Вижте по минути и часове как е станало убийството на Виктория Маринова

https://www.24chasa.bg/novini/article/7113006 Вижте по минути и часове как е станало убийството на Виктория Маринова Вижте по минути и часове как е станало убийството на Виктория Маринова www.24chasa.bg

6 октомври, събота, малко след 10 ч. 30-годишната Виктория Маринова, журналист в русенска телевизия, паркира колата си в близост до безлюдната в този момент крайбрежна алея в Русе. И започва сутрешния си крос, разказва в обширен обзор bTV в предаването bTV Репортерите. 

Минути по-късно се разминава с младеж, който започва да я следва.

„Ако ние подредим или се опитаме да сглобим събитията или фактите, най-вероятно станалото е настигане, действие под въздействието на алкохол и наркотици. Тъй като предния ден е имало очевидно масирана употреба на алкохол и на наркотично вещество, засега не е установено по своя състав”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

2 часа по-късно случайно преминаващи хора виждат петно кръв и слушалки на пътеката. Подават сигнал на 112 за намерен труп на жена. Жертвата се оказва именно Виктория.

„Първото посегателство е на бетонната пътека. След това завличане в близките храсти. Изключително брутално насилие”, обясни Сотир Цацаров.

Мъжът бяга панически и се прибира вкъщи. Полицията започва да издирва извършителя сред бивши затворници, криминално проявени от района и пациенти на близката психиатрична клиника.

„Задължителното нещо, което направихме, е проучване на жертвата, обкръжението й. Идеята е да се работи по версия, свързана с личните й контакти. На второ място идва версията, свързана със служебните й ангажименти като журналист. Начинът на извършване на престъплението, всички първоначални данни, ни доведоха до версията, че извършителят е лице, склонно да извършва такива тежки престъпления”, заяви Светослава Попова, полицай от разследващия екип в Русе.

Сред заподозрените в този момент е и бившият съпруг на Виктория Свилен Максимов.

„Тя каза, че отива да бяга и че после ще се чуем. Това беше. За съжаление, както всичко ти е наред, животът ти тече по нормалния ред, в следващия момент ти звънва телефонът и научаваш…”, сподели Свилен Максимов.

През това време все още неразкритият убиец успява да избяга от България – на 7 октомври през Дунав мост в посока Германия.

По биологичния материал върху тялото на Виктория се стига до ДНК профила му. Не се открива съвпадение с вече регистрирани престъпници в базата данни. Записи от охранителни камери и информация от кръга на извършителя обаче отвеждат разследващите в неговия дом в ромската махала на Русе –“Тракция”.

Търсят Северин Красимиров – на 21 г., без постоянна работа, с основно образование.

„Адресът, който е обитавал, бих казал, е близо до мястото на извършване на престъплението. По отношение на това лице има криминална регистрация, която е от 2007 година по член 194 – кражба на цветни метали. Други данни за извършено от него престъпление няма”, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В къщата на Северин, където живее с жена си и леля си, намират важни улики.

„Той се прибра с дънките, видях кръвта. Каза, че ударил едно момче”, разказа съпругата му Емел.

Кръвта е на Виктория. ДНК експертизата е направена в Института по криминалистика.

„Беше установен ДНК-профил на лице от мъжки пол. Този ДНК-профил беше определен за биологичен материал, който беше открит върху жертвата. На втория етап по отношение на допълнителни обекти, които бяха дошли за изследване, беше установен биологичен материал от жертвата върху обекти, дошли за изследване от предполагаемия извършител. И така беше направена връзка. Работата беше непрекъсната. За съжаление, нещата не се случват толкова бързо, като на кино”, обясни експерт от Института по криминалистика.

„Това, което потресе буквално в случая, бяха резултатите от протокола за оглед и демонстрираното отношение към жертвата. Очевидно лице, за което нито човешкия живот, нито конкретната жена е имала някаква стойност, освен като просто средство да удовлетвори инстинктите си”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Още в началото на разследването криминални психолози от МВР изготвят психопрофил на убиеца, който дава ясни насоки.

“Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид това, че то е извършено в светлата част на денонощието, на място, където често спортуват хора и съшествува голяма възможност извършителят да бъде забелязан или заловен. В тази връзка може да се каже, че извършителят е поел изключително висок риск, действайки по този начин. Това от своя страна е пряко свързано с удовлетворяването на силен сексуален нагон, който не може да бъде удържан.”

„Не мисля, че той е стоял там и е дебнел, извършителят на това престъпление. Той просто се е прибирал в къщи. И към момента на прибирането си вкъщи в него най-вероятно се е зародила тази идея. Нападението е непланирано, инцидентно. Непланирано, защото обикновено престъпленията, които се обмислят и се извършват от организиран тип извършители, имат съвсем друга динамика. Тук имаме много следи, оставени от извършителя на местопрестъплението, които свидетелстват за това, че той не се интересува дали оставя улики. Това говори за стихийния характер на престъплението и за самия извършител”, обясни инсп. Мария Раданова, криминален психолог в Института по психология на МВР.

9 октомври, около 22 часа, Северин е задържан при мащабна акция на немската полиция в град Щаде, в дома на майка му.

„Каза ми: “Майко, аз убих човек”. Вика – додих само вас да ви виждам, ще се предавам. Тъй ми каза, детето. Съжалявам, че това нещо направи синът ми. Хем аз плача тук, хем тя плаче, майката на момичето. Знам как боли майка му и мен така ме боли. Всяка майка я боли”, каза Надежда Красимирова, майка на Северин.

„Вечерта пихме с моите приятели, някакъв празник имало – някакъв рожден ден. И са го поканили и той отишъл. Седнах, вика, обаче той плаче и ми разказва. Седнах, изпих много алкохол… Обаче имал проблеми. Един мой приятел сложил в чашката му някаква силна доза. И му дали да изпуши саска. И когато изпил този алкохол, и когато му сложили дозата – превъртял”, твърди доведеният баща на Северин Асен.

Купонът в нощта преди убийството организирал този мъж.

Събрахме се. И той си докара тонколона. След това ядохме, пихме, стана 7 часа. И всеки се прибра вкъщи.

– Той много ли пи тая нощ?

– Нормално бяхме пияни. Напи се и веселихме се и… тва беше.

– Плюс наркотици?

– Не, такова нещо не съм видял абсолютно.

Разкритията за убиеца създадоха напрежение в русенските квартали, в които живеят близки на Северин.

Ако сме знаели, че има такъв човек в квартала, щяхме да го изядем като вълци. Трябваше на парчета да го предадем на полицията. Защото има и един изрод, той ще зарази децата”, коментира Илиян.

Мотористи се разходиха в махалите, последва ответна реакция – ромите излязоха с брадви и сопи.

17 октомври, 18:17 ч., Летище София, Терминал 2. На 12-я ден след убийството Северин беше екстрадиран със самолет от Франкфурт до София. При изключителни мерки за сигурност, мъжът беше качен на гражданския полет и охраняван строго на последната седалка. По време на полета заподозреният за убийството на Виктория изглеждаше спокоен. Часове по-късно, при отвеждането си в съда в Русе призна вината си – частично и през сълзи.

19 октомври

„Виновен съм, съжалявам и не мога да повярвам, че аз съм го направил”, каза той.

Твърди, че не помни ясно всичко. Версията му е, че предната вечер смесил алкохол и наркотик във вид на кристали. Прибирал се пеша до вкъщи и случайно попаднал на Виктория, която минала край него.

„Помня, като минавам тъй – или тя ме удари, или аз я ударих, без да искам. Аз й казах: Оглеждай се, нещо, тъй съм казал, и тя каза нещо, не помня хубаво, аз отидох там, ударих й един шамар, падна тя, тя ме хвана за косата”, разказва Северин Красимиров.

Както пред немските власти, така и у нас, Северин призна за нанесените удари върху Виктория, които са причина за смъртта й, но не и за изнасилването.

„Той заяви, че е видял телефона, паднал на земята на мястото на престъплението, след което го е заровил там. Действително в кейса на телефона е служебната карта на пострадалата, където са нейните имена и снимката й и неговото обяснение, че се е опасявал да не бъде разкрита самоличността й толкова бързо, затова е заровил телефона. Не е имал намерение да го отнема, нито други вещи - като част от бижутата”, съобщи Георги Георгиев – наблюдаващ прокурор по делото.

Версиите за поръчка на убийството или за съучастници според прокуратурата не се потвърждават. Адвокатът на Северин Иван Дойнов също настоя да остане в ареста, но не заради вината му, а защото се страхувал.

– Какво наказание смяташ, че трябва да получиш?

Северин Красимиров: Каквото ми дадат.

– Ако ти дадат доживотен затвор?

– Северин Красимиров: Ще го лежа.

„Последно тя се беше фокусирала изцяло върху това предаване “Детектор”, което е за разследваща журналистика. Виждате нейното бюро. Аз помня Виктория и нейните колеги затова ще я помнят – с нейната тяга – тя просто минава през проблемите и ги решава един по един, за секунди, за минути… Лоша случайност. По никакъв логичен път не може да бъде обяснено това, което се случи…”, каза бившият съпруг на Виктория Свилен Максимов.

„Усещам как мисълта за него ме прави лош човек, ме прави злобен човек. Тези съдии, тези прокурори, тези хора, които ще работят за неговото наказание, просто не им завиждам. Но единствената тяхна цел е тези други изверги, които в момента обикалят и си мислят да направят нещо подобно, те трябва да знаят, те трябва да видят, че те ще бъдат хванати и ще получат съотвеното наказание и че това никак няма да им хареса”, допълни Свилен Максимов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Бабата на убитата 7-годишната Кристин ще съди лекаря от линейката

Ще съдим лекаря, защото не оказа първа помощ на внучката ми, също и болницата, защото не беше подготвена за този тежък инцидент. Това каза пред Би Ти Ви Милка Георгиева, баба на починалата 7-годишна Кристин от сливенското село Сотиря. Детето беше изнасилено и пребито, почина от раните си в сливенската болница.

Трета година не знаят какво да правят с конфискувани питбули в Пловдив

Три години близо 40 питбула, тренирани за кучешки боеве, се отглеждат в общинския приют на Пловдив. Животните бяха настанени там след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби. Последната съдебна инстанция обаче реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните

Марияна Николова: Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира

Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова в ефирна на Нова телевизия.  Тя бе избрана да оглави Съвета за киберсигурност е функциите са

Излизат резултатите от проверката на Спешния център в Сливен

Излизат резултатите от вътрешната проверка в Центъра за спешна помощ в Сливен. Тя започна след като близките на убитото 7-годишно дете от село Сотиря, обвиниха лекаря, отзовал се на сигнала, че не е оказал адекватна помощ на момиченцето, предаде БНТ. Бабата на детето твърди, че докторът изобщо не е прегледал малката Кристин и не се е качил в

Засипват с пръст старото сметище в Свищов, но бедственото положение остава

Започва засипването с пръст на старото сметище в Свищов. То се запали преди няколко дни и причини сериозно задимяване на града, предава БНТ. Заради стихията, кметът обяви бедствено положение, което остава в сила до 23 август. Огънят обхвана сметището три пъти, а в овладяването му участваха пожарникари и техника от пет града.

Сменят в четвъртък тазобедрената става на Стефан Данаилов след падане на мокра тераса (Обзор)

Внукът на Ламбо с него в болницата в Бургас, обмисля се да го докарат в София за операцията Тежко падане на мокра тераса изпрати Стефан Данаилов в болница. Това се случва в любимото му местенце в Приморско - малък апартамент, в който всяка лято прекарва с вече покойната си съпруга Мария и с внуците.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

България е първа в ЕС по смърт на пътя с кола

За 20 г. Европа намали смъртните случаи 2 пъти, България - само с 40% България се оказва първа в ЕС по една от най-печалните статистики - смърт при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая. В страната членка с най-малко автопроизшествия с

Парламентът дава 115 хил. лв., за да учат депутатите чужди езици два пъти седмично

Депутати и служители на парламента ще учат английски, немски и френски, за да се разбират с институциите в Брюксел. Това става ясно от обществена поръчка за чуждоезиково обучение, публикувана от Народното събрание в понеделник. Поръчката е с прогнозна стойност 115 хил. лв. без ДДС и е само за учебната 2019/2020 година

Мъж кърти перки на „Графа“, хвърля ги върху трамвайните релси

Мъж, въоръжен с щанга тип „кози крак“, откърти перки на „Граф Игнатиев“ и ги хвърли върху трамвайните релси, съобщава БГНЕС. По неофициална информация жена, придружваща вандала, се спънала в перките на Графа. Мъжът се ядосал, откъртил и три от тях. Две от тях той захвърлил върху трамвайните релси, а третата - пред магазин наблизо.

Шофьорка помете дете в Пловдив

15-годишно дете е било блъснато около 17 часа днес на Коматевско шосе в Пловдив, съобщиха от полицията. Оказана му е медицинска помощ. Най-вероятно е със счупен глезен. Няма данни за алкохол на 46-годишната шофьорка. Причините за случилото се

Още не е ясно защо е пламнал складът в Ботевград

Няма яснота за причините за възникналия пожар в склада за вторични суровини в Ботевград, съобщи Би Ти Ви. Заради гъстия дим от вчера се правят замервания, а от днес и мобилна лаборатория следи за чистотата на въздуха. Пожарът тръгва от склад за вторични суровини. Бързо се прехвърля в близките две помещения.

Нов случай на вирусен менингит във Великотърновско

Нов случай на вирусен менингоенцефалит е регистриран във Великотърновска област през миналата седмица. Пациентът е от областния център, като лечението му се провежда в града. Това съобщиха за Фокус от Регионалната здравна инспекция. От началото на годината това е единадесетият заболял от вирусен менингит или менингоенцефалит в областта

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber