният проект на акт има за цел да осигури държавна гаранция за кредитите,

Студенти и докторанти от страната обменят идеи на научна сесия в ТУ - Варна

В Технически университет – Варна за 11 поредна година се провежда Студентска научна сесия. В осем научни секции са представени над 70 доклада и постерни сесии. Организатор е Студентският съвет на ТУ – Варна със съдействието на академичното ръководство и на Община Варна. Форумът се провежда традиционно през пролетта като в него могат да участват

ЧЕЗ даде 6 стипендии на най-успешните ученици от професионални гимназии в Западна България

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ се проведе за седма поредна година Шестима ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България получиха стипендии от ЧЕЗ за учебната 2018-2019 г. в седмото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици. Състезанието се проведе на три етапа,

Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев е новият ректор на ТУ- Варна

Общото събрание избра на свое заседание на 22 март т.г. проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор на Технически университет - Варна с мандат 2015-2019 година. Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 95 гласа след второ гласуване. На балотажа 52-ма представители гласуваха за втория кандидат - проф. д-р Драгомир Пламенов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Моделът STEM в обучението беше водеща тема на XVIII Научно-практическа конференция „Математика и информатика – реалности и перспективи“

През месец март т.г. в комплекс Therma ECO Village в Кранево се проведе XVIII Научно-практическа конференция „Математика и информатика – реалности и перспективи“, организирана от Съюза на математиците в България - секция Варна в партньорство с РУО - Варна, Технически университет - Варна, ВСУ “Ч. Храбър”, ШУ „Еп.

Кийгън Скот: В моите часове шумната класна стая не е проблем

Хората в Гълъбово са гостоприемни, градът ми напомня за родното ми място в Охайо, казва преподавателят по английски език - Как попаднахте в България, г-н Скот? - Преди две години работих в Грузия, а преди това учих в Унгария, така че се интересувах от Източна Европа. Желанието ми обаче беше да отида в Турция.

Дни на отворените врати на University of Sheffield и НБУ – 28-ми и 30-ти март

След Брекзит – засилен интерес към британски програми, извън острова Поставената под въпрос възможност за младите хора да се възползват и занапред от студентските заеми в Обединеното кралство е едно от най-обсъжданите следствия от Брекзит за държавите членки на ЕС . Въпреки че за академичната 2019-2020-та тази възможност все още съществува,

Площадката за безопасност на движението – място за игри и уроци в ЧОУ „Джани Родари“

Обучаването и възпитаването са два неразделни елемента от ежедневието в ЧОУ „Джани Родари“. Този подход отразява иновативния стремеж на педагозите за социализация на децата, за възможностите - поставени в реална ситуация, те да се справят както с трудния учебен материал, така и да се подготвят за живота извън класната стая.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград привлича студенти с две нови бакалавърски програми

През новата учебна година университетът ще обучава студенти по 75 бакалавърски и магистърски програми след придобито средно образование. За първи път ще се осъществи прием по две нови специалности – "Управление на образованието" и "Педагогика на обучението по български и чужд език (английски език), и прием в дистанционна форма на обучение в

Стипендии за обучение в швейцарски колежи по хотелски мениджмънт и туризъм

Swiss Education Group обединява 5 от най-престижните колежи по хотелски мениджмънт и туризъм в Швейцария, сред които и една кулинарна академия. Програмите за обучение включват задължителни стажове и възможности за престижна кариера в един от най-бързо развиващите се сектори в света! Запознайте се с Швейцарската образователна група по време на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber