Siemens България: 140 години традиция с бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/7118725 Siemens България: 140 години традиция с бъдеще Siemens България: 140 години традиция с бъдеще www.24chasa.bg
Изградената от Siemens преди повече от 100 години ВЕЦ “Царска Бистрица” продължава да работи и до днес.

Компанията стъпва в страната ни с Освобождението, помага ни да настигнем технологично западния свят

Годината е 1878-а. Новоосвободена България прави първите си плахи стъпки към възстановяване на своята държавност и икономика.

По това време населението на София, която предстои да бъде обявена за столица, наброява едва 12 хил. души на площ от 3 кв. км, с 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи, разположени сред криви, тесни и кални улици. Масовата електрификация тепърва ще трябва да освети домовете на жителите на столицата, а за първите електрически трамваи те ще трябва да почакат още над 20 години.

Същата година една германска компания стъпва в страната ни, помагайки за наваксване на огромното ѝ технологично изоставане от западния свят.

През юни 1878 г.

Siemens предоставя

безвъзмездно на

българската държава

част от оборудването за изграждането на телеграфна система, полагайки началото на своята 140-годишна история в България, която компанията отбелязва през тази година.

По това време създадената през 1847 г. в Берлин от изобретателя Вернер фон Сименс и механика Георг Халске под името Telegraphen-Bauanstalt von Siemens&Halske компания отдавна се е наложила на глобалните пазари като символ на иновации и надеждност. Тя вече е дала на света основополагащи нововъведения като точковия телеграф, променил из основи комуникациите, и динамомашината, направила революция в използването на електричеството като източник на енергия. През следващите години предстои да продължи този списък с първия електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г.; първите електрически улични лампи, инсталирани по “Кайзергалерии” в Берлин през същата година; първия в света електрически трамвай и много други изобретения.

Нейна е и заслугата

за създаването и

развитието на

телефонната мрежа

у нас. През 1886 г. се провежда първият телефонен разговор в България. През следващите години телефонните постове се увеличават и правителството в София поръчва на Siemens&Halske да изгради телефонните линии от столицата до Русе и Пловдив, както и от Варна до Русе.

През 1891 г. Лудвиг Партел е назначен за представител на компанията в София. Междувременно столицата продължава да се разраства и модернизира. На 1 януари 1901 г. тръгва първият електрически трамвай.

“Вчера столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всемирния прогрес – първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица… Трамваят върви бързо, без друсане, осветява се електрически и има изящна мебелировка” – така местен вестник описва впечатленията на столичани от технологичното “чудо”. С увеличаването на линиите и пътниците се налага доставката на нови трамваи. Германската фирма печели международния търг и

през 1908 г. са

внесени 12

супермодерни за

времето си

мотриси Siemens

През следващите години компанията продължава да помага на нова България в амбициозния ѝ поход да догони много по-напредналия технологично западен свят. Siemens развива телеграфната мрежа у нас и построява първата телефонна централа в София. Компанията проектира и изгражда осветлението на Народния театър през 1906-1907 г. и електрифицира други знакови сгради в столицата. Няколко години по-късно Siemens изгражда едни от първите електроцентрали не само в България, но и на Балканския полуостров - ВЕЦ “Царска Бистрица”, която продължава и до днес да работи като символ на германското технологично дълголетие. Нова доставка на мотриси разширява трамвайния парк, помагайки за модерния облик на София.

С марка Siemens са и едни от първите рентгенови апарати, използвани в лечебните заведения и частните лекарски практики в страната.

След известен застой около 1944 г. през 1950 г. дружество Siemens&Halske – България, възобновява дейността си. През 1970 г. се открива офис на Siemens в София, а няколко години по-късно е подписано рамково споразумение за научно, техническо и стопанско сътрудничество.

След промените през 1991 г. е създадено представителство, а през 1998 г. и дъщерно дружество под името “Сименс” ЕООД.

Днес Siemens България развива успешен и устойчив бизнес в сферата на транспорта, индустрията, енергетиката, сградните технологии, здравеопазването, продължавайки да внедрява най-високите световни технологични постижения.

В компанията работят над 500 души, включително близо 300 души във фабриката за производство на измервателна апаратура високо напрежение в град Правец.

Структурата на “Сименс” ЕООД включва и два компетентни центъра – в сферата на енергетиката и на сградните технологии, които със своя труд и експертиза подпомагат проекти на Siemens AG в цял свят.

Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор, Siemens България:

-Г-жо Манолова, през 2018 г. Siemens празнува своята 140-а годишнина в България. Връщайки поглед назад, с какво най-много се гордеете?

- Наистина за нас тази година е изключително специална. Юбилеят ни кара едновременно да се чувстваме горди, че сме част от нещо толкова устойчиво и дълголетно, но същевременно ни задължава да държим високо летвата.

Трудно е да се посочи само един проект, с който се гордеем, тъй като те са толкова много… Сред тях са една от най-екологичните и енергийно ефективни електроцентрала с комбиниран цикъл на производство на Балканите, доставката на влакове и системи за третата линия на софийското метро, обновяването на енергийните мощности и съоръжения като ТЕЦ “София - изток”, модернизацията на производствените процеси в индустрията, интелигентните сградни технологии, безопасните и ефективни медицински апарати, с които работят голяма част от родните болници, и какво ли още не. Това са само една малка част от проектите, зад които стои екипът на Siemens България.

Ако трябва обаче да обобщя накратко, бих казала: гордеем се, че вече 140 години правим живота на хората в България по-добър с нашите технологии и ноу-хау.

- Накъде гледа сега компанията?

- Продължаваме да работим в традиционните си сфери като индустрия, енергетика, инфраструктура, транспорт, но и същевременно се стараем да сме в крак с глобалните технологични тенденции. В момента сме свидетели на една огромна промяна. Четвъртата индустриална революция, на чийто праг сме, променя практически всяка човешка дейност: начина, по който общуваме и си взаимодействаме, пътуваме, учим, работим, произвеждаме стоки, потребяваме услуги, начина, по който използваме ресурсите на планетата си. Тя изисква от компаниите по цял свят нови подходи, бизнес модели, начини на мислене.

Като част от глобалния технологичен лидер Siemens, който е един от двигателите на дигиталната трансформация в световен мащаб, за нас е важно да насърчаваме българските компании да инвестират в нови технологии, за да могат да останат конкурентоспособни в един все по-дигитализиращ се свят. Това е нашата мисия в България вече 140 години.

И днес продължаваме да предлагаме иновативни технологични решения и услуги не само следвайки, но и задавайки тенденциите. Това ни дава основание да вярваме, че Siemens е част не само от миналото, но и от бъдещето на България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Кадастрални скици на имоти вече ще могат да се заявяват в общините

В бюджета на общините да постъпва разликата в стойността на таксата между електронен и хартиен документ, когато местната администрация подпомага службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на гражданите. Това се предвижда в предлаганите промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на

Бързите кредити с 235 млн. лв. повече за година (Обзор)

Бързите кредити са се увеличили с 235 млн. лв., или 9,7% за година. В края на юни те достигат 2,66 млрд. лв., сравнено година по-рано, когато са били 2,49 млн. лв., показват данни на БНБ за края на юни. Най-голям е делът на кредитите над 5 г. - 45 на сто. Общата им стойност е 1,2 млрд. лв. и се увеличават с 18,7% за година

Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива от НАП

Предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия) и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл,

Косово забрани вноса на картофи и мед от Северна Македония

Косовското министерство на търговията и промишлеността наложи днес забрана за внос на картофи и мед от Северна Македония в отговор на забраната за внос на жива риба за зарибяване от Косово в Северна Македония, предаде агенция МИА. Министерството съобщи, че това е реципрочна мярка, която започва да се прилага от днес и ще остане в сила,

Отвориха офертите за надзор при строежа на 54 км от пътя Видин - Ружинци

Отворени са офертите в обществената поръчка за строителен надзор при модернизацията на 54,3 км от път I-1 (E-79) Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Индикативната стойност на поръчката е близо 6,9 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет. Тръжната процудура е в три обособени позиции.

АПИ прие символичния ключ на електронната система за събиране на пътни такси (Снимки)

От 20 август в 4 демонстрационни центъра в София, Пловдив, Русе и Варна превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти Председателят на агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски прие символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на проекта за проектиране

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Шефът на хонконгската авиокомпания "Катай пасифик" Рупърт Хог подаде оставка

Изпълнителният директор на "Катай пасифик" (Cathay Pacific) Рупърт Хог подаде днес оставка във връзка с участието на служители на авиокомпанията в антиправителствените протести в Хонконг, предаде ДПА, като се позова на китайски медии. През миналата седмица двама пилоти и други двама служители на компанията бяха уволнени заради своята подкрепа за

Гърция отчете първичен бюджетен излишък от 1,779 милиарда евро

Гърция отчете първичен бюджетен излишък от 1,779 милиарда евро в периода януари-юли 2019 г., надвишавайки поставената цел за излишък от 803 милиона евро в този период, съобщава АНА-МПА, позовавайки се на данни на министерството на финансите. В същия период на миналата година първичният бюджетен излишък е бил 926 милиона евро, посочва агенцията,

Китай е намалил с над 1.1 трилиона юана данъците и таксите през първото полугодие на годината

Според публикувани неотдавна от Националното данъчно управление данни, през първото полугодие на годината Китай е намалил с 1.17 трилиона юана данъците и таксите, информира Радио "Китай". Съкратените данъци след реформата на ДДС са 436.9 милиарда юана, данъчните облекчения за микропредприятията – 116

Лондонската фондова борса претърпя най-дългото спиране на работа от 8 години

Технически проблем на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange) спря в петък търговията на водещите британски компании, известни като "сини чипове" за цял час и 40 минути, като това е най-дългото подобно принудително прекъсване на работата от 8 години насам, предава БНР. Неясен технически проблем попречи на компаниите

Бързи, но не толкова яростни? Европа опитва да намери решение за е-тротинетките

Направо ги забранете. Налагайте глоби за превишена скорост. Накарайте ползвателите им да полагат изпит за правоуправление. От Париж до Берлин европейските градове търсят решения за двуколесното явление, което бързо преобразява градския пейзаж в световен мащаб: електрическите скутери. Защитниците им ги наричат скок към бъдещето, освежаващ,

БНБ: Към края на юни вземанията на дружествата за бързи кредити са 2.664 млрд. лв.

Към края на юни 2019 г. вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране /т. нар. дружества за бързо кредитиране/ са 2.664 млрд. лв. Това е 2.3 процента от прогнозния Брутен вътрешен продукт на страната /БВП/, съобщава пресцентърът на Българската народна банка. Година по-рано вземанията на тези дружества са били 2.429 млрд. лв.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber